Yeşilırmak kıyısını süsleyen etkileyici Yalıboyu evleri ile yılın her mevsimi fotoğrafçıları kendine çeken şehirde Harşena Dağı’na oyulmuş görkemli kaya mezarlarının yanı sıra Ferhat ve Şirin efsanesinin simgesi olan Roma dönemi su kanalları da en çok ziyaret edilen yerler arasında.

Her doğa severin mutlaka keşfetmesi gereken Borabay Gölü, Yedi Kuğular Kuş Cenneti ve Aynalı Mağara gibi tabiat harikalarına ev sahipliği yapan şehirde Amasya Kalesi’nin surlarından panoramik fotoğraflar çekebilir, şehrin en güzel yapılarından biri olan Hazeranlar Konağı’nda Osmanlı dönemine unutulmaz bir yolculuğa çıkabilir ve Minyatür Amasya Müzesi’nde şehrin yüzlerce yıl önce nasıl göründüğünü inceleyebilirsin.

Amasya’da mutlaka görmen gereken 57 yeri yazarken Instagram etiketlerini kullandık ve en çok etiketlenen yer en üstte olacak şekilde özel bir sıralama yaptık. Yazımızı okuyarak Osmanlı döneminin en önemli şehirlerinden biri olan ve günümüze kadar tarihi dokusu bozulmadan kalmış Amasya’yı keşfe çıkabilirsin. Keşfedilecek yerlere geçmeden önce Amasya'ya seyahat edecek olanların merak ettiği birkaç soruyu senin için yanıtladık.

Amasya’da kaç gün kalınır?

Amasya tarihi ve doğal güzellikleriyle her sene binlerce turiste ev sahipliği yapıyor. Yemyeşil doğanın keyfini çıkarmak ve tarihi yerleri tam olarak gezmek için Amasya gezini 3-4 güne yaymanı öneriyoruz.

Amasya’da ne yenilir?

Amasya seyahatin sırasında keşkek, Amasya çöreği, bakla dolması, topuz kebabı, toyka çorbası, Amasya misket elması ve yufka tatlısı gibi lezzetlerin tadına bakmadan dönmemeni öneriyoruz.

Amasya’da hüküm sürmüş medeniyetler hangileri?

Amasya’da yapılan arkeolojik kazılar sonucunda Amasya'da ilk yerleşik hayat MÖ 4000 yıllarına kadar uzanıyor. Amasya’da Hitit, Frig, Kimmer, İskit, Lidya, Pers, Hellen, Pontus, Roma, Bizans, Danişmend, Selçuklu, İlhanlı ve Osmanlıdönemlerine kadar birçok medeniyetin izlerine rastlanıyor.

1- Amasya Kalesi

Amasya Kalesi 39741

Amasya’nın simgesel yapılarından biri olan ve Anadolu'nun görülmeye değer en güzel kaleleri arasında gösterilen Amasya Kalesi, şehri gezerken hemen dikkatini çekecek görkemli bir tarihi yapı. Şehri çevreleyen Harşena Dağı'nda eteklerinde yer aldığı için halk arasında Harşena Kalesi olarak da bilinen ve deniz seviyesinden yaklaşık 700 metre yükseklikte inşa edilen devasa kale; Pers, Pontus, Roma, Bizans ve Osmanlılar döneminde aktif olarak kullanılmış.

18. yüzyıldan sonra kaderine terk edilen ve günümüzde aslına uygun olarak restore edilerek ziyarete açılan Amasya Kalesi; devasa surları, iç kalede sıralanan Osmanlı dönemi camileri, su depoları ve sarnıçları ile Amasya’da ilk uğramanız gereken yerler arasında. Eski Tunç Çağı’ndan kalma bir yapının üzerine inşa edildiği düşünülen ve surlarından çevresi tarihi konaklarla süslü Yeşilırmak Nehri’nin muhteşem fotoğraflarını çekebilirsiniz

Konum Linki

2- Borabay Gölü

Borabay Golu 39743

Amasya'nın en bilinen ve çok ziyaret edilen tabiat cenneti olan Borabay Gölü, şehri sadece 50 dakika uzaklıkta dinlendirici bir gezi sunuyor. Halk arasında Aynalı Göl olarak da bilinen, 1050 metre yükseklikte çam ormanlarıyla çevrili büyüleyici bir manzaraya sahip Borabay Gölü; yılın her mevsimi düzenlenen doğa yürüyüşleri, bisiklet turları ve kampçılık faaliyetlerinin ana merkezi konumunda.

