Genel

Zamanın Durduğu Yer Bergama'da Gezilecek Yerler! Tarihi ve Turistik Yerleriyle Bergama!

İzmir'in tarih kokan ilçesi Bergama gezilecek yerler listesi ile karşınızdayız! Tarihi turistik bir gezi yapmak isteyenler için Bergama gezi rehberi hazırladık...

Abone Ol

İzmir ülkemizde en çok ziyaret edilen şehirlerden biridir. İzmir’in bazı ilçeleri ise ayrıca rağbet görmektedir. Bergama ilçesi de hem doğal güzellikleri hem de tarihi yerleri ile bölgenin en popüler yerlerinden biri olmuştur. 

İzmir’e seyahat edecekler için Bergama gezilecek yerleri derledik. Ayrıntılar, haberimizde…

Bergama Gezilecek Yerler

Bergama’nın tarihi eserleri nelerdir sorusu bölgeyi gezecek kişilerin en çok sorduğu sorular arasında yer alıyor. Özellikle tarihi alanları ile ön plana çıkan Bergama’da birçok tarihi yapı ve ören yeri bulunmaktadır. 

Peki, Yunan antik zamanlarından Osmanlı İmparatorluğu’na ev sahipliği yapan Bergama’da gezilecek yerler nerelerdir, hangi tarihi yerler gezilmeli?

Bergama gezilecek yerler aşağıdaki gibidir:

  • Asklepion
  • Kızıl Avlu
  • Pergamon Antik Kenti (Bergama Antik Kenti)
  • Kale Mahallesi
  • Hacı Hekim Hamam
  • Bergamalı Kadri Eğitim Tarihi Müzesi
  • Viran Kapı
  • Bergama Akropol Ören Yeri
  • Demircidere

Bergama gezilecek yerlere ayrıntılı bir şekilde göz atalım…

Asklepion

Asklepion ismi aslında Antik Yunanistan’da tıp tanrısı Asklepios adına kutsanmış şifa tapınaklarına verilen genel bir isimdir. Zamanında yapılmış bu tapınaklardan biri de İzmir Bergama’da bulunmaktadır. Bergama da görülmesi gereken tarihi yerler arasında ilk sırada gelen Asklepion; kutsal yolu, kütüphanesi, tiyatrosu, tapınakları ve yeraltı geçidiyle günümüze kadar ulaşan etkileyici bir yapıya sahiptir ve her yıl binlerce ziyaretçi çekmektedir.

Kızıl Avlu

Kızıl Avlu, Bergama’da yer alan ve antik yapılar arasında en büyük Roma yapılarından biri olarak kabul edilen bir yapıdır. Adını, yapımında kullanılan kırmızı tuğlalardan almıştır ve aynı zamanda Serapis Tapınağı ismiyle de bilinir. Kızıl Avlu, sadece mimarisiyle değil, taşıdığı tarihsel ve kültürel önemiyle de dikkat çekmektedir. 

Pergamon Antik Kenti (Bergama Antik Kenti)

Pergamon, İzmir’e bağlı Bergama ilçesinde yer alan ve antik dünyanın en önemli merkezlerinden biri olarak kabul edilen tarihi bir şehirdir. Dik bir tepe üzerine kurulmuş olan Bergama Antik Kenti, MÖ 3. yüzyılda kurulan Pergamon Krallığı’nın başkenti olmuş ve Helenistik dönemde kültür, sanat ve tıp alanlarında önemli bir merkez haline gelmiştir.

Kale Mahallesi

Bergama gezilecek yerler arasında yer alan Kale Mahallesi’nin evleri genellikle 18. yüzyıla aittir ve Bergama’nın mimarisini farklı bir boyuta taşımaktadır. Tescilli ve koruma altında olan Kale Mahallesi evleri kapı-pencere, saçak, baca ve kat silmeleri gibi detaylarla dikkat çekmektedir.

Hacı Hekim Hamam

Bergama’nın tarihi yerleri arasında antik zamandan kalma kalıntıların yanı sıra Osmanlı döneminden kalma yapılar da bulunmaktadır. Bu yapılardan biri de Hacı Hekim Hamamıdır. Hamamın kesin yapım tarihi bilinmese de, 1513 yılında Mevlana Hacı Hekim tarafından yaptırıldığı tahmin edilmektedir. Hamam, uzun yıllar kullanılmamı, 2008 yılında yapılan restorasyon çalışmaları ardından ziyaretçilere açılmıştır.

