Ayvalık gezginleri için bu ünlü beldenin en çok turist çeken yerlerini, gizli-saklı güzelliklerini ve sembolik yapılarını derleyip bir liste hazırladım. Umarım yolu Ayvalık’a düşen pek çok gezginin yararlandığı gibi hazırlamış olduğum bu liste size de fayda sağlar.
Ayvalık Gezilecek Yerler Listesi
Ayvalık gezilecek yerler listesi beldenin sembolik yapılarını, önemli alışveriş noktalarını, tarihi alanlarını; kısacası en popüler noktalarını içeriyor. Rehber boyunca bölgede gezip görülmesi gereken tüm önemli yerleri “Ayvalık gezilecek yerler”, “Cunda Adası gezilecek yerler” ve “Küçükköy” olarak 3 parçada inceleyeceğiz.
Ayvalık gezilecek yerler rehberi boyunca adı geçen tüm bu yerlerin harita konumlarını yazı devamındaki Ayvalık gezilecek yerler haritası bölümünde topluca bulabilirsiniz.
Mevcut koşullardan ötürü ziyaret saatleri ve ücretlerde değişiklik olabileceği için bu bilgileri ilgili yerlerin resmi web sitelerinden edinmek daha sağlıklı olacaktır. Haydi Ayvalık’ı turlamaya başlayalım…
1. Şeytan Sofrası
Midilli ve Ayvalık Adaları’nın enfes manzarasına bakan Şeytan Sofrası lav birikintilerinden oluşmuş ilginç bir coğrafi bölge. Beldenin sembolik alanlarından biri olan Şeytan Sofrası “Ayvalık gezilecek yerler” listesinde de başı çekiyor.
Şeytan Sofrası özellikle gün batımını seyretmek için harika bir tepe ancak turistik açıdan cazibesi daha çok görünümünden kaynaklı.
Bakıldığında sofraya benzetilen tepenin yerli-yabancı turistleri başına toplayan en popüler noktası ise demir parmaklıklarla çevrelenen Şeytan’ın ayak izi. Ziyaretçiler eski bir lav birikintisi olan bu ayak izine madeni para atarak dilek tutuyor.
Buranın meşhur bir efsanesi de var. Efsaneye göre 16. yüzyılda Ayvalık’ta yaşayan bir Rum, kiliseye karşı geldiği için dışlanarak bu tepeye gönderilmiş.
O yıl şehri çok etkileyen bir kuraklığın nedeni de Pelenelope isimli bu şahıs olarak görülünce halk onu öldürmek üzere yola çıkmış. Ancak tepeye geldiklerinde harika bir ziyafet sofrası ile karşılaşmışlar.
Durumu önceden öğrenen Pelenelope hazırladığı sofra ile onları oyalayıp, kaçmayı başarmış. O günden sonra tepeye Şeytan Sofrası deniliyormuş.
2. Sarımsaklı Plajı
Ayvalık’ta tatil yapmak denildiğinde akla gelen ilk yerlerden biri de Sarımsaklı Plajı. Gözünüzün önüne şimdiden dibi görünen masmavi bir deniz, parlak bir güneş ve yumuşacık sarı kumlar gelebilir. Plaj sunduğu tüm güzellikleriyle beldede deniz turizminin gelişmesine fazlasıyla katkıda bulunuyor.
Her an yerli-yabancı birçok turist ile karşılaşabileceğiniz Sarımsaklı Plajı çok sayıda otele yakın olmasıyla da tercih ediliyor. Malum Ayvalık’ta çoğu konaklama tesisi Sarımsaklı’da bulunuyor.
Plajın arka kısmında kalan sahil ise ayrı bir dinamizme sahip. Sahil şeridi boyunca çeşit çeşit kafelere, dükkan ve restoranlara rastlayabilirsiniz.
Merkeze sadece 8 km uzaklıktaki halk plajına giriş ücretsiz ancak dilerseniz içerideki işletmelerden şemsiye ve şezlong da kiralayabilirsiniz.
3. Tarihi Ayvalık Evleri
Ayvalık’a gitmişken beldenin tarihi zenginliğini ve kendine has mimarisini görmeden dönmeyin! Yüzyıllar önce Rumların yaşamış olduğu Ayvalık’ta birçok ev onlardan kalan mimari izleri taşıyor. Bölgenin genel olarak sevimli ve çekici bir dokuya sahip olmasında bu eski evlerin de büyük rolü var.
