Kültür - Sanat

Topkapı Sarayı: Dünyanın en görkemli müzelerinden biri

İstanbul'un siluetini oluşturan en güzel manzaralardan birine sahip, tarihi yarımadada medeniyetimizin hazinesi bir Osmanlı sarayı. İşte Topkapı Sarayı hakkında tüm bilmeniz gerekenler...

Abone Ol

TOPKAPI SARAYI HAKKINDA

Topkapı Sarayı, İstanbul gezilecek yerler denilince ilk akla yerlerden birisidir. Hem yerli hem yabancı turistler tarafından sık sık ziyaret edilen saray İstanbul'un sembollerinden birisi.

Topkapı Sarayı, Osmanlı Sultanlarının ikametgahı, devletin yönetim ve eğitim merkezidir. İstanbul fatihi Sultan II. Mehmed tarafından 1460-1478 tarihleri arasında yaptırılmış olan ve zaman içerisinde bazı ilavelerin yapıldığı sarayda, Osmanlı padişahları ve Saray halkı 19'uncu yüzyıl ortalarına kadar ikamet etmiştir.

Topkapı Sarayı, Osmanlı monarşisi 1922'de kaldırıldıktan sonra, 3 Nisan 1924'te Mustafa Kemal Atatürk'ün emriyle müzeye dönüştürülmüştür.

TOPKAPI SARAYI NEREDE?  

Topkapı Sarayı, konum itibariyle İstanbul'un en eski tarihi bölgelerinden birinde konumlanmaktadır. Marmara Denizi, İstanbul Boğazı ve Haliç arasında kalan tarihi yarımada üzerinde bulunan saray, İstanbul'un ikonik yapılarından biridir.

Adres: Cankurtaran, 34122, Fatih/İstanbul

TOPKAPI SARAYI'NA NASIL GİDİLİR? 

Topkapı Sarayı'na gitmek için birçok farklı yol bulunuyor. 

Taksim'den füniküler ile Kabataş'a ve oradan tramvay ile Sultanahmet'e; havalimanından gelenler metro ile Aksaray'a ve oradan tramvay ile Sultanahmet'e; Kadıköy veya Üsküdar'dan vapur ile Eminönü'ne ve oradan yürüyerek veya tramvay ile Sultanahmet'e gelerek ulaşılabilir.

Sultanahmet Meydanı'na varınca Ayasofya'nın sol yanından yukarı doğru devam eden yol Topkapı Sarayı Müzesi'nin girişi olan Bab-ı Hümayun'a ulaşır.

Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım sağlanabilmektedir.

TOPKAPI SARAYI'NI KİM YAPTIRDI? 

1453 yılında İstanbul'un fethi sonrasında Fatih Sultan Mehmet'in isteği üzerine 1460 yıllarında yapımına başlanan Topkapı Sarayı'nın inşası 1478 yılında tamamlanmıştır. Dolmabahçe Sarayı gibi tek seferde tüm ek yapılarıyla beraber inşa edilmeyen Topkapı Sarayı, 19. yüzyıla kadar eklenen yapılarla genişlemiştir.

Sarayburnu'nda bulunan Doğu Roma akropolü üzerindeki 700.000 metrekarelik bir alan üzerine kurulmuş olan Topkapı Sarayı, Fatih Sultan Mehmet'ten itibaren 31. padişah Sultan Abdülmecid'e kadar yaklaşık 400 yıl süreyle imparatorluğun idare, eğitim ve sanat merkezi; padişahların da evi olmuştur.

19. yüzyılın ortalarından itibaren yavaş yavaş hanedanın Dolmabahçe Sarayı'na taşınması ile terk edilen Topkapı Sarayı, tarihİ önemini ve değerini korumuştur.

TOPKAPI SARAYI'NIN MİMARİSİ 

Yüzyıllarca gelişen ve büyüyen Topkapı Sarayı'nın planının belirlenmesinde Osmanlı devlet felsefesi ile saray-tebaa ilişkilerinin büyük rolü olmuştur. Ayrıca Topkapı'nın ilk inşa edildiği dönemde, Fatih Sultan Mehmed'in babası Sultan II. Murad'ın Tunca Nehri kenarında yaptırmış olduğu ve günümüze sadece kalıntıları ulaşan Edirne Sarayı'nın planından olduğu kadar ihtişamından da esinlenildiği bilinmektedir.

Topkapı Sarayı, mütevazı bir saraydır; imparatorluğun büyük harcamaları daha çok muhteşem camiler, kışlalar, köprüler, kervansaraylar ve konaklama tesisleri için yapılmıştır. 16. yüzyılın ünlü mimarı Mimar Sinan bile bu sarayda sadece bir bölüm inşa etmiştir. Ama sarayın kendine özgü binaları, nefis çinileri ve tabiatla iç içe geçmiş yapısı kadar, Sarayburnu'ndaki konumu da ona doğal bir güzellik ve ihtişam verir.

"Tarihi elmasların en büyük ve en meşhuru" olarak gösterilen 86 karatlık Kaşıkçı Elması, Topkapı Sarayı'nın silah koleksiyonunun sergilendiği Dış Hazine Bölümü'nde sergileniyor. Çevresi 49 adet çift sıra halinde iri pırlantayla süslenmiş, 86 karatlık Kaşıkçı Elması'nın önünde zaman zaman uzun ziyaretçi kuyruğu oluşabiliyor.

Sultan I. Mahmud'un Nadir Şah'a hediye edilmek üzere yaptırdığı ancak Şah'ın ölümü üzerine Topkapı Sarayı hazinesinde muhafaza altına alınan zümrüt ve elmas taşlarla süslü Topkapı Hançeri, dünyanın sayılı hazineleri arasında gösteriliyor.

Dünyanın en değerli hançeri olarak gösterilen hançerin kabzası üzerinde 3-4 milimetrelik üç zümrüt taş ve yine kabzanın en üst kısmındaki kapak üzerinde tek parça bir zümrüt taş yer alıyor.

Sultan II. Mahmud Tahtı ise 2 Ekim'de Bağdat Köşkü'nde sergilenmeye başlandı. Uzun bir aranın ardından yeniden sergiye çıkan Sultan II. Mahmud'un saltanat koltuğu, 19. yüzyıl etiketli, Avrupai tarzda tasarlanmış, Osmanlı devlet armalı ve II. Mahmud tuğralı.

TOPKAPI SARAYI ZİYARET SAATLERİ VE GİRİŞ ÜCRETLERİ  

Topkapı Sarayı ziyaret saatleri 09:00-18:00. 

Topkapı Sarayı Müzesi, Salı günleri hariç haftanın her günü ziyarete açık. 

Topkapı Sarayı Müzesi giriş ücretleri şöyle...

Yerli turiste 60 TL, yabancı turiste 150 TL.

Topkapı Sarayı + Aya İrini bileti; yerli turiste 80 TL, yabancı turiste 200 TL 

Topkapı Sarayı + Aya İrini + Harem bileti; yerli turiste 110 TL, yabancı turiste 285 TL 

Topkapı Sarayı'nda Müze Kart geçerli ancak Harem ve Aya İrini bölgelerinde Müze Kart geçmemektedir. 

18 yaş altı ve 65 yaş üstü için giriş ücretsizdir.