Balık bolluğu bakımından zengin olan gölde sandallarla balık avlama turlarına çıkabilir veya çam ağaçları altında olta balıkçılığı yaparak, yeşil ve mavinin buluştuğu göl manzaraları arasında yılın yorgunluğunu atabilirsin. Hem turlarla hem de kendi başınıza her saat bulabileceğiniz minibüslerle kolayca ulaşabileceğin Borabay Gölü, her doğa severin mutlaka görmesi gereken tabiat cennetlerimizden biri. Doğaya uyumlu olarak tasarlanmış bungalovlar, oteller ve orman köşklerinde konaklayabileceğiniz gölün çevresinde kestane, çam ve kır çiçekleri arasında yürüyüşler yaparak da el değmemiş güzellikleri keşfe çıkabilirsin.

Konum Linki

3- Amasya Yalıboyu Evleri

Yaliboyu Evleri 39764

Amasya’da yılın her mevsimi fotoğraf safarilerinin düzenlendiği, şehir gezen yerli ve yabancı turistlerin ilk uğradığı yer olan tarihi Yalıboyu evleri, Yeşilırmak Nehri kıyısı boyunca sıralanıyor ve hemen arkasındaki Harşena Dağı ile kaya mezarlarıyla birlikte büyüleyici bir manzara sunuyor. Safranbolu’nun tarihi evlerini andıran tasarımlarıyla insanları büyüleyen ve Amasya’nın en sevilen turistik yapıları haline gelen Yalıboyu evleri; iki veya üç katlı olarak, yöreye özgü ahşap ve taş mimariler ile tasarlanmış mimari şaheserler.

Roma döneminde inşa edilmiş 3 metre kalınlığındaki sur duvarlarının üstünde, Yeşilırmak Nehri’ne sıfır konumda inşa edilen tarihi konaklar arasında Hazeranlar Konağı gibi etnografya müzesi haline getirilen bazı konakların iç mekanlarını gezebilir; Osmanlı dönemi mobilyalarını ve günlük yaşam tarzını yakından görebilirsin. 18. ve 19. yüzyıl Osmanlı döneminin en güzel sivil mimari örnekleri arasında gösterilen Yalıboyu evleri, antika mobilyalarla süslü odalarından ve cumbalı balkonlarından izleyebileceğin etkileyici Yeşilırmak manzaraları için de görülmeye değer.

Konum Linki

4- Ferhat ile Şirin Aşıklar Müzesi

Ferhat Ile Sirin Asiklar Muzesi 39777

Tam bir müzeler şehri olan Amasya'da keyifle gezebileceğiniz başka bir etkileyici müze de efsanevi aşklarıyla pek çok hikaye, öykü, şiir ve türküye konu olan Ferhat ile Şirin’e adanmış Ferhat ile Şirin Aşıklar Müzesi. Amasyalı olan ve Şirin’e olan aşkını ispat etmek için dağları delerek şehre su taşıyan Ferhat’tan ismini alan Roma su kemerlerinin yakınında bulunan müzede sadece Türkiye'de değil, İran gibi çevre ülkelerde de onlarca hikayeye konu olan Ferhat ile Şirin’in yanı sıra diğer ünlü aşıklar Kerem ile Aslı, Leyla ile Mecnun, Romeo ile Juliet ve Mimar Sinan ile Mihrimah Hatun’a adanan farklı bölümleri de gezebilirsin.

Benzersiz sergileriyle herkesin gezmesini önerdiğimiz Ferhat ile Şirin Aşıklar Müzesi, Amasya merkezinden kısa bir yürüyüşle veya toplu taşıma araçlarıyla kolayca ulaşabileceğiniz güzel bir konumda yer alıyor.

