Sığacık, İzmir’in Seferihisar ilçesine bağlı şirin bir tatil kasabasıdır. Türkiye’nin ilk Cittaslow şehri (Sakin Şehir) seçilen Seferihisar’ın huzurlu atmosferini Sığacık’ta da bulmak mümkün. Ege Denizi’ne kıyısı olan Sığacık; denizi, doğal ve tarihî güzelleriyle tatilcilerin uğrak noktasıdır. Yaz sezonunun gelmesiyle Sığacık’a gitmek isteyen tatilciler bu kasaba hakkında araştırmaya yapmaya başladı. Peki, Sığacık gezilecek yerler nerelerdir? Bu yazımızda sizin için Sığacık’ta nereye gidilir, sorusunu cevapladık!

Sığacık Gezilecek Yerler

Seferihisar’ın sakin kasabası Sığacık’ta görülmesi gereken birçok farklı mekan bulunuyor.

Sığacık gezilecek yerler listesi aşağıdaki gibidir:

  • Teos Antik Kenti
  • Akropolis
  • İzmir Sığacık Kalesi
  • Sığacık Pazarı
  • Kaleiçi Sokakları
  • Akkum Plajı
  • Ekmeksiz Plajı

İzmir Sığacık’ta gezilecek yerleri listelik. Gelin birlikte bu yerleri ayrıntılı olarak inceleyelim…

Sigacik Gezilecek Yerler 1

1. Teos Antik Kenti

Seferihisar Sığacık gezilecek yerler listesinde bir numarada Teos Antik Kenti yer alıyor. Sığacık’a çok yakın mesafede bulunan kent, Helenistik dönemin kalıntılarını bulunduruyor. Tarihî güzelliklere ilgisi olan kişilerin mutlaka uğraması gereken kentte antik tiyatro, tapınak ve agora kalıntılarını görmek mümkün.

Sigacik Gezilecek Yerler 2

2. Akropolis

Teos Antik Kenti’nin zirvesinde bulunan Akropolis, antik döneme ait kalıntılarıyla ziyaretçilerin dikkatini çekiyor. Ayrıca zirvede seyredilebilecek mükemmel deniz manzarasıyla tarihî gezinizi başka bir boyuta taşıyabilirsiniz.

Sigacik Gezilecek Yerler 3

3. İzmir Sığacık Kalesi

Sığacık Kalesi, ilçenin simgesi durumundadır. Kale, Sığacık Limanı’nın kuzeydoğusunda yer alıyor. Kalenin Selçuklular döneminde inşa edildiği tahmin ediliyor. 16. yüzyılda Osmanlılar tarafından tamir edilen kalenin deniz manzarası ziyaretçiler tarafından ilgiyle karşılanıyor.

Sigacik Gezilecek Yerler 4

4. Sığacık Pazarı

Sığacık gezi rehberimize Sığacık Pazarı ile devam edelim. Kalenin içine kurulan pazarda çeşit çeşit taze ve organik ürünler satılıyor. Meyve ve sebzelerin yanı sıra el yapımı lezzetlere, organik bakım ürünlerine, hediyelik eşyalara kadar her ürünü burada bulabilirsiniz.

Sigacik Gezilecek Yerler 4-1

4. Sığacık Pazarı

Sığacık gezi rehberimize Sığacık Pazarı ile devam edelim. Kalenin içine kurulan pazarda çeşit çeşit taze ve organik ürünler satılıyor. Meyve ve sebzelerin yanı sıra el yapımı lezzetlere, organik bakım ürünlerine, hediyelik eşyalara kadar her ürünü burada bulabilirsiniz.

Sigacik Gezilecek Yerler 5

5. Kaleiçi Sokakları

En fazla 4 metre genişliğinde bulunan Kaleiçi sokaklarında huzurlu bir yürüyüş yapabilirsiniz. Dizi ve filmlere ev sahipliği yapmış sokakların beyaz duvarlarını rengârenk panjurlar ve saksılar süslüyor. Maziyi hatırlatan Arnavut kaldırımlarla çevrelenmiş sokaklar, harika fotoğraflar çekmek isteyen tatilcilerin mutlaka uğraması gereken yerlerden biri.

