Eğitim

İlkokul ortaokul liseler için MEB’den son dakika kararı 81 ilde tüm okullarda öğrencilere uygulanacak

İlkokul ortaokul liseler için MEB’den son dakika kararı 81 ilde tüm okullarda öğrencilere uygulanacak. MEB tarafından yapılan açıklama plan ve program detayları haberimizde.

Abone Ol

MEB'den ilkokul, ortaokul ve lise düzeyindeki tüm eğitim öğretim kurumlarında uygulanmak üzere yeni plan yayınlandı. Plan 81 ilde Örgün eğitim gören tüm okullarda öğretmenler tarafından öğrencilere uygulanacak. Peki bu planlarda neler yer alıyor, öğretmenler öğrencilere hangi uygulamaları yapacak? İşte bakanlık tarafından yapılan o açıklama, yayınlanan plan ve haberin detayları:
Milli Eğitim Bakanlığı MEB, 2. dönem yıl sonu faaliyet haftası çalışma planı ve kılavuzu yayımlandı. 
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2023-2024 Eğitim Öğretim Yılının 1. Döneminin son haftasına yaklaşırken alınan kararla, öğrencilere karne haftasında ders yaptırılmaması talimatı gönderilmişti. Buna karşılık olarak ise öğretmenler öğrencilere çeşitli faaliyetler yaptırmıştı. Yaptırılacak olan faaliyetler ile ilgili planlama MEB tarafından yapılmış ve kurumlara gönderilmişti.
Milli Eğitim Bakanlığı, 2023-2024 Eğitim Öğretim Yılının 2. döneminin son haftasında da aynı uygulamayı gerçekleştirecek. Buna göre öğretmenler karne haftasında ders yapmayacak ve bakanlık tarafından hazırlanan plan ve açıklanan kılavuz doğrultusunda, belirlenen etkinlikleri yapacak. Öğrencilere paylaşma, sırunlarını paylaşarak çözüm bulma, yeteneklerini paylaşma, görsel, bilimsel, spor faaliyetleri, tecrübelerin paylaşımı gibi etkinlikler yaptırılacak.
Yapılacak olan etkinliklerle öğrenciler tatil öncesi okulda güzel vakit geçirecek. Etkinliklerle öğrencilerin okula olan bağlılığı, arkadaşlarına sevgisi, eğitime olumlu bakışı gibi özelliklerinin geliştirilmesi amaçlanıyor. 
Milli Eğitim Bakanlığı MEB tarafından son hafta için hazırlanan etkinlik önerileri şöyle:
 

Yıl Sonu Faaliyet Haftası 
Uygulama Kılavuzu 
    
MAYIS 2024 

Yıl Sonu Faaliyet Haftası, 2023-2024 eğitim ve öğretim yılı biterken öğrencilerin keyifli ve öğretici bir hafta ile okula veda etmesini amaçlamaktadır. Dört günlük örnek planı hazırlanan proje içeriğindeki faaliyetlerin ülke genelindeki tüm okullarda uygulanması planlanmaktadır. 
 Okullarımız, Dilimizin Zenginlikleri Projesi gibi eğitim ve öğretim yılı boyunca faaliyet gösterilen çalışmaların ve öğrenci kulüp faaliyetlerinin final programlarını da bu hafta gerçekleştirirler. 
 Yıl Sonu Faaliyet Haftası; öğrenci kulüpleri temsilcileri, ilgili öğretmenler ve okul müdürlüğünce uygun görülen bir müdür yardımcısının görev aldığı, okul içerisinde oluşturulan Faaliyet Haftası Yürütücü Heyeti tarafından organize edilecektir. Bu heyet; dönem sonu ve yıl sonu faaliyet haftalarında okul içindeki etkinliklerin planlanması, organizasyonu ve söz konusu faaliyetler gerçekleştikten sonraki raporlanma sürecinden sorumludur. 

