Hem Bozcaada gezilecek yerler konusunda hem de Bozcaada’da nerede kalınır, ne yenir gibi önemli konularda bugüne kadar binlerce gezgine rehber olan bu yazıyla kendinize keyifli bir tatil programı çıkarabilirsiniz.
Üstelik 2019 yılından beri sürekli yenilenen bilgilerle Bozcaada’nın en güncel halini tanıyacaksınız. Öncelikle Bozcaada’da gezilecek yerleri en keyifli şekilde keşfetmek için Bozcaada’da konaklama ile başlayalım.
Bozcaada Gezilecek Yerler Listesi
Bozcaada gezilecek yerler rehberi ile eğlenceli bir Bozcaada tatili boyunca gezip görülebilecek en güzel 15 yer hakkında bilgileri topladım.
Bölgede gezebileceğiniz tüm bu önemli yerlerin konum bilgilerini ise topluca yazı devamındaki Bozcaada gezilecek yerler haritası bölümünde bulabilirsiniz.
1. Bozcaada Sokakları
Seyahat ettiğiniz yerlerde sokak sokak gezmeyi sevenlerdenseniz büyüleyici sokaklarıyla Bozcaada, sizi çok mutlu edecek!
Ada sokakları o kadar keyifli ki Bozcaada gezilecek yerler dendiğinde ilk akla gelen ve hatta en sevilenlerden. Aynı zamanda Bozcaada’nın tek toplu yerleşim yeri yani merkezi olmaları sebebiyle de önemli.
Ne var bu sokaklarda bu kadar diyecek olursanız neler yok ki? Öncelikle tarihiyle başlayalım.
Eskilerde ada merkezinin ortasından, yani bugünü düşününce feribottan indiğinizde adanın içine doğru ilerleyen Çınarlı Çarşı Caddesi üzerinden geçen bir dere varmış.
Bu derenin Bozcaada Kalesi tarafında kalan kısmı Rum Mahallesi, liman tarafında kalan kısmı ise Türk Mahallesi olarak kabul ediliyormuş.
Bugün Rum mahallesi Cumhuriyet Mahallesi, Türk Mahallesi ise Alaybey Mahallesi olarak biliniyor ve aradaki ayrımı mimari farklardan anlayabiliyorsunuz.
Rum Mahallesi tarafında birbirini dik kesen sokaklar, Arnavut kaldırımları, bakımlı evler ve ilgi çekici kapılar dikkat çekerken Türk Mahallesi tarafında kıvrımlı sokaklar ve ahşap, cumbalı evler dikkat çekiyor.
Bugün her iki kısım da adım adım dolaşmak, güzel fotoğraflar yakalamak ya da güzel bir yemek yemek için çok keyifli yerler. Liman tarafı denize nazır balık restoranlarıyla öne çıkıyor.
Rum Mahallesi tarafında ise aslına bakarsak keşfedilecek daha çok şey var. Buyurun, Bozcaada Rum Mahallesi gezilecek yerler ile devam edelim.
2. Bozcaada Rum Mahallesi
Bozcaada Rum Mahallesi, Bozcaada’da gezilecek yerler tavsiyeleri arasında vazgeçilmezlerden. Mahalle, Bozcaada için hem tarihi hem turistik önem taşıyor.
20. yüzyılın başlarına kadar Bozcaada’da nüfusun yarısından fazlasını Rumlar oluşturuyormuş. Nüfus mübadeleleri sonucu Rumların önemli bir kısmı zaman içerisinde adadan ayrılmış. Bugün ise adadaki Rum sayısı bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar az.
500 yıldır Rumların ve Türklerin bir arada yaşadıkları bu adada, Rum kültürüne en iyi bu mahallede şahit oluyorsunuz. Özellikle mimari açıdan belirgin özellikler var.
Birbirini dik kesen, en en güzeli de denize inen sokaklar ve bu sokakları süsleyen rengarenk, bol pencereli taş evler Rum Mahallesi’nin hem estetik hem tarihi değerleri.
