Trendyol Süper Lig’de derbilerin derbisi heyecanı yaşanıyor. Dünyanın sayılı derbilerinden olan Fenerbahçe- Galatasaray maçı ligin 6.haftasında oynanıyor. Fenerbahçe kendi sahasında seyircisi önünde Galatasaray’ı yenerek liderlik koltuğuna oturmayı hedefliyor. Konuk takım Galatasaray lider geldiği Fenerbahçe deplasmanından 3 puanla ayrılmak istiyor.

FENERBAHÇE- GALATASARAY MAÇI HANGİ KANALDA SAAT KAÇTA?

Trendyol Süper Lig’in 6.hafta maçında Fenerbahçe- Galatasaray karşı karşıya geliyor. Fenerbahçe- Galatasaray maçı 21 Eylül Cumartesi günü Ülker Stadyumu Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Spor Kompleksi’nde oynanıyor

Saat 20.00’da başlayan Fenerbahçe- Galatasaray maçını hakem Atilla Karaoğlan yönetiyor. Karaoğlan’ın yardımcılıklarını ise Ceyhun Sesigüzel ve Süleyman Özay yapıyor. Dördüncü hakem olarak Abdullah Buğra Taşkınsoy görev alırken VAR’da Onur Özütoprak, AVAR’da ise Volkan Ahmet Narinç yer alıyor.

Fenerbahçe- Galatasaray şifresiz canlı nasıl izlenir? araştırması yapılıyor. Fenerbahçe- Galatasaray maçı BeIN Sports HD 1 kanalından yayınlanıyor. Fenerbahçe- Galatasaray maçını TODD üyeliği alarak canlı izleyebilirsiniz.

FENERBAHÇE- GALATASARAY MAÇINI CANLI İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ

FENERBAHÇE- GALATASARAY MAÇI İLK 11’LERİ

Fenerbahçe: Livakovic, Mert, Djiku, Çağlar, Oosterwolde, İsmail, Fred, Szymanski, Tadic, Maximin, Dzeko.

Galatasaray: Muslera, Kaan, Sanchez, Abdülkerim, Jakobs, Torreira, Sara, Barış Alper, Yunus, Mertens, Osimhen.

FENERBAHÇE’NİN SÜPER LİG’DEKİ SON DURUMU

Trendyol Süper Lig'in 6. haftasında Fenerbahçe, yarın saat 20.00'de Galatasaray'ı konuk edecek. Sarı-lacivertliler, ligde geride kalan 5 maçta 4 galibiyet, 1 beraberlik aldı. Geçtiğimiz hafta Kasımpaşa deplasmanında 3 puanı hanesine yazdıran Jose Mourinho'nun öğrencileri, üst üste 3 galibiyet elde etti. Kazandığı karşılaşmalarda kalesini gole kapatan Fenerbahçe, derbide de bu seriyi sürdürmenin hesaplarını yapıyor.

FENERBAHÇE’DEN 32 MAÇLIK YENİLMEZLİK SERİSİ

Fenerbahçe, geçtiğimiz hafta Kasımpaşa'yı mağlup ederek Süper Lig'deki yenilmezlik serisini 32 maça çıkardı. Geçtiğimiz sezonu 27 maçlık yenilmezlik serisiyle tamamlayan sarı-lacivertliler, bu sezon da seriyi sürdürdü. Oynadığı son 32 lig müsabakasında yenilgi yüzü görmeyen Kanarya, bu süreçte 25 galibiyet, 7 beraberlik yaşadı.

FENERBAHÇE İÇ SAHADA 15 MAÇTIR KAYBETMİYOR

Fenerbahçe, 4 Kasım 2023'te Trabzonspor'a karşı aldığı 3-2'lik mağlubiyetin ardından evindeki 15 lig karşılaşmasında yenilgi yaşamadı. Geçtiğimiz sezon Kadıköy'de 10 galibiyet, 3 beraberlik alan Kanarya, bu sezon da 2 maçı kazanmayı başardı.

Sarı-lacivertliler, iç sahadaki son 8 mücadelede ise hanesine 3 puan yazdırdı.

FENERBAHÇE’DE JAYDEN SARI KART CEZA SINIRINDA

Fenerbahçe'de Jayden Oosterwolde sarı kart ceza sınırında bulunuyor. 23 yaşındaki futbolcu, derbide sarı kart görmesi halinde bir sonraki hafta Antalyaspor karşısında takımını yalnız bırakacak.

Geride kalan 5 lig maçında da 11'de sahaya çıkan Oosterwolde, Adana Demirspor, Alanyaspor ve Kasımpaşa karşılaşmalarında sarı kart gördü.

GALATASARAY’IN SÜPER LİG’DEKİ SON DURUMU

Süper Lig'de 5 maçta 5 galibiyete elde eden sarı-kırmızılı ekip, 15 puanla sıralamasının en üst basamağında yer alıyor. Sezona ligde iyi başlayan Aslan, bu formunu Kadıköy'de de sürdürerek yoluna kayıpsız devam etmek istiyor.

Süper Lig'de sezona evinde Hatayspor karşılaşmasıyla başlayan Galatasaray, daha sonra sırasıyla Konyaspor, Adana Demirspor, Çaykur Rizespor ve Gaziantep FK ile oynadı ve rakiplerini mağlup etmeyi başardı. Sarı-kırmızılılar bu mücadelelerde 17 gol atarken, kalesinde ise 4 gol gördü.

GALATASARAY LİGİN EN GOLCÜ TAKIMI

Galatasaray, Süper Lig'de oynadığı maçlarda 17 gol kaydederken, 13'ünü son üç karşılaşmada attı. Hücumda etkili performans sergileyen sarı-kırmızılılar, ligin de en golcü takımı konumunda bulunuyor. Aslan'da Barış Alper Yılmaz 4, Michy Batshuayi, Dries Mertens ve Abdülkerim Bardakcı da 2'şer kez rakip fileleri havalandırdı.

