Kars, doğanın en görkemli eserlerinden biri olan göllerle insanları büyülüyor. Kars'ın gölleri şehrin doğal çekiciliğini ve ziyaretçilere sunabileceği eşsiz doğa deneyimleri sunar. Bu sulak alanlar ve doğal göller, hem yerel halkın hem de turistlerin doğayla iç içe zaman geçirmesine olanak sağlar. Peki Kars’ta hangi göller var?
Kars’ta hangi göller var?
Çıldır Gölü
Ardahan ve Kars il sınırları içerisinde yer alan 123 kilometrekarelik alanı ile Doğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük tatlı su ve en büyük ikinci gölüdür. Çıldır Gölü, bir lav akıntısı ile bir moloz mahrutu tarafından oluşmuş bir doğal set gölüdür. Gölde balıkçılık faaliyeti yerel halkın geçim kaynaklarındandır. Gölde yakalanan en önemli balık türü sazandır.
Arpaçay Baraj Gölü
Ermenistan ve Türkiye arasında kalan bir baraj gölüdür. 54 kilometrekarelik alanı Kafkasya’nın en büyük 3. baraj gölüdür. Gölün toplam su hacmi 525 milyon metreküptür.
Aygır Gölü
Kars’ın Susuz ilçesinde yer alan bir volkanik set gölüdür. Kar sularından ve göl çanağındaki kaynaklardan beslenir. Gölde bol miktarda balık bulunur. Göl çevresi hasır ve sazlıklarla doludur.
Deniz Gölü
Kars’ın Kağızman ilçesinde yer alır. Aras Nehri vadisinin 3,5 kilometre kuzeyinde Çengilli köyü yakınlarındadır. Kuzeyden göle karışan dereler ve yüzeyine yağan yağmur suları ile beslenir.Gölde aynalı sazan balıkları yaşar.
Kuyucuk Gölü
Kars’ın Arpaçay sınırları içerisinde Türkiye’nin 13. Ramsar alanı olan kuş cenneti. Kars merkeze 40 kilometre uzaklıktadır. Göl alanının 416 hektarı ramsar alanı, bununda 245 hektarı göl yüzeyidir. Göl çevresinde nesli tehlikede olan 7 tür, tehlikeye girmeye yakın olan 9 küş türü gözlemlenmektedir.
Lavaş Gölü
Kars ilinin Arpaçay ilçesinde Çıldır Gölü’nün batısında yer alan bir göldür. Gölün kıyıları sazlıklarla kaplıdır. Lavaş Gölü potansiyel bir sit alanı olup kuşların doğal barınağı yerindedir.
Kars’ın en en büyük gölü hangisi?
Kars’ın en büyük gölü 123 kilometrekarelik alanı ile Çıldır Gölü’dür.