Güneşi doğuran şehir: Nemrut Dağı, Adıyaman

Adiyaman Nemrut Daği

Mezopotamya’nın tarihi mekânları arasındaki ilk durağımız olan Nemrut Dağı Ören Yeri, Pütürge ile Adıyaman’ın Kâhta ilçesi sınırlarında yer alıyor. Helenistik döneme ait en önemli kalıntılardan sayılan, Kommagene Kralı I. Antiochos’un tanrılara adadığı mezar ve heykeller, 2150 metrelik görkemli Nemrut Dağı’nın yamaçlarında güneşe selam duruyor. Heykeller Helenistik etkinin yanı sıra Pers ve Kommagene kültüründen izler taşıyor. Bu sebeple Nemrut Dağı, doğu ve batı kültürleri için bir kesişme noktası olarak anılıyor. Nemrut dağı Ören Yeri’nin 1987’de UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alındığını hatırlatalım. Son olarak Nemrut Dağı’na Adıyaman Havalimanı yoluyla rahatlıkla ulaşabileceğinizi ekleyerek Adıyaman uçak bileti bağlantısını böyle bırakalım. 

Gizemli topraklar: Hasankeyf, Batman

Zeynel Bey Kümbeti Batman

Hasankeyf Kalesi yekpare taştan bir yapı ve çeşitli dillerde “Taş Kalesi” anlamına geliyor. Hasankeyf’in ne zaman, nasıl kurulduğu ise bugün hâlâ gizemini koruyor. Zira eldeki tüm veriler yetersiz; pek çok farklı görüş olsa da her biri, bir ihtimalin ötesine geçemiyor. Yine de mesken olarak kullanılan mağaralardan ve diğer izlerden yola çıkarak Hasankeyf’in tarihteki en eski yerleşim yerlerden biri olduğu sonucunu varabiliriz. Diyarbakır ve Cizre arasında son derece kritik bir konumda bulunan Hasankeyf bir ticaret yolu olmasının yanında savaşlara sahne olmamasıyla biliniyor. Bu sayede Hasankeyf, bir kültürel kavşak noktası olarak gelişebilmiş. Bölgede Roma İmparatorluğundan Bizans İmparatorluğuna, Emevilerden Eyyübilere farklı devletler hüküm sürmüş, her biri ayrı ayrı, silinmeyen izler bırakmış. Hasankeyf’e Batman Havalimanı üzerinden, bir Batman uçak bileti ile kolaylıkla ulaşabilirsiniz.


9000 yıllık tarih: Diyarbakır Surları

Zeynel Bey Kümbeti Batman

Çin Seddi’nin ardından dünyanın en uzun duvarı olma özelliğini taşıyan Diyarbakır Surları’nın uzunluğu 5 kilometreyi buluyor. Mezopotamya’nın tarihi mekânları arasında en eski olanlardan Diyarbakır Surları, tahminlere göre M.Ö. 4000’lerde, dönemin yerli halkı tarafından inşa edilmiş. Bizans İmparatorluğu döneminde onarılan ve tarih boyu bölgede yaşamış tüm toplumların üzerinde motifleriyle iz bıraktığı surlar, 2015’ten bu yana UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor. 


Mezopotamya’nın kalbi: Mor Gabriel Manastırı, Mardin

Mardin Tarihi Mekanlar Mor Gabriel Manastiri

Mardin’i iki kelimeyle anlatmak istesek “epik şehir” ifadesini kullanabilirdik. Zamanın durduğu bu kadim yer, dünyanın en köklü ve bilge kentlerinden biri. Nam-ı diğer Deyrulumur, yani Mor Gabriel Manastırı da bu bilgiyi kanıtlarcasına, dünyanın bugün ayakta kalan en eski Süryani Ortodoks manastırı olarak yerli yerinde duruyor. Tarihi 397 yılına dayanan Mor Gabriel Manastırı, Mezopotamya’da gezilecek tarihi mekânlar arasında en eski ve kıymetli olanlardan biri. Zira Mor Gabriel Manastırı, Yunanistan Athos Dağı’nda kurulu manastırlardan en az 400 yıl, Filistindeki Mor Saba Manastırı’ndan yaklaşık 80 yıl, Mısır Sinai bölgesindeki Mort Katherina Manastırı’ndan da bir buçuk asır daha önce inşa edilmiş. Midyat’a 25 kilometre mesafedeki Mor Gabriel Kilisesini ve epik şehir Mardin’i ziyaret etmek isterseniz ilk adım, her zamanki gibi bir Mardin uçak bileti. 


“Karagül diyarı”: Halfeti

Şanliurfa Halfeti

Fırat Nehri kıyısında 3000 yıllık saklı bir cennet gibi uzanan Halfeti, Peygamberler şehri Şanlıurfa’nın merakları cezbeden ilçelerinden biri. Yerli ve yabancı turistlerin şehirdeki ilk duraklarından olan Eski Halfeti, benzersiz tarihi dokusu ve siyah gülleri ile meşhur. Mezopotamya’nın tarihi mekânları arasında özel bir yere sahip olan Halfeti, Şanlıurfa şehir merkezine 145 kilometre uzaklıkta ve Birecik Baraj Gölü kıyısında yer alıyor. Birecik Barajı’nın taşmasıyla bugün büyük bölümü sular altında kalan Eski Halfeti’de tarihi yapılar, suyun içinden yükselerek ilginç görüntüler oluşturuyor. Halfeti’ye Şanlıurfa GAP Havalimanı üzerinden kolaylıkla ulaşabileceğinizi not edelim ve bir Şanlıurfa uçak bileti bağlantısını buraya bırakalım. 

Kaynak: Haber Merkezi