Bursa’nın Osmanlı’nın beşiği olması sebebi ile oldukça geniş ve leziz bir mutfağı var. Sırf yemek için bile hafta sonu İstanbul gibi yakın şehirlerden Bursa’ya gelenler var.

Bu yolculuklarında da oldukça haklılar çünkü İskender, pideli köfte, cantık, kestane şekeri gibi lezzetleri yerinde tatmak için oldukça güzel bir konumda yer alıyor Bursa.

Bursa’da ne yenir?

Listeye başlamadan önce şunu söyleyebilirim ki şehir “Bursa’da ne yenir?” sorunuza oldukça cömert bir şekilde karşılık veriyor ve size tadabileceğiniz mümkün olduğunca çok mekan sunuyor.

Ülkemizin en güzel ve turistik şehirlerinden Yeşil Bursa’da bulabileceğiniz en ünlü yöresel lezzetlerden bazıları:

İskender

Bursa Iskender 1

İskender tabi ki Bursa denilince akla ilk gelen yemek, bu nedenle Bursa’da ne yenir listemizde ilk sırada İskender var.

Tarih boyunca da bu böyle devam etmiş. Kesinlikle Bursa’da İskenderi kötü yiyebileceğiniz bir yer yok. Bu yüzden oldukça şanslısınız ama merak etmeyin tabi ki birkaç mekan önerisinde de bulunacağım.

İskender çoğu mekan da tarihi bakır kaplar da üzerinde domates sos, uzun köfte yanında yoğurt veya közlenmiş patlıcan ile üzerine tereyağlı sos ile servis ediliyor. Porsiyonlar çok büyük değil. Bir tam İskender bir kişinin doyacağı büyüklükte geliyor.

İskenderin yanında kesinlikle şıra içmenizi öneririm çünkü hem gazlı içecekler gibi mideyi şişirmiyor yediğiniz yemekten daha çok zevk alıyorsunuz hem de bir çeşit fermente edilmiş üzüm suyu.

Genellikle İskendercilerin önünde oldukça sıra oluyor. Eğer sıra beklerim diyorsanız popüler yerlerden biri olan Kebapçı İskender’de şansınızı deneyebilirsiniz.

Yok ben sıra bekleyemem zaten az vaktim var ama lezzetli bir İskender yiyeyim diyorsanız benim de favorim olan Uludağ Kebapçısı‘na gidebilirsiniz.

Pideli Köfte

Pideli Kofte 1

Pideli köfte aslında Bursa’nın yerlisi çoğu kişi tarafından İskendere tercih ediliyor. Sebebi de daha fazla et yiyebilmeniz. Pidelerin üzerinde gelen et yine İskenderde olduğu gibi üzerin de domates sos ve tereyağı ile servis ediliyor.

Bursa’ya gelmişken en az İskender kadar ünlü pideli köfteye de kesinlikle şans vermelisiniz. Pideli köfteyi Kayhan Çarşısı’nda ki mekanlar da yemelisiniz.

Pideli köftenin yanında genelde turşu getiriyorlar. Pideli köfte için tavsiye edebileceğim Kayhan Çarşısı’ndaki Yeşil adlı restoran.

Cantık

Cantik 1

Cantık’ı Bursa’ya gelene kadar daha önce hiç duymadığımı itiraf etmeliyim. Bursa’da ne yenir diye sorduğumda her yerde karşıma çıkan cantık bir nevi pide aslında ancak pidenin daha küçük ve yuvarlak olanı.

Bir kişiye ikiden az cantık yetmiyor çünkü oldukça küçük. Eğer pide gibi daha büyük bir yemek yemek istemiyorsanız sadece atıştırmak istiyorsanız tadılması ideal bir yemeğimiz.

Pide gibi cantık’ın da çeşitleri var. Kıymalı, peynirli, yumurtalı, kuşbaşılı gibi. Pideye göre de fiyatı oldukça uygun. Bu yüzdendir ki Bursa’da pizza zincirleri sanırım pek tutulmuyor çünkü cantık hem tat olarak daha leziz hem de fiyat olarak uygun.

Cantık için de önerebileceğim restoran yine Kayhan Çarşısı’nın içerisinde yer alan Pidecioğlu. Adamlar kesinlikle bu işi biliyor ve Bursa’da yiyebileceğiniz en güzel cantık burada yapılıyor.

Tahinli Pide

Tahinli Pide 1

Tahinli pideyi Bursa halkı genelde kahvaltılar da tüketiyor ancak siz canınız ne zaman tatlı isterse o zaman da tüketebilirsiniz. Pide şeklinde bir hamura bol tahin sürülerek yapılıyor. Pastanelerin hemen hemen hepsinde bulabilirsiniz.

Yanında içecek olarak da en iyi çay ile gidiyor. Setbaşı Köprüsü çevresinde satan yerler oldukça fazla. Özellikle tahinli pide yemek için iyi bir yer arıyorsanız Tarihi Abdal Fırını‘na gidebilirsiniz.

Kestane Şekeri

Kestane Sekeri 1

Bursa tam bir kestane şekeri cenneti. Bursa’nın içinden itibaren İzmir yoluna giderken birden çok kestane şekeri satan yer görebilirsiniz.

Kestane şekeri için spesifik bir mekan ismi vermeyeceğim gittiğiniz her yerde muhakkak var çünkü ama bence direkt satış yerlerinden almalısınız hem böylece eve dönerken yanınıza bolca stok da yapabilirsiniz.

