Genel

Yorulmaya değer bir şehir: Bursa’da gezilecek yerler

Bir seyahatten ne beklediğinizi şöyle bir düşünmenizi istiyoruz. Tarih, doğa, aktivite ya da leziz yemekler? İşte, hepsini bir kapsül gibi içinde barındıran inanılmaz cömert bir rota önerisiyle geldik! Evet, yemyeşil kentimiz Bursa’dan bahsediyoruz. İstanbulluların hafta sonu kaçamağı noktası, kış sporu tutkunlarının vazgeçilmez rotası, İskender kebabın yegâne adresi… Bursa’da kendinize göre bir şeyler bulacağınıza o kadar eminiz ki şehri size anlatmak için sabırsızlanıyoruz! O halde başlayalım

Abone Ol

Bursa’nın gezilecek yerleri, tarihi önemi, mutfağı ve doğasıyla gelenlere gerçekten müthiş bir kombinasyon sunuyor. Burada ister uzun bir tatil ister bir minik bir hafta sonu kaçamağı yapın, sıkılmanız imkânsız. Fakat şimdiden söyleyelim, Bursa’da acıktığınızda kafanız çok karışacak! Evet, hemen “İskender kebap yemeye gideriz!” diye düşünebilirsiniz ama Bursa’nın mutfağı oldukça zengin ve inanın yemeklerin hepsi birbirinden lezzetli. 

Zamanında Osmanlı Devleti’ne başkentlik yapmış bu muhteşem şehri daha yakından keşfetmek için Bursa’nın gezilecek yerlerinden başlamaya ne dersiniz?


Zamanda yolculuk: Bursa’nın tarihi yerleri

Bursa; Roma, Bizans ve Osmanlı gibi büyük imparatorlukların izlerini taşıyan ve kelimenin tam anlamıyla her köşesinden tarihin aktığı, zamanın durduğu bir şehir. Dolayısıyla geçmişe karşı derin bir merakınız varsa Bursa’nın gezilecek yerleri sizi kuşkusuz, tarihe doyuracaktır. 


Ulu Camii

Bursa’da gezilecek yerler denildiğinde akla ilk gelen yapıyla yani Ulu Camii ile başlıyoruz. Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinin mimari izlerini taşıyan Ulu Camii, 1396-1400 yılları arasında yaptırılmış. Bu camiyi özel yapan en dikkat çekici detay ise ceviz ağacından oyularak yapılan ve üzerine Samanyolu Galaksisi işlenmiş olan minberi. Şehrin ortasından iki minaresiyle tüm görkemiyle yükselen Ulu Cami’yi ziyaret ederek bu ilginç detayı ve içindeki büyüleyici atmosferi mutlaka görmelisiniz.


Koza Han ve Hanlar Bölgesi

Bursa’da birçok tarihi han bulunuyor. Bu hanların tarihi kökeni ise İpek Yolu ticaretine dayanıyor. Malum bu yolun en önemli ticaret ürünü ipek, ipeğin alası ise Bursa’da! İpek Yolu boyunca ticaret için seyahat eden tüccarların konaklayabileceği bir yapı olarak inşa edilen Koza Han ise Bursa’daki hanların en ünlüsü. Günümüzde, ürün satışlarının yapıldığı bir mekân haline gelen Koza Han’a gidince alışveriş yaptıktan sonra bahçesinde oturup çay ya da Türk kahvenizi yudumlayarak dinlenebilirsiniz.

Koza Han’ın yanı sıra; Fidan Han, Geyve Han, Emir Han ve Balibey Hanları da ziyaret etmeye değer, muhteşem yerler!


Yeşil Camii ve Yeşil Türbe

Her şehrin simge haline gelmiş, artık o şehirle bütünleşmiş yapıları vardır. Bursa’da gezilecek tarihi yerleri keşfederken tam da bu özelliği taşıyan iki yapıyı es geçmek olmaz!

Peki, öncesinde Bursa’nın önüne neden yeşil sıfatının eklendiğini hiç düşündünüz mü? Evet, Bursa yeşilliği bol bir şehir ama Yeşil Bursa denmesinin asıl nedeni Yeşil Camii ve Yeşil Türbe. Tarihi Yeşil Camii, içindeki eşsiz çini kaplamalarıyla oldukça dikkat çekici bir ibadethane. 

