Ailece unutulmaz bir tatil deneyimi yaşamak isteyenler için Şırnak, keşfedilmeyi bekleyen birçok güzellik barındırıyor. Tarihi ve kültürel zenginlikleriyle dikkat çeken bu bölgede, ailecek keyifli vakit geçirebileceğiniz pek çok nokta bulunuyor. Peki, Şırnak'ta ailecek nereye gidilir? Şırnak'ta aileyle gezilecek yerler nerede? Şırnak'ta gezilecek yerler arasında neler var, nereleri ziyaret etmeli, işte detaylar...
Şırnak'ta ailecek nereye gidilir?
Şırnak, ailecek keyifli vakit geçirebileceğiniz pek çok seçenek sunan bir destinasyon. Bu muhteşem bölgede, tarihî zenginliklerden doğal güzelliklere kadar keşfedilmeyi bekleyen birçok yer bulunmaktadır.
El Cezeri
1136 yılında Cizre'nin Tor mahallesinde doğan, sibernetik alanın öncüsü kabul edilen, fizikçi ve robotik uzmanı bilim insanı "İsmail Ebul İz Bin Rezzaz El-Cezeri", 1206'da Cizre'de vefat etti. Lakabını yaşadığı şehirden alan El Cezeri, eğitimini Camia Medresesi'nde tamamladı ve fizik ile mekanik konularına odaklandı, birçok ilke ve buluşa imza attı. Batı literatüründe M.Ö. 300'lü yıllarda Yunan matematikçi Archytas tarafından buharla çalışan bir güvercin yapıldığına dair kayıtlar bulunsa da, robotikle ilgili en eski yazılı kayıt Cezeri'ye aittir. Cezeri'nin otomatik makineleri, günümüzdeki mekanik ve sibernetik bilimlerinin temelini oluşturan önemli yapı taşlarıdır.
Finik Harabeleri
Güçlükonak ilçesine bağlı bugünkü Damlarca köyü sınırları içinde bulunan Finik Harabeleri, iç kale ve dış kale olmak üzere iki bölümden oluşur. Cizre-Şırnak yol ayrımından 12 km uzaklıkta, Dicle Nehri'nin kuzeyinde, Güçlükonak ilçesine giden karayolunun üst kesiminde yer alır. Dış kaledeki sur kalıntıları kuzeyden güneye uzanır. Finik genel olarak Dicle Nehri ve vadisine hâkimdir ve eski yerleşim alanları geniş bir alana yayılmıştır. Bölgedeki cami, derenin batı tarafındaki kayalıkların hemen ilerisine inşa edilmiştir. Günümüzde Finik Harabeleri, Güçlükonak karayolu kenarında yer almaktadır.
Rölyefler
Şırnak ilinde Cudi Dağı, Cizre ve Kasrik (Krallar Geçidi) bölgelerinde Asurlar, Gutti İmparatorluğu gibi bölgede 6 bin yıl önce yer alan imparatorluklar tarafından yapılan kral ve at figürleri gibi rölyefler bulunmaktadır. Bu heykeller, Sasani Kralı Erdeşêr Babekan ile Şahpur'un dünya mirası Taqê Bustan, Persepolis harabelerindeki Nakşê Rustem ve Hüsrevi Perviz'in kaya kabartmalarına benzetilmektedir. Cizre'yi kuşatan Erdeşêr'in, Kasrik gibi birçok nehir kenarına ve vadiye benzer kabartmalar yaptığı bilinmektedir.
Şırnak'ta aileyle gezilecek yerler nerede?
Şırnak'ta ailecek gezilecek ve keşfedilecek yerlerin bir listesine göz atmak istiyorsanız, doğru yerdesiniz. İşte, keyifli bir aile tatili için Şırnak'ta değerlendirilebilecek yerler hakkında ayrıntılı bilgi...
Cizre Ulu Cami
Cizre şehir merkezinde, Dağ Kapı Mahallesi'nde bulunan yapı, farklı zamanlarda yapılan eklemeler ve onarımlarla günümüze kadar gelmiştir. Cami dört yönden yol ile sınırlandırılmıştır ve kesin yapım tarihi hakkında net bilgiler bulunmamaktadır. Ancak üzerindeki 8 adet kitabe, yapının Musul Atabekleri döneminde (Miladi 1155-1160) inşa edildiğini, 1203 ve 1284 yıllarında ise onarıldığını belirtmektedir. Son onarım 2007 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilmiştir. Metal kapısındaki ejder figürlü kapı tokmakları, yapının ününü arttıran önemli unsurlardan biridir. Bugün hala ibadete açık olan Cizre Ulu Cami, bölgenin önemli karakteristik yapılarından biridir.
Yafes Köprüsü
Şırnak'a bağlı Cizre'de bulunan Yafes Köprüsü, nehrin yatağının değişmesi nedeniyle bugün Suriye sınırları içindedir. Cizre'nin doğusunda yer alan köprü, kaynaklarda İbn Ömer Köprüsü veya yakınındaki Yafes köyünden dolayı Yafes Köprüsü olarak anılmaktadır. Bugün sadece büyük kemeri sağlam kalmış bir harabe durumunda olan Yafes Köprüsü, XII. yüzyılda yapılmıştır ve Selçuklu döneminde Musul Atabegleri tarafından yaptırılmıştır. Mükemmel bir taş işçiliği gösteren köprünün yapımında kireç harçlı moloz ve iri bazalt kesme taşlar kullanılmıştır. Köprünün ortasındaki büyük kemer, yanlardaki daha küçük kemerlerle desteklenmiştir.
Mem-u Zin
Cizre'nin güneyinde, Dağkapı Mahallesi'nde bulunan Mem-u Zin, mezarlık içerisindedir. Medrese, 1437 yılında Emir Abdal (Abdullah) ibn Abdillah Seyfettin Bohti tarafından inşa edilmiştir. Günümüze mescit, türbe, bir medrese hücresi, giriş ünitesi ve bir eyvan olarak ulaşmıştır. Medresenin doğu ve batı kanadındaki hücrelerin sadece temel kalıntıları günümüze ulaşmıştır. Kuzey kanadında 80 hücre olduğuna dair belirgin bilgiler bulunmamaktadır. Günümüzde, bu tarafa sonradan namazgâh, cami ve şadırvan eklenmiştir. Hücrelerin altında, avludan inilen Mem-u Zin Türbesi bulunmaktadır. Türbe, doğu-batı doğrultusunda dikdörtgen planlıdır ve sivri beşik tonozlu bir çatıya sahiptir. İçerisinde üç mezar bulunmaktadır.
Jirki Kilimi
Şırnak yöresinde, kadınlar tarafından geleneksel motiflerle dokunan jirki kilimleri, günümüzde yöresel kurumlar tarafından desteklenen kurs ve atölyelerde üretilmektedir. Şırnak'ın en ünlü kilimleri, Jîriki aşireti kadınları tarafından dokunan "Berkê Jîrîkanî" adı verilen kilimlerdir. Jîriki aşiretinin yanı sıra, Goyan ve Şirnexî aşiretleri tarafından da dokunan kilimler yörede önemli bir yere sahiptir.