Palu, Doğu bölgesinde yer alan oldukça küçük ama birçok güzelliğe sahip olan bir ilçedir. Bu ilçe, Elâzığ şehrinin en eski yerleşim yerlerinden bir tanesidir. Palu da Elâzığ gibi birçok ünlü yemeğin popüler olduğu bir ilçedir. İlçenin en ünlü yemekleri Tanabur ve Khoris isimli yemeklerdir. Tanabur, yoğurt çorbasının bölgedeki adıdır ve diğer bölgelerde yapılan yoğurt çorbalarına oranla daha çok yağlı ve naneli bir şekilde yapılır. Khoris ise balık ve pilavla yapılan bir yemektir. Biraz midyeli iç pilavı andıran Khoris, limon ve tuz ile servis edilmektedir.
Palu Nerenin İlçesi, Nereye Bağlı?
Palu, Elâzığ şehrine bağlı olan bir ilçedir.
Palu Nerede?
Palu, Doğu Anadolu bölgesinde yer alan bir ilçedir. Palu, bağlı olduğu Elâzığ şehrinin Doğu kanadında konumlanmıştır. Palu ilçesi, bağlı olduğu Elâzığ şehrinin Kovancılar, Arıcak, Alacakaya, Maden, Karakoçan ve merkez ilçeleri ile komşudur. Buna ek olarak Palu, Bingöl şehri ile de komşudur ve Diyarbakır’a da oldukça yakındır. Palu’nun bu konumu hem siyasi açıdan hem de tarım faaliyetleri açısından önemli bir ilçe olmasını ve ulaşımın bölgede sorun olmaması sağlamıştır.
Palu’nun Nüfusu
Palu’nun nüfusu yapılan son sayımlara göre 20.215 kişidir. Bu nüfusun yaklaşık olarak %60’ı köylerde, geri kalan %40’ı ise merkezde yaşamaktadır. Palu, nüfus konusunda son yıllarda bir yükseliş göstermemiştir. Bu durumun sebebi bölgenin Elâzığ merkeze ve çevredeki Diyarbakır gibi gelişmiş şehirlere göç veriyor olmasıdır.
Palu’nun Tarihçesi
Palu, çok eski dönemlerden beri önemli bir yerleşim yeri ve ticaret merkezi olmuştur. Persler, Romalılar, Sasaniler, Bizanslılar, Emeviler, Abbasiler Sümerler, Hurriler, Hititler, Asurlular ve Urartular gibi büyük medeniyetlere ev sahipliği yapan Palu’nun eski isimlerine dair net bir kanıt bulunamamıştır. Osmanlı Devleti döneminde sancak bölgesi olarak ilan edilen Palu, Cemşid Bey ve ailesinin idaresine verilmiştir. Palu, tarihi boyunca bulunduğu verimli araziden ve ticaret yollarına olan yakınlığından dolayı birçok devlet arasında savaşlara yol açmıştır.
Palu’da Gezilecek Yerler
Palu Kalesi: Palu Örencik Köyü’nün çıkışında bulunan Palu Kalesi, eksi dönemlerde Şemşat ve Şemşit Kalesi olarak anılmıştır. Buy kale, toprak bir tepenin üstünde konumlanmıştır ve Keban baraj gölüne oldukça yakındır. Buna ek olarak Palu Kalesi, Urartular döneminde inşa edilmiştir ve bölgeyi koruma açısından önemli bir rol oynamıştır.
Palu Tarihi Köprüsü: Roma İmparatorluğu’nun bölgeye hâkim olduğu dönemlerde inşa edildiği düşünülen Palu Tarihi Köprüsü, 156,50 metre uzunluğundadır. 3,5 metre genişliğinde olan Palu Tarihi Köprüsü, bölgenin en eski yapılarından bir tanesidir. Bu köprü, 2010 yılında Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından restore edilerek günümüzdeki varlığını sürmektedir.
Eski Palu Hamamı: Palu ilçe merkezine 12 km uzaklıkta bulunan Eski Palu Hamamı, Osmanlı mimarisinin önemli bir örneğidir. Üstü tonozla örtülü olan Eski Palu Hamamı, günümüzde büyük tahribata uğradığı için yakında restore edilecektir.
Cemşit Bey Külliyesi: 16. yüzyılda inşa edilmiş olan Cemşit Bey Külliyesi, Osmanlı mimarisinin önemli bir eseridir. İçerisinde medrese gibi Türk – İslam tarihi açısından önemli alanlar barındıran Cemşit Bey Külliyesi, ücretsiz bir şekilde gezebileceğiniz bir külliyedir. Bu külliye, Doğu bölgesinde bulunan en eski ve en sağlam külliyelerden bir tanesidir. Cemşit Bey Külliyesi, yabancı turistler tarafından da büyük ilgi görmüştür.