Zamanda yolculuk: Samsun tarihi yerler

Samsun Tarihi Yerler

Samsun Atatürk Anıtı (Onur Anıtı)

Samsun Ataturk Aniti

Samsun’da gezilecek tarihi yerlere şehrin en özel simge yapısı Atatürk Anıtı ile başlamak istiyoruz. Anıt, Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıktığı noktada, yani Atatürk Parkı içinde yer alıyor. Üstünde Millî Mücadele dönemine dair figürler bulunan Atatürk Anıtı, aynı zamanda Samsun halkının kendi kendine para toplamasıyla yaptırılan bir yapı olma değerini de taşıyor. Samsun seyahatiniz sırasında şehrin simgesi niteliğindeki bu anıtı mutlaka ziyaret edin ve fotoğraflamayı unutmayın!

Samsun Saat Kulesi

Samsun’un İlkadım ilçesinde bulunan ve Saathane Meydanı’na ismini veren kule, 1887 yılında inşa ediliyor. Çokgen kaideli ve bölmeli bir mimariye sahip olan Samsun Saat Kulesi, zamanı göstermesinin yanı sıra çok yüksek olduğu için gözcü kulesi olarak da kullanılmış. Zaman içinde birçok yenileme işlemi geçiren kule, şehir merkezine ise yaklaşık 2 km uzaklıkta yer alıyor!

Bandırma Vapuru Müzesi 

Samsun Bandirma Vapuru Muzesi

Samsun’un Canik ilçesinde bulunan ve 2003 yılında halka açılan Bandırma Vapuru Müzesi, yine şehirdeki tarihsel derinlikten beslenerek Mustafa Kemal Atatürk’ün Bandırma’dan geldiği gemiyi temsil etmek amacıyla yapılıyor. Zira orijinal gemi, 1925 yılında parçalanıyor. 

Samsun tarihi yerler içinde çok değerli bir yere sahip olan Bandırma Vapuru Müzesi’ni ziyarete geldiğinizde geminin içinde Atatürk ve silah arkadaşlarının balmumundan heykelleri ve kaptan köşkü, salon gibi kısımlar da bulunuyor. Özellikle Mustafa Kemal Atatürk’ün el yazışmalarının olduğu kısım oldukça heyecan verici. Ayrıca gemiciliğe merak duyuyorsanız, oldukça dikkat çeken objeler de müzede mevcut. 

Samsun Kalesi

Deniz kenarında oldukça güzel bir konumda yer alan Samsun Kalesi, zamanında şehri çeşitli saldırılardan korumak amacıyla inşa ediliyor. 1192 yılında Danişmendliler Beyliği tarafından yaptırılan kale, üç adet kapıdan oluşuyor ve sınırları Saathane Meydanı’ndaki bedestene kadar uzanıyor. Günümüzdeki Samsun Kalesi, asıl halinden çok şey kaybetmesine rağmen hala şehirdeki uğrak noktalarından biri. Bu nedenle de Samsun gezilecek yerler listesine almanızı öneririz!

Amisos Tepesi

Samsun Amisos Tepesi

Samsun’daki tarihi yerleri keşfetmeye devam! Sıradaki rotamız ise Amisos Tepesi. Eski adıyla Baruthane Tepesi olarak da bilinen Amisos Tepesi, kökeni M.Ö. 3.yüzyıla 1995 yılında keşfedilen bir sit alanı. Helenistik dönemden kalan mezar yapılarına ve blok taş duvarlara ev sahipliği yapan Amisos Tepesi, açık hava müzesi olarak da geçiyor. Ziyaretçiler buraya geldiklerinde Samsun’un dini, kültürel ve sosyal yaşamıyla ilgili bilgi sahibi olup nefis bir manzaraya şahit oluyor. Kente geldiğinizde şehir merkezinden yaklaşık 4 km uzaklıkta yer alan Amisos Tepesi’ni Samsun’da gezilmesi gereken tarihi yerler listenize not düşün ve uğramadan dönmeyin! 


Dillere destan: Samsun’un meşhur yemekleri

Samsun Bafra Pidesi

Bafra pidesi

Samsun deyince akla Bafra pidesi, Bafra pidesi deyince akla Samsun gelir! Popülerliği Samsun’da gezilecek tarihi yerleri bile sollayan Bafra pidesi, bol soğanlı kıymalı bir iç harç ve çıtır bir hamurdan hazırlanır. Uzun ve ince bir şekil verilen hamur, odun ateşinde özenle pişirilir. En son pişmiş hamurun üzerine tereyağ sürülür ve ortaya nefis bir lezzet çıkar! Özellikle bir pazar günü Samsun’daysanız fırın önlerinde uzayan kuyruğu görebilirsiniz. İşte bu orada enfes bir Bafra pidesi piştiğinin göstergesi demektir! 

Çakallı menemeni

Samsun yemekleri arasında son zamanlarda oldukça öne çıkan bir diğer lezzet de Çakallı menemeni! Bildiğimiz menemenden farkı ne derseniz, şöyle ki bu menemen Samsun’un Çakallı mevkiinde sıklıkla yapılır. Yumurta, domates, biber gibi klasik menemen malzemelerini içerse de tüm malzemeler homojen olarak ezilir ve piştikten sonra üzerine kaşar rendelenir. Ortaya ise tüm malzemelerin bütünleştiği leziz bir menemen çıkar. Dememiz o ki Samsun’a geldiğinizde bu Çakallı menemeni denemeden dönerseniz pişman olabilirsiniz!

