Genel

Zonguldak’ta Gezilecek En Güzel Yerler 2024

Abone Ol

Maden ocakları ile ünlü, Batı Karadeniz bölgesinde yer alan Zonguldak, Türkiye’nin en zengin taş kömürü madenlerine ev sahipliği yapıyor. Bununla birlikte sahip olduğu köklü geçmiş ve pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmış olması da şehrin turistik açıdan önemli bir noktaya gelmesini sağlamıştır. 

Mutlaka görülmesi gereken tarihi yapıları, doğal güzellikleri ve gezilmesi gereken turistik lokasyonları ile Zonguldak dört mevsim boyunca ziyaret ediliyor. Eğer seyahatinizi önceden planlıyorsanız turistik geziler için en ideal aralığın ilkbahar ve yaz ayları olduğunu bilmelisiniz. 2-3 gün konaklayarak şehre dair turistik ve tarihi yerleri yakından inceleyebilirsiniz. Seyahatiniz esnasında şehrin farklı yerlerinde bulunan Zonguldak otelleri sizin için ideal olabilir. Bütçeniz ve ihtiyaçlarınız için uygun bir otel bulmanızı sağlayan tesis çeşitliliği, konaklamanızı isteklerinize uygun ve konforlu hale getirir.

Zonguldak’ta gezilecek yerler:

  1. Gökgöl Mağarası
  2. Filyos Kalesi
  3. Bastoncular Çarşısı
  4. Harmankaya Şelalesi
  5. Cehennemağzı Mağaraları
  6. Dirgine Çayı Rafting Parkuru
  7. Ilıksu Plajı
  8. Tios Antik Kenti
  9. Bölüklü Yayla
  10. Zonguldak Kent Ormanı

1.Gökgöl Mağarası

3.350 metre uzunlukta olan Gökgöl Mağarası, yalnızca Zonguldak için değil, Türkiye için de en önemli mağaralardan biridir. Zonguldak-Ankara yolu üzerinde ve merkeze yakın bir konumda bulunan Gökgöl Mağarası 2001 yılında ziyarete açılmıştır. Şehirde bulunan mağaraların en güzel örneklerinden biri Gökgöl Mağarası’dır. 

Mağara içerisindeki sıcaklık ve nem oranı değişmez. Mikro klima olarak adlandırılan bu özelliği Gökgöl Mağarası için astım hastalarına iyi geldiği yönündeki düşünceler de oldukça fazladır. Mağara kendi içerisinde farklı bölüm ve katlara ayrılır. 875 metrelik yürüyüş yolu mağarayı gezerken yorulmayı engeller ve keyifli bir gezi olanağı sunar. Sarkıtlar, içi su dolu damlataş havuzları, mağara gülleri, sütunlar gibi çok sayıda doğal oluşuma yer veren Gökgöl Mağarası 09:00 ile 18:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

”Gökgöl Mağarası konum için tıklayın”

2.Filyos Kalesi

Zonguldak’ın Filyos ilçesinde yer alan Filyos Kalesi ilçe merkezinde yer alıyor. İlçeye giden minibüsleri kullanarak ulaşım sağlayabileceğiniz Filyos Kalesi şehrin kültür turizmi adına önemli bir rol oynuyor. Romalılar tarafından yapıldığı tahmin edilen ve kentin denize hakim bir noktasında yer alan Filyos Kalesi, şehre güçlü ve heybetli bir görünüm kazandırma amacıyla inşa edilmiştir. Bu sebeple yapımında kullanılan iri taşlar oldukça etkileyicidir. 

Uzun yıllar boyunca harabe durumunda kalmış olmasına rağmen 2003 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen onarım çalışmaları sonrası turistik açıdan önemli bir yer haline gelmiştir. Helenistik-Roma dönemine ait kule kalıntılarına ev sahipliği yapan Filyos Kalesi şehrin tarihini daha yakından görmek ve mimari yapıları incelemek isteyenlerin mutlaka ziyaret etmeleri gereken bir yapıdır.

”Filyos Kalesi konum için tıklayın”

3.Bastoncular Çarşısı

Zonguldak seyahatinizi kültür ve turizm açısından daha keyifli ve verimli hale getirecek pek çok alan bulunuyor. Köklü geçmişi sebebiyle önemli bir şehir olan ve mutlaka görülmesi gereken çok sayıda yere ev sahipliği yapan Zonguldak turizm açısından da zengin şehirlerden biridir.