Tarihi evlerle donatılmış sevimli Ayvalık sokaklarını dolaşırken aynı zamanda eski dönemlere doğru içinizi ısıtacak güzel bir yolculuk da sizi bekliyor. Genellikle 2-3 katlı olan ve yöresel malzemelerle bölgenin iklimine uygun şekilde inşa edilen evler bilhassa kapılarındaki zarif işlemeler ile ünlü.
Evler genel itibarıyla yörenin atmosferine yakışan gösterişsiz sıcak bir görünüme sahip olsalar bile özellikle kemerli kapılar ve zarif işlemeler onlara ayrı bir değer kazandırıyor.
Ayvalık’ın dar ve labirent misali sokaklarında bu güzel evleri inceleyebilir, keyifli bir keşfe çıkabilirsiniz.
4. Saatli Camii (Agios Yannis Kilisesi)
Ayvalık gezilecek yerler arasındaki simgesel yapılarından biri olan “Saatli Camii” yörede çizgi dışı mimarisi ve yüksekliği ile hemen dikkat çekiyor.
Kesin olmasa da 19. yüzyılın ikinci yarısında inşa edildiği tahmin edilen cami o dönemlerde Ayvalık ve çevresinde yaşayan Ortodoks Hristiyan Cemaati’ne ait bir kiliseymiş. Eski adı Ayos İanni Kilisesi olan yapı mübadeleden sonra bir camiye dönüştürülmüş.
1928 yılından sonra kiliseden dönüştürülerek camiye çevrilen yapının genel mimarisine dokunulmamış olması da ilgi çekici bir detay. Sadece içindeki ikonaların boyandığı ve bahçeye minare yapıldığı belirtiliyor. 1944 senesindeki bir deprem sonucu çan kulesi yıkılıp yerine saat kulesi yapılınca yapıya da Saatli Cami ismi verilmiş.
Caminin içi de dışı gibi zarif ve etkileyici; birbirleri ile uyumlu mimari bölümlerden, süslerden oluşuyor. Ayvalık ilçe merkezinde bulunan (İsmet Paşa Mahallesi’nde) bu tarihi cami aynı zamanda Ege’de farklı kültür ve inançlara olan saygının da güzel bir göstergesi.
5. Badavut Sahili
Genellikle sakin bölgelerde denize girmeyi ve doğaya daha fazla kulak vermeyi tercih ediyorsanız Badavut Sahili’ne gitmenizi kesinlikle öneririm. Fazla kalabalık olmayan plaj sessiz, huzurlu ve sakin bir enerjiye sahip. Tam da kafa dinlemek ve yorgunluk atmak için ideal!
Plajdaki kumların yapısı da üzerine uzanıp bol bol güneşlenmeyi oldukça keyifli hale getiriyor. Altın renkli ve ince kumlarıyla göz kamaştıran plajın masmavi berrak denizi ise hem yüzmek hem de manzaranın dinginliğine bakıp dinlenmek için birebir.
Mavi bayraklı plajda tatilciler gönül rahatlığıyla denize giriyor. Tertemiz denizin suları aynı zamanda yaz aylarında oldukça sıcak olan Ayvalık’ta sizi bir güzel serinletiyor. Burada isterseniz su sporları ile de keyifli vakit geçirebilirsiniz.
Nezih ve sakin bir ortamda unutulmaz bir deniz keyfi yapmak için Badavut Sahili’ni Ayvalık’ta gezilecek yerler listenize mutlaka dahil edin.
6. Cennet Tepesi
Ayvalık gezilecek yerler listesinin önemli merkezlerinden biri de manzara güzelliği bakımından Şeytan Sofrası’na rakip olan Cennet Tepesi.
Armutçuk Bölgesi’nde konumlanan ve yüksekliği fazla olmayan tepe Ayvalık’ı geniş bir açıdan görüyor. Ayvalık ve Cunda Adası’nı kuşbaşı izleyebileceğiniz Cennet Tepesi’nde bir de kafeterya mevcut. Çam ağaçlarının ve yeşilliklerin arasında önünüzdeki manzaranın keyfini sürerek çayınızı, kahvenizi yudumlayabilirsiniz.