Sigacik Gezilecek Yerler 6

6. Akkum Plajı

Sığacık yakınlarında gezilecek yerler arasında plajlar da bulunuyor. Bu plajların başında da ise Teos Akkum Plajı geliyor. Sığacık’a yakın mesafede bulunan Akkum Plajı, berrak ve temiz deniziyle tatilcilerin rağbet gösterdiği noktalardan biridir. İnce kumları, çocukların kumsalda eğlenmesine imkân tanıyor. Bu nedenle Akkum Plajı, ailecek deniz keyfi yaşayabileceğiniz yerlerden biridir. Bölgede şezlong ve şemsiye kiralayabileceğiniz tesisler de bulunuyor.

Sigacik Gezilecek Yerler 7

7. Ekmeksiz Plajı

Sığacık gezilecek yerler listemizin son noktası Ekmeksiz Plajı. 2020 yılında halka açılan Sığacık Ekmeksiz Tabiat Parkı’nın plajı olan Ekmeksiz Plajı, ücretsiz olması nedeniyle yerel halk ve tatilciler tarafından ilgi görüyor. Denizi soğuk olan plajın kumları da çoğu Ege plajı gibi incecik kumlardan oluşuyor. Ancak Ekmeksiz Plajı’nda şemsiye, şezlong kiralayabileceğiniz ya da tuvalet, duş gibi hizmetler alabileceğiniz bir tesis yer almıyor. Bu nedenle buraya tedarikli şekilde gitmenizi tavsiye ediyoruz.

Sigacik Gezilecek Yerler 8

Sığacık'ta Ne Yenir?

Sığacık gezilecek yerleri inceledikten sonra Sığacık’ta yiyebileceğiniz lezzetlere geçelim. Sığacık’ın bir Ege kasabası olması nedeniyle burada deniz ürünleri sıkça tüketilir. Ayrıca yine Ege’de bulunması sebebiyle Sığacık, lezzetli sebze yemekleri yiyebileceğiniz bir tatil yeridir. Sığacık neyi meşhur sorusunun cevabına bakalım.

Sığacık’ta yiyebileceğiniz lezzetleri şöyle sıralayabiliriz:

  • Levrek ya da Çipura: Ege Denizi’nin zengin balık çeşitliliğinin göstergesi olan balıklar, çoğunlukla ızgara ve buğulama şeklinde servis edilir. Sığacık’ta tatil yapan tatilcilerin mutlaka bu taze balıkları denemesini öneriyoruz.
  • Kalamar: Yine Ege’nin deniz ürünü kültüründen bir ürün olan kalamarlar, taze şekilde sunulur. Genellikle kızartma ya da ızgara şeklinde servis edilen kalamarlar, limon ve sarımsaklı sos ile servis edilir.
  • Karides Güveç: Ege’den tutulan taze karideslerin domates, biber ve çeşitli baharatlarla buluşması sonucu oluşan karides güveç, Sığacık’ta sıkça tüketilen ürünler arasındadır.
  • Midye Dolma: Pirinç, ot ve baharatlarla lezzetlendirilen midyeler, zeytinyağı ve limonla sunuluyor.
  • Mezeler: Sığacık, mezeler açısından oldukça zengin bir bölgedir. Burada özellikle deniz ürünlerinin yanında yiyebileceğiniz mezeler tercih edilir. Zeytinyağlı enginar, deniz börülcesi, ahtapot salatası gibi mezeler müşterilerin sıkça sipariş ettiği ürünler arasındadır.
  • Zeytinyağlılar: Sığacık, deniz ürünlerinin yanı sıra Ege mutfağından lezzetleri de tadabileceğiniz bir yerdir. Zeytinyağlı fasulye, zeytinyağlı enginar gibi ürünlerle sağlıklı bir akşam yemeği yiyebilirsiniz.
  • Ot Yemekleri: Ege’nin taze otlarıyla hazırlanmış ot yemeklerini mutlaka denemelisiniz. Semizotu, ebegümeci, pazı gibi otların kullanıldığı yemekler, ot yemeği kültürünüzü zenginleştirecek.
  • Kahvaltı: Sığacık’ın köylerinde yetişen taze ürünlerle sabaha enerjik ve sağlıklı şekilde başlayabilirsiniz. Sığacık’a özgü peynirler, zeytinler, ev yapımı reçellerle hazırlanan kahvaltılar mutlu bir güne uyanmanızı sağlayacak.
  • Köfte Çeşitleri: Ege’ye özgü köfte çeşitlerini Sığacık’ta tadabilirsiniz.