Zonguldak tarihini daha yakından tanımak ve şehre dair hediyelik eşyalar alarak sevdiklerinize götürmek istiyorsanız ziyaret etmeniz gereken yerlerin başında Bastoncular Çarşısı geliyor. Şehrin kültür ve turizm adına en önemli yerlerinden biri olarak değerlendirilen ve geçmiş yıllardan beri popülerliğini kaybetmeyen Bastoncular Çarşısı Devrek’te bulunuyor. El sanatı ürünleri olan baston üretimi başta olmak üzere pek çok farklı ürünün satışının gerçekleştiği çarşı yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaret ediliyor. İlçeye geldikten sonra yürüyerek ulaşabileceğiniz bir konumda bulunan ve tarihi açıdan önemli bir yer olan Bastoncular Çarşısı dört mevsim boyunca ziyaret ediliyor. Çarşı etrafında Zonguldak’ın Meşhur Yemekleri’ni deneyimleyeceğiniz restoranlar da yer alıyor. 

”Bastoncular Çarşısı konum için tıklayın”

4.Harmankaya Şelalesi

Harmankaya Şelalesi Zonguldak il merkezine yakın bir konumda bulunuyor. Karagöl Deresi üzerinde yer alan Harmankaya Şelalesi, derenin kil taşı tabakalarını aşındırması sonucu meydana gelmiştir. Harmankaya Şelalesi’ne ulaşmak için yaklaşık 6 saat süren bir yürüyüş parkurunu tamamlamanız gerekiyor. Parkur etrafında iple iniş yapılması ve tırmanılması gereken alanlar da bulunuyor. Dolayısıyla Harmankaya Şelalesi ekstrem sporları sevenlerin Zonguldak’ta mutlaka ziyaret etmeleri gereken yerlerin başında geliyor.

Vadi içerisinde bulunan ormanlık alan pek çok bitki türüne ev sahipliği yapıyor. Bununla birlikte vadide çuha çiçeği, böcek kapan ve siklamen gibi endemik bitki türleri de yer alıyor. 

5.Cehennemağzı Mağaraları

Zonguldak’ta mutlaka görülmesi gereken çeşitli mağaralar bulunuyor. Bunlardan biri olan Cehennemağzı Mağaraları ise şehrin en önemli mağaralarından biridir. Ereğli ilçesinde yer alan Cehennemağzı Mağaraları il merkezine 50 km mesafede bulunuyor. 

Cehennemağzı Mağaralarının bulunduğu bölge antik dönemde Acheron Vadisi ismi ile anılıyordu. Günümüzde geçmiş yıllardan gelen kalıntılara ev sahipliği yapan bölgede bulunan Cehennemağzı Mağaraları, geçmiş yıllarda gizli bir ibadet yeri görevi de görmüştür. 

Yöre halkı tarafından Koca Yusuf Mağarası ismi ile de anılıyor. Pazartesi hariç haftanın her günü 08:30 ile 17:30 saatleri arasında gezilebiliyor. 

”Cehennemağzı Mağaraları konum için tıklayın”

6.Dirgine Çayı Rafting Parkuru

Zonguldak ekstrem sporlar için eşsiz olanaklar sunuyor. Bu olanaklardan biri olan ve ekstrem su sporlarından hoşlananların favorisi olmayı başaran rafting için en ideal yer ise Dirgine Çayı Rafting Parkuru oluyor. 

Zonguldak’ın en önemli akarsularının başında gelen Dirgine Çayı, rafting için oldukça idealdir. Özellikle mart ve haziran aylarında kar sularıyla birlikte nehirdeki su seviyesinin yükselmesi rafting sporu için elverişli bir alan yaratıyor. 

Dirgine Çayı Rafting Parkuru Devrek-Yedigöller Milli Parkı yolu üzerindedir. Ulaşım için şahsi aracınızı ya da toplu taşıma araçlarını kullanabilirsiniz. 

7.Ilıksu Plajı

Zonguldak’ta mutlaka ziyaret edilmesi gereken çok sayıda plaj bulunuyor. Şehrin turistik açıdan en çok tercih edilen yerlerinden biri ise Ilıksu Plajı’dır. Zonguldak’ın en popüler plajlarından biri olan ve manzarasıyla sevilen bir lokasyon haline gelen Ilıksu Plajı turistik açıdan da oldukça gelişmiştir. Yaz aylarında şehrin en çok ziyaret edilen yerlerinden biri olan Ilıksu Plajı, şehirde yapılan çok sayıda yarışma ve etkinliğe de ev sahipliği yapıyor. Plaj içerisinde ve etrafında tuvalet, soyunma kabini, duş, büfe, ilk yardım, ankesörlü telefon, lokanta ve çay bahçesi gibi olanaklar bulunuyor.