Mahallenin tam ortasında yer alan Meryem Ana Kilisesi ve Saat Kulesi’ni söylemeden de geçmek olmaz. Kiliseye dair detaylar aşağıda, keşfetmeye devam!
Ancak öncesinde Rum Mahallesi’ne dair bir konu daha var. Rum Mahallesi bugün Bozcaada’nın eğlence hayatı için kendi halinde küçük bir merkez.
Mesela Bozcaada meyhaneleri için nereye gidilir mi diyorsunuz buyurun Rum Mahallesi’nin sokaklarına! Ya da geç saatte eğlence mi arıyorsunuz aynı şekilde sokaklarda mekanlar sizi bekliyor olacak. Sokakların arasında müzikli, muhabbetli ve tabii lezzetli vakit geçirmeyi seviyorsanız Rum Mahallesi sizi bir başka mutlu edecektir.
3. Meryem Ana Kilisesi
Bozcaada’nın sembolik yapısı Meryem Ana Kilisesi ile devam edelim.
Meryem Ana Kilisesi, Rum Mahallesi’nin ara sokaklarında ısrarla keşfedilmeyi bekliyor olmalı ki 1800’lerden beri yerini koruyor.
Kilisenin giriş kapısında tarihi 1869 olarak belirtilse de ilk yapılış zamanının Venedikliler dönemine dayandığı tahmin ediliyor. Kilisenin avlusunda 4 katlı bir saat kulesi ve üzerinde çan bulunuyor.
Bu saat kulesi zamanla aşınmaya uğramış ve aşağıya parçalar düşmeye başlamış. Bu duruma dur demek için 1980’lerde kulenin belli kısımları sökülmüştür. 2007 yılında ise restore edilerek yıpranmalar giderilip eski görüntüsüne kavuşturuldu.
Bozcaada tatil planınıza Meryem Ana Kilisesi ziyareti eklemek isterseniz biraz fedakarlık yapmanız gerekiyor çünkü kilisenin içini görmek için tek fırsatınız Pazar sabahları 08.00’de yapılan ayin.
Bu zaman dilimi dışında kiliseyi ancak dışarıdan görebilirsiniz. Yetmez mi derseniz bence bu da yeter!
4. Bozcaada Yat Limanı
Buraya elbet yolunuz düşecek çünkü feribotla adaya yaklaşırken Bozcaada Yat Limanı size ilk selam veren olacak!
Peki Bozcaada Yat Limanı’nda neler yapılır? Öncelikle limanı iki kısımda düşünün: Bozcaada Kalesi tarafı ve Alaybey Mahallesi tarafı.
Bozcaada Kalesi tarafının olduğu kısımdan başlayacak olursak liman boyunca yürüyüş yapmak oldukça keyifli. Bir yanınızda Bozcaada Kalesi’nin heybetli manzarası, diğer tarafta masmavi deniz boyunca sakin sakin yürüyebilirsiniz.
Üstelik, sezon döneminde hediyelik eşya, takı gibi ufak tefek şeyler satın alabileceğiniz birçok tezgah ve bir şeyler yiyip içmek için oturabileceğiniz işletmeler bulunuyor.
Bir de deniz kirliliği ve yat limanı kavramları hep beraber anılsa da adada durum farklı. Bozcaada Yat Limanı, Türkiye’nin en temiz limanlarından. Su oldukça berrak ve temiz. Dilerseniz gün içerisinde işletmelerin şezlong veya puflarını kullanarak denizin keyfini çıkarabilirsiniz.
Diğer kısma gelecek olursak ortam özellikle akşamları çok keyifli! Denize nazır meyhaneler küçük limanın içinde bulunuyor. Enfes mezelerle buluşurken denizin kokusunu içinize çekmeyi ihmal etmeyin.
5. Bozcaada Kalesi
Bozcaada Kalesi, adanın küçük ve sevimli tavrına meydan okurcasına heybetli ve gösterişli bir kale. Hem heybetli görüntüsü hem tarihiyle Bozcaada gezi planları için olmazsa olmazlardan.
Feribotla gelirken uzaktan gördüğünüz o küçük, bozkırlarla kaplı ada manzarasının yerini feribot yaklaştıkça Bozcaada Kalesi alır ve aslında sizi ilk karşılayan adalılardan biri de bu kaledir.