Yeşil Cami’nin hemen bir sokak arkasında bulunan Yeşil Türbe ise mimari güzelliği ve Bursa’nın her yerinden görünmesiyle kentin sembolik yapılarından biri. Bu türbeyi özel yapan detay ise Osmanlı mimari eserlerinin içinde tüm duvarı çiniyle kaplı olan tek türbe olması. 

Evliyalar şehri Bursa’da türbelerin yanında birçok külliye de bulunuyor. Emir Sultan Camii ve Külliyesi ve Muradiye Külliyesi seyahatiniz sırasında görmeniz gereken yapılar.


Tophane Saat Kulesi, Osman Gazi ve Orhan Gazi türbeleri 

Şimdi rotamızı, Bursa’da gezilecek yerler arasında en turistik olanına yani Tophane Parkı’na doğru çeviriyoruz. Burada karşınıza tüm heybetiyle 6 katlı ve 65 metre uzunluğundaki Tophane Saat Kulesi çıkacak. Tarihi kuleye çıkıp Bursa’yı bir de o açıdan izleyip muhteşem fotoğraflar çektikten sonra aynı park içinde yer alan Osman Gazi ve Orhan Gazi türbelerini ziyaret edebilirsiniz. Yine Tophane bölgesi içinde yer alan Bursa Kalesi de şehrin tarihine tanıklık eden en eski turistik yapılardan biri.


Irgandı Köprüsü

“Ne varsa eskilerde var!” derler ya Irgandı Köprüsü de büyük bir deprem geçirmiş, Kurtuluş Savaşı’nda bombalanmış ama yine de sağlamlığıyla ayakta kalmayı başarabilmiş. Bursa’nın Yıldırım bölgesinde bulunan bu tarihi köprü dışarıdan bakıldığında diğer köprülere çok benziyor ama bir detayla da diğerlerinden ayrılıyor. Bursa Irgandı Köprüsü’nün üstünde geleneksel el sanatlarının sergilendiği bir çarşı bulunuyor. Üstelik dünyada üstünde çarşısı bulunan sayılı köprü var. Bursa’da gezilecek yerleri keşfederken eşine az rastlanır bu köprüyü mutlaka ziyaret edin hatta bol bol fotoğraf çekmeyi de unutmayın!


Görülmeye değer: Bursa müzeleri

Bu şehirden adeta kültür, sanat ve tarih fışkırıyor! Dolayısıyla Bursa’da gezilecek yerler listenizde müzelere vakit ayırmak istiyorsanız kâğıt kalem alıp ufak bir liste yapmaya başlayın. Çünkü burada görülmeye değer çok müze var! Örneğin keşfe, Karagöz oyunu tasvirlerinin yer aldığı Bursa Karagöz Müzesi ile eğlenceli bir başlangıç yapın. Daha sonra Türkiye’de ilk ve tek olan Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi’ni ziyaret ederek araba sanayinin tarihine yolculuğa çıkın. Bunların yanında; Hünkâr Köşkü Müzesi, Bursa Fetih Müzesi, Bursa Kent Müzesi, Bursa Göç Tarihi Müzesi ve Merinos Enerji Müzesi de kendilerine listenizde yer bulmalı!


Kışın tadı burada çıkar: Uludağ Kayak Merkezi

Kış sporu tutkunları sizi şöyle alalım, sırada Uludağ var! Kayak denilince akla ilk gelen adres olan Uludağ, Türkiye’deki en büyük kış ve doğa sporları merkezine sahip. Ekim-Nisan ayları arasında kar bulunması ve nefis manzaralarıyla kendine hayran bırakan Uludağ’da 15 özel, 12 resmi konaklama merkezi var. Üstelik bu konaklama merkezlerine ait pek çok teleski ve telesiyej hattı da mevcut. Tabii Uludağ Kayak Merkezi’nde kış sporları yapmanız şart değil.  Uludağ Milli Parkı içinde yer alan muhteşem parkurda uzun doğa yürüyüşlerine çıkabilirsiniz. Hem enerji harcadıktan sonra sucuk ekmeğin tadı da bir başka olur değil mi?

Bursa Uludağ’a ulaşım ise son derece kolay. Teleferikle yarım saat içinde dağa çıkabiliyorsunuz. Teleferik hattının Bursa istasyonuna ise özel aracınızla ya da Bursa Otobüs Terminali’nden kalkan 94 numaralı otobüsle ulaşabilirsiniz.