BARIŞ ALPER YILMAZ 4 MAÇTA DA GOL ATTI

Galatasaray'ın milli futbolcusu Barış Alper Yılmaz, Süper Lig'de bu sezon gol yollarındaki başarılı performansıyla dikkat çekiyor. Barış Alper, ligde oynadığı 5 maçta 4 gol sevinci yaşarken, bu gollerin hepsini son 4 haftada kaydetti. 24 yaşındaki futbolcu, ligde ayrıca Fenerbahçe'den Edin Dzeko, Başakşehir'den Krzysztof Piatek ve Antalyaspor'dan da Braian Samudio ile birlikte gol krallığı yarışında zirvede bulunuyor.

GALATASARAY SON 14 DEPLASMAN MAÇINDA KAYBETMEDİ

Süper Lig'de deplasmandaki son mağlubiyetini geçen sezon 11 Kasım 2023 tarihinde 12. haftadaki Hatayspor karşısında 2-1'lik skorla alan Galatasaray daha sonra oynadığı maçlarda yenilmedi. Sarı-kırmızılılar bu süreçte oynadığı 14 karşılaşmada 12 galibiyet, 2 beraberlik elde etti. Aslan ligde son olarak Adana Demirspor'a konuk oldu ve mücadeleyi 5-1'lik skorla kazandı.

GALATASARAY’DA TEK EKSİK VAR

Hakim Ziyech ise sakatlığı sebebiyle Fenerbahçe karşısında forma giyemeyecek.

FENERBAHÇE-GALATASARAY REKABETİNDE SON DURUM

Fenerbahçe ile Galatasaray, Trendyol Süper Lig tarihinde 401. kez karşı karşıya geliyor.

Ülker Stadı'nın bulunduğu "Papazın Çayırı" olarak adlandırılan yerde 17 Ocak 1909 tarihinde yapılan ve Galatasaray'ın 2-0 kazandığı özel maçla başlayan rekabette, galibiyetlerde ve atılan gol sayısında Fenerbahçe'nin üstünlüğü bulunuyor.

Sarı-lacivertliler, geride kalan 400 maçtan 149'unu kazandı, sarı-kırmızılı ekip ise 128 kez (biri hükmen) galip geldi. 123 maçta taraflar eşitliği bozamadı.

Fenerbahçe'nin attığı 541 gole, Galatasaray 497 (Hükmen 3-0 kazanılan TFF Süper Kupa maçında 1 gol) golle karşılık verdi.

FENERBAHÇE – GALATASARAY LİGDE 135.KEZ KARŞILAŞIYOR

Fenerbahçe ile Galatasaray, Süper Lig tarihinde 134 kez karşılaştı.

Genel toplamdaki üstünlüğünü lig maçlarına da yansıtan Fenerbahçe, rakibine galibiyet sayısında 53-37 üstünlük kurdu. Ligdeki 44 maç da beraberlikle sonuçlandı.

Lig maçlarında sarı-lacivertliler 163, sarı-kırmızılılar ise 130 gol kaydetti.

FENERBAHÇE – GALATASARAY REKABETİNDE SON 10 MAÇ

İki takım arasında oynanan son 10 derbinin 2'si beraberlikle sonuçlandı.

Rekabetteki son 10 karşılaşmada Galatasaray 5 (biri hükmen), Fenerbahçe ise 3 kez galip geldi.

Söz konusu derbilerde biri TFF Süper Kupa olmak üzere sarı-kırmızılılar 12 kez fileleri havalandırırken, sarı-lacivertliler 6 gol bulabildi.

Bu arada Galatasaray, 7 Nisan'da Şanlıurfa'da oynanan Süper Kupa maçında Fenerbahçe karşısında ilk dakikada attığı golle 1-0 öne geçerken, rakibinin sahadan çekilmesiyle mücadeleyi 3-0 hükmen kazandı.

GÖZLER GOLCÜLERDE OLACAK

Türk futbolunun iki çınarının karşılaşacağı derbide futbolseverler, yıldız golcülerin büyük rekabetini izleyecek. Fenerbahçe'de Edin Dzeko, Galatasaray'da ise Victor Osimhen derbinin sonucunu doğrudan etkileyecek.

FENERBAHÇE’DE DZEKO GOLLERİNİ SIRALIYOR

Sarı-lacivertli ekibin Bosna Hersekli santrforu Edin Dzeko, takımının en ciddi gol umudu olacak.

Geçen sezonu toplam 45 resmi müsabakada 24 gol atarak tamamlayan Dzeko, bu sezona da iyi başladı. Süper Lig'de 5, Avrupa'da 4 maça çıkan 38 yaşındaki santrfor, dörder kez olmak üzere toplam 8 gol sevinci yaşadı. Dzeko, takımının en skorer oyuncusu oldu.

Süper Lig'de Dzeko'yu üçer golle Dusan Tadic ve Fred, birer golle Allan Saint-Maximin ile Youssef En Nesyri izledi. Avrupa maçlarında ise İrfancan Kahveci, Sebastian Szymanski ve takımdan ayrılan Ferdi Kadıoğlu birer gol attı.

CENK TOSUN, GALATASARAY'A 6 GOL ATTI

Fenerbahçe'nin tecrübeli santrforu Cenk Tosun, Galatasaray'a karşı çıktığı maçlarda 6 kez gol sevinci yaşadı.

Kariyerinde sarı-kırmızılılara karşı Gaziantepspor ve Beşiktaş formalarıyla mücadele eden Cenk, 20 müsabakada 6 kez fileleri havalandırdı. Galatasaray, Cenk'in kariyerinde en çok gol attığı 6. takım oldu.

BATSHUAYİ ESKİ TAKIMINA KARŞI MÜCADELE EDECEK

Galatasaray'ın yeni transferi Michy Batshuayi, eski takımı Fenerbahçe'ye karşı gol arayacak.

Türkiye'de daha önce Beşiktaş ve Fenerbahçe formalarını terleten Belçikalı santrfor, sezon başında sarı-kırmızılı takıma imza attı. Yeni takımıyla çıktığı 5 Süper Lig müsabakasında 2 kez fileleri havalandıran Batshuayi, Avrupa'da ise 2 maçta 2 kez gol sevinci yaşadı.

