Zamanda yolculuk: Adana’daki tarihi yerler

Adana Tarihi Yerler

Adana Taş Köprü

Adana gezilecek yerler listesine, şehirdeki en ünlü tarihi noktalardan olan Taş Köprü ile başlıyoruz! Romalılardan günümüze kadar gelen Taş Köprü, Adana’yı ikiye ayırmasıyla kentin simgelerinden biri olarak kabul ediliyor. Seyhan ve Yüreğir ilçelerini birleştiren köprü, tam tamına 21 gözden oluşuyor ve mimari güzelliğiyle turist akınına uğruyor. 319 metre uzunluğa ve 13 metre yüksekliğe sahip olan köprü, 2000’li yıllarda araç trafiğine kapatıldığı için yürüyerek rahatlıkla gezilebilir!

Yılan Kalesi

Adana Yilan Kalesi

Orta Çağ’da Haçlı seferleri döneminde Bizanslılar tarafından inşa edilen tarihi Yılan Kalesi, İpek Yolu üzerinde bulunuyor. Zamanında İpek Yolu’ndan geçen kervanların kontrol edilmesi gibi görevler de üstlenmiş olan kale, oldukça heybetli bir görünüme sahip. 

Ayrıca Şahmeran efsanesinin geçtiği yer olarak rivayet edilen kale, 17.yy’da ünlü Türk gezgini Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde de Şahmeran Kalesi olarak geçiyor. Sonradan Yılan Kalesi adını alan kale; sağlam surları, burçları, kapıları birbirine bağlayan uzun merdivenleriyle hala görkemini koruyor ve ziyaretçi akınına uğruyor. Ayrıca Yılan Kalesi, Adana’nın Ceyhan ilçesi sınırlarında bulunuyor. 

Yeşil Camii

Adana Yesil Camii

Adana’da gezilecek tarihi yerlere dış duvar ve minaresini sarmaşıkların sardığı Yeşil Camii ile devam ediyoruz! Asıl ismi Köprüköy olan camii, Yüreğir ilçesinin Köprülü Mahallesi’nde yer alıyor. 

Baharın gelmesiyle birlikte yemyeşil bir renge bürünen Yeşil Cami’yi gezerken özellikle bahar ve yaz aylarında bir botanik bahçesinin içinde gibi hissedebilirsiniz. Güzelliğiyle yerli yabancı pek çok turistin ilgisini çeken camiyi, özellikle bahar aylarında yaptığınız Adana seyahati sırasında mutlaka ziyaret etmenizi öneririz. 

Bebekli Kilise

Adana’nın meşhur yerleri içinde mimarisiyle oldukça dikkat çeken bir ibadethane daha var: Bebekli Kilise! 1880’li yıllarda inşa edildiği bilinen kilise, zamanında St. Paul adına yaptırılmış bir İtalyan Katolik Kilisesi. Kilisenin tepesinde 2,5 metre boyunda bir Meryem Ana heykeli bulunuyor. Bu heykelin bebeğe benzemesi nedeniyle de yapı, Bebekli Kilise adını alıyor. 

Bebekli Kilise’yi ziyaret etmek için Adana’nın merkez ilçelerinden olan Seyhan’da bulunuyor. Şehir merkezinde oldukça kolay bir noktada bulunan kiliseye gitmek için halk otobüsü, dolmuş ya da taksi kullanabilirsiniz. 

Büyük Saat Kulesi

Adana Buyuk Saat Kulesi

Adana gezilecek tarihi yerler içinde bu sefer durağımız, yine Seyhan ilçesinde bulunan ve oldukça köklü bir yapı olan Büyük Saat Kulesi. Adana’yı gezerken tüm görkemiyle mutlaka karşınıza çıkacak olan Büyük Saat Kulesi, 1881 yılında Vali Ziya Paşa tarafından yaptırılmaya başlanmış ve 1882 yılında Vali Abidin Paşa döneminde tamamlanmıştır. 

Uzunluğu 32 metre olan ve kesme taştan yaptırılan kule, Osmanlı döneminden kalan en güzel mimari yapılardan biri. Ayrıca sağlamlığıyla da oldukça ünlü. Zira 1998 yılında yaşanan Adana depreminde bile ayakta kalmayı başarabilmiş. 

