Çok eski dönemlerde yaptırılmış olup günümüzde halen varlığını korumayı başaran Topkapı Sarayı, ülkemiz tarihinin günümüze ulaşmış olan en önemli eserleri arasında yer almaktadır.

Yılın nerede ise her döneminde hem yerli hem de yabancı turistler tarafından ziyaret edilen Topkapı Sarayı, arama motorlarına da sık sık konu olmaktadır. Bizler de bu içeriğimizde tarihimizde büyük öneme sahip olan Topkapı Sarayı’na dair tüm merak edilenlere yer verdik. İşte ayrıntılar…

TOPKAPI SARAYI NE ZAMAN YAPILDI?

Topkapı Sarayı, İstanbul’un fethi sonrasında Fatih Sultan Mehmed tarafından yaptırılmıştır. 1460- 1478 yılları arasında inşa edilen saray, sonraki yıllarda ise dönemin padişahları tarafından ilave yapılar ile donatılmış ve günümüzdeki görünümüne kavuşturulmuştur.

19’uncu yüzyılın ortalarına kadar yaşam ve yönetim merkezi olarak önemli bir yere sahip olan Topkapı Sarayı, 1840’lı yıllarda bu misyonu konusunda yetersiz kalmış ve hanedanın yönetim ve yaşam merkezi Dolmabahçe Sarayı’na taşınmıştır.

Topkapı Sarayı, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasının ardından 3 Nisan 1924 tarihinde müze haline getirilmiştir. Saray, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk müzesidir.

Topkapi Sarayi Nerede Hikayesi Giris Ucreti 2024 1713882524

TOPKAPI SARAYI NEREDE?

İstanbul’un en eski tarihi bölgelerinden birinde, Marmara Denizi, İstanbul Boğazı ve Haliç arasında kalan İstanbul Yarımadası’nda bulunan Topkapı Sarayı, 7000 bin metrekarelik bir alan üzerine inşa edilmiştir.

Topkapı Sarayı’nın açık adresi ise ‘Cankurtaran Mahallesi Babı Hümayun Caddesi No: 1 Sultanahmet/ Fatih’ şeklindedir.

TOPKAPI SARAYI HANGİ KURUMUN YÖNETİMİNDE?

Topkapı Sarayı, 6 Eylül 2019 tarihli ve 30880 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmış olan 44 no’lu kararname ile birlikte Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı’nın yönetimine girmiştir.

Topkapi Sarayi 2 Scaled 1716288444

TOPKAPI SARAYI HANGİ GÜNLER AÇIK?

Topkapı Sarayı’nı ziyaret etmek isteyen birçok kişi, sarayın hangi günlerde ve saat aralıklarında açık olduğunu merak etmektedir. Ayrıca sarayın dini ve resmi bayramlarda açık olup olmadığı da arama motorları üzerinden sık sık sorgulanmaktadır.

Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı’nın resmi web sitesinden alınan bilgilere göre Topkapı Sarayı salı günleri hariç olmak üzere her gün saat 09:00 ila saat 17.30 aralığında ziyarete açıktır. Dini bayramların ilk günleri ve yılbaşında kapalı olan saray, kalan tüm özel günlerde ziyaretçi kabul etmektedir.

TOPKAPI SARAYI GİRİŞ ÜCRETİ NE KADAR? 2024

Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı’nın Topkapı Sarayı giriş ücretleri için düzenlemiş olduğu listenin detayları şu şekilde:

  • Topkapı Sarayı kombine bilet fiyatı (Topkapı Sarayı+ Aya İrini+ Harem): Yerli ziyaretçiler için 250 TL, yabancı ziyaretçiler için 1.500 TL, indirim hakkı olanlar için 75 TL
  • Harem bilet fiyatı: Yerli ziyaretçiler için 100 TL, yabancı ziyaretçiler için 500 TL, indirim hakkı olanlar için 50 TL.
  • Aya irini bilet fiyatı: Yerli ziyaretçiler için 90 TL, yabancı ziyaretçiler için 500 TL, indirim hakkı olanlar için 40 TL

MÜZE KART TOPKAPI SARAYI’NDA GEÇERLİ Mİ?

Müze Kart; bazı istisnalar hariç olmak üzere Milli Saraylar Başkanlığı’nın yönetiminde olan tüm saray, kasır, köşk, müze ve tarihi fabrikalarda kullanılabilmektedir.

Müze Kart’ın geçerli olmadığı istisnai alanları arasında Topkapı Sarayı’nın Harem ve Aya İrini bölümleri bulunmaktadır. Ayrıca; Dolmabahçe Sarayı’nın Selamlık bölümünde, Beykoz Cam ve Billur Müzesi ile Küçüksu Kasrı Mesire Alanı ve Beykoz Mecidiye Kasrı Mesire Alanı’nda da Müze Kart’ın geçerli olmadığı bilinmektedir.

Kaynak: Haber Merkezi