Yeni takımıyla iyi bir başlangıç yapan Batshuayi, 2 sezonda 75 resmi müsabakada 44 kez gol sevinci yaşadığı eski takımının ağlarını sarsmaya çalışacak.

Daha önce Beşiktaş formasıyla Fenerbahçe'ye karşı 2 maça çıkan Batshuayi, gol atma başarısı gösteremedi.

OSIMHEN SAHNE ALIYOR

Galatasaray'ın yeni transferi Victor Osimhen, Fenerbahçe'ye karşı mücadele ediyor.

İtalya'nın Napoli takımından kiralanan Nijaryalı golcü, dünyanın en önemli santrforlarından biri olarak kabul ediliyor. Napoli formasıyla 2022-2023 sezonunda İtalya Futbol Ligi'nde 26 kez fileleri havalandırarak gol kralı olan Osimhen, derbide Galatasaray'ın başarısı için ter döküyor.

Yıldız futbolcu, kariyerinde kulüp ve A Milli Takım'da çıktığı 259 resmi müsabakada 135 kez skor üretti.

BARIŞ ALPER SEZONA "FIRTINA" GİBİ BAŞLADI

Galatasaray'ın milli yıldızı Barış Alper Yılmaz, sezona çok iyi bir başlangıç yaptı.

Sarı-kırmızılı takımın son 2 sezondaki şampiyonluklarına önemli katkı veren Barış Alper, bu sezon çıktığı 5 maçta 4 kez tabelayı değiştirdi. Son 4 maçın tamamında gol sevinci yaşayan Barış Alper, dikkati çeken bir performans sergiledi.

Galatasaray'da ayrıca Dries Mertens ve Abdülkerim Bardakcı ikişer, Gabriel Sara, Yunus Akgün, Mauro Icardi ve Davinson Sanchez birer kez gol sevinci yaşadı.

FENERBAHÇE'DE GALATASARAY'A KARŞI EN FAZLA FORMA GİYEN İSİM BRİGHT OSAYİ-SAMUEL

Fenerbahçe'nin mevcut kadrosunda Galatasaray derbisine en fazla çıkan oyuncu, Bright Osayi-Samuel oldu.

Sarı-lacivertlilere 2021 yılının ocak ayında transfer olan Bright Osayi-Samuel, mevcut kadroda Fenerbahçe formasıyla Galatasaray'a karşı en fazla forma giyen oyuncu konumunda bulunuyor. Nijeryalı oyuncu, sarı-kırmızılılara karşı 7 müsabakaya çıktı. Bright Osayi-Samuel'i 6 maçla Serdar Aziz ve 5 maçla Mert Hakan Yandaş takip etti.

GALATASARAY’DA DERBİLERİN TECRÜBELİ İSMİ MUSLERA

Galatasaray'ın kalecisi Fernando Muslera, sarı-kırmızılıların mevcut kadrosunda Fenerbahçe derbisinin atmosferini en fazla yaşayan isim konumunda bulunuyor.

Sarı-kırmızılara İtalya ekibi Lazio'dan 2011 yazında transfer olan Uruguaylı file bekçisi, forma giydiği 31 Fenerbahçe derbisinde 12 galibiyet, 10 beraberlik ve 9 mağlubiyet yaşadı.

Öte yandan Victor Nelsson 7, Berkan Kutlu da 6 maçta sarı-kırmızılı formayla Fenerbahçe karşısına çıktı.

TARİHİN EN PAHALI FENERBAHÇE- GALATASARAY DERBİSİ

Fenerbahçe ile Galatasaray arasındaki derbi mücadelesi öncesi iki takımın toplam kadro değeri dikkat çekiyor.

Ezeli rakiplerin toplam kadro değeri toplam 19 milyar 800 milyon TL'ye (yaklaşık 520 milyon euro) tekabül ediyor. Galatasaray'da piyasa değeri 100 milyon euro olan Osimhen sahanın en değerli futbolcusu konumunda.

Fenerbahçe'de ise Faslı orta saha Sofyan Amrabat 22 milyon euro ile takımın en değerlisi konumunda yer alıyor.

Amrabat'ı, vatandaşı Youssef En-Nesyri 20 milyon euro ile takip derken, Polonyalı yıldız Sebastian Szymanski ise 19 milyon euro piyasa değeri ile üçüncü sırada konumlanıyor.

FENERBAHÇE – GALATASARAY DERBİLERİNİN FATURASI AĞIR

Fenerbahçe ile Galatasaray'ın son 14 sezonda yaptığı 35 derbide ortaya çıkan "fatura" iki kulüp için de ağır oldu.

Derbilerden sonra Fenerbahçe ile Galatasaray kulüpleri, oyuncuları ve yöneticileri çeşitli cezalar aldı.

Türkiye Futbol Federasyonu Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu (PFDK), son 14 sezonda iki takım arasındaki derbilerde yaşanan olaylardan dolayı sarı-lacivertli kulübe 6 milyon 792 bin 650 lira, sarı-kırmızılı kulübe ise 3 milyon 481 bin 500 lira para cezası verdi.

FENERBAHÇE'YE 7, GALATASARAY’A 3 MAÇ SEYİRCİSİZ OYNAMA CEZASI

Söz konusu 14 sezondaki derbilerin ardından Fenerbahçe 7, Galatasaray ise 3 maç seyircisiz oynama cezası aldı.

Süper Lig Süper Final'de Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı'nda 12 Mayıs 2012 tarihinde yapılan ve 0-0 berabere biten karşılaşmanın sonunda Galatasaray şampiyonluğa ulaşırken Fenerbahçe'ye, taraftarlarının neden olduğu saha olayları sebebiyle 5 maç seyircisiz oynama ile 28 bin 750 lira para cezası uygulandı.

Sarı-lacivertliler aynı sezon ligde rakibiyle sahasında oynadığı derbi maçtan sonra da 2 maç seyircisiz oynama ile 135 bin lira para cezasına çarptırıldı.

