Niğde, İç Anadolu Bölgesi'nde yer alan ve doğal güzellikleriyle ön plana çıkan bir şehirdir. Şehir  doğal yapısı genellikle dağlık ve engebeli araziden oluşur; bu da Niğde'yi doğa severler için çekici kılar. Dağcılık, doğa yürüyüşleri, kuş gözlemi ve fotoğrafçılık gibi aktiviteler için ideal olan bu doğal alanlar, zengin biyolojik çeşitliliği ve etkileyici manzaralarıyla her mevsimde ziyaretçilerini büyüler. Peki Niğde’de hangi göller var? Detaylar haberimizde…

Ulukisla Darbogaz Ciniligol 1722255912 210 X750

Çiniligöl

Çiniligöl, Niğde ilinin doğusunda yer alan ve Bolkar Dağları'nın en büyük buzul gölüdür. Çiniligöl, Niğde iline bağlı olan ve Bolkar Dağları'nın eteklerinde yer alan doğal bir göldür. Göle, Bolkar Dağları'nın yüksek zirvelerinden gelen kar suları ve yağmur suları ile beslenen akarsular aracılığıyla su sağlanmaktadır. Bu göl, buzul dönemlerinde oluşmuş ve zamanla dağların arasında oluşan vadilerin birleşmesi sonucu meydana gelmiştir. Halk arasında diğer isminin "dipsiz göl" olarak bilindiği ve dipten kaynadığı sanılan, siyaha çalan lacivert bir rengi olan göllerdir. Buzulların aşındırdığı ofiyolitik kayaçlar içinde oluşan bu göller, siyah bir görünüme sahip olmaları nedeniyle genellikle Karagöl veya Çini (Çinili) göl olarak adlandırılmaktadır. Akgöl, Alagöl, Çiniligöl, Yedigöl, Karagöl bölgedeki sirk göllerinin başlıcalarıdır. Niğde'deki bu göller ve su kaynakları, çevresindeki doğal yaşamı destekler ve ziyaretçilere doğal güzellikler sunar.

Dag Cicekleri Ve Karagol 1722255950 222 X750

Karagöl

Karagöl, Niğde ilinde Bolkar Dağları üzerinde yer alan buzul sirk gölüdür. Karagöl'ün çevresinde birçok su kaynağı bulunmaktadır ve hepsi temiz su kaynağıdır, bu nedenle gönül rahatlığıyla su içebilirsiniz. Karagöl'ün hemen yukarısında Çiniligöl bulunmaktadır. Ancak, Çiniligöl'e giden patika yol oldukça dik ve keskin virajlar içerdiğinden dolayı buraya araba ile gitmek pek mümkün değildir. Bu gölün çevresinde bulunan buzulların erimesi, gölün mineral bakımından zengin olmasına ve çevredeki çok sayıda canlının ve bitkinin büyümesine, gelişmesine ve hayatta kalmasına katkıda bulunmuştur.

Niğde’nin en büyük gölü hangisi?

Niğde’nin en büyük gölü Çinili Göl’dür.

Kaynak: Haber Merkezi