”Ilıksu Plajı konum için tıklayın”

8.Tios Antik Kenti

Tios Antik Kenti’nin M.Ö. 7. yüzyılda kurulduğu tahmin ediliyor. Kurulduğu yıldan beri pek çok egemenliğe ev sahipliği yapmış ve bu sebeple farklı isimler ile anılmıştır. Tarih boyunca siyasi güç oluşturamayan ve Amasra ile Ereğli gölgesinde yer alan Tios Antik Kenti, Roma döneminde yakılmış ve harap edilmiştir. Daha sonra yeniden inşa edilerek ticaret ve balıkçı kenti olarak yaşamını sürdürmeye devam etmiştir. Bizans döneminde dini merkez yeri olmuş, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde ise küçük bir balıkçı köyüne dönüşmüş ve zamanla önemini yitirmiştir.

9.Bölüklü Yayla

Zonguldak’ın Alaplı ilçesine bağlı olan Bölüklü Yayla şehrin en yüksek noktasında konumlanıyor. Yaylacılık geleneklerinin hala devam ettiği Bölüklü Yayla, Zonguldak’ın tarihi için de önemli bir yerdir. Yayla içerisinde yayla evleri ve yemyeşil orman manzaraları bulunuyor. Bununla birlikte yaban domuzu, kurt, geyik, karaca ve dağ keçisi gibi pek çok hayvan türüne de ev sahipliği yapıyor.

Bununla birlikte yaylada konaklayabileceğiniz Zonguldak otelleri de bulunuyor. Farklı konseptler ile hizmet veren ve doğayla iç içe bir konaklama imkanı sunan bu oteller, yaylada konaklamak isteyenlerin tercihi oluyor.

”Bölüklü Yayla konum için tıklayın”

10.Zonguldak Kent Ormanı

Zonguldak Kent Ormanı şehir merkezine yaklaşık 20 dakika uzaklıktadır. Şehrin kalabalığından ve kaosundan uzaklaşarak, doğayla iç içe olmak istediğiniz takdirde ziyaret edebileceğiniz Zonguldak Kent Ormanı yürüyüş parkurlarına, çocuk oyun alanlarına, seyir terasına, yağmur barınağına, çadır kamp alanlarına, ahşap köprüye, gölet ve otoparka ev sahipliği yapıyor.

Zonguldak Kent Ormanı içerisinde çok sayıda ağaç ve endemik bitki türü de bulunuyor. Piknik ve yürüyüş yapmak için şehrin en ideal yerlerinden biri olan Zonguldak Kent Ormanı’na toplu taşıma araçları ya da şahsi aracınız ile ulaşabilirsiniz.

”Zonguldak Kent Ormanı konum için tıklayın”

11.Çayır Köyü Su Mağarası

Çaycuma ilçesinde bulunan Çayır Köyü Su Mağarası Zonguldak’ın en farklı doğal güzelliklerinden biridir. 1.300 metre uzunluğa sahip olan mağara genişliği, sarkıt ve dikitlerinin boyutları ile dünyanın sayılı büyük mağaraları arasındadır. Su mağarası olarak adlandırılma sebebi ise içerisinde pek çok su kaynağı bulunması ile ilgilidir. Çayır Köyü Su Mağarası’nın içerisinde gezdikten sonra etrafında bulunan mesire alanlarında piknik yapabilirsiniz.

”Çayır Köyü Su Mağarası konum için tıklayın”

12.Sofular Mağarası

Zonguldak-Çaycuma karayolunun 10 km ötesinde yer alan Sofular Mağarası, Sofular Vadisi yamaçlarında konumlanıyor. Prehistorik Çağlarda oluşumunu tamamladığı tahmin edilen ve 1,5 kilometrelik uzunluğa sahip olan Sofular Mağarası’na giriş yapmak için dik bir kuyu kullanmanız gerekiyor. 

Küçük odacıklara, sarkıt ve dikitlere, küçük göletlere ev sahipliği yapan Sofular Mağarası’nı seyahat etmek istiyorsanız rahat ve kaymayacak ayakkabılar tercih etmelisiniz. Aksi takdirde mağarayı gezerken zorlanabilirsiniz. Sofular Mağarası’na ulaşmak için şahsi aracınızı veya toplu taşıma araçlarını kullanabilirsiniz.

13.Zonguldak Belediye Kapuz Plajı

Kent merkezine bağlı olan Zonguldak Belediye Kapuz Plajı yerel halk tarafından en çok tercih edilen plajlardan biridir. Genellikle gençler tarafından tercih edilen ve 180 metre uzunluk ile 25 metre genişliğinde tasarlanmış olan Zonguldak Belediye Kapuz Plajı, belediye tarafından işletiliyor. En önemli özelliği ise şehrin tek mavi bayraklı plajı olmasıdır.

Yeşil ve mavinin her tonunu sunan, ormanla iç içe keyifli bir lokasyonda bulunan Zonguldak Belediye Kapuz Plajı özellikle yaz aylarında oldukça kalabalıktır. İçerisinde soyunma odasından restorana ihtiyaç duyabileceğiniz farklı tesisler bulunması şehrin en sevilen plajlarından biri olmasını sağlıyor. 