FAALİYET PLANI

 

Pazartesi

Salı

Çarşamba

(Okul Çalışanları Günü)

Perşembe

09:00

Bilgi Yarışması

Dilimizin

Zenginlikleri:

Hitabet Oyunları

Dilimizin Zenginlikleri:

Kelime Oyunları

Gezi ve Piknik

Günü

10:00

11:00

Takas Saati

Bir Derdim Var Saati

Oyun Saati

12:00

Yıl Sonu Kermesi

Öğle Arası

Öğle Arası

13:00

Yetenek Paylaşım Saati

Tecrübe

Paylaşımı

Söyleşileri

            Oyun Saati

14:00

 

Yıl Sonu

Gösterileri

15:00

Görsel Sanat,

Bilim ve Spor Saati

 

Komedi Saati

16:00

             
Not: Yukarıdaki faaliyet planı örnek olup okullarımız bu planın yanında kendi isteklerine göre  pek çok oyun ve etkinliği öğrenci, öğretmen, veli ve okul idaresi iş birliği ile organize edebilir.

FAALİYET YÖNERGELERİ

1. Bilgi Yarışması 

Her okul kendi bilgi yarışması için sorular ve kelimeler hazırlayacaktır. Yarışmanın aynı saatte her sınıfta uygulanması beklenmektedir. 
 Bilgi Yarışması, yeteneklerimizi ölçmek ve geliştirmek amacıyla düzenlenebilecek bir etkinliktir. Bilgi Yarışması genel kültürümüzü ve zihinsel becerilerimizi ölçerek bilgi dağarcığımızı ve analiz becerimizi geliştirme fırsatı sunar.  
 
Kurallar ve Uyarılar: 
a.    Saygı ve Adil Rekabet: Diğer katılımcılara karşı saygılı olalım ve adil bir rekabet ortamı yaratalım. Kazanmak güzel olsa da saygı ve dostluk her zaman önceliklidir. 
b.    Kurallara Uyma: Etkinlik boyunca belirlenen kurallara uyarak etkinliğin amacına uygun şekilde ilerlemesini sağlayalım. 
c.    Grup İş Birliği: Grup halinde yapılan etkinliklerde birbirimize yardımcı olalım ve birlikte daha başarılı olabilmek için destek verelim. 
ç. Eğitici ve Eğlenceli: Hem eğlenmek hem de öğrenmek için bir aradayız. Katılımcı olarak, etkinliklere aktif bir şekilde katılarak daha fazla keyif alabiliriz. 

2. Takas Saati

Paylaşmak keyifli bir eylemdir. Duygularımızı, düşüncelerimizi sık sık paylaşırken bazen de sahip olduklarımızı paylaşırız. Hediyeleşiriz, elimizde bol olanı paylaşırız, ihtiyaç sahiplerine yardım için sahip olduklarımızdan gönüllü olarak vazgeçebiliriz.  
Bu etkinlikte öğrenciler istedikleri bir eşyalarını elden çıkarmak için o eşyayı sınıf arkadaşlarına anlatırlar. Özellikleri anlatılan eşyaya talip olanlar el kaldırır, kendi eşyalarıyla takas etmek için karşılıklı anlaşma yapmaya çalışırlar. Gönüllü bir öğretmenin rehberliğinde gerçekleştirilecek takas saatine kitap, kalem, defter, şapka, rozet, telefon kılıfı, oyuncak vb. maddi değeri düşük eşyalarla katılım sağlanabilecektir. Takasa sunulan eşyaların maddi değerinin bir önemi yoktur, paylaşılan eşyalar sadece duygusal bir bağ ve anlam taşımalıdır.  
Yöntem: 
⦁    Her birimiz bizim için değerli ve özel olan birer eşyayı belirleyip okula getirelim. Örneğin; çocukluğumuzdan sakladığımız bir oyuncak, hikâyesi olan bir kalem, dedemizden hediye bir şapka, hatırası olan bir magnet gibi manevi değeri olan eşyaları arkadaşlarımıza sunalım. 
⦁    Takas saati boyunca, seçtiğimiz eşyanın hikâyesini sınıf içinde anlatalım. 
⦁    Hikâye anlatımları sonrasında seçtiğimiz başka bir arkadaşımıza eşyamızı hediye edelim. 

