Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Rıza Saklı, “Rize ve çay kamuoyuna: 2024 Türk çaycılığının 100. yılıdır ve görkemli bir programla kutlanmalıdır” dedi.

RTEÜ Öğretim üyesi Prof. Dr. Saklı, Rize Aktif Gazeteciler Derneğinde yaptığı basın açıklamasında; “2024 yılı, 1924 yıl ve 407 sayılı Rize Vilayeti ile Borçka Kazasında Fındık- Portakal- Limon- Mandalina ve Çay Yetiştirilmesine Dair Kanun’un kabul edilişinin 100.yılı’dır. 1964 yılında, Türk çaycılığının kurucusu Zihni Derin’in Onur Konuğu olarak katıldığı Türk Çaycılığının 40. yılı kutlamaları yapılmıştır” dedi.

1924 yılında çıkarılan ilk çay kanununun 40.yılında kutlama yapılmış olması, 100. yılı olan 2024 yılında da 100. yıl kutlamalarının yapılmasını gündeme getirmektedir diyen Prof. Dr. Saklı, “Çayın Rize ve çevresindeki hayatı derinden etkileyerek; yöredeki derin yoksulluğun ortadan kalkmasında, yörenin kalkınması ve gelişmesinde emsalsiz bir katkı sağladığı bir gerçektir. Türk Çaycılığının 100.Yılı, bir taraftan çayın insanımıza sağladığı insanca yaşama imkânı sebebiyle bir vefa yaklaşımı ile kutlanması gerektiği gibi, diğer taraftan Türk çayının bugünkü durumu ve geleceğinin de masaya yatırılarak irdelenmesi ve yeni stratejiler geliştirilmesi bakımından fırsat olması sebebiyle de değerlendirilmelidir" 

Prof. Dr. Saklı, “Sonuç olarak, Türk Çaycılığının 100.Yılı’nın, Rize ve Çay ile ilgili tüm kesimlerin katılımı ile iyi bir hazırlık yapılarak kutlanması için tüm kurumlarımızın rol almasını ve inisiyatif kullanmasını saygılarımla arz ederim” şeklinde açıklama yaptı.

PROF. DR. ALİ RIZA SAKLI KİMDİR?

Halen, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Öğretim Üyesi ve Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölüm Başkanı olan Prof. Saklı, Çayeli ilçesinin Sırt Köyü’nde doğmuştur.

Lisans eğitimini Atatürk Üniversitesi’nde yapan Saklı, yüksek lisans ve doktorasını Ankara’da, Türkiye ve Ortadoğu Amme İdaresi’nde (TODAİE) tamamlamıştır.

1988-2010 yılları arasında Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nde (ÇAYKUR) görev yapan Saklı, TODAİE’de doktorasının tamamlayınca, ÇAYKUR’daki Şube Müdürlüğü görevinden ayrılarak Şubat 2011’de Öğretim Üyesi olarak RTEÜ’de göreve başlamıştır. Kamu Yönetimi alanında 2015’de Doçent, 2020’de Profesör olan Saklı,  Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölüm Başkanlığı görevini sürdürmektedir.

Çalışma alanı olan kamu yönetimi ile ilgili konularda araştırma ve yayınları bulunan Saklı, milliyetçilik ve başkanlık sistemi gibi konularda da yayınlar yapmıştır.

Üniversitelerin tarihi gelişimi, RTEÜ ve Rize halkının karşılıklı algı ve beklentileri, RTEÜ yerleşkeleri gibi üniversite konusunda çeşitli araştırma ve yayınları vardır.

2008 yılında yayınlanan Türk Çayının Dünü ve Bugünü (Kaknüs Yay.) adlı kitabı yanında; çaycılığımızın tarihi, yasal gelişimi, çay sektöründe yapı değişimi gibi, çay konusunda çeşitli araştırmaları ve makaleleri mevcuttur.

Haber: Tufan Kuleli