Varda Köprüsü

Halk arasında Koca Köprü olarak da anılan Varda Köprüsü, Adana’nın Karaisalı ilçesinde Hacıkırı Köyü’nde bulunuyor. Osmanlı’da padişah II.Abdülhamit döneminde İstanbul-Bağdat-Hicaz demiryolu hattını bağlamak üzere 1907-1912 yılları arasında inşa edilmiş. 99 metre yüksekliği ve 172 metre uzunluğuyla büyüleyen köprü, virajları ve manzarasıyla da oldukça estetik bir görünüm sunuyor. 

Çarşı Hamamı

Adana tarihi yerler içinde son durağımız ise Büyük Saat Kulesi’nin hemen karşısında yer alan Çarşı Hamamı! Çarşı Hamamı, 1529 yılında Ramazanoğulları döneminde Piri Paşa tarafından inşa edilmiş. Giriş kapısının üzerindeki kabartmalar ve el işçiliğiyle dikkat çeken tarihi hamam, günümüzde yarım gün kadınlara yarım gün ise erkeklere hizmet veriyor. Adana şehir merkezini gezerken bu hamamı ziyaret ederek oyma taş sanatının en güzel örneklerini görmenizi tavsiye ederiz. 


Kebabın başkenti: Adana’nın meşhur yemekleri

Adana Yemekleri

Adana kebap

Nam-ı diğer kebabın başkentinde, meşhur Adana yemeklerini anlatmaya kebaptan başlamazsak olmaz! Zira Adana kebap bu şehrin adeta en güçlü simgesi… Lezzetiyle Türkiye’nin her köşesine nam salmış olan Adana kebap; sinirleri alınmış, dinlendirilmiş kuzu etinin zırhta çekilmesiyle yapılır. Pul biber, kuyruk yağı ve yöresel salçayla zenginleştirilir. İşte tam da bu yüzden Adana kebabın tadı kendi yurdunda bambaşkadır! Türk Patent ve Marka kurumu tarafından coğrafi işaret almış bir yemek olan Adana kebap yanında; sumaklı soğan, köz domates, biber ve ince lavaşla servis edilir. 

Şırdan dolması

Sirdan Dolmasi Adana

Adana dendiğinde akla ilk gelen yöresel yemeklerden biri de şırdan dolması! Tabii öncelikle şırdanın ne olduğunu anlatmakta fayda var. Şırdan, hayvan midelerinin son ve dördüncü bölümü anlamına geliyor. İyice temizlenip baharatlarla lezzetlendirilip yemek olarak tüketilebiliyor. 

Adana’da kuzu şırdandan yapılan ve yörede sıklıkla tüketilen bu dolmanın görüntüsü biraz farklı olsa da inanın lezzetiyle her şeyi telafi ediyor. Şırdan, içine baharatlı bir pirinç doldurup dikiliyor. Sonra ise salçalı su eşliğinde iyice pişiriliyor. Ortaya çıkan lezzet ise oldukça tatmin edici. Özellikle sakatat seviyorsanız Adana seyahatinizde meşhur şırdan dolmasını tadabilirsiniz. 

Analıkızlı

Adana meşhur yemekleri içinde sarsılmaz bir yeri olan bir diğer lezzet ise analıkızlı. Hem çorba hem ana yemek olarak tüketilebilen analıkızlının içinde büyüklü küçüklü köfteler bulunuyor. İsmi de bu özelliğinden geliyor. Etin yağsız kısımlarının bir tokmakla dövülmesiyle elde edilen baharatlı içli köfteler, analıkızlının en önemli püf noktalarından. Köftesi ve çorbasının kıvamıyla lezzeti damakta kalan analıkızlıyı Adana’daki birçok restoranda rahatlıkla bulabilirsiniz. 

Sıkma

Adana çok zengin bir lezzet kenti! Meşhur yemekleri bu durumun en nefis kanıtı. Yani bu şehirde sadece etli yiyecekler ünlü yanılgısına düşmeyin. Yörede çok sevilen bir yöresel lezzet olan sıkma da bunun en güzel örneği. Sıkma, Adana’da kahvaltı sofralarını süsleyen peynir, domates, maydanoz, patates ya da ıspanaktan yapılan dürüm şeklinde sarılan bir hamur işi. Yani sıkmanın her damak tadına uygun çeşidini bulmak ve yapmak mümkün! Adana’ya geldiğinizde güne mutlaka sıcacık bir çay eşliğinde sıkma yiyerek güne başlamanızı tavsiye ediyoruz. 