Kurallar ve Uyarılar 
a.    Seçilen Eşyalar: Her katılımcı, kendisi için özel ve değerli olan bir eşyayı belirlemelidir. Bu eşyaların maddi değerinin bir önemi yoktur sadece duygusal bir bağ veya anlam taşımalıdır. Seçilen eşyanın, okul kuralları ve toplumsal değerlere uygun olması gerekmektedir. 
b.    Hikâye Anlatımı: Hikâye anlatımı sırasında samimiyet ve saygı ön planda olmalıdır.  
c.    Hediyeleşme Süreci: Hediyeleşirken nezaket önemlidir. Herkesin kendini rahat hissedebilmesi için hediyeleşme sürecinde zorlama olmamalıdır. 
ç. Empati ve Değerlendirme: Diğer katılımcıların hikâyelerine ve eşyalarına saygı göstermek, empati kurmak ve değerlendirmek önemlidir. Her eşyanın kendine özgü bir hikâyesi ve anlamı bulunmaktadır. 
d.    Tepkiler ve Duygular: Herkesin farklı duygular yaşayabileceği bu etkinlikte, saygı çerçevesinde her türlü duyguya anlayışla yaklaşılmalıdır. Empati ve destek, etkinliğin amacına uygun olarak herkesin birbirini anlamasını ve desteklemesini sağlayacaktır. 

3. Kermes 

Okul genelinde organize edilecek kermese tüm öğrencilerin katılımıyla yiyecekler getirilecektir. Yöresel lezzetlerin yapılması teşvik edilmelidir. Kermes satışından elde edilen gelir, Faaliyet Haftası Yürütücü Heyeti tarafından belirlenen bir yardım kuruluşuna bağışlanacaktır.  
     Yöntem: 
⦁    Kermese katılmak isteyen öğrenciler, hazırladıkları yiyecekler hakkında önceden bilgi vermelidirler. 
⦁    Yiyecekler için alan belirlenmeli ve düzenlenmelidir. 
⦁    Etkinlik süresince her bir alanın tanıtımı ve etkileşimi için öğrencilere destek sağlanmalıdır. 
⦁    Alanlar arasında dolaşan katılımcılara yöresel yemekler/yiyecekler hakkında bilgi verilebilir. 
⦁    Etkinlik sonunda katkı sağlayan tüm öğrencilere teşekkür edilmelidir. 
 
Kurallar ve Uyarılar 
a.    Temizlik ve Düzen: Etkinlik alanını temiz tutalım ve çöpleri uygun yerlere atarak etrafın temiz kalmasına yardımcı olalım. 
b.    Hijyen Kuralları: Yiyecek ve içecek sunulan alanlarda el hijyenine özen gösterelim. 
Ellerimizi sık sık yıkayarak gıda güvenliğini sağlayalım. 
c.    Sağlık ve Güvenlik: Yiyecek sunumu sırasında gıda güvenliğine dikkat edelim ve sağlıklı bir şekilde ürünler sunalım. 
ç. Alan Düzeni: Her alanın düzenli olması ve ürünlerin düzgün bir şekilde sergilenmesi için özen gösterelim. 
d.    Duyarlılık ve Saygı: Diğer katılımcılara ve ziyaretçilere karşı saygılı olalım ve birlikte keyifli bir gün geçirmek için birbirimize destek olalım. 
e.    Etkinlik Alanı: Belirlenen alanların dışında bulunmamaya ve belirtilen bölgelere girmemeye özen gösterelim. 
f.    Yardımlaşma: Etkinlik boyunca birbirimize yardımcı olalım ve güzel bir gün geçirmemiz için birlikte çalışalım. 

4. Yetenek Paylaşım Saati 

Öğretmen ve öğrencilerin ortak katılımı ile başvuran herkesin, sahip olduğu bir yeteneğe ya da ilgi duyduğu bir alana dair atölye, sunum, söyleşi gerçekleştirebileceği eğlenceli bir aktivite saati planlanmıştır. 
Okul genelinde tüm sınıflarda, tıpkı bir kulüp saati gibi farklı atölye, sunum ve söyleşiler organize edilecektir. İçerikler okul ve müfredat dışı konular olmak zorundadır.  

