Yerli ve yabancı ziyaretçileri her yaz akın ettiği bu tatil cennetinde Gümbet’ten Yalıkavak’a, Akyarlar’dan Bitez’e kadar birçok beldeyi ayrı ayrı incelemeye çalıştık. Ege kıyılarında mavi ve yeşilin kusursuz uyumuna tanıklık edebileceğin Bodrum’un Antik kalıntılarını, rengarenk sokaklarını, gece hayatını, şık restoranlarını, kamp noktalarını içeriğimizde bulabilirsin. Hazırsan keşfe başlıyoruz!
1. Akyarlar
Bodrum’un ilçe merkezine yaklaşık olarak 22 km uzaklıkta olan Akyarlar, bölgede plaj tatili yapmak adına en ideal yerlerden biri sayılıyor. Özellikle de Akyarlar içerisinde yer alan irili ufaklı koylar, burayı tekne turlarının önemli bir parçası haline getiriyor. Aynı zamanda rüzgâr konusundaki avantajları nedeniyle pek çok su sporuna da ev sahipliği yapan Akyarlar, yaz döneminde profesyonel sporcuları da ağırlıyor.
Akyarlar’ın belli noktalarında başlangıç seviyesi için rüzgar sörfü, yelken, deniz paraşütü gibi sporlara yönelebilirsin. Akyarlar’a geldiğinde Akçabük Plajı ve Karaincir Plajı başta olmak üzere birçok popüler plajı listene alabilirsin. Bu arada düzenli olarak Kos Adası’na günlük tekne gezilerinin yapıldığını da belirtelim.
2. Gümbet
Gümbet, oldukça geniş ve uzun sahili ile dikkat çekiyor. Bu büyüklüğe rağmen her noktası tertemiz kalabilen Gümbet’in birçok plajı çocuklu aileler için de uygun. İlçe merkezine en yakın beldelerden biri olduğu için büyük ilgi gören Gümbet’in ismi buradaki sarnıçlardan geliyor. Görece sığ bir denize sahip olan beldenin gece hayatı da son derece aktif. Bodrum ilçe merkezine sadece 3 km uzaklıkta olan Gümbet, modern otelleri ve şık restoranlarının yanında barlar sokağı ve hediyelik eşya dükkanlarıyla ziyaretçilerin keyifli bir şekilde vakit geçirmesine olanak tanıyor.
Günübirlik ziyaretlerde tatilciler çoğunlukla Gümbet Halk Plajını değerlendiriyor. Öte yandan Bardakçı Koyu da çok sayıda beach club’a sahip olmasından dolayı sevilen bir yer. Denizden fırsat bulduğunda meşhur Gümbet Yel Değirmenlerini de yakından inceleyebilirsin. Bu arada edebiyatımızın efsane isimlerinden biri olan Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın (Halikarnas Balıkçısı) mezarı da Gümbet sınırları içerisinde bulunuyor.
3. Yalıkavak
Bodrum’un en popüler beldelerinden biri olan Yalıkavak, 15 sene öncesine kadar Bodrum’un mütevazi bir köyüydü. Bodrum Büyükşehir Belediyesi’nin aldığı karar neticesinde Yalıkavak, statü olarak Bodrum’un bir mahallesi olmaya başladı. Yel değirmenleri, merkeze 18 km uzaklıkta olan Yalıkavak’ın sembolü olarak kabul ediliyor. Yel değirmenlerinin arasında kalan bu harika manzaranın tadını sonuna kadar çıkarmalısın.
Yalıkavak Marina çok sayıda restorana, mağazaya ve alışveriş merkezini bünyesinde barındırıyor. İlçenin en lüks marinasına ev sahipliği yapan Yalıkavak, bir zamanlar süngercilerin uğrak yeriymiş. Bu nedenle de bölge halk arasında Süngerci Mahallesi adıyla da biliniyor. Her perşembe günü kurulan Yalıkavak Pazarını dolaşarak bölgedeki köylülerin üretimleri olan organik ürünleri satın alabilirsin. Sanatçılar Sokağı gibi romantik bir sokağa da sahip olan beldede denize girmek adına; Yalıkavak Halk Plajı dışında Küdür Plajı, Gerişburnu Plajı ve Fener Plajı gibi alternatifleri değerlendirebilirsin.
