1. Anıtkabir

Ankara Anitkabir 2496

Türkiye Cumhuriyeti’nin atası Mustafa Kemal Atatürk’ün anıt mezarı olan Anıtkabir, hayatın boyunca bir kerede olsa mutlaka görmen gereken yerlerden. Park çeşitli ülkeler ve Türkiye’den ağaçlarla dolu.  Anıtkabir’in Anıt bloğu Aslanlı Yol, Tören Meydanı ve Mozole’den oluşuyor. Ayrıca Anıtkabir’de 10 kule bulunuyor. Bu kuleler devletin ve milletin oluşumundaki önemli kavramlar olan Hürriyet, İstiklal, Mehmetçik, Zafer, Barış, 23 Nisan, Misak-ı Milli, İnkılap, Cumhuriyet ve Müdafaa- ı Hukuk gibi kavram ve olayları temsil ediyor. 

Şeref Holü kısmında Atatürk'ün sembolik bir lahdi yer alıyor Atatürk'ün naaşı, bu yapının alt katındaki mezar odasına defnedilmiş. Atatürk’ün yakın silah arkadaşı, 2. Cumhurbaşkanı ve Batı cephesi Komutanı İsmet İnönü’nün lahdi de Barış ve Zafer kuleleri arasında bulunuyor. Anıtkabir hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için Anıtkabir gezi rehberi yazısına tıklamanı öneriyoruz.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Ücretsiz.

Açık olduğu saatler

  • 1 Şubat- 14 Mayıs tarihlerinde 09.00- 16.30

  • 15 Mayıs- 31 Ekim tarihlerinde 09.00- 17.00

  • 1 Kasım- 31 Ocak tarihlerinde 09.00- 16.00

  • 10 Kasım’da 22.00’a kadar açık.

2. Augustus Tapınağı

Augustus Tapinagi 35724

İmparator Augustus ve kentin tanrıçası Roma’ya ithaf edilerek inşa edilmiş tapınak yalnızca Ankara için değil tüm dünya için oldukça önemli bir yapı. ‘’Tanrılaşmış Augustus’un Yaptığı İşler’’ yazıtı tapınağın duvarlarına yazılmış. Augustus’un başardığı işleri anlatan çift dilli yazıt dünya tarihi açısından büyük değer taşıyor çünkü; kaybolan orijinal yazıtın korunmuş tek tam kopyası ve Roma devrini anlatan en değerli belgelerden.

Konum Linki

3. Hacı Bayram Camii

Haci Bayram 35707

Augustus Tapınağının bitişiğinde bulunan cami, Bayrami tarikatının kurucusu Hacı Bayram Veli adına yapılmış. 17.- 18. yüzyıl camilerinin özelliklerini taşıyan caminin içi çiçek desenleri ve Kütahya çinileri ile süslü. Mihrap alınlığında ise Kur’an’dan sureler yer alıyor.

Ankara’daki en güzel 15. yüzyıl türbe örneklerinden olan Hacı Bayram Türbesi, caminin mihrap duvarına bitişik. Türbenin ahşap kapıları ise Ankara Etnografya Müzesi’nde sergileniyor.

Konum Linki

4. Roma Hamamı ve Antik Kent

Roma Hamami 36930

Frigler dönemine kadar uzanan bölgenin İmparator Caracalla adına inşa edilen bir hamam kompleksi olduğu düşünülüyor. Alanda Caracalla'nın çabucak sağlığına kavuşmasını dileyen yazıtlar bulunmuş. İmparatorun hastalıktan kurtulmasını kutlamak için kentte Megala Asklepia Soteria oyunlarının gerçekleştirildiği ve kazılarda bulunan Asklepios heykeli sayesinde de bölgenin bu tanrıya adandığı öne sürülmekte. Ayrıca hamamın sonunda bulunan bir yapı sebebi ile de hamamın aslında Hadrianus döneminde inşa edilmiş olabileceği de düşünülüyormuş. 

Konum Linki

Giriş ücreti

  • MüzeKart geçerli.

  • 65 yaş üzeri T.C. vatandaşları ücretsiz.

  • 0- 8 yaş yabancı uyruklu çocuklar ücretsiz.

  • 0-18 yaş Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gençler ve çocuklar ücretsiz.

  • Üniversitelerin sanat tarihi, arkeoloji ve müzecilik bölümlerinde öğrenim gören öğrenciler için ücretsiz. 

  • Yetişkin 60 TL. 

Açık olduğu saatler

  • 08.30- 19.00 (gişe kapanış saati 18.30)

  • Her gün açık.

5.  Ankara Etnografya Müzesi

Etnografya Muzesi 177

Arif Hikmet Koyunoğlu tarafından yapılmış olan müze binası, Türkiye’de müze binası olarak yapılan ilk yapı olma özelliğine sahip. Müzenin önündeki Atatürk heykeli İtalyan heykeltıraş Pietro Canonica tarafından yapılmış. Atatürk’ün vefatından sonra, müzenin iç avlusu Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusunun geçici istirahatgahı olmuş. Müzedeki mermer yazıtta “Burası 10.11.1938 tarihinde sonsuzluğa ulaşan Atatürk’ün 21.11.1938 tarihinden 10.11.1953 tarihine kadar yattığı yerdir.” yazısı yer alıyor. Müze Türk-İslam Dönemine, Selçuklu ve Osmanlı Dönemlerine ve Besim Atalay koleksiyonuna ait eserlerden oluşuyor.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • MüzeKart geçerli.

  • 60 TL.