Yöntem: 
⦁    Keyifli ve ilgi çekici olduğunu düşündüğümüz ilgi alanlarımız, sahip olduğumuz  bilgiler doğrultusunda bir sunum, atölye ya da eğitim içeriği hazırlayalım. Dağcılıktan nefes terapisi egzersizlerine, ikinci el sitelerinden araç gereç incelemek ya da tohum saklama ve yetiştirme yöntemlerinden dünya çayları tadımına, örgü bileklik yapmaktan  origamiye kadar pek çok çeşitli alanda içerik hazırlayabiliriz. Okul idaresi ya da sorumlu öğretmenlerimiz tarafından yürütülen başvuru sürecinde içeriğimizi açıklayarak Yetenek Paylaşım Saatine katılacağımıza dair başvurumuzu yapalım. 
⦁    Başvurular sonucunda seçilen sunum, eğitim ya da atölyeleri okul genelinde duyurarak tüm öğrenci ve öğretmenlerden hangisine katılacaklarını seçmelerini isteyelim. 
⦁    Öğrenci kulüpleri saati gibi okul genelinde belirlenen ortak bir saatte okul içerisinde Yetenek Paylaşım Saatini başlatarak hep birlikte keyifli ve yeni bilgilerle dolu yeni bir eğitim deneyimini tamamlayalım. 
Kurallar ve Uyarılar 
a.    İçerik Hazırlama: Her katılımcı, hazırlayacağı içeriğin ilgi çekici ve öğretici olmasına dikkat etmelidir. Hazırlanan içeriğin, okul kuralları ve toplumsal değerlere uygun olması gerekmektedir. 
b.    Başvuru Süreci: Başvuruların belirlenen süre içinde yapılması ve belirtilen formatlara uygun olması önemlidir. 
c.    Seçim ve Duyuru: Başvuruların değerlendirilmesi sonucunda seçilen içerikler, okul genelinde duyurularak tüm öğrenci ve öğretmenlere sunulacaktır. Katılımcıların, ilgi duydukları içerikleri seçmeleri için duyuruların detaylı ve zamanında yapılması önemlidir.   
ç. Etkinlik Süreci: Her sunumun belirlenen süre içinde yapılması ve diğer katılımcılara eşit zaman ayırılması önemlidir. 
d.    İş Birliği ve Tolerans: Katılımcıların birbirlerine saygı göstermeleri, farklı yetenekler ve ilgi alanlarına toleranslı bir yaklaşım sergilemeleri önemlidir. Herkesin içeriklerine olumlu bir şekilde katkıda bulunulması ve birlikte keyifli bir eğitim deneyimi yaşaması hedeflenmektedir. 

5. Görsel Sanat, Bilim ve Spor Saati 

Okul inisiyatifiyle belirlenecek bir görsel sanat, bilim ya da spor aktivitesi gerçekleştirilecektir.  Okul kendi içinde ya da ilçe ve il bazında turnuva gerçekleştirebilir. Öğrencileri spor müsabakalarına götürebilir. Farklı sanat dallarına yönelik konuk alabilir ya da öğrencileri sanat atölyelerine geziye götürebilir. 
 Görsel Sanat, Bilim ve Spor Saati kapsamında sanatın büyüsüne kapılabilecek, yaratıcılığınızı resim, obje veya el işleriyle serbest bırakabileceksiniz. Aynı zamanda, bilim aktiviteleriyle yeni deneyimler yaşayacak, sınırlarınızı zorlayacak ve dünyayı farklı bir açıdan göreceksiniz. Ayrıca, spor faaliyetleriyle de hem eğlenecek hem de sağlıklı bir şekilde hareket etmenin keyfini çıkaracaksınız. 
Kurallar ve Uyarılar: 
a.    Çeşitlilik ve İlgi: Etkinlikte yer alan aktiviteler arasından kendi ilgi alanınıza uygun olanları seçerek katılabilirsiniz. Herkes kendi ilgi alanında yeni deneyimler yaşayacak. 
b.    Paylaşım ve İş Birliği: Grup aktivitelerinde birbirinize destek olun ve birlikte daha verimli ve keyifli vakit geçirmeye gayret edin. 
c.    Hijyen ve Güvenlik: Herhangi bir sağlık sorunu yaşamamak için hijyen ve güvenlik kurallarına dikkat edelim. 
ç. Saygı ve Paylaşım: Diğer katılımcılara karşı saygılı olalım ve etkinlik boyunca birlikte keyifli zaman geçirelim. 