4. Turgutreis
Tarihi 500 yıldan fazla olan Turgutreis, yaz turizmine damgasını vuran destinasyonların başında geliyor. Tertemiz denizi ve mavi bayraklı plajları ile beğeni toplayan Turgutreis, günümüzde bir mahalle statüsünde. Bir mahalle olarak geçse de son derece geniş bir alana yayılmış durumda olan Turgutreis; temel olarak Akyol ve Kadıkalesi arasındaki mesafeyi kaplıyor. Mandalina ve zeytin ağaçlarının ağırlıkta olduğu bölge, 1970’lere dek “kara toprak” ismiyle anılıyordu. Turizmde yapılan atılımlar neticesinde çehresi bir anda değişen Turgutreis, D-Marin Turgutreis isimli marinasıyla fark yaratıyor.
Batı rüzgârlarına olanak tanıyan şanslı konumu sayesinde çevredeki beldelere kıyasla daha serin olan Turgurteis, adını Osmanlı’nın meşhur amiralinden alıyor. Günbatımı Plajı, Kadıkalesi Halk Plajı, Bahçeli Evler Plajı burada denize girmek adına en iyi alternatifler arasında bulunuyor. Ayrıca Akyarlar’ın da beldeye yakın mesafede olduğunu belirtelim.
5. Gümüşlük
Son dönemlerde popülerliğini iyiden iyiye artırmaya başlayan Gümüşlük, Bodrum’da tatil konusunda değerlendirebileceğin bir diğer belde. Genel anlamda sakin ve huzurlu bir atmosfere sahip olan Gümüşlük, klasik Ege mimarisini yansıtan evleriyle dikkat çekiyor. Aynı zamanda yüksek sezonda hemen hemen Gümüşlük’ün tüm sokaklarında el sanatı tezgahlarına tanıklık edebilirsin.
Begonvillerle süslenmiş, özenle korunmuş evlere hayranlık duymamak mümkün değil. Gümüşlük sınırları içerisinde denize girmek istiyorsan Çukurbük Plajı, Gümüşlük Çayıraltı Halk Plajı, Liman Plajı gibi seçenekleri değerlendirebilirsin. Bu arada Tavşan Adası da buraya yürüme mesafesinde. Buraya ulaşarak sevimli tavşanları ellerinle besleyebilirsin. Son olarak Peksimet Dağı’nın eteklerine kurulan ve taş evleriyle meşhur olan Karakaya Köyü’nü de notların arasına alabilirsin.
6. Bitez
Şarkılara konu olmuş meşhur Bitez beldesi, Bodrum’a sadece 10 km uzaklıkta. Özellikle de çok geniş bir alana yayılan mandalina bahçeleriyle bilinen Bitez, mavi ve yeşilin uyum içinde olduğu ender yerler arasında bulunuyor. Burada genellikle denize girmek ya da güneşlenmek isteyenler, özel olarak inşa edilmiş olan iskeleleri değerlendiriyor.
Bu ufak iskelelerin kıyı boyunca belli aralıklarla var olduğunu görebilirsin. Diğer ismi “Ağaçlı” olan Bitez, narenciye üretimi konusunda Bodrum’un en aktif yeri. Dolayısıyla halk pazarında uygun fiyatlar karşılığında en lezzetli mandalina ve portakalları satın alabilirsin. Yerli ve yabancı ziyaretçiler deniz için Bitez Halk Plajına öncelik veriyor. Mavi bayraklı olan plaj, 200 metre uzunluğunda.
7. Gündoğan
Görece daha az bilinse de Bodrum’un sevilen beldelerinden ola Gündoğan’ın tarihi Roma Dönemi’ne dek uzanıyor. O dönem “Vera” adıyla kurulan Gündoğan, zaman içerisindeki korsan saldırılarından dolayı bugünkü yerine taşınmış. Antik zamanlarda “Farilya” ismiyle anılan bölge, sadece plajlarıyla değil tarihi derinliğiyle de ilgi görüyor. Osmanlı Kulesi haricinde Aziz Apostol Kilisesi ve Elli İki Merdiven Kilisesi gibi yerleri de ziyaret edebilirsin. Aynı şekilde Peynir Çiçeği Mağarası da Gündoğan’da görmeye değer bir diğer nokta.
Gündoğan Halk Plajının mandalina bahçelerinin ortasında kalması, buraya özel bir atmosfer kazandırıyor. Çam ormanlarının gölgesinde yer alan çok sayıda plaj ve koyu beklentilerine göre tercih edebilirsin. Bu arada Gündoğan üzerinden ufak teknelerle Apostol Adası’na yapılan turlara dahil olabilirsin.
8. Ortakent Yahşi
Bodrum’un güney kısmında kalan Ortakent Yahşi, oldukça sakin bir belde olarak biliniyor. İlçe merkezine 11 km uzaklıkta olan Ortakent Yahşi, hem mavi bayraklı plajlara hem de eğlence mekanlarına yürüme mesafesinde. Aynı zamanda uygun fiyatlı çok sayıda otel ve pansiyonu da bünyesinde barındıran bölgenin en bilindik plajı Yahşi Plajı.