Peki bu küçük adada neden bu kadar büyük bir kale var? Aslında cevap oldukça basit.
Bozcaada, Çanakkale Boğazı’nın çıkışında olması ve anakaraya yakınlığı nedeniyle tarih boyunca istila riski bulunan önemli bir nokta olmuş. Adanın tarihteki sakinleri kendilerini güvende hissetmek için çareyi devasa bir kalede bulmuşlar.
Hatta kalenin büyüklüğü de yetmemiş, eskiden kalenin çevresi suyla dolu bir hendekle çevriliymiş ve asmalı bir kapıyla giriş çıkışlar yapılıyormuş.
Bozcaada Kalesi’nin tarihi hakkında ise net bilgiler yok. Kalenin ilk ne zaman ve kimler tarafından yapıldığı bilinmiyor. Bilinen bilgilere göre ise tarih boyunca Fenikeliler, Cenevizliler ve Venedikliler tarafından kullanılmış.
Kalenin günümüzdeki hali 1455 yılında, kalıntılar üzerinde tekrar inşa edilerek elde edilmiş. Savaşlar, mücadeleler, doğal olaylar derken yıllar içerisinde yenilenip durmuş. 1815’te neredeyse yeniden yaptırılmış.
Bugün Bozcaada Kalesi, Türkiye’nin en iyi korunmuş kaleleri arasında gösteriliyor. Hem içeriden hem dışarıdan meraklılarına muhteşem manzaralar sunuyor.
Sizin de ilginizi çekiyorsa kalenin içerisini gezebilir, iç ve dış kale olarak ayrılmış kalenin bölümlerini keşfedebilirsiniz. Kalıntıların dışında içeride adanın çevresinden tarihi ve etnografik eserlerin sergilendiği bir sergi mekanı var.
6. Bozcaada Koyları
Eğer benim gibi deniz aşığı biriyseniz hazır olun, Bozcaada’nın deniziyle bir kere tanıştıktan sonra vazgeçemeyebilirsiniz.
Öncelikle tertemiz, masmavi ve berrak bir su. Binalardan, şehirden, kentleşmeden bıkanlar için doğayla baş başa kalacağınız bakir ortamlar. Gürültüden, kalabalıktan, bangır bangır müzikten uzak sessiz koylar. Sıcacık yaz güneşinin keyfini çıkarmanız içinse neredeyse her daim hafif hafif esen bir ada rüzgarı…
Hayalini kurmak bile huzur verirken Bozcaada’da denizi yaşamak inanılmaz! İşte bu yüzden koylar bana göre Bozcaada gezilecek yerler programınızda uzun uzun zaman ayırmanız gereken yerler.
Tabii ki adada irili ufaklı, isimli isimsiz birçok koy var. Hepsini gezmek için en azından 4 – 5 günlük bir tatil gerekir. Zamanınız az ya da tüm vaktinizi koylarda harcamak istemiyorsanız en popüler Bozcaada koyları için öncelikli plan yapabilirsiniz.
Habbele Koyu
Benim kişisel favorim Habbele Koyu. Deniz neredeyse hep çarşaf gibi ve berrak, kumsal kum ve koy oldukça bakir. Beyaz kayalarla çevrili olması ayrı bir hava katıyor.
Koyun orta kısmında Mitos Beach isimli bir işletme de bulunuyor ancak buna rağmen diğer popüler koylara göre çok daha sakin ve sessiz.
Akvaryum Koyu
Şnorkel ile yüzmeye, deniz altı yaşamına meraklıysanız Akvaryum Koyu tam sizlik. Bozcaada’nın en güzel koyları arasında yer alan Akvaryum sırt sırta vermiş iki küçük koy ile tam bir bakir koy atmosferi yaratıyor.
Ancak son zamanlarda tat kaçıracak kadar kalabalık oluyor. Akşamüstü çok keyifli ve boş, tavsiyem o vakitlerde gitmeniz.
Ayazma Plajı
Bozcaada’da nerede yüzülür diye soracak olursanız çoğu kişinin vereceği cevap Ayazma Plajı.