Cennet Tepesi günün her saatinde çok güzel ancak ben özellikle buraya gün batımı zamanında gelmenizi öneriyorum. İmbat rüzgarları ve tertemiz bir hava eşliğinde Ayvalık’ın en güzel seyir noktalarından birinin tadını çıkarabilirsiniz.
7. Taksiyarhis Anıt Müzesi
Ayvalık geçmişte birçok kültür ve medeniyet ile karşılaştığından ötürü ilçenin hemen her yerinde farklı inançlara, geleneklere dair izler görmeniz mümkün. İşte Taksiyarhis Anıt Müzesi de Ayvalık’ın farklı renklerini sergileyen yapılarından biri.
Peki, bu anıt müzesinin en önemli özelliği ne? Bu yapı Ayvalık’ın ilk kilisesi olarak ünlenmiş. Üstelik önemi sadece bununla da sınırlı değil. Özellikle 16 ve 17. yüzyıllarda bir Rum yerleşim yeri olan Ayvalık bu kiliseyi merkez alarak genişlemiş.
Ayvalık geliştikçe kilisenin de 18. yüzyılda büyütülmesi ihtiyacı ortaya çıkmış. 19. yüzyılın ortalarında ise yapı yeniden inşa edilmiş.
2013 senesinden bu yana Kuvayı Milliye Müzesi Müdürlüğü’ne bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren anıt müzede özellikle Hz. İsa’nın yaşam hikayesinin anlatıldığı ikonalar büyük ilgi görüyor. Duvardaki resimler ve süslemeler ise zaman zaman restorasyon çalışmaları ile birlikte yenileniyor.
Kurtuluş Savaşı’nın ardından uzun süre bir tekel deposu olarak kullanılan Taksiyarhis Anıt Müzesi’ni de görmeden dönmeyin.
8. Çınarlı Camii (Alibey Cami)
Ayvalık’ta çok sayıda kilise Saatli Camii gibi mübadelenin ardından camiye dönüştürülmüş. Çınarlı Cami de Rumlar tarafından kilise olarak yaptırılan ve sonradan camiye çevrilen tarihi yapılar listesinde yer alıyor.
İlçe merkezindeki Hamdibey Mahallesi’nde kolaylıkla ulaşabileceğiniz bir konumu olan cami 19. yüzyıldan kalma. Kubbeli haç planlı, kesme ve moloz taş malzemeden yapılan Çınarlı Cami dikdörtgen şekillidir.
Sarımsak taşından yapılma pembe renkli dış cephenin güzelliği görülmeye değer. Zaten çoğu kişi tarafından bu cami Ayvalık’ın en görkemli tarihi yapısı olarak da değerlendiriliyor.
Barok stili iç süslemeler, ikiz pencereler ve göz alıcı sütunlar ile daha da görkemli bir ambiyansa kavuşan Çınarlı Cami Ayvalık’ta görülmeden dönülmemesi gereken yerler arasında.
9. Ayvalık Çarşısı
Gezip görmek üzere gidilen her yerde çarşılar hem hediyelik eşya satın almak hem de o yerin gelenek ve göreneklerine yakından göz atabilmek için ideal noktalardır. Dolayısıyla Ayvalık gezilecek yerler listesinde de meşhur “Ayvalık Çarşısı” öncelikli olarak görülmesi gereken bölgelerden biri.
Yerli ve yabancı turistler bu şirin tatil bölgesinde alışveriş yapabilmek için çarşıda bir yoğunluk oluşturuyor. Ayrıca çarşıda Ayvalık’ın yöresel lezzetlerini bulabileceğiniz çok sayıda restoran da var.
Ayvalık’a karakteristik özellik kazandıran unsurlar arasında bulunan tarihi Ayvalık evleri çarşı ve çevresini de sarmış durumda. Çarşı mevkinde tarihle dopdolu olan sokaklara dalabilir biraz karışık olmalarına da aldanmadan bu nostaljik yolculuğun her anını doyasıya yaşayabilirsiniz.
Eğer kalabalığı sevmiyorsanız buraya sonbahar ve kış aylarında gelmenizi tavsiye ederim. Ayvalık’ta hava yılın çoğu zamanında ılık ve sıcak oluyor. Böylece çarşıyı ve birbirinden güzel Rum evlerini sakin, telaşsız bir ruh haliyle görebilirsiniz.