Konum Linki

Açık olduğu saatler

  • Her gün 08.00-19.00

5- Terziköy Kaplıcaları

Kaplica 16405 (1)

Amasya, sadece binlerce yıllık tarihi hazineleri ve doğal güzellikleri ile değil, şifalı kaplıcalarıyla da çok ilgi gören bir sağlık turizmi merkezi. Şehre yaklaşık 37 kilometre uzaklıktaki Terziköy kaplıcaları; termal oteli, bungalov evleri, açık ve kapalı kaplıca havuzlarıyla Amasya gezinizden sonra hem yorgunluk atmak hem de hastalıklarınıza şifa bulmak için ziyaret edebileceğin en popüler yerler arasında.

Çam ormanları ile sarılı olduğu için tertemiz havasında yürüyüşler yaparak da yenilenebileceğin Terziköy kaplıcalarının çevresinde ise iyi düzenlenmiş trekking parkurları ve parklar bulabilirsin. Banyo kürü ve içme suyu olarak kullanılabilen, hem sindirim sorunlarından cilt rahatsızlıklarına kadar pek çok hastalığa iyi gelen şifalı suları hem de yemyeşil huzurlu atmosferiyle Amasya’nın sevilen gezi alanlarından biri.

Konum Linki

6- Hazeranlar Konağı

Hazeranlar Konago 39749

Amasya'nın tarihi sokakları, birbirinden güzel yüzlerce yıllık konaklarla süslü ve bu konaklar içine mutlaka görmeni önerdiğimiz en etkileyici yapı ise Yeşilırmak Nehri kenarında hemen dikkatini çekecek olan görkemli Hazeranlar Konağı. Klasik Yalıboyu ve Safranbolu evlerinin mimari tarzıyla, iki katlı olarak ahşap ve taş malzemelerle inşa edilen 1865 yılı yapımı Hazeranlar Konağı, aslına uygun olarak restore edilerek 1976 yılında müze haline getirildi.

Konağı gezerek 18. ve 19. yüzyıl Osmanlı dönemi mobilyalarıyla süslenmiş odaları, yöresel giysiler giymiş balmumu heykelleri, paha biçilmez antikaları, el yapımı ahşap oyması süslemeleri, Amasya konaklarında kullanılan günlük eşyaları, tarihi belgeler ve fotoğrafları bir arada görebilir, harika fotoğraflar çekebilirsin. Amasya'da Osmanlı döneminden günümüze kalan en güzel yapılardan biri olması ile ünlü Hazeranlar Konağı’nı gezerek şehrin yüzlerce yıllık geleneklerini ve kültürünü öğrenebilirsin.

Konum Linki

Açık olduğu saatler

  • Her gün 08.00-17.00

7- Hatuniye Camii ve KülliyesiHatuniye Camii Ve Kulliyesi 39748

Çarpıcı Yeşilırmak Nehri manzaraları sunan güzel bir konumda 1510 yılında inşa edilen Hatuniye Camii ve Külliyesi, Sultan II. Beyazıt'ın eşi için yaptırılmış etkileyici bir mimari eser. Hamam, sübyan mektebi ve cami bölümleri bulunan külliye; sivri tuğla kemerli mimarisi, bitki motifleri ile süslü iç bölümleri ve devasa kubbeleri ile dikkat çekiyor. Dikdörtgen planlı olarak tasarlanan Hatuniye Camii ve Külliyesi, hem Osmanlı dönemini yansıtan sağlam yapısı hem de sunduğu Yeşilırmak Nehri manzaralarıyla inanç ve tarih turlarının da sevilen adreslerinden biri.

Konum Linki

8- II. Beyazıt Camii ve Külliyesi

Hatuniye Camii Ve Kulliyesi 39748

Amasya'da hem tarih ve kültür hem de inanç turlarıyla keşfe çıkabileceğin başka bir simgesel yapı da 1486 yılında tamamlanan II. Beyazıt Külliyesi. Şehir merkezinde büyük bir alanı kapsayan etkileyici yapı, II Beyazıt'ın oğlu ve Amasya sancak beyi olan Şehzade Ahmet tarafından yaptırılmış bir mimari şaheser.