Bence de Ayazma Plajı deniziyle, kumsalıyla ve tabii Vahit Restoran yemek aralarıyla oldukça keyifli ancak son zamanlarda Akvaryum gibi Ayazma da çok kalabalık. Kesinlikle gidin ama ya öğlenden önce ya da akşamüstü tercih edin.
Beylik Koyu
Beylik Koyu, eskiden beri Bozcaada batık gemi mevzusuyla bilinse de bence gemi bahane, deniz şahane! Diğer koylara göre oldukça sakin. Genelde 2 – 3 çadır ve 3 – 4 insan grubu oluyor.
7. Bozcaada Rüzgar Gülleri & Polente Feneri
Bozcaada’da yapmadan dönülmemesi gerekenlerden biri: Bozcaada Rüzgar Gülleri’nde gün batımı keyfi!
Bozcaada tatili aklınızın ucundan en ufak geçtiyse ve bir araştırma yaptıysanız ya da sosyal medyada, orada burada ada fotoğraflarına denk geldiyseniz rüzgar güllerinin oluşturduğu o manzaraya elbet denk gelmişsinizdir. Ne de olsa Bozcaada’da en popüler yerlerden biri burası.
Bozcaada Rüzgar Gülleri, adanın en batı ucunda, Batı Burnu olarak isimlendirilen sağı solu uçurum bir bölgede bulunuyor. 2000 yılında yapılan 17 rüzgar gülü ve 1861’den kalma, Polente Feneri isimli bir fenerden oluşuyor. Sıra sıra dizilmiş rüzgar güllerini takip edip en uca gittiğinizde meşhur Polente Feneri sizi bekliyor.
Bozcaada nüfusunun 30 kat fazlasına yetebilecek kadar çok elektrik üreten rüzgar güllerinin faydası bir yana sunduğu keyif ve manzara öyle her yerde bulamayacağınız, Bozcaada’ya has bir deneyim.
Bu deneyimi yaşamak için en güzel zaman ise gün batımları. Güneşin direkt denizin içine batarmış gibi kayboluşunu izleyebileceğiniz bu nokta Türkiye’de gün batımını izlemek için en güzel yerler arasında gösteriliyor.
Tabii manzara bu kadar enfes olunca Bozcaada Rüzgar Gülleri’nde durum ayaküstü manzara izlemekten daha öteye geçmiş. İnsanlar şarabını, mezesini, pizzasını alıp gün batımına yakın bir saatte geliyor ve sandalyeleri, örtüleriyle keyifli bir ortam yaratıyor.
Bozcaada Rüzgar Gülleri deneyiminizin kalabalık sezonda adadaysanız kabusa dönmemesi için birkaç tavsiyem var:
Yemek mevzusu: Tayyare Pizza yol üstünde ve gün içinde saat belirterek sipariş verebilirsiniz ya da merkezde Bo’boz Sandviç var. Meze tabağı, peynir tabağı ya da sandviç hazırlatabilirsiniz.
Kaçta gitmeli? Gün batımına daha var deyip öyle son dakika gitmeyin. Hem araç hem insan kalabalığı inanılmaz olabiliyor.
Araçla gidecekler en az 1 saat erken gidin. Rüzgar Gülleri yolu toprak bir yol ve dar. Trafik ve çukurlar eklenince dert bitmiyor.
Otopark: Aslında her yer otopark ama aman ileride yer bulurum diye zorlamayın, bulduğunuz yere park edin. Kalabalıkta uğraşmaktansa 5 dakika yürümek daha kolay.
Ulaşım Alternatifleri: Ada merkezinden gün batımına tur gibi gidip dönen minibüsler var ama kalabalıkta yer bulmak da programa uymak da zor. Tavsiyem taksi tutun.
Taksi tutacaklar taksiyle mutlaka ama mutlaka önceden anlaşın! Çünkü herkes aynı saatte gün batımına gidecek taksi arıyor ama adada taksi sayısı oldukça az.