Bergamalı Kadri Eğitim Tarihi Müzesi

Bergamalı Kadri Eğitim Tarihi Müzesi, Bergama’da uzun yıllar eğitim veren 14 Eylül İlkokulu bünyesinde oluşturulmuştur. Müze, 1860’lı yıllarda Rum cemaati tarafından kız çocuklarının eğitimi için inşa edilen tarihi bir binada yer alıyor. Uzun yıllar eğitim verdikten sonra bir süre kapalı kalan bina, müze olarak yeniden ziyarete açılmıştır.

Viran Kapı

Bergama’da görülmesi gereken yerlerden biri olan Viran Kapı, antik dönemde Asklepiona giden kutsal yolun giriş kapısı olarak kullanılırdı. Hastaların şifa bulmak umuduyla geldiği Asklepiona girmeden önce bu kapıdan geçilirdi. Hamileler ve ağır hastalığa sahip olanların ise alınmadığı söylenmektedir. Ayrıca, kapının üzerinde, “Ölümün Asklepiona girmesi yasak” yazısı olduğu da söylenir. Bu yazının amacının ise Asklepionun sadece sağlıklı insanların girebileceği kutsal bir alan olduğunu vurgulamak olduğu tahmin edilir. 

Bergama Akropol Ören Yeri

Akropol, genellikle şehrin en yüksek yerlerinde bulunan ve etrafı surlarla çevrili bir kale anlamına gelmekte olup içerisinde saray, tapınaklar ve önemli yapıların bulunur. Bergama Akropolü de antik Yunan’da kurulan kalelerden biridir ve büyük ölçüde yapılarını korumuştur. 

Bergama akropol tarihi açıdan oldukça önemli bir alandır ve antik dünyanın en önemli kültürel ve dini merkezlerinden biri olarak kabul edilir. Zeus Sunağı gibi dünya çapında ünlü yapıları barındıran bu tarihi alan olan Bergama kalesi tarihi ile ziyaretçilerine benzersiz bir deneyim sunmaya devam ediyor.

Demircidere

Bergama’nın en güzel köyü olarak bilinen Demircidere, Kozak Yaylası’nın içinde yer alır.  Demircidere, doğası, tarihi taş evleri ve atmosferiyle ziyaretçilerini büyüleyen bir köydür. 

Bergama da nereleri gezilir sorusuna ayrıntılı bir şekilde değindik. Şimdi, bölge hakkında diğer merak edilenlere değinelim…

Bergama'da Ne Yenir?

Bergama yalnızca gezilecek tarihi alanları ve doğal güzellikleri ile değil, aynı zamanda farklı lezzetleri ile de ön plana çıkar. Her anlamda zengin bir mirasa sahip olan Bergama neyi ile meşhur, Bergama’ya gidince neler yenmeli sizler için derledik.

Öncelikle Bergama çığırma denenmesi gereken lezzetlerden bir tanesidir. Patlıcan kızartma olan çığırtma bölgede özellikle yaz aylarında tercih edilir. Bergama’da meşhur olan bir diğer lezzet ise nohut böreğidir.  

Bu iki lezzetin ardından örnek gösterilebilecek bir diğer lezzet ise karanfilli leblebidir. Bergama’da yetişen leblebiler, özel bir yöntemle kavrulup karanfil eklenerek hazırlanır ve oldukça sevilen bir lezzettir. Bergama Köftesi de yine bölgenin adı ile anılmakta ve özel baharatlarla hazırlanan farklı bir lezzete sahip köfte çeşididir.  Özellikle sahil bölgelerinde yaygın olan balık köftesi de Bergama’da da sıklıkla tüketilen lezzetlerden biridir. Balık köftesinin yanı sıra sübye yumurtası da farklı bir lezzet olarak Bergama’da sevilerek tüketilir. Ege mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan kabak çiçeği dolması Bergama’da oldukça popüler. Son olarak, Karadut suyu da Bergama’da yapılan serinletici bir içecektir.

Sıkça Sorulan Sorular

Bergama gezilecek yerler ile ilgili diğer merak edilen sorular aşağıdaki gibidir:

Bergama Antik Kenti Kaç Saatte Gezilir?

Bergama Antik Kenti büyük bir alana yayılmaktadır ve eğer ayrıntılı bir gezi yapılacaksa 1 gün ayırmak gerekir. Ancak, rahatça gezebilmek ve birkaç eseri görebilmek için 1-2 saat yeterlidir.

Bergama Teleferik Kaç TL?

Bergama teleferik ücreti 2024 yılında 200 TL olarak belirlenmiştir.

Bergama’da Hangi Antik Kent Var?

Bergama’da bölgenin adı ile de anılan Pergamon Antik Kenti bulunmaktadır.