”Zonguldak Belediye Kapuz Plajı konum için tıklayın”

14.Varagel Tüneli (Fener Tünelleri)

Deniz kenarında, karstik yapısal özellik taşıyan bir kayalık içerisinde yapılan Varagel Tüneli (Fener Tünelleri) kendine ait özellikleri ile şehrin doğal mirasına katkı sağlıyor. Endüstriyel amaçlı kullanılan Varagel Tüneli (Fener Tünelleri) şehre gelen ziyaretçilerin merak ettiği yerlerin başında geliyor. 

Varagel Tüneli (Fener Tünelleri) 75 yılı aşkın köklü bir geçmişe sahiptir. Bununla birlikte tarihsel özellikleriyle de ön plana çıkıyor. Turizm adına olanak sağlayan bir tünel olması sebebiyle de önemlidir. 

”Varagel Tüneli (Fener Tünelleri) konum için tıklayın”

15.Gazi Alemdar Müzesi

Gazi Alemdar Müzesi klasik müzelerden oldukça farklıdır. Bir gemi içerisinde bulunan müze, kendine ait özellikleri sebebiyle şehre ait önemli bir turistik lokasyondur. Kurtuluş Savaşı sırasında vatanseverler tarafından kaçırılan Alemdar isimli küçük savaş gemisi içerisine kurulmuş olan Gazi Alemdar Müzesi, Zonguldak tarihini daha yakından tanımak ve incelemek isteyenler tarafından mutlaka gezilmesi gereken tarihi bir yapıdır. Oldukça farklı bir atmosfere sahip olması sebebiyle de ziyaret edilmesi gereken yerler arasında bulunan Gazi Alemdar Müzesi’ni haftanın her günü 10:00 ile 17:00 arası ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.

”Gazi Alemdar Müzesi konum için tıklayın”

16.Fetih Çınarları

Fetih Çınarları Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde bulunuyor. 600 yıllık tarihi geçmişi ile şehrin tarihi açıdan en önemli yerlerinden biri olan Fetih Çınarları, 6 adet çınar ağacından oluşuyor. İstanbul’un Fethi sonrası Fatih Sultan Mehmet’in emriyle dikilen Fetih Çınarları koruma altında tutuluyor.

Geçmiş yıllarda tescillenmiş ve koruma altına alınmış 8 farklı çınar ağacı olmasına rağmen zaman içerisinde çevre kirliliği ve betonlaşma sebebiyle 2 adet çınar ağacı zarar görmüş ve kesilmiştir. Günümüzde yalnızca 6 adet olan Fetih Çınarları hem yerel halk hem de turistler tarafından şehrin en turistik yerlerinden biridir. Doğayla iç içe bir yerde bulunan Fetih Çınarları şehirde gerçekleşen çeşitli etkinlik ve konserlere de ev sahipliği yapıyor.

17.Zonguldak Maden Müzesi

Şehrin merkezinde yer alan Zonguldak Maden Müzesi, şehrin en önemli müzelerinden biridir. Şehrin en önemli üretim kaynağı taş kömürü madenciliği olması sebebiyle Zonguldak Maden Müzesi de oldukça önemli bir yere sahiptir. Zengin koleksiyonu ile şehrin dokusunu daha yakından tanımaya yardımcıdır. 

2016 yılından beri hizmet vermeye devam eden ve farklı bölümleri bulunan Zonguldak Maden Müzesi, toplantı salonu, teşhir salonları, depo ve idari birim odalarına ev sahipliği yapıyor. Pazartesi hariç haftanın her günü 09:00 ile 17:30 arasında ziyaret edilen Zonguldak Maden Müzesi’ne giriş için herhangi bir ücret talep edilmiyor. 

”Zonguldak Maden Müzesi konum için tıklayın”

18.Kayalıdere Vadisi ve Şelalesi

Kayalıdere köyü sınırlarında yer alan Kayalıdere Vadisi ve Şelalesi Ereğli ilçesine 35 km uzaklıktadır. 25 km uzunluğuna sahip bir şelale olan Kayalıdere Vadisi ve Şelalesi, ziyaretçiler tarafından tercih edilen turistik yerlerden biridir. Kayalıdere Çayı üzerinde 7 farklı şelalenin oluşmasıyla meydana gelen Kayalıdere Vadisi ve Şelalesi, taşlardan oluşan doğal bir aquaparka da ev sahipliği yapıyor.

Çay ve şelalenin etrafı ağaçlarla çevrili olduğu için Kayalıdere Vadisi ve Şelalesi Zonguldak’ta gerçekleşecek doğa sporlarının en sevilen alanlarından biridir. 4 mevsimi ziyaret edilse de doğa sporları için genellikle bahar ve yaz aylarında tercih ediliyor.

”Kayalıdere Vadisi ve Şelalesi konum için tıklayın”