10. Ayvalık Panagia Phaneromeni Ayazması (Ayazma Kilisesi)
Ayazma Kilisesi olarak da bilinen Ayvalık Panagia Phaneromeni Ayazması şifalı suları ile yılın her döneminde ziyaretçi akınına uğruyor. Öyle ki burası birçok kişi için Ege Havzası’nın en iyi şifalı su kaynağı olma ünvanına sahip.
Ayvalık Ayazması da yöredeki birçok yapı gibi 19. yüzyıl ve Rumlardan kalma. O zamandan bu yana tarihi dokusunu koruyabilmesi kilisenin etkileyiciliğini pekiştiriyor.
Phaneromeni “Göklerden gelen” anlamını taşırken Panagia ise Meryem Ana’yı temsil ediyor. Bir hikayeye göre Panagia’nın ikonası genç bir kızın rüyası sonucu kazılarda ortaya çıkarılmış. 19. yüzyılda bulunan kutsal su kaynağı üzerine bir ayazma inşa edilerek alan zamanla daha da genişletilmiş.
Bugün bile hâlâ çok sayıda kişi şifa bulmak için Ayvalık’taki bu ünlü ayazmayı ziyaret etmeye devam ediyor.
11. Macaron Sokağı (Mahallesi)
Ayvalık’ta Macaron Sokağı’nın ayrı bir havası var. Bu mahallenin sokakları Ayvalık’ta çok popüler ve güzellikleri ile gezginleri eğlenceli bir yolculuğa çıkarıyor.
Ayvalık merkez bölgede konumlanan Macaron Sokağı’nın sembolü haline gelen yerler yerli-yabancı birçok turist ile dolup taşıyor. Örneğin buraya gelmişken Macaron Konağı’na ve Macaron Kahvesi’ne mutlaka uğrayın. Bir de ünlü muhallebicisi var ki tatlıları dillere destan… Özellikle de bademli muhallebisinin tadına doyum olmuyor.
Macaron’un Türkçe anlamı Mercanköşk denilen bir bitki. Sokağa ismini veren Macaron Rumların sıklıkla yetiştirdiği ve evlerini süsledikleri bir bitkiymiş. Genellikle öğlen saatlerinde çok canlı görüntülere sahne olan sokakta karşılıklı ve yan yana dizilmiş cumbalı Rum evler oldukça sevimli bir ambiyans yaratıyorlar.
Ayvalık’ın birçok yerinden daha hareketli olan Macaron Sokağı’nda aynı zamanda antikacıları, meyhaneleri, butik ve kafeleri de görebilirsiniz. Bu özel tarihi sokağı Ayvalık gezilecek yerler listenize almanızı öneririm.
12. Tımarhane Adası
Ülkemizin en ilginç yerlerinden biri Tımarhane Adası. Adanın hikayesi ise Rumların Ayvalık’ta yoğun olarak yaşadığı dönemlere kadar uzanıyor.
O dönemlerde çok sayıda meyhane bulunmasının da etkisiyle alkol tüketiminde aşırılıklar yaşanıyormuş. Fazla içki içen ve sorun yaratan kişiler ise Tımarhane Adası’na gönderiliyormuş. Sadece alkolü fazla kaçıranlar değil ruh sağlığı bozuk olan kişilerin de bu adada kaldıkları söyleniyor.
Adanın ismi dikkat çekici ama aynı zamanda Tımarhane Adası’na bakıldığında tepesinde biraz tuhaf şekilli kayaların olması da çoğu insanda merak uyandırıyor. Rüzgarlı havalarda bu kayalardan ıslık, uğultu ve fısıltıya benzer sesler çıkıyor.
Bu ilginç ve biraz da gizemli adadaki tek yapı ise eski küçük bir taş manastır. Bakımsız bırakılmış olması biraz üzücü ancak adaya giderseniz tam da bu noktadan güzel bir koy manzarası izleyebilirsiniz.
13. Kapri Beach
Ayvalık’ın merkezi konumdaki en güzel plajları arasında olan Kapri Beach nostaljik havasıyla tatilcilerin ilgisini çekiyor. Buraya merkezden kalkan minibüslerle 5 dakika içinde rahatça ulaşmanız mümkün.
