Bölgede 1 milyona yakın çay müstahsilinin bulunduğu değerlendirmeye alındığında, ilimiz ekonomisinin çaya dayalı olduğu gerçeği ortadadır. Bu sebepten dolayı çaya verilecek olan fiyatın bölgesel kalkınma ve refah seviyesinin yükselmesinde önem arz etmektedir. Son yıllarda artan pahalılık, özellikle 2023 yılı içerisinde birçok üründeki aşırı fiyat artışları, karşısında geçen yıl yaş çaya verilen zam beklentileri karşılamamış ve çok altında kalmıştır.
Bu süreçte hükümet politikalarından kaynaklı borç ve yüksek faiz Ekonomisi ülke genelinde olduğu gibi ilimizde de mağduriyetler meydana getirmiş, ekonomik olarak ağır sonuçları olmuş. Çay müstahsilleri ve bölge halkı da bu durumdan olumsuz etkilenmiştir.
Yaş çaya bir yılda %110 oranında zam ile tarihin en yüksek zammını veren 54. Erbakan hükümeti ve aynı görüşün bugün tek temsilcisi olan Millî Görüşün tek partisi Yeniden Refah Partisi olarak görüşümüz Yaş çay taban fiyatının beklenenleri karşılaması, hak edilenin verilmesi için en azından %100 taban fiyat artışı yapılmadır, bu fiyat artışı da Müstahsile bir lütuf değil aksine çay üreticisinin hakkının teslimi olacaktır.
Yeniden Refah Partisi olarak bizler, sorunları sadece eleştiren ve konuşan değil; çözümlerini de ortaya koyan ve yol gösteren bir partiyiz. Bu konuyla ilgili bir çözüm önerimiz ise devletin yaş çaya verdiği destek programını yeniden düzenleyip gereken iyileştirmeleri yapıp yaş çaya verilen zammın bir kısmının destekleme ile karşılanarak kuru çay fiyatı üzerindeki etkisinin azaltılması ile tüketici açısından da daha iyi sonuçları olacaktır.
Bölgemizdeki çay sanayisinin büyük bir bölümü ÇAYKUR tarafından diğeri de özel sektör tarafından icra edilmektedir. Her yıl sezon başında yaş çaydaki fiyat artışı ve işletme giderlerindeki artışlardan kaynaklı kuru çay maliyetlerinin artmasından dolayı, ÇAYKUR’un yaş çay fiyatını açıklaması ile beraber istikrar için yeni maliyetlere orantılı olarak kuru çay zammını da aynı zamanda açıklama yapması gerekmektedir. Böyle yapılmaması durumunda maliyetleri düşürmek zorunda kalan özel sektör çay işletmelerinin yaş çayı daha düşük fiyatla satın almasına imkân verilmektedir. Bu durumda yapılan yaş çay zammının müstahsile eksik yansımasına, müstahsilin ve dolayısıyla bölge ekonomisinin zarar görmesine yol açmaktadır.
Hükümet yetkililerinden talebimiz, çayın başkenti olan Rize ilimizin en önemli gelir kaynağı olan çayımızın, değerini yükseltecek adımları bir an önce atmaları ve acilen yaş çaya verilen zam oranı kadar kuru çaya da zam yaparak yaş çayın düşük fiyatla satın alınmasının önüne geçilmelidir.