Rize sınırları içerisinde herhangi bir havalimanı bulunmadığından hava yolu için Artvin ya da Trabzon’u tercih edebilirsin. Rize’de mısır ekmeği, sütlaç, pepeçura, muhlama gibi lezzetlerin peşine düşebilir ya da Kaçkar Dağları Milli Parkı, Çamlıhemşin, Ardeşen ve İkizdere gibi önemli tatil bölgeleriyle tanışabilirsin. 

1. Kaçkar Dağları Milli Parkı

Kackar Daglari 39823

Sadece Rize’nin değil tüm Karadeniz’in en sevilen tatil yerlerinden biri olan Kaçkar Dağları Milli Parkı, doğayla kucaklaşmak isteyenler için muhteşem bir ortam sunuyor. Çamlıhemşin’e yaklaşık 15 km uzaklıkta olan Kaçkar Dağları Milli Parkı’nın belli kısımları Artvin ve Erzurum’a dahil oluyor. Kaçkar Dağları Milli Parkı’nda toplamda 9 köy ve 33 yayla yer alıyor. Resmi olarak 1994 senesinde milli park statüsüne kavuşan bölgenin zirve noktası 3992 metre.

Türkiye’nin en yağışlı bölgelerinden birinde yer alan Kaçkar Dağları Milli Parkı, Fırtına Deresi, Zilkale, Hemşin Deresi gibi popüler destinasyonlarla komşu. Zengin bir floraya sahip olan milli parkta aynı zamanda çakaldan karacaya, yaban domuzundan tilkiye çok sayıda ayvan türüyle karşılaşmak mümkün. Aynı zamanda arkeolojik sit alanı olarak da geçen milli parkta yaylaların mimari açıdan doğayla uyumu dikkat çekici. 

Kaçkar Dağları Milli Parkı’nda şu anda toplamda 8 ayrı yürüyüş yolu yer alıyor. Kampçılık, yürüyüş, dağcılık faaliyetleri dışında piknik yapmak için de geniş alanlar ayrılmış. Sayısız doğa güzelliğini bünyesinde barındıran Kaçkar Dağları Milli Parkı, 51 bin hektarlık bir alanı kaplıyor. Aynı zamanda ülkemizin en yüksek 5'inci dağı olan bölge, dünya genelinde ekolojik açıdan korunması gereken öncelikli yerler arasında gösteriliyor.

Konum Linki

2. Çamlıhemşin

Rize Camlihemsin Yaylasi 53632-1

Rize’nin doğayla en çok kucaklaşan ilçelerinden biri olan Çamlıhemşin, turizm yükünü de büyük ölçüde sırtına alıyor. Çamlıhemşin’in en çok ziyaret edilen destinasyonları ise şöyle;

Ayder Yaylası: Türkiye’nin en çok ziyaret edilen yaylalarından biri olan Ayder Yaylası, Kaçkar’ın eteklerinde konumlanıyor. Burada her bütçe için uygun bir konaklama seçeneği ile karşılaşmak mümkün. 1980’lerin sonuna doğru turizm bölgesi olarak ilan edilen Ayder Yaylası kayın ve ladin ormanlarının ortasında maceralı bir yürüyüş aktivitesi vadediyor. Doğal Karadeniz evlerinin haricinde şelaleler, köprüler ve şifalı suların yer aldığı kaplıcaları bünyesinde barındıran Ayder Yaylası’nda ilk yerleşimin 1200’lü yıllara kadar uzandığı biliniyor.

Pokut Yaylası: Çamlıhemşin ilçesindeki Pokut Yaylası, Fırtına Deresinin enfes manzarasını en güzel açıyla görebileceğin yerlerden biri. Her mevsim başka bir güzellik sunan yayla, fotoğraf meraklılarını da bölgeye çekiyor. Sislerle örtülü dağların oluşturduğu görseli kaçırmak istemiyorsan yanında mutlaka fotoğraf makineni de getirmelisin. Bölgeye özgü yemeklerin ve köy kahvaltılarının sunulduğu mekanlar, gastronomi meraklılarını buraya çeken bir diğer unsur. Pokut Yaylasının 1750’den bu yana aktif şekilde kullanıldığı düşünülüyor.

Gito Yaylası: Her ne kadar Pokut ve Ayder yaylaları kadar popüler olmasa da Gito Yaylası da doğal güzellikleri sayesinde her sene binlerce turist ağırlıyor. Çat Vadisi’nin hemen üstünde bulunan yayla, deniz seviyesinden 2070 m yüksekte konumlanıyor. Özellikle endemik bitki türlerinin çeşitliliğiyle dikkat çeken yaylada, turistik ziyaretler için düzenlenmiş olan yürüyüş parkurlarını keşfedebilirsin.