Burada gün boyunca şnorkelle yüzen tatilcilere denk gelebilirsin. Yahşi Plajı şnorkelle yüzmeye ve çeşitli su sporlarına elverişli bir yapıya sahip. Tarihi Roma Dönemi’ne kadar uzanan belde, aynı zamanda devasa AVM’lere de ev sahipliği yapıyor. Bu durum Ortakent’i Bodrum’un ikinci merkezine dönüştürecek gibi görünüyor. Suları diğer beldelere kıyasla soğuk olan Ortakent Yahşi’nin en önemli avantajı, Turgutreis, Gümüşlük, Yalıkavak ve Bitez’e yakın bir konumda olması.
9. Güvercinlik
Plajları kadar tabiat güzellikleriyle de bilinen Güvercinlik, ilçe merkezine 15 km uzaklıkta. Özellikle de balık restoranları ile meşhur olan belde, sığ bir denize ve ince kumlu plajlara sahip. Balıkçı teknelerinin sıralandığı Güvercinlik; Bardakçı Koyu, Kargı koyu ve Hurma Sahili gibi üç önemli yere ev sahipliği yapıyor.
Aynı zamanda plaj kulüpleriyle de dikkat çeken Güvercinlik’te gecenin geç saatlerine kadar canlı müzikle karşılaşabilirsin. Başta Meşelik olmak üzere pek çok köyün buraya yakın olması da Güvercinlik’ün popülerliğini artırıyor.
10. Göltürkbükü
Çam ormanlarının arasında huzur veren bir ortama sahip olan Göltürkbükü, Türkbükü ve Gölköy’ün birleşimi ile böyle bir isme sahip olmuş. Şu anda Bodrum’un en popüler tatil yerleri arasında gösterilen Göltürkbükü, temiz plajları ve konaklama mekanları haricinde plaj kulüpleriyle de cazibe merkezi olmayı sürdürüyor. Portakal bahçelerinin yoğunlukta olduğu belde, beyaz boyalı Ege evleriyle dikkat çekiyor.
Hem Türk hem de dünya sosyetesinin merkezleri arasında olan Göltürkbükü, tahmin edileceği üzere pahalı bir belde. Lüks iskeleleriyle Paris Hilton’dan Tom Hanks’e çok sayıda dünya yıldızını ağırlamış olan belde, bu yönünü haricinde tarihi vaftiz binası, şarap iskelesi ve kaya mezarlarıyla da biliniyor. Cennet Koyu, Gölköy Gölü, ve Madnasa Antik Kenti, yerli ve yabancı ziyaretçilerin en çok yöneldiği destinasyonlar arasında bulunuyor.
11. Cennet Koyu
Bodrum’da yeşilin ve mavinin adeta dans ettiği bir koy keşfetmek istiyorsan direksiyonunu Cennet Koyu’na doğru kırabilirsin. Her anlamda adının hakkını veren bu çok özel koyun hemen hemen her tarafı çam ormanlarıyla kaplı. Bodrum’un merkezine 19 km uzaklıkta olan bu popüler koy, yapılaşma konusunda şanslı durumda.
Henüz ciddi yapılaşmalar olmadığı için büyük oranda korunabilmiş. Tekne turlarının da önemli bir durağı olan Cennet Koyu’nda tüplü ve tüpsüz dalışlar yapılıyor. Kamp konusunda ise sadece koy içerisinde belli noktalara izin veriliyor. Bu arada Likya Yolu yürüyüş alanının da koya yakın bir güzergahta olduğunu söyleyelim.
12. Akvaryum Koyu
Bodrum’un bir diğer popüler koyu olan Akvaryum Koyu, adından da anlaşılacağı üzere akvaryumu andıracak berraklıkta bir denize sahip. Hem tekne gezilerinin hem de dalış turlarının odak noktalarından olan koy, çok sayıda çam ormanının içerisinde yer alıyor. İrili ufaklı birçok koydan meydana gelen Akvaryum Koyu sayesinde Ege’nin derin sularındaki gizeme ortak olabilirsin.
Durgunluk konusunda adeta bir gölü anımsatan Akvaryum Koyu, bir dönemler çiftlik olarak da değerlendirilmiş. Sosyal açıdan zayıf bir yer olması, sakin ve huzurlu ortamını korumasında etkili olmuş. Birçok deniz canlısına ev sahipliği yapan koy, ziyaretçilerine romantik manzaralar sunuyor. Şnorkelle yüzen ziyaretçiler burada; papaz balığından orfoza, yengeçlerden ıstakozlara sayısız deniz canlısı ile karşılaşabiliyor. Bu arada koy, bölgede “Adaboğazı” ismiyle de biliniyor.
