Tanıtım toplantısına; Rize Valisi İhsan Selim Baydaş, Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Başkanı Dr. Ahmet Antalyalı, Tarım Reformu Genel Müdürü Dr. Osman Yıldız, Avrupa Birliği ve Yapısal Uyum Yönetim Otoritesi Daire Başkanı Hasan Hüseyin Han, TKDK Proje Yönetimi Koordinatörü Deniz Saklavcı, İl Tarım ve Orman Müdürü Murat Genc, TKDK Trabzon İl Koordinatörü Şansal Aydoğdu, ilgili kamu, kurum, kuruluş, STK Temsilcileri ve girişimciler katıldı.

Daha önce 42 ilde uygulanan IPARD Programı, 2024 yılından itibaren 81 ilde uygulanmaya başlandı. Bu kapsamda Rize ili de IPARD III Programıyla birlikte ilk kez bu yıl destek kapsamına alındı.

Türkiye-Avrupa Birliği tarafından ortak finanse edilen ve TKDK tarafından uygulanan IPARD Programı kapsamında bugüne kadar 25 binden fazla projeye toplam 45,7 milyar TL hibe desteği verildi. Bu desteklerle ülkemize toplamda yaklaşık 97,3 milyar TL tutarında yatırım kazandırıldı ve 100 binden fazla yeni istihdam oluşturuldu.

Vali Baydaş tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada Rize olarak en önemli odak noktalarının çay ve türev faaliyetleri olduğunu belirterek, “Çay hem bizim açımızdan hem de ülkemiz açısından stratejik bir üründür. Dolayısıyla tarımsal üretim stratejisi açısından vazgeçemeyeceğimiz, yerine herhangi bir şey ikame edemeyeceğimiz çaya alternatif oluşturma gibi bir ihtiyaç duymamamız gerekir. Çünkü tükettiğimiz, tüketmeye devam ettiğimiz ve üretimimiz tüketimimizi de yüzde yüz karşılayamıyor. Dolayısıyla bizim üretmeye devam etmemiz, ithalatını engelleyebilmemiz gereken stratejik bir ürün” dedi

Vali Baydaş, “Bundan 10 yıl önce niçin bu TKDK kapsamı dahilinde değiliz meselesi vardı. Nasip oldu geldik. Vali olarak çalışmaya başladık. Bu fırsatın önümüzde olduğunu gördük. Dedik ki öyle yürütelim bu süreci, öyle ilerleyelim ki geçmiş o 10 yıllık birikimi, 10 yıllık açlığı kapatalım. Şimdi geldiğimiz noktaya baktığımız zaman Elhamdülillah her ilde, her ilçede, en küçük ilçemizde dahi artık proje kültürü var, projeyle iş yapabilme mantığı var” diye konuştu.

Çayın Rize için olmazsa olmaz bir ürün olduğuna dikkat çeken Vali Baydaş, “Çayın olmadığı bir tarımsal destek, tarımsal faaliyet bizim için bir anlam ifade etmeyecektir. Dolayısıyla TKDK kapsamında çayın ürün olarak, gelişim olarak değerlendirilebilmesi hem Artvin’in hem Rize’nin hem Trabzon'un ortak talebi olduğunu ifade etmek istiyorum. Özellikle alan bölüm ayrışmasını burada konuşurken şehrimizin gelişim alanı olabileceğini değerlendirdiğimiz yerlerin kentsel alan statüsünde olduğunun farkına vardık. Ama bu kentsel alan, kırsal alan ayrımının bizim açımızdan biraz daha gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü Karadeniz, yapısı itibariyle Anadolu'nun diğer yerlerindeki kentsel kırsal ayrımları ile örtüşmeyecek bir yerdir” ifadelerini kullandı.

Tarım ve hayvancılık üretiminin milli güvenlik meselesi olduğunu vurgulayan Vali Baydaş, “Tarımsal üretim, hayvancılık, bitkisel üretim ülkeler açısından bir milli güvenlik meselesidir. Bakın bir yanda savaş varken Ukrayna'da, Rusya ve Ukrayna savaşı, o savaşın bütün hararetinin arasında buğday ve tahıl üretimiyle ilgili bir tahıl koridoru, bir insani koridor açılma ihtiyacı hissedildi ve ülkemizin liderliğinde bu ihtiyaç giderildi.  Vali olarak bu şehirde nasıl eğitim meselesi benim gündemimdeyse, güvenlik, asayiş benim gündemimdeyse, tarımsal üretimin arttırılması meselesi de en az o kadar benim gündemimde olması lazım ki biz 81 ilde bu gündemi oturtabilelim ve ülkemizin gündeminden bu meseleleri endişe olmaktan çıkarabilelim” dedi.

Tanıtım toplantısının ardından Vali Baydaş, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Başkanı Dr. Ahmet Antalyalı ve Tarım Reformu Genel Müdürü Dr. Osman Yıldız ile birlikte TKDK Rize İrtibat ofisini ziyaret ederek incelemede bulundu.

Muhabir: REYHANE YAZICI TÜYLÜOĞLU