Oymaağaç kebabı

Samsun Vezirköprü ilçesinin en ünlü yemeği olan Oymaağaç kebabı, ismini de bu ilçede yer alan Oymaağaç köyünden alıyor. Genellikle mayıs ve kasım ayları arasında oğlak etinden yapılan kebap, sıcak ya da soğuk şekilde tüketilebilir. 

Bu kebap o kadar ünlüdür ki Oymaağaç’taki geleneksel köy evlerinin bir odası “kebap odası” olarak ayrılır. Oğlak eti bu odada odun ateşinde ağır ağır pişirilir. Asırlardır bölgenin en geleneksel yemeği haline gelen bu kebabı mutlaka yerinde yani Vezirköprü’de tatmanızı öneririz. 

Baklalı sarma

Sarma deyince aklınıza hemen bildiğimiz zeytinyağlı yaprak sarma gelebilir ama Samsun’un en geleneksel yemeklerinden biri olan baklalı sarma iç harcı ve lezzetiyle oldukça farklı! İçinde buğday yarması, kuru bakla, minik minik doğranmış et parçaları bulunuyor. Ama emin olun ki Samsun yemekleri içinde özel bir yeri olan baklalı sarmayı yediğiniz an ağzınıza lezzet yayılıyor!

Kıvratma

Şimdi de sırada Samsun yemekleri içinden Çarşamba ilçesine ait olan nefis bir tatlı var! Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından da tescillenerek coğrafi işaret alan kıvratma, Samsun sofralarının vazgeçilmez tatlısı. 

Kuru bayram tatlısı olarak da bilinen kıvratma, genel olarak burma tatlısına benzer fakat şerbet dökülmeden pişirilir. İç harcına da bol miktarda çekilmiş ve şekerle karıştırılmış fındık eklenir. Samsun seyahatiniz sırasında fırınlara uğrayarak kıvratma tatlısını mutlaka alın deriz! 


Samsun’un doğal güzellikleri

Samsun Dogal Guzellikler

Kabaceviz Şelalesi

Samsun’daki tarihi yerler oldukça etkileyici ama biraz da doğayı keşfetmek lazım! Samsun şehir merkezinden yaklaşık 45 km uzaklıktaki Çarşamba ilçesinde bulunan Kabaceviz Şelalesi, bölgenin görülmeye değer doğal güzelliklerinden biri. Aynı zamanda trekking, dağcılık ya da piknik gibi aktiviteler yapmak isteyenler için de ideal bir adres. Yaklaşık 60 metre yükseklikten akan suyun süzülüşüne ve ona eşlik eden yemyeşil doğaya hayran kalacaksınız!

19 Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Göleti

Çadırlarınız hazırsa rotamızı huzurun, doğanın ve sessizliğin hâkim olduğu büyüleyici bir yere çevirelim mi? 19 Mayıs Üniversitesi Göleti size doğayla iç içe vakit geçirebileceğiniz şahane bir atmosfer sunuyor. Şehir merkezine 5 km uzaklıkta bulunan ve her mevsim ayrı güzel olan gölet, aynı zamanda muhteşem bir kamp alanına da sahip. Yani ister çadırınızla gelin ve konaklayın ister seyahatiniz sırasında çimenlere yayılıp göl kenarında dinlenin. Seçim sizin!

Akalan Şelaleleri

Samsun şehir merkezinden 100 km uzaklıkta bulunan Akalan Şelaleri, Samsun’un Bafra ilçesinde yer alan en önemli turizm noktalarından biri. Büyüklü küçüklü 18 adet şelaleden oluşan Akalan Şelaleri, ferah, huzurlu ve serin bir ortam vadediyor. Samsun’un doğal güzellikleri dendiğinde ilk akla gelen yerlerden olan rota için bir gününüzü ayırabilirsiniz. 


Samsun’un el sanatları

Samsun El Sanatlari

Özellikle altını çizelim ki Samsun, el sanatları konusunda kendini kanıtlamış bir kent. İlçelerinin her biri sadece doğal güzellikleriyle değil, el sanatlarıyla da öne çıkıyor. Örneğin Vezirköprü ilçesi kilim dokumacılığı ve semaver imalatı ile özdeşleşmiş. Samsun’un adı sık duyulan ilçelerinden olan Terme ve Çarşamba ise fındık kabuğundan sepet örgüsü yapılmasıyla bir hayli ünlü. Ayrıca Çarşamba ilçesinde kalaycılık ve el yapımı ayakkabıcılık da değerli el sanatları olarak devam ediyor. 

Bunların yanında Samsun, ahşap işçiliği konusunda da hala iddiasını sürdürüyor. Hatta lafı gelmişken Çarşamba ilçesindeki Anadolu’nun en eski ahşap camilerinden olan tarihi Göğceli Cami’sini de ziyaret etmenizi ve oradaki ahşap işçiliğini incelemenizi tavsiye ediyoruz! 

Kaynak: Haber Merkezi