Galatasaray'a ise 2010-11, 2013-14 ve 2016-17 sezonlarında sarı-lacivertli takımla sahasında oynadığı lig maçlarından sonra 1'er maç ceza verildi.

SON MAÇTA FENERBAHÇE'YE REKOR CEZA KESİLDİ

İki takım arasında ligde oynanan son maçın ardından iki kulübe de PFDK tarafından cezalar verildi.

Fenerbahçe'nin toplamda aldığı para cezası, derbi maçlarda bugüne kadar kesilen en yüksek meblağ oldu.

Sarı-lacivertli takıma çeşitli sebeplerden 3 milyon 139 bin 400 lira para cezası kesildi.

Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç'a 90 gün, yönetici Selahattin Baki'ye 32 gün, görevli Emre Kartal'a da 1 yıl ve 90 gün hak mahrumiyeti verilirken futbolculardan Mert Hakan Yandaş'a 4 maç, İrfan Can Eğribayat'a 3 maç, Jayden Oosterwolde'ye 1 maç, kulüp doktoru Ertuğrul Karanlık'a da 4 maç men cezası kesildi.

Aynı maçta Galatasaray'a da çeşitli sebeplerden ötürü 539 bin 500 lira ceza uygulandı.

Sarı-lacivertli kulübe verilen ceza, iki takım arasında oynanan müsabakaların ardından disiplin kurulu tarafından kesilen en yüksek para cezası olarak kayıtlara geçti.

FENERBAHÇE- GALATASARAY REKABETİNDE EN FAZLA CEZA ALANLAR

Galatasaray-Fenerbahçe rekabetinde son 14 sezonda sarı-kırmızılılarda teknik direktör Fatih Terim 10, yardımcı antrenör Hasan Şaş 8, futbolcu Engin Baytar 11, sarı-lacivertlilerde ise futbolcular Volkan Demirel, Raul Meireles ve Jailson 8'er maçla en fazla ceza alan isimler oldu.

Rekabette özellikle 2018-19 sezonunun ilk yarısında Türk Telekom Stadı'nda oynanan maçın ardından verilen cezalar dikkati çekti. Karşılaşmanın bitiminden sonra yaşanan olaylar nedeniyle PFDK, Galatasaray'dan Fatih Terim'e toplamda 10, Hasan Şaş'a 8, Ryan Donk'a 6, Badou Ndiaye'ye 5, Garry Rodrigues'e 3, Fenerbahçe'den Jailson'a 8, Roberto Soldado'ya 6 maç men cezası uyguladı.

Rekabetteki en ağır ceza ise 12 Ağustos 2012 tarihinde Erzurum'da oynanan TFF Süper Kupa maçında, hakemler ve taraftarlara yönelik sportmenliğe aykırı hareketi ve ihraç sonrası hakeme yönelik saldırısı nedeniyle 11 maçla Galatasaraylı Engin Baytar'a verildi.

İki takım arasında geride kalan 14 sezonda oynanan maçların ardından PFDK'nin verdiği cezalar şöyle:

- 2023-24 sezonu

Süper Lig ilk yarı (24 Aralık 2023)

Fenerbahçe: 312 bin lira para cezası, Fenerbahçe yöneticileri Can Gebetaş ve Selahattin Baki'ye 200 biner lira para cezası

Galatasaray: 140 bin lira para cezası

TFF Süper Kupa (7 Nisan 2024)

Fenerbahçe: 400 bin lira para cezası, Fenerbahçe yöneticisi Ahmet Ketenci'ye 520 bin lira para cezası ve 60 gün hak mahrumiyeti

Galatasaray: 212 bin lira para cezası

Süper Lig ikinci yarı (19 Mayıs 2024)

Galatasaray: 539 bin 500 lira para cezası, antrenör Serhat Doğan'a 1 maç men cezası.

Fenerbahçe: 1 milyon 949 bin 500 lira para cezası. Kulüp Başkanı Ali Koç'a 780 bin lira para cezası ve 90 gün hak mahrumiyeti. Yönetici Selahattin Baki'ye 150 bin lira para cezası ve 32 gün hak mahrumiyeti. Görevli Emre Kartal'a 100 bin lira para cezası ve ayrı ayrı 1 yıl ve 90 gün hak mahrumiyeti. Futbolculardan İrfan Can Eğribayat'a 3 maç men ve 58 bin 500 lira para cezası, Mert Hakan Yandaş'a 4 maç men ve 31 bin 200 lira para cezası, Jayden Oosterwolde'ye 1 maç men ve 39 bin lira para cezası. Kulüp doktoru Ertuğrul Karanlık'a 4 maç men ve 31 bin 200 lira para cezası.

2022-23 sezonu

Süper Lig ilk yarı (8 Ocak 2023)

Fenerbahçe: 112 bin lira para cezası, futbolcu İrfan Can Kahveci'ye 2 maç men cezası.

Galatasaray: 21 bin lira para cezası.

Süper Lig ikinci yarı (4 Haziran 2023)

Galatasaray: 468 bin 500 lira para cezası.

Fenerbahçe: 225 bin lira para cezası.

2021-22 sezonu

Süper Lig ilk yarı (21 Kasım 2021)

Galatasaray: 321 bin lira para cezası. Kulüp başkanı Burak Elmas'a 30 bin lira para cezası. Başkan yardımcısı Rezan Epözdemir'e 3 ay 21 gün hak mahrumiyeti ve 125 bin lira para cezası. Teknik direktör Fatih Terim'e 5 maç ve 29 bin 500 lira para cezası.

Süper Lig ikinci yarı (10 Nisan 2022)

Fenerbahçe: 32 bin lira para cezası.

2020-21 sezonu:

Süper Lig ilk yarı (27 Eylül 2020)

Galatasaray: 34 bin 500 lira para cezası.

Süper Lig ikinci yarı (6 Şubat 2021)

Fenerbahçe: 96 bin lira para cezası. Fenerbahçe Futbol A Takımı İdari Koordinatörü Selçuk Şahin'e 3 ay hak mahrumiyeti ve 24 bin lira para cezası.