Plajda şezlonglar kumlar üzerine değil de çimlere kurulmuş. Oldukça nezih bir ortam sunan Kapri Beach’te uygun fiyatlarla şezlong ve şemsiye kiralayabiliyorsunuz. Tuvalet, soyunma kabini, duş gibi olanakların bulunduğu plajda aynı zamanda bir de büfe var. Plajda geçirdiğiniz saatler boyunca ihtiyaç duyarsanız belediyeye ait olan büfeden bir şeyler alabilirsiniz.
Denizin nasıl olduğunu merak edenler içinse berrak, hafif dalgalı ve biraz serin olduğunu söyleyebilirim. Ayrıca pek derin de değil; bu nedenle plajda çocuklu ailelere de sıkça rastlanıyor. Girişin ücretsiz olduğu Kapri Beach’i de gezi planınıza dahil edebilirsiniz.
14. İğdeli Plajı
Ayvalık merkezden uzaklaşmak istemeden denize girmek isteyenlerin favori kumsallarından biri olan İğdeli Plajı ismini çevresini saran iğde ağaçlarından alıyor.
Aslında İğdeli Plajı turistlerden çok yerli halkın sıkça gittiği bir kumsal olarak ünlenmiş. Küçük ama sevimli bir plaj burası. Hem kumsalı hem denizi oldukça temiz. Merkeze yalnızca 3 km olması ise zahmetsizce deniz keyfi yapmak isteyenler için ideal bir özellik.
Edremit Körfezi’nin tüm güzelliğini gözünüzün önüne seren plaja giriş ise ücretsiz. Sahildeki işletmelerden uygun fiyatlarla şemsiye ve şezlong kiralanabiliyor. Ayrıca plajda kafe-restoran, duş alma imkanı, soyunma kabini ve tuvalet de bulunuyor.
Plaja giderseniz yanınıza deniz ayakkabınızı almanızı öneririm çünkü denizin ilk 4-5 metresinde kayalıklar ve yosunlar var. Deniz suyu ise sığ ve ılık. Ayvalık’taki birçok plaja kıyasla daha sakin bir ortama sahip olan plajda kafanızı dinleyebilir, tüm yorgunluğunuzu atarak kendinizi mavi sulara bırakabilirsiniz.
15. Altınkum Plajı
Doğayla iç içe ve sessiz sakin anlar yaşamak isteyenlerin yöneldiği Altınkum Plajı Şeytan Sofrası’na oldukça yakın. Küçükköy Mahallesi’nde ve Sarımsaklı Yarımadası’nın kuzey tarafında bulunan bu 200 metrelik küçük plaj koyun içinde saklı bir cennet gibi.
Piknik yapma imkanı da sağlayan Altınkum Plajı’nın ormanlarla çevrili konumu burayı özellikle doğa severlerin favorisi haline getirmiş. Altın renkli yumuşacık kumlarla örtülü olan plajın denizi Ayvalık’ın birçok yerinde olduğu gibi sığ.
Deniz suyunun sıcaklığı ise diğer plajlarınki ile kıyaslandığında biraz daha yüksek çünkü burası açık denizde değil bir koyun içinde yer alıyor.
Ücretsiz olarak giriş yapılabilen; duş, soyunma kabini, tuvalet gibi imkanların bulunduğu plajda dilerseniz şezlong ve şemsiye de kiralayarak daha konforlu bir tatil günü geçirebilirsiniz.
16. Hamidiye Camii
Ayvalık gezilecek yerler arasında Hamidiye Cami tarihi önem taşıyan yapılardan biri. Sakarya Mahallesi’ndeki bu yapı Ayvalık’ta sıkça görmeye alışık olduğumuz kiliselerden dönüştürülmüş bir cami değil. Doğrudan cami olarak yaptırılmış ve bu özelliği ile Ayvalık’ta kendine özgü bir mimari güzellik sergiliyor.
II. Abdülhamit tarafından 19. yüzyılın ikinci yarısında inşa ettirilen Hamidiye Cami’nin kırmızı kesme taşları yapıya zarafet kazandırmış. Farklı mimari stillerden çizgilerin yer aldığı camide eklektik üslubun varlığı göze çarpıyor. Özgün mimarisi ile beğeni kazanan yapının dört sütunlu bir son cemaat yeri ve tuğla kubbesi bulunuyor.
Kare planlı olarak tasarlanan Hamidiye Cami’ni de ziyaret ederek Ayvalık’ın tarihi ve mimari güzellikleri ile daha fazla haşır neşir olabilirsiniz.