Açık olduğu saatler

  • Yaz Dönemi: 08.30-18.45

  • Kış Dönemi: 08.30-16.45

  • Tatil Günleri: Dini bayramların ilk günü öğlene kadar.

6. Ankara Kalesi

Ankara Kalesi 169

Ankara’nın simgelerinden biri olan Ankara Kalesi’nin ne zaman yapıldığı tam olarak bilinmemekte ama M.Ö. 5. yüzyılda Galatlar Ankara’ya yerleştiğinde var olduğu biliniyor. Ankara Kalesi Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde birçok onarım görmüş ve Osmanlı Dönemi’nde kalenin dış duvarları genişletilmiş. Kale göründüğünden çok daha büyük bir yapı. Ayrıca kaleden Ankara’nın panoramik görüntüsünü seyredebilirsin.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Ücretsiz.

Açık olduğu saatler

  • 10.00- 18.00

  • Her gün açık.

Estargon Kalesi 44868

7. Estergon Kalesi Türk Müzesi

Estargon Kalesi 44868-1

Osmanlı Devleti'nin 130 yıl hüküm sürdüğü, bir dönem Macar Krallığı'nın idari ve dini merkezi olan Estergon Kalesi’nin benzeri olan bir müze olarak Ankara’da yer alan müze Türk kültürü açısından önemli bir sembolün yeniden yapımı. Hem restoranlara hem de çarşıya ev sahipliği yapan bina, Etnografya Müzesi ve Asya Bahçeleri ile Türk tarihi ve kültürünün yaşatıldığı bir mekân olarak 2005 yılında açıldı. Merdivenler “Kütahya Çini” desenleriyle süslü. Basamaklar kristal Dolmabahçe Sarayı'nın Muayede Salonunun üst katlara çıkan merdivenleri örnek alınarak yapılmış. Kalenin restoran katında Ankara’nın panoramik seyrinin keyfini çıkarabilirsin.

Konum Linki

8. Altınköy Açık Hava Müzesi

Altinkoy Acik Hava Muzesi 40251

Hızla gelişen şehirler ve onların karşısında köylerin durumuna dikkat çekmek için Altındağ Belediyesi tarafından büyük bir alana inşa ettirilen müze; 1930-1950'li yılların köy mimarisini, geleneklerini ve kültürünü örnek alarak oluşturulmuş.

Müzede köy kahvesi, muhtarlık, ahırlar, bahçeler ve geleneksel Türk tipi köy evleriyle, tamamen bir köy hayatı yansıtacak şekilde kurulmuş. Doğal ve organik ürünlerin satışının da yapıldığı köyde, bu ürünlerin yapım ve üretim aşaması da gözlemleme şansın var. Köyün diğer yapıları ise; köy camisi, asma köprü, okul, bakkal, değirmen, evler ve sokaklar.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • 20 TL

Açık olduğu saatler

  • 10.00- 18.00

  • Pazartesi hariç her gün açık.

9. Anadolu Medeniyetler Müzesi

Anadolu Medeniyetleri Muzesi 19739

Mustafa Kemal Atatürk’ün merkezde bir Eti Müzesi kurulması fikriyle, ülkenin dört bir yanından Hitit eserleri toplanmaya başlanmış. Ankara Kalesi’nin Akkale Burcu, Augustus Mabedi ile Roma Hamamı’nı müzeye dönüştürülmüş fakat zamanla alan yetmemeye başlayınca Mahmutpaşa Bedesteni ve Kurşunlu Han restore edilerek, müze günümüzdeki yerini almış. Paleolitik Çağ’dan yakın tarihe Anadolu’nun eserlerine ev sahipliği yapan Anadolu Medeniyetleri Müzesi 1997’de “Avrupa’da Yılın Müzesi” seçilmiş.

Müze kronolojik bir düzlemde eserlerini sergiliyor. Paleolitik Çağ, Kalkolitik Çağ, Eski Tunç Çağı, Asur Ticaret Kolonileri Çağı, Eski Hitit ve Hitit İmparatorluk Çağı, Frig Krallığı, Geç Hitit Krallığı, Urartu Krallığı, Çağlar Boyu Ankara ve Klasik Devirler bölümlerini ziyaret edip bu toprakların tarihini gözlemleyerek öğrenebilirsin.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • MüzeKart ile girilebilir.

  • 60 TL.

Açık olduğu saatler

  • 08.30- 20.00 (gişe kapanışı 19.15)

  • Her gün açık.

10. Arkeoloji ve Sanat Müzesi

Erimtan 35734

Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi, Kültür varlıkları Koleksiyoncuları Derneği tarafından kurulmuş özel bir müze. Ankara'nın en eski yerleşim yerlerinden olan Kale Meydanındaki üç eski bina, tarihi ve mimari değerleri korunarak bugünkü halini almış. Roma, Urartu, Hitit ve Bizans dönemlerine ait 2000’i aşkın arkeolojik esere ev sahipliği yapıyor.

Geçici sergilere de yer verilen müzede; ayrıca bilimsel, kültürel ve sanatsal aktiviteler de gerçekleştiriliyor. Müzenin açıldığından beri, "Müze'de Müzik / Salı Konserleri" düzenlenmekte. Ankara’da yapılacak herhangi bir etkinlikle çakışmaması için konserler özellikle salı günlerine tarihlenmiş.

Konum Linki

  

Giriş ücreti

  • Tam 70 TL

  • Öğrenci, öğretmen ve 65 yaş üstü 35 TL

Açık olduğu saatler

  • 09.00- 18.00

  • Pazartesi günleri kapalı.

Kaynak: Haber Merkezi