Cami, medrese, imaret olarak tasarlanan ve uzun yıllar dini eğitimlerin verildiği külliye, 15. yüzyıl dönemi Osmanlı mimari özelliklerini yakından görebileceğin, günümüze kadar sağlam kalmış en önemli tarihi hazinelerimizden biri. Külliye; mavi çiniler, el yapımı taş ve ahşap oymaları ile süslü II. Beyazıt Camii için de her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor. Amasya merkezinde güzel bir konumda yer aldığı için kısa bir yürüyüşle ulaşabileceğin II. Beyazıt Camii ve Külliyesi, yerli ve yabancı turistlerin şehri gezerken mutlaka gezdiği yerler arasında.

Konum Linki

9- Amasya Saat Kulesi

Amasya Saat Kulesi 39768

Amasya’nın simgesel yapılarından ve en çok fotoğraflanan tarihi hazinelerinden biri olan Amasya Saat Kulesi, 1865 yılından beri şehri süslemeye devam ediyor. Amasya Mutasarrıfı Ziya Paşa tarafından yaptırılan saat kulesinde klasik Anadolu, Türk ve İslam mimari özelliklerini bir arada görebilirsiniz. Yeşilırmak Nehri kenarında, tarihi konakların arasında büyüleyici bir manzara sunan ve özellikle geceleri aydınlatıldığında arkasındaki dağ yamacında uzanan kaya mezarlarıyla birlikte en güzel fotoğraflarını çekebileceğin Amasya Saat Kulesi, şehrin ilk görmen gereken tarihi yapılarından biri.

Konum Linki

10- Harşena Dağı

Amasya Saat Kulesi 39768

Amasya şehrinin eteklerine kurulduğu Harşena Dağı, 272 metre yüksekliğinde oldukça küçük bir dağ ama yamaçlarındaki birbirinden güzel konaklar ve sert kayalar içine oyulmuş antik mezarları ile şehrin en sevilen gezi alanlarından biri. 2015 yılında antik hazinelerinden dolayı UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil edilen Pontus Kralları Kaya Mezarları için her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilen Harşena Dağı; serin havada yürüyüşler yapmak, dağ eteklerinden büyüleyici Amasya ve Yeşilırmak Nehri manzaraları izlemek veya kış aylarında karla kapanan tarihi konakların kartpostal güzelliğindeki fotoğraflarını çekmek için kesinlikle uğramanı önerdiğimiz bir yer.

Konum Linki

11- Şehzadeler Müzesi

Sehzadeler Muzesi 56297

Amasya, birbirinden güzel müzeleri ile ünlü bir şehir ve gezinde mutlaka uğramanı önerdiğimiz Şehzadeler Müzesi, büyüleyici koleksiyonuyla şehrin en çok ziyaret edilen müzelerinden biri. 1800’lü yıllardan kalma etkileyici bir Amasya konağında hizmet veren müze, şehzadeler şehri olarak bilinen Amasya'da sancak beyi olarak görev almış bütün şehzadelerin balmumu heykellerinin yanı sıra 18. ve 19. yüzyıl mobilyaları ile süslenmiş odalarıyla da seni Osmanlı dönemine unutulmaz bir yolculuğa çıkaracak.

İçerisinde 14. yüzyıldan günümüze uzanan hat, minyatür, ebru sanatı örneklerini inceleyebileceğin ve Osmanlı şehzadelerinin günlük yaşamlarından çarpıcı kareler görebileceğin Şehzadeler Müzesi’ni haftanın her günü saat 08:30 ile 17:30 saatleri arasında gezerek fotoğraflar çekebilirsiniz.

Konum Linki

12- Çakallar Tepesi

Cakallar Tepesi 39775

Amasya merkezinden sadece 10-15 dakikalık kısa bir yürüyüşle ulaşabileceğin 200 metre yükseklikteki Çakallar Tepesi, hem şehrin çarpıcı tarihi konaklarını hem de Yeşilırmak Nehri'nin panoramik manzaralarını izleyerek harika fotoğraflar çekmek için ilk uğramanız gereken yerlerden biri. Tertemiz havası ile hafta sonu yürüyüşlerine çıkmak için de sıkça ziyaret edilen tepe, Osmanlı döneminde şehzadelerin avlanma alan olarak kullanılıyordu. Osmanlı paşalarının yüzlerce yıllık yazlık konakları ile süslü Çakallar Tepesi’nde çayınızı yudumlayarak manzaranın tadını çıkarabileceğin kır bahçeleri de hizmet veriyor.