17. Güler Pastanesi
Ayvalık Çarşısı’nın hemen girişinde etrafa enfes kokular yayan Güler Pastanesi ilçenin tarihi tatlıcılarından biri ve oldukça da popüler. Yerli-yabancı birçok turist ile yerel halkın bu tatlıcının önünde uzun kuyruklar oluşturduğunu görürseniz şaşırmayın.
1942 senesinden bu yana tatlılarının lezzeti ile büyük ün yapmış olan Güler Pastanesi Ayvalık denildiğinde birçok kişinin aklına gelen sevimli bir mekan. Tatlılarının bu kadar lezzetli olmasında özenle seçilmiş kaliteli malzemelerin büyük bir payı var.
Özel keçi, inek ve koyun sütlerinin yanı sıra, Midilli Adası’ndan getirilen sakız, şeker yerine kullanılan üzüm suyu gibi malzemeler bu pastanedeki meşhur tatlılara karşı koyulması zor bir lezzet katıyor.
Peki, Güler Pastanesi’ne giderseniz hangi tatlıları mutlaka denemelisiniz? Bu pastane özellikle lor tatlısı ve zeytinyağlı damla sakızlı kurabiyesi ile meşhur. Bir de dondurma, tahinli kurabiye, lor baklavası, lor kurabiyesi, acıbadem kurabiyesi var ki tadanlar pastanenin müdavimi oluyor.
İsterseniz bu çok ünlü Ayvalık tatlılarını sevdiklerinize hediye olarak da satın alabilirsiniz. Ayvalık’a gelmişken bu yöresel lezzetlerin tadına bakmadan dönmeyin.
18. İmren Pastanesi
Ayvalık’ta gezilecek yerler oldukça fazla ama ilçe bir o kadar da yöresel lezzetleri ile tanınıyor. Ayvalık’a gelmişken canınız tatlı çekerse uğrayabileceğiniz en ünlü mekanlardan biri 1954’ten beri hizmet veren İmren Pastanesi.
İmren Pastanesi’nin sahibi 1924 senesindeki mübadelenin ardından Girit’ten Ayvalık’a göç etmiş. Dolayısıyla pastanede Girit usulü lezzetleri en orijinal tarifleriyle bulmanız mümkün. Boş yer bulmanın oldukça zor olduğu pastanede özellikle lor tatlısının tadına mutlaka bakmanızı öneriyorum. Çoğu kişiye göre buradaki lor tatlısının Türkiye’de eşi benzeri yok.
Ayvalık’a yazın gelirseniz lor tatlınızı sakızlı dondurma ile de deneyebilirsiniz. İki tat birbiri ile harika bir uyum sağlayarak ağızda dağılıyor. Pastanede aynı zamanda sakızlı kurabiye de çok meşhur. Hatta zeytinli dondurma bile var.
19. Sarımsaklı Tabiat Parkı
Sarımsaklı Tabiat Parkı Ayvalık’ın doğası ile baş başa kalmak ve doğa sporları yapmak isteyenler için çok keyifli bir mesire yeri. 1,5 hektarlık yemyeşil alanında sakinliğin, sessizliğin ve doğanın tadını doyasıya çıkarabilmek mümkün.
Ege Denizi kıyı bölgesinin kuzeyindeki tabiat parkında çok çeşitli ağaç ve bitkiler yaşıyor. Yani yaban hayatı gözlemlemek için harika bir fırsatınız var! Doğal sit alanı olarak korumaya alınan parkın oksijen dolu tertemiz havası ise şehir yaşantısından uzaklaşmak isteyenler için tam bir yenilenme kaynağı. Parkta aynı zamanda bir kır lokantası ve büfe de mevcut.
Parkta neler yapabileceğinize gelirsek; Sarımsaklı Tabiat Parkı’nı bisikletle keşfetmek oldukça popüler bir aktivite. Hem yerel halk hem de turistler bu bölgede bisiklet sürerek dolaşmayı seviyor.
Bisikleti kiralayabiliyorsunuz. Aynı zamanda fotoğrafçılık ya da dağcılık da seçenekleriniz arasında. Tabii ki tek başınıza ya da sevdiklerinizle uzun uzun doğa yürüyüşüne çıkabilir veya piknik yaparak da Ayvalık anılarınıza yenilerini ekleyebilirsiniz.