13. Tavşan Adası
Çocuklu aileler tarafından sıkça tercih edilen Tavşan Adası, Bodrum’da tatil yapmak adına ideal noktalardan biri. Gümüşlük Sahiline oldukça yakın konumda olan ada, hem temiz denizi hem de Kral Yolu ismiyle anılan Antik yoluyla biliniyor. Denize girmek adına bu tarihi yolda yürümen gerekiyor. Bu arada adaya kano ve deniz bisikletiyle de kolayca ulaşım sağlaman mümkün.
Adını adada yaşayan sevimli tavşanlardan alan bu küçük ada, iki sahili birbirinden ayırıyor. Tarihi bir yer olmasından kaynaklı olarak burada hala kazı çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Asar Adası adıyla da anılan Tavşan Adası’nın tepesine ulaşarak eşsiz günbatımı manzarasının tadını çıkarabilirsin.
14. Karaada
İlçenin en büyük adası olan Karaada, bilhassa tekne yat turizmi ile ön planda. Karaada içerisinde yer alan Poyraz Limanı, uzun yıllardır başarılı bir şekilde korunuyor. Bu alan, yüzme ya da dalış faaliyetleri için de oldukça cazip.
Buradaki sular, mağaradan gelen akıntılardan kaynaklı olarak magnezyum ve sülfür açısından zengin. Bu durumun pek çok hastalık için şifa oluşturduğuna inanılıyor. Hatta yaygın inanışa göre, Mısır’ın efsane kraliçesi olan Kleopatra’nın dahi bu sudan faydalanmış. Yat Limanı üzerinden kalkan tekneler sayesinde sen de Karaada’nın sualtı zenginliklerine doğru yolculuk yapabilirsin.
15. Kadıkalesi
Turgutreis ve Gümüşlük arasında konumlanan Kadıkalesi, Bodrum’daki birçok belde gibi narenciye bahçeleri ile kaplı. Bu durum Kadıkalesi’nin tüm sokaklarının harika kokmasını sağlıyor. Dilersen Turgutreis üstünden buraya keyifli bir yürüyüş neticesinde de ulaşabilirsin. Fakat Gümüşlük üzerinden buraya aynı şekilde yürüyerek gelmek mümkün değil. Bu durumun nedeni, aralarda yer alan oteller ve tepeler.
Kadıkalesi’nde halk plajının hemen arkasında hediyelik eşyalar satın alabileceğin ya da günlük ihtiyaçlarını karşılayabileceğin dükkanlar bulunuyor. Kadıkalesi; tarihte kadıların ciddi kararlar almak adına buraya gelip toplanmasından dolayı böyle bir isme sahip. Beldenin yaklaşık 400 yıllık bir geçmişe sahip olduğu biliniyor. 200 yıla yakın geçmişi olan Kadı Kalesi, günümüzde de büyük oranda ayakta. Aynı şekilde Rum Ortodoks Kilisesi de yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgi gösterdiği bir yapı.
16. Mumcular
Merkeze 29 km uzaklıkta olmasına rağmen ciddi bir kalabalığa sahip olan Mumcular’da bölge halkı ağırlıklı olarak tarımla ilgileniyor. Zeytin ve narenciye ağaçlarının ön plana çıktığı Mumcular, özellikle de organik ballarıyla meşhur. Aynı şekilde peteklerden oluşturulan mumlar da bölgenin meşhur bir ürünü. Hatta beldenin Mumcular olmasının nedeni de üretilen bu özel mumlar.
Bölge halkıyla sohbet etmek, Mumcular’ın pazarında alışveriş yapmak, çam ağaçlarının, mandalina bahçelerinin arasında yürümek ve elbette denize girmek, tüm stresini ve yorgunluğunu üzerinden atacaktır. Halı üretimiyle de isim yapmış olan Mumcular, genellikle günlük turlar için tercih ediliyor.
17. Adabükü
Merkeze yaklaşık 20 dakika uzaklıkta olan Adabükü, son dönemde turizm açısından yükselişe geçen koylar arasında bulunuyor. Milas Bodrum Havalimanı’na da yakın bir konumda olan Adabükü, ormanlık bir alanın içerisinde doğayla uyum içerisinde bir tatil deneyimi vadediyor. Konaklama açısından villalar, pansiyonlar ve bungalov evlerinin öne çıktığı bölgenin sahili genel olarak dalgasız.