6. “Bir Derdim Var” Saati 

Sosyal Sorumluluk Saati olarak da planlanabilecek bu saatte öğrenciler, dünyaya ve topluma dair dert edindikleri bir konuda üzerlerine düşen sorumlulukları tartışabilirler. Birkaç öğrenci bir araya gelerek panel oturumu gerçekleştirebilirler. Serbest kürsüde birkaç dakika ile kendi önemli gördükleri sorun alanlarına yönelik, örneğin; Gazze’de yaşanan insanlık dramı, küresel ısınma, sömürgecilik vb. farkındalık sunumu yapabilirler.

7. Dilimizin Zenginlikleri: Hitabet Oyunları

Belirlenen üç hitabet oyunu ile öğrencilerin sınıf içinde hitabetlerini geliştirmeye yönelik çalışmalar yaparak eğlenmesi amaçlanmıştır. 
 
Oyun 1: Okul Münazarası 

Öğrencilerin yerel konular ve okullarını etkileyen konular hakkında bilgi sahibi olmaları muhtemeldir. Heyecan verici bir tartışma projesi için, öğrencilerin zaten deneyimledikleri bir konuyu tartışın veya işlerin şu anda nasıl gittiğine dair bir alternatif sunmalarını isteyin. 
Oyun 2: Roller Tartışıyor 
Sınıfça birlikte tartışmaktan keyif alacağımız bir konu belirleyelim. Örneğin “Öğrencilerden okulda üniforma giymeleri istenmeli mi?” sorusu üzerine bir tartışma.  
⦁    Hep birlikte tartışmadaki paydaşları belirlemeye başlayalım.  
⦁    Paydaş olarak belirlediğimiz her rolden üçer adet olacak şekilde kartlara bu rolleri yazıp bir deste oluşturalım.  
⦁    Desteyi gönüllülere ya da tüm sınıfa dağıtıp tartışmayı başlatalım. (Tartışma zamanı geldiğinde, her paydaş kendi görüşünü sunmaya başlamalıdır.)  
⦁    Sunumlardan sonra tüm sınıf paydaşlara sorular soralım. Soruların ardından tartışmadaki hangi tarafının (olumlu ya da olumsuz) en güçlü savunmayı yaptığına karar verelim. 
Oyun 3: Hitabet Yarışı 
Her sınıfın kendi içinde düzenleyeceği bu yarışma için belirli konseptler kura ile dağıtılır. Öğrenciler hazırladıkları konuşmaları sınıf önünde sunar ve sınıf en iyi konuşmayı seçer.  

Konseptler 
⦁    Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'un Fethi Konuşması  
⦁    Tarık Bin Ziyad'ın Gemileri Yakma Konuşması  
⦁    Yeni Çıkacak Büyük Bir Teknolojinin Lansman Konuşması  
⦁    İstiklal Marşı Dizeleriyle İnşa Edilmiş Bir Kurtuluş Konuşması  
⦁    Üniversite Mezuniyet Konuşması  
⦁    Bir Öğretmenin Emeklilik Konuşması  
⦁    Bir Teknik Direktörün Final Maçı Öncesindeki Konuşması  
⦁    Ünlü Bir Bilim İnsanının Ödül Gecesi Konuşması  
⦁    BM Genel Kurulu'nda Sömürgecilik Üzerine Bir Konuşma  
⦁    Uzaya Çıkan İlk Türk Astronotun Döndüğünde Yaptığı İlk Konuşma 