Seçenek bol, karar zor: Bursa’da ne yenir?

En iştah açıcı bölüme geldik! Önden uyaralım, bu kısmı içinizden sürekli “Olsa da yesek!” diyerek okuyacaksınız. Büyük ihtimalle, bu eşsiz şehire gidecek olan herkesin, Bursa’da gezilecek yerler listesinin ilk sıralarında lezzeti dillere destan Bursa İskender kebap yemek vardır. Evet, o meşhur İskender kebabı kesinlikle yiyin ama midenizde diğer Bursa lezzetlerine de yer açın. 

Örneğin Bursa’da pideli köfte diye bir gerçek de var. En az İskender kadar ünlü olan bu köfteyi yemek için insanlar Türkiye’nin dört bir yanından şehre akın ediyor. Ayrıca Bursa simidi, cantık, nefis tahanlı (tahinli) pide ve tabii ki meşhur kestane şekeri kentin diğer ikonikleşmiş tatları. Bu lezzetlerin yanı sıra Bursa’ya gelmişken şöyle güzel bir kahvaltı da edelim de derseniz Osmanlı dönemi mirası Cumalıkızık Köyü aklınızda olsun. Çünkü burada yöresel ürünlerle harmanlanmış inanılmaz keyifli bir kahvaltı sizi bekliyor.

Bir de unutmadan şehrinize dönerken sevdiklerinize hediye olarak Bursa kestane şekeri götürmeyi unutmayın, yoksa size küsebilirler!


Görmeden dönmeyin: Bursa çevresinde gezilecek yerler

Bursa, birkaç farklı rotayı aynı seyahate sığdırmak isteyenler için ideal bir şehir. Çünkü çevresinde görülecek inanılmaz güzel yerler var. Mesela aşırı sevimli iki sahil kasabası olan Mudanya ve Tirilye şehirden uzaklaşıp deniz havası almak isteyenler için nefis bir alternatif. Üstelik Bursa Mudanya gezilecek yerler arasında, tarihimiz için kilit bir önemi bulunan Mudanya Mütareke Evi de bulunuyor. 

Bursa gezilecek yerler listesi oldukça uzun, evet ama Bursa seyahatiniz sırasında görmeden dönmeyin diyeceğimiz diğer yerler ise; Ulubat Gölü üstünde yer alan adacık Gölyazı, tarihi yerleri ve gölüyle ünlü İznik, gerçek bir doğa harikası olan Suuçtu Şelalesi, Soğanlı Botanik Parkı ve Uludağ yolundaki 600 küsür yaşındaki İnkaya Çınarı.


Bursa’da konaklama seçenekleri

Bursa seyahatiniz sırasında şehri tam anlamıyla keşfetmek istiyorsanız merkezde yer alan; Osmangazi, Nilüfer ve Çekirge ilçelerinde otel ya da pansiyonlarda konaklayabilirsiniz. Özellikle kış tatili konseptiyle yola çıkıyorsanız Çekirge bölgesinde ağırlıklı olan yer alan termal ve kaplıca otelleri sizin için ideal bir seçim olacaktır. Kış sporları veya doğa tatili yapmak için ise konaklama adresi zaten belli: Uludağ!  


Bursa’ya ulaşım yolları

Güney Marmara Bölgesi’nde yer alan Bursa’ya pek çok ulaşım alternatifi var. Kara, deniz ya da hava yoluyla ulaşım mümkün. Yani Bursa’ya özel aracınızla gidebileceğiniz gibi şehirlerarası otobüsleri de kullanabilirsiniz. Ayrıca İstanbul’dan gelmek istiyorsanız Pendik ve Yenikapı iskelelerinden feribota ya da Kadıköy’den deniz otobüsüne binebilirsiniz. 

2000 yılından beri faaliyette olan Bursa Yenişehir Havalimanı ise şehre ulaşmak için bir diğer seçenek. Havalimanına indikten sonra şehir merkezine; araç kiralama, taksi veya otobüs ile gidebilirsiniz. 

Bursa’nın sahip olduğu güzellikler sizi de heyecanlandırdı değil mi? Tarihinden doğasına, iştah kabartan yemek kültüründen müzelerine kadar her yönüyle dikkat çeken bu şehre gitmek için Bursa uçak bileti alabilirsiniz! 

Şimdiden iyi yolculuklar dileriz!