Çat Vadisi: Doğa sporları kadar profesyonel düzeyde fotoğraf çekmek isteyenlerin uğrak mekanı olan Çat Vadisi, Rize’nin el değmemiş ve başarılı bir şekilde korunabilmiş bölgelerinden. Çam ve gürgen ağaçlarının yoğunlukta olduğu Çat Vadisi, bilhassa yaz aylarında ciddi bir kalabalıkla karşılaşıyor. Buna rağmen konaklama ve kamp seçeneklerinin fazlalığı nedeniyle herhangi bir karmaşa yaşanmıyor. Rize merkeze yaklaşık 90 dakika uzaklıkta olan vadi, deniz düzeyinin yaklaşık olarak 1300 metre üzerinde yer alıyor.

Konum Linki

3. Ardeşen

Sirt Yayla 39871

Sirt Yayla 39871 (1)

Rize merkeze yaklaşık 45 km uzaklıkta olan Ardeşen ilçesi; Fırtına Deresi, Tabrika Yaylası ve Sırt Yaylasına ev sahipliği yapıyor. Dört mevsim de yağış alan ilçe; Pazar ve Fındıklı ile komşu. Ardeşen’de tatil yaparken görebileceğin yerler ise şöyle;

Fırtına Deresi: Merkeze 76 km uzaklıkta olan Fırtına Deresi, Karadeniz’in en sevilen doğa harikalarından biri. Dere manzarasına karşı piknik yapabilir, derenin çevresinde uzun bir yürüyüş etkinliği oluşturabilirsin. Bu arada Fırtına Deresinin çevresinde birçok balık restoranı yer alıyor. Otel ve pansiyonların ise doğayla uyum içinde olduğunu belirtelim. Fırtına Deresi, 20 km’den uzun bir rafting parkuruna sahip.

Tabrika Yaylası: Ardeşen ilçe merkezine 24 km uzaklıkta olan Tabrika Yaylası, toplamda 3 km’lik bir alanı kaplıyor. Yaylacılık ve hayvancılık faaliyetlerinin yaygın olduğu bölgeye en yakın köy ise Aşağıdurak Köyü.

Sırt Yayla: İlçenin en kalabalık yaylaları arasında gösterilen Sırt Yayla, sis bulutları nedeniyle muhteşem bir görsel sunuyor. Bölge halkının Laz Yaylası adını verdiği yayla, Altıparmak Dağları’nın zirvesinde konumlanıyor. Zirve noktasından Kazbek Dağları da dahil olmak üzere çok geniş bir alanı panoramik açıyla görebilirsin. Sırt Yayla’da günümüzde yaklaşık 300 hane yaşıyor.

Konum Linki

4. İkizdere

Ovit Yaylasi 39825

Rize’nin turistik ilçelerinden ola İkizdere, 1933’ten beri bu isimle anılıyor. 1916 yılında Rus işgaline uğrayan ilçe günümüzde Anzer Yaylası, Demirkapı Yaylası, Ovit Yaylası ve İyidere gibi yerlerle anılıyor. Derin bir vadinin içerisinde kurulmuş olan ilçe, Çağrankaya Dağları ve Manle Dağları ile komşu. Geçmişteki ismi “Kura-i Seba”  olan İkizdere, Rize il merkezine yaklaşık 55 km uzaklıkta. İkizdere’deyken göreceklerin arasında ise şu güzellikler yer alıyor;

Anzer Yaylası: Rize şehir merkezine 85 km uzaklıkta olan Ayder Yaylası, pek çok pansiyonu ve yayla evini bünyesinde barındırıyor. Ünü ülke geneline yayılan Anzer balı da yayla içerisinde üretiliyor. Bu balın aynı zamanda şifalı olduğu düşünülüyor. İkizdere ilçe merkezine 34 km uzaklıkta olan yaylada arıcılık temel geçim kaynakları arasında. Anzer Yaylası kampçılık ve zirve tırmanışı gibi aktiviteler için uygun.

Ovit Yaylası: İkizdere ilçe merkezine 36 km uzaklıkta olan Ovit Yaylasında rakım 2640 metre olarak ölçülüyor. İspir Yolu üstünde bulunan yayla, doğa ve fotoğraf tutkunlarının en sevdiği duraklar arasında bulunuyor. Yedigöller’e yakın konumda olması, Ovit Yaylasını daha da cazip hale getiriyor. Ağustos ayında gelirsen buradaki şenliklere dahil olabilirsin.