8. Belirsiz Günler ve Haftalar: Okul Çalışanları Günü

Tıpkı Öğretmenler, Doktorlar Günü gibi okul bünyesinde çalışan görevliler için de haftanın bir gününü okul çalışanlarına emekleri için teşekkür etmeye ayıracağız. Okul Çalışanları Günü kapsamında tüm öğrenciler gün içerisinde destek personeli, güvenlik, memur, kantin görevlisi, servis şoförü gibi çeşitli okul çalışanlarına minik hediyeler verecek, onlara emekleri için teşekkür edecektir. 

9. Komedi Saati 

Geleneğimizde yer alan, mizah unsuru barındıran kısa, özgün halk anlatıları fıkra  ve hikâyelerin anlatıldığı eğlenceli bir paylaşım saati ile öğrenciler arası kaynaşmayı arttırmak amaçlanmıştır. Kendimizi etkili biçimde ifade edebilmemize katkı sağlayacak ve eğitim-öğretim yılı biterken keyifli vakit geçirmemiz için harika bir fırsat olacaktır. 
 Öğrencilerimizin ve öğretmenlerimizin etkinlikte aktif rol alması büyük önem taşımaktadır. Sınıf içerisinde, arkadaşlarımızın istekleri ve becerileri doğrultusunda gönüllü olarak katılım sağlamasını teşvik etmeliyiz. Arkadaşlarımızı rencide edici, küçük düşürücü anlatılara yer vermemeye özen göstermeliyiz.  
Yöntem: 
⦁    Komedi Saatinde paylaşımda bulunacak arkadaşların okul idaresi tarafından belirlenen süre içerisinde öğretmenlere içeriğe dair bilgi vermesi gerekmektedir. Gönüllü olduysak bu süre içerisinde performansımıza dair de hazırlıklarımızı yapalım. 
⦁    Performans sergileyecek kişilerle birlikte öğretmenimizden Komedi Saati içerisindeki sıra ve süre düzeni için liste oluşturmasını isteyelim. 
⦁    Performans sergileyecek herkesi sınıfça yüreklendirip teşvik edelim. 
⦁    Etkinlik sonunda katılım ve çaba gösteren arkadaşlarımıza teşekkür edelim. 
 
Kurallar ve Uyarılar 
a.    Saygı ve Hoşgörü: Etkinlik sırasında herkesin fikirlerine ve performanslara saygılı olmaya özen gösterelim. Olumsuz eleştirilerden kaçınalım. 
b.    Uygun İçerik: Seçilen materyallerin, okul kuralları ve genel ahlak kuralları çerçevesinde olmasına önem verelim. Küfürlü, ayrımcı veya rahatsız edici içeriklerden kaçınalım.

10. “Ben Her Yerde Varım” Tecrübe Paylaşımı Söyleşileri

Ünlü ve uzman isimlerin davet edilebileceği gibi, kademelere göre itfaiyeci, polis, doktor vb. çeşitli meslek gruplarından konuşmacılarla eğlenceli, dikkat çekici söyleşiler yapılarak öğrencilerin keyifli vakit geçirmesi amaçlanmaktadır. 
 Örneğin;  “Ben Her Yerde Varım” Tecrübe Paylaşımı Buluşmaları ile Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü bünyesinde gerçekleştirilmekte olan “Ben Her Yerde Varım” projesi kapsamında herkesin bir mesleği olmalı anlayışıyla ortaokul öğrencilerine yönelik meslek lisesi öğrencilerinin alanlarına dair tecrübe ve bilgilerini aktarması yoluyla keyifli, beceri artırıcı ve bilgilendirici vakit geçirilmesi sağlanabilecektir. 
    Kurallar ve Uyarılar: 
b.    Saygı ve Dikkat: Konuşmacılara karşı saygılı olalım ve onların deneyimlerini dinlerken dikkatli olalım. 
c.    Soru ve Katılım: Konuşmacıların deneyimlerine dair sorular sormak ve etkinliğe aktif katılım göstermek hepimiz için faydalı olacaktır. 
d.    Sessizlik ve İlgi: Konuşma sırasında sessiz olalım ve konuşmacıların anlattıklarına odaklanalım.