Bu lezzetlerin yanı sıra Seferihisar’a özgü olan yerel yemekler de bulunuyor. Sığacık’ı ziyaretiniz sırasında bu ürünlerden de mutlaka tatmalısınız.

Sigacik Gezilecek Yerler 10

Seferihisar’ın yerel lezzetleri ise şunlardır:

  • Ekmek dolması
  • Oğlak dolması
  • Lok lok
  • Sinkonta
  • Yuvalaça
  • Oklavadan sıyırma
  • Seferihisar mantısı
  • Sakızlı tarhana
  • Samsades tatlısı
  • Mandalina tatlısı
  • Ata ekmeği
  • Armola peyniri
  • Seferihisar mandalinası

Sigacik Gezilecek Yerler 11

Sığacık Nerede?

Sığacık’a gitmek isteyen tatilciler Sığacık’ın nerede olduğunu merak ediyor. Sığacık, İzmir’in Seferihisar ilçesine bağlı bir mahalledir.

Sığacık, İzmir’in güneydoğusunda konumlanıyor. Seferihisar’a 5 kilometre uzaklıkta bulunan Sığacık, İzmir merkeze yaklaşık 50 kilometre mesafededir. Ayrıca Sığacık, İzmir Şehirlerarası Otobüs Terminali’ne 73 kilometre, İzmir Adnan Menderes Havalimanı’na 70 kilometre mesafede yer alıyor.

Sığacık'a Nasıl Gidilir?

Sığacık’ın doğal ve tarihî güzelliklerini keşfedebilmek için öncelikle buraya ulaşabilmek gerekli. Şimdi sizlere Sığacık’a nasıl gideceğinizi aktararak Sığacık yol tarifini verelim.

Sığacık’a ulaşmak için birçok seçenek bulunuyor. Bu ulaşım çeşitlerini birlikte inceleyelim.

Sığacık’a Özel Araçla Ulaşım

Sığacık’a gitmek için öncelikle kendi aracınızı tercih edebilirsiniz. İzmir merkezden Seferihisar yoluna çıkarak ortalama 1 saatte Sığacık’a ulaşabilirsiniz. Sığacık’a gitmek için kullanabileceğiniz iki yol bulunuyor. Bu yol seçeneklerine göre Sığacık’a kaç saatte ulaşacağınızı yazalım.

İzmir’den Sığacık’a giderken tercih edeceğiniz yollara göre seyahat süreleri şunlardır:

  • E881: 76,8 kilometre olan mesafe yaklaşık 1 saat sürüyor.
  • İzmir-Çeşme Otoyolu/O-32/E881 ve İzmir-Seferihisar Yolu: 61 kilometre gideceğiniz yol sonunda 1 saat içinde Sığacık’a varabilirsiniz.

Sığacık’a Otobüsle Nasıl Gidilir?

İzmir’den Sığacık’a otobüsle ulaşabilirsiniz. Üstelik otobüs seferleri her gün düzenleniyor.

İzmir Sığacık arasında toplu taşımayla yolculuk yapmak için şu adımları izlemelisiniz:

  • Öncelikle bulunduğunuz yerden Fahrettin Altay metro durağına ulaşmalısınız. Metro durağından kalkan 985 numaralı otobüse binerek Seferihisar’a gitmelisiniz. Seferihisar’a vardıktan sonra burada 640 numaralı otobüsü kullanarak 15 dakika içinde Sığacık’ta olacaksınız.

Turlarla Sığacık’a Ulaşım

İzmir ya da çevre şehirlerden düzenlenen turlarla Sığacık’ı ziyaret edebilirsiniz. Otobüsle ulaşım sağlayan tur şirketleriyle rehber eşliğinde Sığacık’ı gezme fırsatı bulabilirsiniz.

Kaynak: Haber Merkezi