2019-20 sezonu:

Süper Lig ilk yarı (28 Eylül 2019)

Galatasaray: 36 bin lira para cezası.

Süper Lig ikinci yarı (23 Şubat 2020)

Fenerbahçe: 282 bin 500 lira para cezası. Teknik direktör Ersun Yanal ve futbolcu Deniz Türüç'e birer maç men ve 13 biner lira para cezası.

Galatasaray: 104 bin 500 lira para cezası.

2018-19 sezonu:

Süper Lig ilk yarı (2 Kasım 2018)

Galatasaray: 320 bin lira para cezası. Kulüp başkanı Mustafa Cengiz'e 105 gün hak mahrumiyeti ve 70 bin lira para cezası. Teknik direktör Fatih Terim'e 10 maç ve 79 bin lira, antrenör Hasan Şaş'a 8 maç ve 20 bin 800 lira, futbolcu Ryan Donk'a 6 maç ve 15 bin 600 lira, Badou Ndiaye'ye 5 maç ve 13 bin lira, Garry Rodrigues'e 3 maç ve 7 bin 800 lira, Mariano Filho'ya 5 bin lira para cezası.

Fenerbahçe: 12 bin lira para cezası. Futbolcu Jailson'a 8 maç ve 20 bin 800 lira, Roberto Soldado'ya 6 maç ve 15 bin 600 lira para cezası.

Süper Lig ikinci yarı (14 Nisan 2019)

Fenerbahçe: 215 bin 500 lira para cezası

Galatasaray: 45 bin lira para cezası.

2017-18 sezonu:

Süper Lig ilk yarı (22 Ekim 2017)

Galatasaray: 250 bin lira para cezası.

Fenerbahçe: 90 bin lira para cezası.

Süper Lig ikinci yarı (17 Mart 2018)

Fenerbahçe: 400 bin lira para cezası.

Galatasaray: 60 bin lira para cezası.

2016-17 sezonu:

Süper Lig ilk yarı (20 Kasım 2016)

Fenerbahçe: 15 bin lira para cezası.

Galatasaray: 29 bin lira para cezası.

Süper Lig ikinci yarı (23 Nisan 2017)

Galatasaray: 1 maç seyircisiz oynama.

Fenerbahçe: 155 bin lira para cezası.

2015-16 sezonu:

Süper Lig ilk yarı (25 Ekim 2015)

Fenerbahçe: 30 bin lira para cezası.

Süper Lig ikinci yarı (13 Nisan 2016)

Galatasaray: 65 bin lira para cezası.

Fenerbahçe: 15 bin lira para cezası.

Ziraat Türkiye Kupası final maçı (26 Mayıs 2016)

Galatasaray: 161 bin 500 lira para cezası.

Fenerbahçe: 190 bin lira para cezası. Kulüp başkanı Aziz Yıldırım'a 6 ay hak mahrumiyeti ile 100 bin lira para cezası.

2014-15 sezonu:

TFF Süper Kupa (25 Ağustos 2014 - Manisa)

Fenerbahçe: 120 bin lira para cezası. Kaleci Volkan Demirel'e 3 maç men ve 17 bin 500 lira, yönetici İlhan Ekşioğlu'na 30 gün hak mahrumiyeti ve 26 bin lira para cezası.

Galatasaray: 250 bin lira para cezası.

Süper Lig ilk yarı (18 Ekim 2014)

Galatasaray: 60 bin lira para cezası.

Fenerbahçe: Futbolcu Bruno Alves'e 2 maç men cezası.

Süper Lig ikinci yarı (8 Mart 2015)

Fenerbahçe: 230 bin lira para cezası.

2013-14 sezonu:

TFF Süper Kupa (11 Ağustos 2013 - Kayseri)

Galatasaray: 99 bin lira para cezası.

Fenerbahçe: 110 bin lira para cezası.

Süper Lig ilk yarı (10 Kasım 2013)

Fenerbahçe: 150 bin lira para cezası.

Süper Lig ikinci yarı (6 Nisan 2014)

Galatasaray: 1 maç seyircisiz oynama ve 100 bin lira para cezası.

Fenerbahçe: 15 bin lira para cezası.

2012-13 sezonu:

TFF Süper Kupa (12 Ağustos 2012 - Erzurum)

Galatasaray: 75 bin lira para cezası. Futbolcu Engin Baytar'a 11 maç men ve 20 bin lira para cezası.

Fenerbahçe: 15 bin lira para cezası. Teknik direktör Aykut Kocaman'a 10 bin lira para cezası.

Süper Lig ilk yarı (16 Aralık 2012)

Galatasaray: 50 bin lira para cezası.

Fenerbahçe: 60 bin lira para cezası. Futbolcu Meireles'e 4 resmi maç ve 20 bin lira para cezası.

Süper Lig ikinci yarı (12 Mayıs 2013)

Fenerbahçe: 170 bin lira para cezası. Kaleci Volkan Demirel'e 5 maç men ve 16 bin 500 lira, futbolcu Meireles 4 maç men 20 bin lira para cezası.

Galatasaray: Futbolcu Sabri Sarıoğlu'na 4 maç men ve 13 bin 500 lira para cezası.

2011-12 sezonu:

Süper Lig ilk yarı (7 Aralık 2011)

Galatasaray: 5 bin lira para cezası.

Süper Lig ikinci yarı (17 Mart 2012)

Fenerbahçe: 2 maç seyircisiz ve 135 bin lira para cezası.

Galatasaray: Antrenör Hasan Şaş'a 1 maç men cezası.

Süper Lig Süper Final (22 Nisan 2012)

Galatasaray: 5 bin lira para cezası.

Süper Lig Süper Final (12 Mayıs 2012)

Fenerbahçe: 5 maç seyircisiz oynama cezası ve 28 bin 750 lira para cezası.

Galatasaray: 10 bin lira para cezası. Kulüp başkanı Ünal Aysal ve yönetici Necati Demirkol'a 21'er gün hak mahrumiyeti ve 15'er bin lira para cezası.