11. Dilimizin Zenginlikleri Kelime Oyunları:

Her sınıf kendi yarışması için kelimeler ve sorular hazırlayacaktır. Yarışmanın aynı saatte her sınıfta uygulanması beklenmektedir.

12. Oyun Saati

Çeşitli kutu oyunları ve drama oyunlarının oynanacağı serbest zaman etkinliği planlanacaktır. Oyun saati stres atmak, yeni şeyler denemek ve tabii ki bolca eğlenmek için harika bir fırsat. Kimileri kart oyunlarını sever, kimileri strateji oyunlarına bayılır. Belki de dramaya meraklısınızdır ve oyun saati, içinde bulunduğunuz hikâyeleri canlandırmak için mükemmel bir zaman olabilir. 
 Oyun Saati kapsamında arkadaşlarınızla takım olup strateji kurabilir, kutu oyunlarının heyecanını yaşayabilir ya da dramayla kendinizi ifade etmenin keyfini çıkarabilirsiniz. 
 Bu kapsamda; değerlerimizi gelecek nesillere aktararak kültürümüzü yaşatmanın önemli bir parçası olan geleneksel oyunlarımıza https://tegm.meb.gov.tr/dosya/100cocukoyunu.pdf adresinden ulaşabilirsiniz. 
 
Kurallar ve Uyarılar: 
a.    Oyun Seçimi: Oyun seçiminde grup içindeki herkesin fikrini alarak, ortak bir karara varalım 
ve herkesin keyif alacağı oyunları seçelim.  
b.    Takım Çalışması: Etkinlik boyunca takım olalım ve birlikte oyunun keyfini çıkaralım. Birbirimize destek olalım ve adil bir rekabet ortamı yaratalım. 
c.    Eğlence ve Paylaşım: Oyun Saati, eğlencenin yanı sıra birbirimizi daha iyi tanıma ve birlikte zaman geçirme fırsatı sunuyor. Bu anları paylaşalım ve keyifli vakit geçirelim. 

13. Yıl Sonu Gösterileri

Okul bünyesinde aktif olan koro, tiyatro ekibi, şiir grupları gibi organizasyonların gösterilerinin sergileneceği, bilim şenliklerinin yapılabileceği bir performans saati düzenlenecektir. 
 
Kurallar ve Uyarılar: 
a.    Saygı ve Dikkat: Sahnedeki performansları izlerken diğer katılımcılara saygılı olalım ve dikkatlice dinleyelim. 
b.    Performans Sırası: Belirlenen sıraya uygun hareket edelim ve her grubun performansını büyük bir ilgiyle takip edelim. 
c.    Duyarlılık ve Destek: Performans sırasında alkışlarımızla ve olumlu geri bildirimlerle diğer katılımcılara destek olalım. 

14. Gezi ve Piknik Günü

Okul tarafından belirlenen bir gezi veya piknik programı ile Yıl Sonu Faaliyet Haftası tamamlanacaktır.  
   Örneğin; meslek lisesi atölye alanları temel eğitim seviyesinde 7. ve 8. sınıf öğrencilerine gezdirilip tanıtılabilir. 

Kurallar ve Uyarılar: 
a.    Güvenlik ve Organizasyon: Belirlenen rotalarda ve zaman çerçevesinde hareket edelim. Grupla beraber hareket etmek ve rehberlerin talimatlarına uymak önemlidir. 
b.    Saygı ve Duyarlılık: Ziyaret ettiğimiz yerlerdeki doğa, tarih ve kültürel mirasa saygı gösterelim. Diğer insanların yaşam alanlarına saygılı davranışlar sergileyelim. 
c.    Keyif ve Anılar: Bu yolculukta eğlenirken anılar biriktirmek için harika bir fırsat. Keyifli  anların tadını çıkaralım ve birlikte güzel anılarla dolu bir deneyim yaşayalım.