8. Bozcaada Müzesi
Bozcaada’ya dair yakından bilgi edinmek için Bozcaada’da gezilecek yer neresi diyorsanız not defterinizi hazırlayın: Gidilecek yeni rota Bozcaada Müzesi!
Rum Mahallesi’nde, tarihi bir Rum evi içerisinde bulunan Bozcaada Müzesi, “müze” kavramıyla aşina olduğumuz yerlere pek benzemiyor. Tam da adanın ruhuna yakışır şekilde ufak, sevimli ve samimi bir ortamda keyifli bir müze gezisi deneyimi sunuyor.
Müzenin kuruluş hikayesi de bir hayli ilginç. Kuruluşların, bakanlıkların aksine müzeyi bireysel girişimleriyle M. Hakan Gürüney kuruyor. Bozcaada sevgisi ve araştırmacılık bir araya gelince bu enfes müze ortaya çıkıyor!
M. Hakan Gürüney adanın ilginç ve zengin kültürüne ilgi duyan biri olarak kendi deyimiyle bu müzede “Bozcaada’nın belleğini oluşturuyor.” Tam olarak bu yüzden Bozcaada Müzesi’nde ne var, ne yok günden güne değişiyor, güncelleniyor.
Müzeyi gezmek isterseniz bağcılık ve şarapçılıktan denizciliğe, savaş dönemlerinden Bozcaada esnafına kadar Bozcaada kültürünün bir parçası olan her konuyu eski fotoğraflar, evraklar, nesneler gibi çeşitli belgeler aracılığıyla keşfedebilirsiniz.
Müzeye gitmişken hem müzeye hem adaya dair tatlı bir hatıra için müzenin mağazasına da göz atmanızı tavsiye ederim.
9. Bozcaada Şarap Fabrikaları
Şarapçılık geleneğinin Bozcaada için çok eskilere, neredeyse 3 bin yıl öncesine dayandığı söyleniyor. Bakıldığında şarapçılık ada için hem turistik hem ekonomik açıdan oldukça değerli.
1925’lere kadar şarapçılık Rumlar tarafından yürütülmüş. 1956’da makineli üretim ile iyice gelişmiş. 60 – 80’ler arası 13 şarap fabrikasıyla adada şarapçılığın zirvesi yaşanmış. 80 sonrası birçok fabrika kapansa da 1998’de devlet yardımı işin içine eklenince tekrar hareketlilik olmuş.
Günümüzün Bozcaada şarapçılık durumuna ise gelin beraber bakalım. Siz de şarap konusuna ilgi duyuyorsanız Bozcaada şarap fabrikaları Bozcaada gezilecek yerler listenize mutlaka eklenmeli.
Bozcaada’da bugün 6 şarap üreticisi var:
- Yunatçılar (Çamlıbağ) – 1925
- Ataol – 1927
- Talay – 1948
- Corvus – 2002
- Gülerada – 2008
- Amadeus – 2010
Bozcaada’nın üç eski şarap üreticisi olan Yunatçılar, Ataol ve Talay’ın fabrikaları ada merkezinde; yenilerden olan Corvus, Gülerada ve Amadeus üreticilerinin fabrikaları ise merkezin dışında yer alıyor.
Tüm üreticiler neredeyse her zaman yöresel üzümleri tercih ediyor. Bozcaada’nın yöresel üzümleri Çavuş ve Vasilaki beyaz şaraplar için, Kuntra ve Karalahna ise kırmızı şaraplar için önemli yer tutuyor.
Fabrikaları yakından tanımak isterseniz Haziran ayının son haftasında düzenlenen Şarap Tadım Günleri’nde fabrikalara turlar düzenleniyor. Ayrıca yaz boyunca Talay, Corvus ve Amadeus şarap fabrikaları talep doğrultusunda şarap yapımı ve şarapla ilgili pek çok detay içeren bilgilendirici turlar tertipliyor.
Enfes şarapları tadacağınız gezilerde geleneksel şarap yapımı hakkında pek çok bilgi de edinebilirsiniz.
Küçük Bir Tavsiye
Gülerada şarapları, üreticilerin çoğuna göre daha yeni olsa da bence oldukça lezzetli ve bağların arasında yer alan üretim fabrikası da çok keyifli!