İkizdere Vadisi: Merkeze 55 km uzaklıkta olan İkizdere Vadisi, Çayeli ve İspir gibi yerlere de yakın bir konumda bulunuyor. İkizdere Vadisi, dünyanın en önemli 200 vadisi arasında sıralanıyor. Özellikle rafting için oldukça elverişli bir yapıya sahip olması, son zamanlarda elde ettiği popülerliği katlayan ana unsur. Rafting müsabakaları çoğunlukla Ulunan Nehri üzerinde yapılıyor. Nehirde toplamda 3 ayrı parkur yer alıyor.

Konum Linki

5. Çayeli

Seslidere 39870

Şehir merkezine 18 km uzaklıkta olan Çayeli, nüfus açısından şehrin en büyük ilçesi konumunda. Çamlıhemşin ve İkizdere ile komşu olan Çayeli’nin eski adı ise Mapavri. 1944 senesinde resmi olarak ilçe olan Çayeli; Ağaran Şelalesi, Çeçeva ve Seslidere gibi destinasyonlarla dikkat çekiyor. Çayeli’ndeki güzellikler de şöyle;

Ağaran Şelalesi: İlçe merkezine 11 km uzaklıkta olan Ağaran Şelalesi, tam anlamıyla bir doğa harikası. Kaçkar Dağları’ndan gelen kar suları ile beslenen şelale, ziyaretçilere tertemiz bir havada unutulmaz bir manzara vadediyor.

Çeçeva Köyü: Sakin bir yapıya sahip olan Çeçeva, “Haremtepe” adıyla biliniyor. Çay tarlalarına dair panoramik manzaralar sumasıyla ünlenen köy, görsel açıdan orijinal bir atmosfere sahip. Engebeli yapıdaki dağ etekleri, bu tip çay tarlalarına ev sahipliği yapıyor. Çay tarlalarına yakından tanıklık edebilir ve hatta doğru zamanda gelmişsen köylülerle beraber çay toplayabilirsin. Tarlaları fotoğraflamak içinse köyün seyir terasından faydalanabilirsin.

Seslidere: Çayeli’ne 13 km uzaklıkta olan Seslidere, dağ yamaçlarının en dik noktalarından birinde konumlanıyor. Özel konumu nedeniyle yürüyüş için ilginç bir deneyim vadeden bölgede özellikle Sabuncular Deresi ilgini çekebilir. Diğer taraftan Seslidere’de yer alan ahşap yayla evlerinin ve kır bahçelerinin tadını çıkarabilirsin. Bugün sadece 200 kadar hanenin ikamet ettiği Seslidere, merkez alanlardan uzaklaşıp ıssızlığa yönelmek isteyenler için oldukça uygun.

Konum Linki

6. Pazar

Rize Kiz Kalesi 39832

Rize’ye tatil yapmak adına gelenlerin yöneldiği bölgelerden biri de Pazar ilçesi. Tarihi kaynaklarda, M.Ö. 64 yılında Pompeius’un Athena ismiyle ilçeyi kurduğu bilgisi mevcut. Athena sözcüğünün Latincede güzellik ve akıl anlamlarında kullanıldığını belirtelim. Rize’nin bu anlamda en eski ilçesi olarak dikkat çeken Pazar, aynı zamanda çay üretiminin de merkezlerinden birisi. Pazar ilçesinde tatilcilerin severek dolaştığı yerlerin başında Kadınlar Pazarı geliyor.

Atina Deresine yakın bir alanda kurulan pazarda kadınların el emeği üretimleri sergileniyor. Diğer yandan ufak bir yarımadanın üzerinde yer alan Kız Kalesi, Meydan Parkı ve Trabzon Pontus İmparatorluğu zamanından miras kalan Ciha Kalesi, Pazar’da görülmeye değer yerlerin başında geliyor.

Konum Linki

7. Derepazarı

Her ne kadar diğer ilçeler kadar popüler olmasa da Derepazarı da şelaleleri, hareketli sosyal yaşamı ve yöresel lezzetleriyle ziyaret etmeye değer bir bölge olarak kabul ediliyor. Yaz aylarında epey kalabalıklaşan Derepazarı’nın denizi gayet temiz. Rize’de denize girilebilecek nadir yerlerden biri olan bu bölge, Filandoz ismiyle de biliniyor.

Yüksekliği 40 metreyi bulan Eskitoğlu Şelalesi, geniş oyun alanları ve lunaparkı ile çocukların eğlencesi olan Park-ı Derya, Derepazarı’nın en sevilen yerleri arasında. Bu arada Derepazarı’na gelmişken meşhur Kayaköy Evlerini de ziyaret etmelisin. Osmanlı’dan kalan bu evler geleneksel Karadeniz mimarisinin tüm detaylarını yansıtıyor.

Konum Linki

Kaynak: Haber Merkezi