Kestane şekerini en iyi yapan yer kesinlikle Kafkas. Kafkas’ın namını duymayan kalmamıştır artık herhalde. Bursa da büyük bir üretim tesisi var. Oldukça temiz şartlar altında üretim yapıyorlar.

Kemalpaşa Tatlısı

Kemalpasa

Bursa’da ne yenir yazımızda sırada ünü şehrin sınırlarını aşan bir lezzet var: Kemalpaşa tatlısı!

Kemalpaşa tatlısı ilk Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesinde yapılmış ve duyularınıza oldukça hitap eden şerbetli bir peynir tatlısı.

Kemalpaşa tatlısının hamuru tuzsuz beyaz peynir ile yumurtanın karıştırılmasıyla hazırlanıyor yağda kızartılıyor ve üzerine şerbeti dökülüyor. Şerbetli tatlı çok sevmememe rağmen rahatça yiyebildiğim bir tatlı oldu. Bazı yerlerde üzerine tahin dökülüyor ya da krema konuluyor. Ancak orijinal hali sade üzerinde hiçbir şey olmadan yenileni.

Eğer yerinde yemek isterseniz de kesinlikle Mustafakemalpaşa’da tatmalısınız çünkü Bursa dışına gönderilen Kemalpaşa tatlılarında genelde peynir oranı çok düşük oluyor ve bu sebeple de tadında büyük farklılık oluyor.

Dilerseniz burada tattıktan sonra paket içinde satılan şerbetsiz halini evinize götürüp evde sadece şerbetini yapıp da yiyebilirsiniz.

Tava

Bursa Karacabey Tava 1

Bursa’da ne yenir listemizde sırada nefis bir et yemeği var: Karacabey tavası! Karacabey’in oldukça meşhur olan sac tavası kesinlikle Tavacı Refik’te yenmeli.

Etleri oldukça leziz ve kaliteli ancak mekan da ne kadar tava meşhur olsa da son zamanlar da kestane şurubunda pişirilmiş bal kabağı tatlısı, kuzu tandırı ve yoğurdu da oldukça meşhur.

İnegöl Köfte

Inegol Kofte 1

Bursa’da, özellikle de en büyük ilçelerinden İnegöl’de tatmanız gereken bir lezzet İnegöl köfte. İnegöl köftenin özelliği kuzu ve dana etinin baharatsız bir şekilde aynı anda kullanılarak yapılmasıdır.

Yanında domates, biber ve patates kızartması ile servis edilmesi genelde restorandan restorana pek değişiklik göstermiyor. Sade ama oldukça leziz olan etini bir kere yerinde tattıktan sonra aklınızdan hiç çıkmayacağına emin olabilirsiniz.

İnegöl köfte için tavsiye edebileceğim yerlerden biri İnegöl’de yer alan Köfteci Orhan.

Cevizli Lokum

Cevizli Lokum 1

Bursa’nın neredeyse tüm pastaneleri, çay bahçeleri ve yerel restoranlarında bulabileceğiniz lezzetlerden biri. Cevizli lokum Bursa’da halk arasında kına lokumu olarak da biliniyor.

Oldukça uygun fiyatlı olup atıştırmalık olarak alabilirsiniz. Porsiyon değil tane ile satılıyor. Yanında çay ile bu ceviz zengini ekmeği tadabilirsiniz.

Anjelik Reçeli

Anjelik Receli 1

Uludağ’ın zengin bitki örtüsünden biri olan melek otundan yapılan Anjelik reçeli, günümüzde maalesef Bursa’nın her yerinde bulunmamaktadır.

Anjelik reçelinin tadının yanı sıra oldukça şifalı olduğu da söyleniyor. Hatta bu reçeli yiyebilmek için Avrupa’dan birçok insan geliyor ancak Türkiye’de pek bilinmediği için yaygın değil. Eğer ev yapımı Anjelik reçelinden tatmak isterseniz Bursa Ulus Pastanesi‘nde deneyebilirsiniz.

Mihaliç Peyniri

Mihalic Peyniri 1

Eğer peynir çeşitlerimiz dünyaya yayılsaydı bunların arasında muhakkak ki Mihaliç peyniri de olurdu. Mihaliç peyniri halk arasında kelle peyniri olarak da biliniyor. Peynirin ismi aslında Karacabey’in eski ismi Mihbalıç’tan geliyor.

Peynirin oldukça delikli çokça tuzlu ve sert bir yapısı var. Bir nevi hellim peyniri de diyebiliriz. İsterseniz çiğ olarak kahvaltı da isterseniz pişirerek salataların üzerinde kullanabilirsiniz. Hatta rendeleyerek makarna ve çorbalarda da oldukça güzel bir tat veriyor.

Eğer çok tuzlu peynirden hoşlanmıyorsanız biraz suda bekleterek daha sonra tüketmenizi öneririm. Peyniri alabileceğiniz yerler Bursa, Karacabey ve Mustafakemalpaşa da mevcut. Hemen hemen satılan her yerde de aynı lezzeti yakalayabilirsiniz.

Bursa’da ne yenir yazısı boyunca ülkemizin en güzel noktalarından Bursa’da deneyebileceğiniz en popüler lezzetler hakkında bilgiler vermeye çalıştım. Eğer sizin de Bursa’da ne yenir? yazısında yer almasını düşündüğünüz lezzetler varsa lütfen yorum yazarak bizimle paylaşın!

Kaynak: Haber Merkezi