2010-11 sezonu:

Süper Lig ilk yarı (24 Ekim 2010)

Fenerbahçe: 22 bin 500 lira.

Galatasaray: 20 bin lira.

Süper Lig ikinci yarı (18 Mart 2011)

Galatasaray: 1 maç seyircisiz oynama, Milan Baros 3 maç men.

Fenerbahçe: 15 bin lira.

Öte yandan karşılaşmalarda, bazı tribünlere giriş yapan seyircilerin elektronik bilet kapsamındaki kartlarının bloke edilmesi suretiyle bir sonraki ev sahibi müsabakaya girişlerinin engellenmesi cezası da uygulandı.

Not: TFF Tahkim Kurulu tarafından onanan cezalar esas alınmıştır.

FENERBAHÇE- GALATASARAY REKABETİNDEN İLGİNÇ NOTLAR

Türk sporuna damga vuran ve "Zıt kardeşler" olarak adlandırılan Fenerbahçe ile Galatasaray'ın 115 yılı geçen rekabetinde birçok ilginç olaya tanık olundu.

İki takımın 1 asırdan fazla süren rekabetinde ilk golü, Galatasaraylı futbolcu Emin Bülent Serdaroğlu attı.

17 Ocak 1909'da "Papazın Çayırı" olarak adlandırılan yerde yapılan ilk maçı 2-0 kazanan Galatasaray, rakibinden ilk 7 maçta gol yemedi.

ŞANLIURFA'DA "BİR DAKİKALIK DERBİ"

Fenerbahçe ile Galatasaray arasında oynanan TFF Süper Kupa mücadelesi sadece bir dakika sürdü.

Sarı-lacivertli ekip, Şanlıurfa 11 Nisan Stadı'nda oynanan karşılaşmaya 19 Yaş Altı Takımı'yla çıktı. Tam kadroyla Şanlıurfa'ya gelen sarı-kırmızılılar, 1. dakikada Icardi'yle müsabakada 1-0 öne geçti. Fenerbahçe, golün ardından yönetimin kararıyla oyuncuları sahadan çekti ve Galatasaray karşılaşmayı hükmen 3-0 kazandı.

FENERBAHÇE İLK GALİBİYET İÇİN 5 YIL BEKLEDİ

Fenerbahçe, Galatasaray karşısında ilk golü ve galibiyeti, rekabetteki 8. randevuda elde edebildi.

Union Club sahasında 4 Ocak 1914'te yapılan İstanbul Ligi maçını 4-2 kazanan Fenerbahçe, böylece rakibi karşısında yaklaşık 5 yıl süren suskunluğuna da son vermiş oldu.

Sarı-lacivertli takım adına Galatasaray'a tarihteki ilk golü ise Hasan Kamil Sporel attı.

EN ÇOK VE EN AZ SEYİRCİNİN OLDUĞU MAÇLAR

Fenerbahçe ile Galatasaray arasındaki maçlarda en az seyirci, 17 Kasım 1922'deki karşılaşmaya geldi.

İttihat Sahası'nda sağanak altında, hakem Fethi Tahsin Başaran'ın şemsiyeyle yönetmek zorunda kaldığı maçı, biletsiz 14 kişi izledi.

Atatürk Olimpiyat Stadı'nda 21 Eylül 2003'te yapılan lig maçını ise 70 bin 125 seyirci takip etti. Bu sayı, iki takım arasındaki bir maçı izleyen seyirci sayısında rekor olarak tarihe geçti.

FENERBAHÇE-GALATASARAY REKABETİNİN GOLCÜLERİ

Rekabette en fazla golü Fenerbahçeli Zeki Rıza Sporel attı. Sporel, Galatasaray'a karşı oynadığı 42 maçta toplam 27 kez rakip fileleri havalandırdı.

Zeki Rıza Sporel'i, 24 golle yine bir Fenerbahçeli Alaattin Baydar izledi. Fenerbahçeli Lefter Küçükandonyadis'in 20, Galatasaraylı Metin Oktay'ın ise rekabette 19 golü bulunuyor.

Bu arada, iki takımda da forma giyen Tanju Çolak'ın 14'ü Galatasaray, 8'i Fenerbahçe formasıyla olmak üzere rekabette toplam 22 golü var.

Lig maçlarında ise Galatasaraylı Metin Oktay 9, Fenerbahçeli Aykut Kocaman 8 golle takımlarının en golcü isimleri oldu.

FENERBAHÇE-GALATASARAY MAÇLARINDA EN ÇOK OYNAYAN TURGAY ŞEREN

Fenerbahçe-Galatasaray maçlarında en çok oynama rekoru merhum Turgay Şeren'e ait.

A Milli Takım ve Galatasaray'ın unutulmaz kalecilerinden Şeren, Fenerbahçe'ye karşı sarı-kırmızılı kaleyi 55 kez korurken, rekabette en çok forma giyen futbolcu ünvanını elinde bulunduruyor.

GALİBİYET HASRETİ

İki takım, rekabetin bazı dönemlerinde birbirlerine karşı galibiyet bakımından üstünlük kurmakta zorlandı.

Fenerbahçe üst üste 11, Galatasaray ise 18 maç galip gelemedi. Fenerbahçe, 20 Kasım 1949'da 2-0 kazandığı maçın ardından üst üste 11 maç galip gelemedi ve 22 Şubat 1953'te taraftarlarına 1-0'lık skorla Galatasaray galibiyeti armağan edebildi.

Galatasaray ise 17 Mayıs 1942'de 3-1 kazandığı müsabaka sonrası tam 18 maç galip gelemedi ve 1 Aralık 1946'daki 19. maçta sahadan 1-0 galip ayrıldı.

FENERBAHÇE İLE GALATASARAY 19 STATTA KARŞILAŞTI

Fenerbahçe ile Galatasaray, 400 maçın sığdığı rekabette 19 ayrı statta karşılaştı.