10. Ayazma Manastırı
Bozcaada’nın tarihi yerleri arasında en önemlilerden ve adanın 36 manastırı arasında ayakta kalmayı başarmış olan iki taneden biri Ayazma Manastırı ile devam edelim.
Öncelikle “Ayazma” kelimesi! Ayazma kelimesinin kökeni Yunanca “hagiasme” kelimesinden geliyor. Anlamı ise kutsal su. Yalnızca Bozcaada’da değil, Türkiye’nin farklı noktalarında da doğal su kaynaklarının yer aldığı noktalar ayazma kelimesiyle adlandırılıyor.
Rum Azize Aya Paraskevi adına, 1734 yapılan Ayazma Manastırı adanın güney kısmında, Ayazma Plajı’nın muhteşem manzarasına doğru ilerleyen Ayazma yolu üzerinde sağ tarafta kalıyor.
Manastır kompleksi çift oluklu tarihi bir çeşme, 8 çınar ağacı, ufak bir manastır ve 2 adet yapıdan oluşuyor. Manastırın alt katında bir de dilek mağarası var. Mum yakıp adak adayarak ve dileklerinizi taş, çalı çırpı gibi şeylerle sembolize ederek dilek dileyebiliyorsunuz.
Manastır sadece özel günlerde ibadete açık. Denk getirmek isteyenler 26 Temmuz Rumların Aya Paraskevi Günü’nü aklında tutabilir.
Manastırın bahçesi de oldukça keyifli. Bahçede adalı Rum bir ailenin işlettiği bir kafe restoran bulunuyor. Çınar ağaçlarının gölgesinde keyifli bir mola verebilirsiniz.
Bozcaada’yı çok sever ve dönmek istemezseniz aklınızda olsun, tarihi çeşmeden bir kez su içenin adalı olacağına dair bir inanış var.
11. Bozcaada Sanat Galerileri
Deniz, sessizlik ve her şeyden izole ada hayatı… Sanat için biçilmiş kaftan değil de ne?
Öyle olmalı ki Bozcaada 70’li yıllardan bugüne sanatçıları kendine çekmiş ve ada her dönem, sanatçıların yerleştiği ya da sık sık gelip gittiği bir yer haline gelmiş.
Romantik havasının etkisine kapılıp gelen pek çok sanatçının etkisiyle Bozcaada bütünüyle bir sanat merkezi olmuş ve zamanla sanat galerileri açılmış.
Bugün adada adalı sanatçıların sanat ürünlerini paylaşacağı keyifli galeriler ve sergi alanları var. Meraklıları için gelin bu yerlere bakalım:
Rengigül Sanat Galerisi
Bozcaada’nın ilk sanat galerisi.
Armagrandi Sanat Galerisi
Çok aktif olmasa da dönem dönem seçme sergilere ev sahipliği yapıyor. Aynı isimli Armagrandi Otel’in içerisinde yer alıyor.
Yiğit Başak Resim Evi
Bozcaada aşığı olup da yerlisi olmuş ressamlardan Yiğit Başak’ın resim çalışmalarını görebileceğiniz ufak bir galeri.
Özellikle yaz dönemleri adada sanat hayatı oldukça renkli. Neredeyse 10 günde bir sergiler yenileniyor ve küçük partilerin düzenlendiği sergi açılışları keyifli aktivitelere dönüşüyor. Siz de sanata ilgiliyseniz Bozcaada’da sanat dolu bir tatil geçirebilirsiniz!
12. Göztepe
Bozcaada gezilecek yerler arasında size en güzel manzarayı sunacak olan noktalardan bir diğeri, Göztepe!
192 metre ile adanın en yüksek yeri olan Göztepe’de özellikle havanın açık olduğu zamanlarda- Bozcaada’yı bir kenara bırakın, Gökçeada’dan Çanakkale Boğaz’ına, Midilli Adası’ndan Semadirek Adası’na kadar ne var ne yok rahatlıkla görebiliyorsunuz.
