Oksijen düzeyi yüksek bir şehir olan Trabzon’da farklı tatil planların için tercih edebileceğin yerleri sıraladık. Trabzon yolculuğundan önce içeriğimize göz atabilir ve tatil planına son şeklini verebilirsin.
1. Uzungöl
Trabzon’u ziyaret eden pek çok kişinin tatil planlarında kendine yer bulan Uzungöl, hem harika doğası hem de zengin konaklama seçenekleri ile biliniyor. Merkeze 98 km uzaklıkta olan Uzungöl, Halidzen Deresi’nin doğal biçimde kapanması neticesinde ortaya çıkmış. Denizden yüksekliği yaklaşık olarak 1100 metre civarında olan Uzungöl, etrafında konumlanan ağaçlar sayesinde orijinal bir manzara yaratıyor. Buranın aynı zamanda yağmur ormanlarına da ev sahipliği yapması nedeniyle çok sayıda endemik türle karşılaşmak mümkün. Ayrıca Uzungöl içerisinde 200’den fazla da kuş türü bulunuyor.
Uzungöl ve çevresindeki yaylaların en hareketli olduğu dönem ağustos ayı. Ağustos ayında yaylada çeşitli şenlik ve festival organizasyonları düzenleniyor. Konserlerin ve doğa sporlarının damga vurduğu Uzungöl Festivali’ne sanatçılar ve doğa sporları ile ilgilenenler adeta akın ediyor. Kamp, fotoğrafçılık ve yürüyüş etkinlikleri ile öne çıkan Uzungöl, Soğanlı Dağları ve Kaçkar Dağları’nın bir kısmına da komşu. Uzungöl, 1989 yılından bu yana “Tabiat Parkı” statüsünde hizmet veriyor.
2. Akçaabat
Nüfus açısından Trabzon’un birinci ilçesi olan Akçaabat, il merkezine 14 km uzaklıkta bulunuyor. Konum olarak kıyıda yer alması, Akçaabat’ın popülerliğini artıran en önemli unsurlardan biri. Burası çam ağaçlarının gölgesindeki geleneksel Osmanlı evlerinin haricinde Sera Gölü, Hıdırnebi Yaylası, Albatros Plajı, Balıklıgöl gibi turistik destinasyonları bünyesinde barındırıyor.
Horonu, köftesi, mağaraları ve sahiliyle bilinen ilçenin tarihteki adı ise Platana. Nitekim Platana, Yunancada “çınar ağacı” anlamında kullanılıyor. Otogara 22 km uzaklıkta yer alan ilçede tatilcilerin uğrak yerlerini şu şekilde sıralamak mümkün:
Akçakale: Merkezin 25 km uzağında olan Akçakale, tam anlamıyla turistik bir belde. Yapı itibarıyla Akdeniz plajlarını aratmayan Akçakale, Sera Gölü, Akçakale Kalesi ve Kayabaşı Tabiat Parkı gibi yerleri içinde barındırıyor.
Albatros Plajı: Karadeniz’in hırçın denizinde yüzmek istersen tercih edebileceğin en güzel plajlardan biri de Trabzon’daki Albatros Plajı. Ufak ve mütevazı olmasına rağmen şemsiye, şezlong, duş ve wc ihtiyaçlarının karşılanması ve huzurlu bir atmosfere sahip olması, plajın tercih edilmesinde etkili oluyor. Küçük bir tesis dışında canlı müziğin yer aldığı kafeteryasında Karadeniz manzarasının keyfini çıkarabilirsin.
Balıklıgöl: İlçenin en yeşil destinasyonlarından biri olan Balıklıgöl, aynı adı taşıyan yaylasıyla meşhur. İsmini, burada sıkça yer alan alabalıklardan alan Balıklıgöl, merkeze 50 km uzaklıkta. Çam ormanları arasında yürüme olanağı veren Balıklıgöl, aynı zamanda deniz seviyesinden 1500 metre yüksek bir noktada konumlanıyor.
Sera Gölü: Şehrin en popüler tabiat güzelliklerinden olan Sera Gölü, merkeze 11 km uzaklıkta. Bir tür heyelan set gölü olan Sera Gölü, 1200 metrelik bir alana yayılıyor. Derecik Vadisi’ne bağlı olan gölün 1950’lü yıllarda 18 günlük bir dönemde doğal biçimde oluştuğu biliniyor. Göl çevresinde olta balıkçılığı ve yürüyüş etkinliği dışında sevdiklerinle beraber piknik yapabilirsin.
3. Maçka
Şehrin sevilen ilçelerinden biri olan Maçka genel olarak manastırları ile biliniyor. Bu nedenle gastronomi ve doğa tutkunlarının yanında tarihi ve kültürel mekânlara meraklı olanları da kendine çekmeyi başarıyor. Maçka’da ziyaret edilebilecek en önemli manastırlar arasında Sümela Manastırı’nı ilk sıraya koyabiliriz. Sümela Manastırı, aynı zamanda Meryem Ana Manastırı olarak da biliniyor. Altındere köyündeki manastırı her sene binlerce yerli ve yabancı turist ziyaret ediyor. Ayrıca Peristera Manastırı ile Vazelon Manastırı da ilçenin kıymetli mekanları arasında yer alıyor.