Rakipler İstanbul İnönü, Ali Sami Yen, Fenerbahçe, Taksim, Şeref, Ankara 19 Mayıs, Atatürk Olimpiyat, İzmir Atatürk, Ankaragücü, Türk Telekom, Yeni Erzurum (şimdiki adı Erzurum Kazım Karabekir), Offenbach, Frankfurt, Köln, Mönchengladbach Borussia Park, Kayseri Büyükşehir Belediyesi Kadir Has, Manisa 19 Mayıs ve Antalya statlarında sahaya çıktı.

Galatasaray ile Fenerbahçe arasındaki Süper Kupa müsabakasına ev sahipliği yapan Şanlıurfa 11 Nisan Stadı ise iki takımın karşı karşıya geldiği 19. stat oldu.

HEM FENERBAHÇE HEM GALATASARAY FORMASINI GİYENLER

Birçok oyuncu, futbolculuk hayatında iki takım formasını da giyme şansını buldu.

Son dönemde iki takımda da oynayan futbolcular şunlar:

Raşit Çetiner, Güngör Tekin, Erdoğan Arıca, Engin Verel, Mehmet Oğuz, Erhan Önal, Arif Kocabıyık, İlyas Tüfekçi, Tanju Çolak, Semih Yuvakuran, Selçuk Yula, Hasan Vezir, Benhur Babaoğlu, Elvir Boliç, Sedat Balkanlı, Saffet Sancaklı, Ahmet Yıldırım, Sergen Yalçın, Emre Aşık, Fatih Akyel, Elvir Baliç, Haim Michael Revivo, Abdullah Ercan, Mehmet Yozgatlı, Stjepan Tomas, Servet Çetin, Emre Belözoğlu, Caner Erkin, Kazım Kazım, Mehmet Topal, Burak Yılmaz, Olcan Adın, Serdar Aziz, Şener Özbayraklı, Tolga Ciğerci, Garry Rodrigues, Sinan Gümüş, Emre Mor.

BİR MAÇTA 4 GOL ATANLAR

Fenerbahçe-Galatasaray rekabetinde şimdiye dek aynı maçta bir futbolcu tarafından en fazla atılan gol sayısı 4 oldu.

Galatasaraylı Celal İbrahim, Cemil Gürgen ve Metin Oktay ile Fenerbahçeli Zeki Rıza Sporel, rakip filelere bir maçta dörder gol atma başarısını gösterdi.

DERBİLERDE EN ÇOK GÖRÜLEN SONUÇLAR

İki takımın 115 yıllık geçmişinde, geride kalan 400 maçta en çok görülen sonuç 1-0 oldu.

Fenerbahçe ile Galatasaray arasındaki maçlarda tam 75 kez 1-0'lık sonuç ortaya çıktı, 49 kez 2-1'lik skor alındı.

FENERBAHÇE- GALATASARAY REKABETİNDE ALINAN EN FARKLI SKORLAR

İki takım arasında geride kalan maçlarda en farklı skorlu galibiyeti 7-0'lık sonuçla Galatasaray aldı.

İstanbul Ligi'nde 12 Şubat 1911'de yapılan maçı, Galatasaray 7-0 kazandı.

Fenerbahçe, rakibi Galatasaray karşısında şimdiye dek en farklı skorlu galibiyeti, 2002-2003 sezonunun ilk yarısında Kadıköy'de yapılan maçta elde etti.

6 Kasım 2002'deki müsabakayı 6-0 kazanan sarı-lacivertli ekip, aynı zamanda lig maçlarında iki takım arasındaki en farklı skorlu galibiyete imza attı.

EN GOLLÜ FENERBAHÇE- GALATASARAY MAÇLARI

Fenerbahçe ile Galatasaray arasındaki en gollü maçlarda, penaltılar dışında sporseverler toplam sekizer gol gördü.

Ali Sami Yen Stadı'nda 5 Haziran 1983'te yapılan lig maçında rakipler 4-4 berabere kaldı. İki takım arasında 7 Şubat 2001'de oynanan Türkiye Kupası yarı final karşılaşması da 4-4 sonuçlandı.

FENERBAHÇE VE GALATASARAY ARASINDA YARIDA KALAN MAÇ

Rakiplerin 23 Şubat 1934 tarihinde yaptıkları İstanbul Ligi maçı, futbolcular arasında çıkan kavga nedeniyle yarıda kaldı.

Taksim Stadı'nda yapılan maçın 60. dakikasında Galatasaraylı Kadri Dağ'ın, Fenerbahçeli M. Reşat Nayir'e attığı tekme ve Kadri'nin üzerine doğru koşan Fenerbahçeli Fikret Arıcan'ın, Galatasaraylı Tevfik tarafından kucaklanıp, saha kenarına atılmasıyla saha bir anda karıştı. İki takım oyuncuları arasında başlayan kavgaya tribünlerdeki seyirciler de katılınca, olaylar büyüdü.

Yarıda kalan maçın ardından toplanan "Mıntıka Futbol Heyeti", Türk spor tarihinin en ağır cezalarından birisini verdi ve Fenerbahçe'den 9, Galatasaray'dan 8 olmak üzere toplam 17 futbolcuyu uzun süreli cezalandırdı.

Bu cezalardan en karlı çıkan takım olan Beşiktaş, sezonu rakiplerinin önünde şampiyon tamamladı.

YABANCI HAKEMLER GÖREV YAPTI

Rekabetin geçmişinde yabancı hakemler görev yaptı.

Bunlar arasında Çek, İngiliz, Yunan, İtalyan, Avusturyalı, Alman, İsviçreli, Rumen, Macar, Yugoslav, Belçikalı ve Bulgar hakemler bulunuyor.

HEM FENERBAHÇE HEM GALATASARAY FORMASIYLA GOL ATANLAR

Galatasaraylı Bahri Altıntabak, Fenerbahçeli Şeref Has ile Nezihi Tosuncuk, rekabet tarihinde hem kendi kalesine hem de rakip kaleye gol atan oyuncular oldu.

