Menemen, şehir merkezinin gürültüsünden rahatsız olan ve sıkılına kişilerin ziyaret etmesi ya da yaşaması gereken bir yerdir. Bu durumun sebebi Menemen ilçesinin hem fazla kalabalık olmaması hem de birçok doğal güzelliğe sahip olmasıdır. Menemen ilçesinde yaşayan birçok kişi ilçenin temiz havasından ve güzel manzaralarından çok memnundur.

Menemen Nerenin Ilcesi Nerede Hangi Sehirde Menemen Nasil Bir Yer54 1708333106

Menemen Nerenin İlçesi, Nereye Bağlı?

Menemen, İzmir şehrine bağlı olan bir ilçedir.

Menemen Nerede?

Menemen, İzmir şehir merkezine yaklaşık olarak 58 km uzaklıktadır. Menemen, Ege denizine kıyısı bulunan bir ilçedir. Buna ek olarak Menemen, bağlı olduğu İzmir şehrinin Aliağa, Foça, Çiğli, Karşıyaka ve Bornova ilçeleri ile komşudur. Menemen ilçesi, Manisa şehri ile de komşudur. Menemen’in çok yakın olduğu diğer şehirler ise Balıkesir ve Aydın olarak bilinir. Bu konum, Menemen’in tarihi boyunca hem kültürel hem de stratejik açıdan önemli bir yer olmasını sağlamıştır.

Menemen’in Nüfusu

Menemen’in nüfusu, 2023 yılında yapılmış olan sayıma göre 207.748 kişidir. Menemen, nüfus konusunda son 10 yılda büyük bir gelişim göstermiştir. Bu gelişimin sebebi, Menemen’in birçok alanda gelişmeye başlaması ve göç dalgalarının etkilediği şehirlerin birinde yer almış olmasıdır.

Menemen’in Tarihçesi

Menemen, bulunduğu bölgeden dolayı oldukça köklü bir tarihe sahiptir. Menemen’in ilk kez kim tarafından ve ne zaman yerleşim yeri olarak kullanıldığı tam olarak bilinmese de milattan önceye dayanan bir tarihi olduğu düşünülmektedir. İyonlar, M.Ö. 78 yılında bölgeye gelerek yerleşmişler ve ardından Lidyalılar döneminde kısa bir süre İranlıların egemenliğine girmiştir. Büyük İskender'in zaferinden sonra eski Yunanlıların eline geçmiş ve daha sonra Bergama Krallığına ve ardından Romalılara bağlanmıştır. M.S. 395'te Roma İmparatorluğu'nun bölünmesiyle Doğu Roma İmparatorluğu'nda kalmıştır. Ardından Selçukluların ve sonrasında Aydın Beyliği'nin egemenliğine girmiştir. 1398'de Osmanlı İmparatorluğu'na katılmış ve uzun yıllar Osmanlı idaresinde kalmıştır. 1919'da Yunanlıların işgaline uğramıştır ama 1922 yılında Türk Süvari Birliği Ordusu tarafından kurtarılmıştır.

Menemen’de Gezilecek Yerler

Taşhan: Menemen’de gezilecek yer denildiği zaman akıllara gelen ilk yerlerden bir tanesi Taşhan olacaktır. Taşhan, Menemen ilçesinin merkezinde konumlanmıştır. Osmanlı Devleti dönemlerinde inşa edilmiş olan Taşhan, 1997 yılında restore edilmiştir. 2 katlı olan Taşhan’ın 24 tane odası vardır. Bu han, Osmanlı mimarisinin güzel bir örneğidir. Han’ın bulunduğu yer, İzmir ve Manisa arasındaki yola çok yakın olduğu için ticari bir merkez olmasını sağlamıştır.

Şehit Kubilay Anıtı: 23 Aralık 1930 tarihinde şehit edilmiş Mustafa Fehmi Kubilay adına inşa ettirilen Şehit Kubilay Anıtı, ziyaret ettiğiniz zaman duygulanacağınız bir yerdir.

Sığacık Meydanı: Menemen’e yaklaşık 100 km uzaklıkta yer alan Sığacık Meydanı, Ege bölgesinin kültürünü yansıtmak için çekilen bir filmde hissetmenize yardımcı olacaktır. Bu meydanın sokakları o kadar güzeldir ki birçok efsanevi fotoğraf karesine konu olmuştur. Buna ek olarak bu meydanda Ege bölgesine özgü hediyelik eşyaları satın alabilir ya da yöresel lezzetleri tadabilirsiniz.

Kaynak: Haber Merkezi