Konum Linki

13- Amasya Arkeoloji Müzesi

Amasya Arkeoloji Muzesi 39740

Binlerce yıllık zengin bir tarihe sahip olan ve onlarca farklı medeniyetten izler taşıyan Amasya'nın bu zenginliğini en iyi göreceğiniz yer ise Mustafa Kemal Paşa Caddesi üzerinde hizmet veren Amasya Arkeoloji Müzesi. İlk olarak 1925 yılında II. Beyazıt Külliyesi içinde hizmete başlayan ve 1977 yılında günümüzdeki binasına taşınan müzede 24.000’den fazla paha biçilmez eser sergileniyor.

Çarpıcı koleksiyonu ile Türkiye'nin en büyük ve önemli arkeoloji müzelerinden biri olan Amasya Arkeoloji Müzesi’nin üç katına yayılan sergilerinde hem Amasya çevresindeki arkeolojik kazılardan elde edilen eserler hem de bölgenin kültürel yapısını yansıtan etnografik eserleri yakından görme şansı bulabilirsiniz.

Konum Linki

Giriş ücret

  • 60 TL

Açık olduğu saatler

  • Her gün 08.00-17.00

14- Sabuncuoğlu Tıp ve Cerrahi Tarihi Müzesi

Sabuncuoglu Tip Ve Cerrahi Tarihi Muzesi 39760

Hem tıp hem de tarih meraklılarının Amasya'da kesinlikle uğraması gereken müzelerden biri olan Sabuncuoğlu Tıp ve Cerrahi Tarihi Müzesi, 1300'lü yılların başı İlhanlı döneminde inşa edilen bimarhane içerisinde benzersiz bir koleksiyon sunuyor. 700 yıldan uzun zaman şifahane olarak hizmet veren ve binlerce insana şifa dağıtan bimarhane; İlhanlı, Anadolu Selçuklu, Osmanlı dönemlerinde kullanılmış ve 1900’lü yıllardan sonra bir dönem konservatuar olarak hizmet vermiş.

2011 yılında zengin koleksiyonlarıyla müze olarak ziyareti açılan ve ismini Fatih Sultan Mehmet döneminin en ünlü hekimlerinden Amasyalı Sabuncuoğlu Şerafettin’den alan müzenin sergileri; yüzlerce yıl boyunca kullanılan tıbbi araçlar, tedavi yöntemleri ve dönemin ünlü hekimlerinin balmumu heykelleri ile süslü. Hem etkileyici taş binası hem de benzersiz koleksiyonları için ziyaret edilen müze, Amasya merkezinde Atatürk Caddesi üzerinde güzel bir konumda yer alıyor .

Konum Linki

Açık olduğu saatler

  • Pazartesi kapalı
  • Diğer günler 08.00-17.00

15- Çilehane Camii

Cilehane Cami 39744

1413 yılında Halveti Tekkesi olarak tasarlanan Çilehane Camii, Çelebi Mehmet'in döneminde Amasya'ya inşa ettirilen etkileyici yapılardan biri. Tekke ve mescit gibi bölümlerden oluşan tarihi caminin yanında da önemli türbeler sıralanıyor. Kırmızı moloz ve kesme taşlarının yanı sıra devasa eyvanlı kapısıyla da hemen dikkatini çekecek olan Çilehane Camii’nin devasa kubbeleri de görülmeye değer güzellikte.

Klasik Osmanlı dönemi mimarisi ile günümüze kadar ayakta kalmayı başarmış Çilehane Camii, hem tarihi hem de mimari meraklılarının görmesi gereken Amasya eserlerinden biri. 1930 yılında yaşanan depremde hasar gördükten sonra aslına uygun olarak restore edilen yapı, Amasya merkezinde Pirler Parkı'na kısa bir yürüyüş mesafesinde yer alıyor.

Konum Linki

Kaynak: Haber Merkezi