Şevki Şenlen, Raşit Çetiner, İlyas Tüfekçi, Hasan Vezir, Saffet Sancaklı ve Tanju Çolak, hem Galatasaray hem de Fenerbahçe formasıyla rekabette gol atma sevinci yaşadı.

Rekabette takım değiştiren oyuncular arasında eski takımlarında kaptanlık bandını taktıktan sonra transfer olan futbolcular, Fenerbahçe kaptanıyken Galatasaray'a geçen Naci Erdem ve Galatasaray kaptanıyken Fenerbahçe'ye geçen Mehmet Oğuz olarak kayıtlarda yer aldı.

FENERBAHÇE-GALATASARAY REKABETİNDEKİ CENTİLMENLİKLER

Rekabetin 115 yıllık geçmişinde pek çok centilmenlik gösterisi yaşandı.

İki kulüp arasındaki rekabette son yıllarda artan gerilime rağmen geçmişte futbolcu ve yöneticilerin centilmence davranışları, bu zevkli mücadeleye renk kattı.

Spor tarihçilerinin derlemelerine göre, bir derbi öncesi Fenerbahçe Başkaptanı Galip Kulaksızoğlu, Galatasaraylılara, "Oberle kardeşler hasta, Hasan da sakatlanmış. Sizi karşımızda eksik kadroyla görmek istemiyoruz. Dilerseniz maçı erteleyelim." diye haber göndererek maçın ertelenebileceğini iletti.

Fenerbahçe'nin bu önerisini kabul eden Galatasaray, oyuncuların iyileşmesinden sonra, 20 Ekim 1914'te yapılan erteleme maçında sarı-lacivertli rakibini 6-1 yendi.

FENERBAHÇE VE GALATASARAYLILAR ORTAK EVDE KALIYORDU

Aynı kaynaklara göre, rekabetin yeni başladığı dönemlerde Galatasaray ile Fenerbahçe sporcuları, ortak kiraladıkları evde kalıyordu.

İki takım sporcuları geceleri bir araya gelerek sohbet ediyordu. Yine bir gece sohbetin koyulaştığı sırada Galatasaray'dan Ali Sami Yen, Fenerbahçelileri, "Said, yarın bizimle maçınız var. Git yat ve dinlen." diye uyardı.

MAÇ ERTELENSİN ÖNERİSİ

Rakipler arasında 17 Kasım 1922'de yapılan maç öncesinde ilginç bir durum yaşandı.

Bu tarihte Kadıköy'de iki takımın maçı vardı. Maç öncesi günlerce yağan yağmur sahayı adeta göle çevirmişti. Fenerbahçe Başkaptanı Galip Kulaksızoğlu, Galatasaray Kulübüne telefon ederek, "Saha çok kötü, maçı erteleyelim." dedi. Galatasaray Başkaptanı Necip Şahin, bunun üzerine, "Anamız bizi bugün için doğurdu Galip Bey. Gelip maçı oynayacağız." diye cevapladı. Galatasaray, Kadıköy'e gelip maça çıktı ve Fenerbahçe karşılaşmayı 3-0 kazandı.

FENERBAHÇE VE GALATASARAY’IN BİRLEŞME DURUMU

Rakiplerin kuruluşlarının ilk yıllarında birleşme durumlarının bile ortaya çıktığı, hatta iki kulüp başkanının ortak takım kurma konusunda anlaştıkları iddia edildi.

Galatasaray Kulübünün resmi yayın organı Galatasaray dergisinin 2003 Şubat sayısında, Adnan Işık'ın belgelere dayandırarak verdiği haberde, 1912 yılında Galatasaray Kulübü Başkanı Ali Sami Yen ile Fenerbahçe Kulübü Başkanı Hulusi Bey'in ortak imzayla kayıt altına aldıkları belgenin, birleşmeseler dahi iki kulübün yabancılara karşı ortak bir takım kurma konusunda anlaştıklarını, hatta tüzüğü bile hazırladıklarını gösterdiği kaydedildi.

BİLEREK KAÇIRILAN PENALTI

Rakiplerin 23 Ocak 1925'te Taksim Stadı'nda yaptıkları Vatan Gazetesi Kupası maçında ilginç bir olay yaşandı.

Fenerbahçe'nin kazandığı penaltı sonrası, atış öncesinde stadın büyük balkon kısmı çöktü. Fenerbahçeli Cafer Çağatay, bu gelişme üzerine penaltı atışında topu bilerek kaleci Ulvi Yanal'a teslim etti.

KARMA TAKIM: "FENERSARAY"

Fenerbahçe ile Galatasaray, 1934 yılında Türkiye'ye davet ettikleri yabancı takımlarla birer kez hazırlık maçı yaptıktan sonra, üçüncü maçı "Fenerbahçe-Galatasaray Karması" şeklinde oynadılar.

Bu karmanın forması ise iki kulübün renklerinin karışımı olan lacivert, sarı ve kırmızıdan oluştu.

EFSANE BAŞKAN ÖZHAN CANAYDIN'DAN CENTİLMENLİK DERSİ

Son yıllarda iki takım arasındaki maçların genelinde olaylar yaşanırken, Galatasaray Kulübünün merhum başkanı Özhan Canaydın, rekabete centilmence yaklaşımıyla alkış aldı.

Sarı-kırmızılı ekibin 6 Kasım 2002'de Kadıköy'de rakibine 6-0'lık sonuçla tarihi hezimete uğradığı maçta, başkan sıfatıyla ilk Fenerbahçe derbisini izleyen Özhan Canaydın'ın, rakibinin attığı golleri alkışlayarak Fenerbahçeli yöneticileri kutlaması, müsabakaya damgasını vurdu.

Merhum Canaydın, bu centilmenlik gösterisi nedeniyle camiasından bazı tepkiler görse de Dünya Fair Play Konseyi (CIFP) tarafından 2002 Dünya Fair Play Ödülü'ne layık görüldü. Özhan Canaydın ayrıca, bu davranışı nedeniyle Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) tarafından düzenlenen Fair Play Sportif Davranış Ödülü'nü aldı.

Editör: HABER MERKEZİ