Karakuş tatlısı

Bu kadar etli salçalı yemeklerden sonra tatlı yemeden olur mu? Olmaz! O zaman Adana’nın en meşhur yemeklerinden olan karakuş tatlısından da bahsetmek istiyoruz. Taş kadayıf olarak da bilinen bu tatlının içine bol ceviz konulup kızartılıyor. Servis aşamasında ise şerbet dökülüyor ve afiyetle yeniyor!

Bici bici

Bici Bici Adana

İsminin ilginçliği ve tadının güzelliğiyle namı Adana sınırlarını aşan bir diğer yiyecek de bici bici! Özellikle, insanı eriten Adana sıcağında yenmesi önerilen bici bici, nişasta ve suyla hazırlanan muhallebinin üstüne buzun rendelemesiyle hazırlanan serin mi serin bir tatlı. Üstündeki kırmızı renk ise gül suyu ve gıda boyasından geliyor. Oldukça hoş görünen ve Adana yemekleri içinde özel bir yeri bulunan bici biciyi ne yapıp edip mutlaka tatmanızı öneririz!

Ayrıca yörenin mutfak kültürünü daha iyi anlamak ve yemek yenecek ünlü restoranları keşfetmek adına “Gaziantep, Hatay ve Adana mutfakları lezzet rotaları” yazımıza göz atabilirsiniz, aklınızda olsun. 


Adana’nın doğal güzellikleri

Kapikaya Kanyonu Adana

Kapıkaya Kanyonu

Adana şehir merkezine yaklaşık 55 km uzaklıkta bulunan Kapıkaya Kanyonu, Karaisalı ilçesinde yer alıyor. Adana’nın en meşhur doğal güzelliklerinden olan toplam 20 km uzunluğundaki kanyon, kamp ya da doğa yürüyüşü yapmak isteyenler için ideal bir bölge. 

Ayrıca Kapıkaya Kanyonu’nda mutlaka görmeniz gereken muhteşem bir şelale de bulunuyor. Şelale manzarasının keyfini çıkarmak için özel olarak yapılmış ahşap terasa çıkabilir ve nefis fotoğraflar çekebilirsiniz! Kapıkaya Kanyonu’nda giriş ücreti bulunmamaktadır. 

Belemedik Vadisi

Adana kent merkezine yaklaşık 100 km mesafede bulunan Belemedik Vadisi, aynı zamanda bir tabiat parkı olarak koruma altına alınmış. Özellikle bahar aylarında birçok bitki ve kuş türünü görebileceğiniz bu muhteşem vadi, doğayla iç içe vakit geçirmek isteyenlerin uğrak noktası. Burada sevdiklerinizle beraber kamp yapabilir, uzun yürüyüşlere çıkıp vadideki ahşap ve taş evlerin fotoğrafını çekebilirsiniz. Belemedik Vadisi’nde de giriş ücreti bulunmaz. 


Adana’nın el sanatları

Adana El Sanatlari

Adana yöresinde eskiden yoğun bir şekilde yapılan el sanatları, teknolojinin gelişmesi ve çırak ya da kalfa bulunamamasından dolayı eski popülerliğini yitirse de bir kısmı hala yaşatılmaya çalışılıyor. 

Kalaycılık, bıçakçılık, ahşaptan araç gereç yapımı yaşatılmaya çalışılan el sanatlarından. Öyle ki Seyhan ilçesindeki tarihi çarşıda, kalaycılık sanatını icra eden bir tane usta bulunuyor. 

Adana gezilecek tarihi yerleri, nefis yemeklerini, doğal güzelliklerini; kısacası Adana’ya dair meşhur olan birçok detayı sizinle paylaştık. Adana’nın güzelliği sizi şimdiden heyecanlandırıyorsa hemen bir Adana uçak bileti alıp bu sımsıcak şehre yolculuğa hazırlanabilirsiniz.

Kaynak: Haber Merkezi