Sevgili ebeveynler ve gençler; bir kısmınız için hayatınızdaki en önemli haftalardan birindesiniz. En önemli deyince hemen stres mi yaptınız, unutmayın “haftalardan biri” dedim. Tek seçenek değil yani, bundan sonra da sınavlar olabilir, farklı seçenekler karşınıza çıkabilir, telafi etme şansı olabilir.
Sınav kaygısı herhangi bir sınav, değerlendirme ya da başarısızlık ihtimalinde meydana gelen kötü bir hisle birlikte kişinin mevcut performansını sergilemesini engelleyen süreçtir. Bu nedenle sınav kaygısı; önceden edinilen bilgilerin sınav esnasında hatırlanamayıp akademik başarının düşmesine neden olur. Sınav dönemlerinde ise öğrencilerin büyük bir bölümü kaygı ve stres yaşamakta, kontrol edilemeyen ve yönetilemeyen kaygı, psikolojik açıdan olumsuz etkiler bırakmaktadır. Belli bir düzeydeki kaygı motive ediciyken, kaygı düzeyinin kontrol edilemeyen ve yüksek olması sınavlarda başarısızlığa neden olur. Kaygının tamamen geçmesini değil kontrol altına almayı sağlamamız gerekir.
Öğrenciler sınav sırasında yaşanabilecek olumsuz sorunları, o sorunlar henüz gerçekleşmemişken veya hiç gerçekleşmeyecekken sınav öncesinde kaygı duyarak düşünmeye başlarlar. Bu olumsuz düşünceler, öğrencilerde fiziksel ve ruhsal zorlanmalara yol açmakta, başarısız olacaklarına dair inançlar oluşturmalarına neden olmaktadır. Bu nedenle olumlu inançlar geliştirmek, olumlu düşünceler oluşturmayı sağlayacaktır.
Sevgili Ebeveynler;
Çocuklarınızın eğitimi için çaba verdiğiniz zor bir eğitim-öğretim yılını daha bitiriyoruz. Salgın sürecinde zorlu bir yıl geçirdiniz. 8.sınıf öğrenci ebeveynleri çocuklarının diplomalarıyla bu yıl mutlu oluyorlar. Çocuğunuz çalıştı, çabaladı, çalışmasının sonucu diplomayı alıyor. Beklentileriniz daha farklı olabilir, çocuğunuzun tüm şartlar içerisinde yapabildiği bu. Siz de elinizden geleni yaptınız. Şimdi de sınav süreci, heyecanlı, kaygılı olabilirsiniz. Siz çocuğunuzun kaygısını kontrol edeceksiniz unutmayın, çocuğunuz sizin kaygınızı değil. Üstelik aileden ve çevreden gelen başarı beklentisi de gençleri stres altında bırakmakta ve sınav kaygılarını arttırmaktadır. Kaygınızı kontrol altına almaya çalışın. Yapılabilecekleri yapıp, keyif aldığınız uğraşlarla zaman geçirmeye çalışın. Sınavı düşündükçe stresiniz artacak bu stresi de çocuğunuza yansıtabilirsiniz.
Çocuğunuzun ilk büyük sınavı olabilir. Unutmayın sonuç istediğiniz gibi olmazsa telafi edebileceği pek çok şansı olacak. Eğer kaygınızı kontrol edemiyorsanız, çocuğunuzun sınava çocuğunuzu rahatlatabilecek biriyle gitmesini sağlayın. Önemli olan sınav günü çocuğunuzun kaygısının giderilmesi, sizin değil.
Çocuğunuza sınav çıkışı kutlayarak karşılayın her ne şekilde sınavı geçerse geçsin. Bunu içtenlikle yapın. Çocuklarınız fark edebiliyor, unutmayın. Sınav sonrası da onları sorgulayan kişilerle bir araya getirmemeye, konuşturmamaya çalışın. Unutmayın, sınav stresi bitecek ama sonuç, okula yerleşme stresi devam edebilir ve çocuklar bu stresten etkilenebilir.
Sevgili 8. Sınıf öğrencisi genç arkadaşlarım;
8 yıldır verdiğiniz emeklerin karşılığını alıyor ve mezun oluyorsunuz. Hepinizi teker teker kutluyorum. Şimdi de son bir sınavınız daha var. Elinizden geldiğince hazırlandınız, çalıştınız. Salgın döneminde belki evde canınız sıkıldı, istediğiniz gibi çalışamadınız belki daha rahat çalışabildiniz. Bunlar yaşandı ve bitti. Şimdi yaşadığınız ana odaklanma zamanı.
Sınava kadar sizi mutlu edecek uğraşlarınızla zaman geçirin, temiz hava alın. Oturup kötüyü düşünmemeye çalışın. Çevrenize bakın, doğanın uyanışını izleyin, 8 yıl okudunuz, başardınız, bunu düşünün. Sınav günü de diğer sınav günleri gibi olup geçecek ve siz sınavdan çıkıp hayatınıza devam edeceksiniz. İçinizde kaygılar, korkular olabilir, bunları hissetmek doğal. Hepimizde olur. O duyguları hissedeceksiniz ve geçecek soruları çözeceksiniz. Aralarda kendinize dinlenme fırsatı verin. Zihninizi dinlendirin.
LGS’de öğrencilere başarılar dilerken, aileler için de az stresli bir süreç diliyorum. Sevgiler…