Göztepe için yine o meşhur gün batımı zamanlarını tercih edebilir ve Göztepe’de gün batımı için dilerseniz şaraplı peynirli bir program yapabilirsiniz. Hele bir de dolunay zamanına denk gelirseniz Rüzgar Gülleri tarafında güneş batarken diğer tarafta doğan dolunay ile unutulmaz bir manzaraya şahit oluyorsunuz.
Bir araba yolu bulunsa da hayli dik olduğu için usta bir şoför değilseniz tercih etmemenizi tavsiye ederim. Zira merkezden yaklaşık 40 – 50 dakikalık bir yürüyüşle Göztepe’ye varabilirsiniz.
13. Bozcaada Yel Değirmenleri
Bozcaada Yel Değirmenleri, hikayesi geçmişe dayansa da Bozcaada gezilecek yerler arasında en yeni nokta.
Ada merkezinin iki yanındaki tepede eskiden bir sürü yel değirmeni bulunuyormuş ancak zamanla hepsi yıkılmış ve geriye sadece kalıntılar kalmış.
2019 yılında Bozcaada Kaymakamlığı geriye kalan kalıntılardan 2 yel değirmenini yeniden inşa ettirdi ve ada nostaljik silüetine geri dönmüş oldu.
Yel değirmenlerini ziyaret ederek manzaranın keyfini çıkarabilirsiniz. Özellikle fotoğraf çekmeyi seviyorsanız hem Bozcaada manzarası hem yel değirmenleri efsane kareler yaratıyor.
Not: Rum Mahallesi’nin arka tarafında yer alan Taş Ocağı Otoparkı ismiyle de anılan büyük otoparkın yanından 5 dakika yürüyerek yel değirmenlerine ulaşabilirsiniz.
14. Bozcaada Yeni Kale
O kocaman Bozcaada Kalesi yetmedi bir de yeni bir kale daha mı var dediğinizi duyar gibiyim. Hemen cevaplayayım, evet var ancak bugün harabe bir halde ve çok da ayaküstü olmayan bir noktada bulunuyor.
Bozcaada Yeni Kale, Bozcaada Kalesi’nden daha sonra yaklaşık 1827’de yapıldığı için bu isimle anılıyor.
Yeni Kale, ada merkezinin Bozcaada Kalesi’nin olduğu tarafın arkasındaki tepede bulunuyor. Eski Taş Ocağı’nın oradaki otoparktan tepeye tırmanarak kaleye ulaşabilirsiniz ama ne bir bilgilendirme, ne bir derleme hiçbir şey bulunmuyor.
Kalenin kapısından, duvarlardan kalma harabeler ve adanın kuş bakışı manzarası sizi bekliyor olacak.
15. Alaybey Cami & Alaybey Hamamı
1700’lü yıllara dayanan tarihiyle Alaybey Cami, Bozcaada gezilecek yerler programınıza ekleyebileceğiniz son durak.
Kırmızı kesme taştan yapılmış cami, Osmanlı mimarisiyle Bozcaada sokaklarında dikkatinizi çekecektir.
Caminin iç kısmında barok tarzı dal motif süslemeleri bulunur. Avlusunda Osmanlı sadrazamlarından Halil Hamit Paşa gibi tarihte önemli kişilerin mezarlarının bulunduğu ufak bir mezarlık vardır.
Caminin bahçesinde ise 17. veya 18. yüzyıla dayandığı tahmin edilen Alaybey Hamamı bulunuyor. Hamam 1960’lara kadar çalışsa da yaklaşık 50 senedir kullanılmamaktadır.
Bozcaada Gezilecek Yerler Haritası (Google Maps)
Bozcaada gezilecek yerler rehberi için hazırladığım bu haritada rehber boyunca bahsettiğim noktaların ve otellerin konumlarına kolayca ulaşabilirsiniz.
Haritayı geziniz boyunca kullanmak isterseniz akıllı telefonunuzdan linke tıklayarak hızlıca açabilirsiniz.
Her noktanın yer iminden adres bilgilerini bulabileceğiniz gibi dilerseniz gitmek istediğiniz yer imine tıklayıp bulunduğunuz noktadan en ideal ulaşım rotasını görebilirsiniz.