Yaylaları ziyaret etmek ve mümkünse buradaki konaklama seçeneklerini keşfetmek isteyenler için de Şolma Yaylası iyi bir tercih olabilir. Doğa yürüyüşlerine ev sahipliği yapan Şolma Yaylası, tertemiz havasıyla trekking, fotoğrafçılık, olta balıkçılığı ya da kano severleri bir araya getiriyor. Dilersen dağ bisikleti kiralayarak bölgeyi farklı bir gözle de keşfedebilirsin.
Maçka içerisinde tatilcilerin severek gittiği bir diğer yer de Hamsiköy. Kartpostalları andıran bu köy, merkeze 50 km uzaklıkta. İpek Yolu’nun geçiş noktalarından biri olan köy, Zigana’nın eteklerinde konumlanıyor. Deniz seviyesinin 1300 metre yukarısında konumlanan Hamsiköy, kamp tutkunlarının favorileri arasında yer alıyor.
Tüm bu destinasyonların haricinde Maçka tatilinde 300 metrelik bir kaya kütlesinin üstünde yer alan Peristera Manastırı’nı ve 4 hektardan daha geniş bir alana yayılan Altındere Vadisi Milli Parkı’nı notların arasına alabilirsin. Farklı yaylaları görmek için de Lapazan Yaylası ve Kiraz Yaylası’nı önerebiliriz. Her iki yaylada da ahşap pansiyonlar ya da bungalov evler konaklama noktasında öne çıkan seçenekler.
4. Sürmene
Çay ve fındık tarlalarının bambaşka bir güzellik kattığı Sürmene ilçesi, yöreye özgü bıçakları ve pidesiyle meşhur. Sis bulutlarıyla iç içe olan yaylalar ise Sürmene’de tatil yapmak ve şehrin gürültüsünden uzaklaşmak isteyenler için oldukça iyi bir kaçış noktası oluyor. Kökleri M.Ö. 5’inci yüzyıla dek uzanan ilçenin antik ismi ise Humurgan. Sürmene ilçesi, kent merkezine 38 km uzaklıkta bulunuyor.
Avantajlı konumundan dolayı Sürmene’de hem eşsiz bir günbatımı manzarası oluşuyor. Sürmene’de birkaç gün konaklamak isteyenler, bu süreçte genel olarak Memiş Ağa Konağı, Sürmene Kalesi, Sürmene Seyir Terası, Çamburnu Piknik Alanı gibi yerlere yöneliyor. Tüm bu keyifli gezi rotalarının yanında meşhur Sürmene evlerini de yakından inceleme şansı bulabilirsin. İlçe merkezinde pek çok sokakta görebileceğin Sürmene evlerinin en önemli özellikleri cumbalı olmaları. Türk mimarisinden izler sunan bu evlerin birçoğu deniz manzarası görüyor.
5. Ortahisar
Şehrin merkez ilçelerinden biri olan Ortahisar, aynı zamanda Trabzon’da konaklama seçeneklerinin en fazla olduğu noktalar arasında. Uzun yıllara yayılmış kültürel mirasıyla beğeni toplayan ilçede; Atatürk Köşkü, Trabzon Kalesi, Çarşı Camii, Ayvasıl Kilisesi, Boztepe, Zağnos Vadisi Parkı gibi yerleri ziyaret etmek mümkün.
Trabzon’da ulaşımı en kolay ilçe olan Ortahisar, şehrin sembolik mekânlarına ev sahipliği yapıyor. Tabiat güzelliklerinin ortasında huzurlu bir şekilde vakit geçirmek isteyenler Boztepe ve Zağnos Vadisi Parkı’nı değerlendirebilir. Zağnos Vadisi Parkı’nda ayrıca aynı adı taşıyan tarihi köprüyü ve Trabzon Kalesi’ni de ziyaret edebilirsin. Bu arada Ortahisar’da plaj tatili yapmak için de çok sayıda alternatifle karşılaşabilirsin. Ortahisar’da yerli ve yabancı ziyaretçilerin en çok tercih ettiği plajlar arasında Yalıncak Belediyesi Aile Plajı, Yoroz Plajı ve Janita Plajı’nı sıralayabiliriz.
6. Of
Alternatif bir tatil yapmak ve konaklamak adına yönelebileceğin bir diğer Trabzon ilçesi de Of. İlginç adından da dolayı pek çoğumuzun hafızasında yer edinen bu şirin yer, mütevazi bir sahil kasabasını andırıyor. Of’un Antik dönemdeki adı Ophiusa. Bu sözcük, Yunancada “yılanların yaşadığı yer” anlamında kullanılıyor. Karadeniz kıyılarına komşu olan Of’ta Rum ve Osmanlı yerleşimlerinden miras kalan yapılara sıkça rastlayabilirsin.
Hapsiyaş Köprüsü, Çağlayan Dere Şelalesi ve Trabzon’un en büyük mağaralarından olan Pileki Mağarası, fotoğraf turları için oldukça elverişli. Ayrıca Of sınırları içerisinde her yaz farklı zevklere ve renklere hitap eden festivaller ve şenlikler organize ediliyor. Kıyıcık Aile Plajı, Voha Plajı, Soğukpınar Plajı, ilçede denize girmek için en uygun noktalar.