Arslan yaptığı konuşmada, Geçici mevsimlik işçilerle ilgili bahsettim. Maalesef yapılan düzenleme biz o düzenlemede baypas edildiğimiz için düzenlemenin hiçbir sürecinde yer almadığımız için bizim taleplerimizi karşılayan bir düzenleme olmadı.

Evet 12 ay mevsimlik işçilere çalışma hakkı verildi fakat idarelin yetkisine bırakıldı. Örneğin Çaykur'da Çaykur genel müdürü ve bakanlık 12 ay çalışıp çalışmamaya karar veriyor şeker fabrikalarında genel müdürlük Orman Genel Müdürlüğü'nde Evet Orman Genel Müdürlüğü'nde ihtiyaç zaten vardı. Arkadaşlarımız 12 ay çalışacak bir düzenlemeye kavuştular ama Çaykur Genel Müdürlüğü'nde her ne kadar 12 ay çalıştırılabilir dense de biz altı aydan fazla çalışamıyoruz, çalıştırılamıyoruz. verenle görüştüğümüz zaman da yasal engel olmadığı için bu konuda da bir düzenlemeye ihtiyaç hissetmiyorlar. Dolayısıyla Çaykur işçileri haklı olarak bir yasal düzenleme yapılıyor. 12 ay çalışma hakkı getiriliyor. Ama Çaykur'da bu arkadaşlar için bu imkan verilmiyor.

Haklı olarak hem bizi hem de ilgili bakanlığı arkadaşlar eleştiriyorlar. Biz tabii ki çalışmadan maaş almak isteyen bir yapı değiliz. Ama Çaykur'da arkadaşlarımızın çalışma şartlarını var olan mevsimlik işçilerin kadroya alınması konusunda pek çok önerimiz var. Bunların şu ana kadar kabul edilmediğini görüyoruz. Bu önerilerimiz dikkate alınarak Çaykur'da çalışan arkadaşlarımızın da eğer 12 ay çalıştırılamıyorsa ki kampanya dönemi belli en azından bu arkadaşlarımızın sigortalarının devam ettirebileceği bir modele ihtiyacımız Arkadaşlarımızın hizmet vakitleri askıda olduğu için altı aylık mevsimlik dışında başka bir kurumda da çalışamıyor.

Çalıştıkları zaman hizmet vakitleri iptal ediliyor, pes ediliyor. Çünkü düzenleme böyle. Peki başka bir kurumda çalışamıyor. En azından ten ayrıldıkları zaman bu arkadaşlarımıza işsizlik ödeneğinden bir ödenek verilebilir mi? Orada da engel var. Çünkü hizmet hakitleri devam ediyor. Devam ettiği için işsizlik ödeneğinden de yararlanamıyor. Peki bu arkadaşımız yedi bin iki yüz günü nasıl tamamlayacak? Bu 50-60 yıl çalışmak zorunluluğu getirilir ki bunların hiçbirisi emekli olamaz. O zaman biz istiyoruz ki eğer çalışılmayacaksa bari bu arkadaşlarımızın emeklilik sistemini sürdürebileceği bir modele ihtiyaç. Örneğin işsizlik ödeneğine tarafıyız. İşsizlik ödeneğine, sigortaya biz de prim yatırıyoruz. Işsizlik ödeneğinden acaba kamuda çalışan geçici mevsimlik işçilerimiz 12 çalışmayanların o aradaki farkının primini sosyal güvenlik sisteminden değil ama işsizlik ödeneğinden verilebilir mi? Veya başka bir model geliştirilebilir mi? Bu konudaki talebimizi tekrar gündeme getirmek durumundaydım dedi

Kaynak: BÜŞRA BAYRAKTUTAN