Çay üretiminden kalan atıkları deri üretiminde kullanan girişimci Nükhet Rubin, doğaya bırakılacak bir ürünü malzeme haline getirdiklerini, bu sayede karbon ayak izini de azalttıklarını belirtti.
Türkiye'de Doğu Karadeniz Bölgesi'nin önemli geçim kaynaklarından olan çay bitkisi, toplanıp fabrikada işlendikten sonra kuru çay olarak tüketiciye sunulurken, bu süreçte ortaya önemli miktarda atık çıkıyor. Bu atıklar hayvan yemi olarak değerlendirilmelerinin yanı sıra artık bitki bazlı deri üretiminde de ham madde olarak kullanılıyor.
Çay atıklarını deri üretiminde değerlendiren Zamaks Metal adlı şirketin ortaklarından Nükhet Rubin, AA muhabirine, bu alanda Türkiye'deki tek firma olduklarını söyledi.
Tekstil ve aksesuar sektöründe organik ve geri dönüşümlü imalat aşamalarıyla ilgili 2001'den bu yana girişimlerde bulunduklarını, bu sayede çay derisi üretme fikrinin altyapısını da hazırlamış olduklarını anlatan Rubin, "İlerleyen dönemlerde İtalya'da imal edilen farklı bitki özlü derileri Türkiye'ye ve başka ülkelere pazarlamaya başladık. O dönemde biz de gerek Türkiye'den gerek yurt dışından bazı profesörler ile 'Beraber ne çıkarabiliriz?' diye düşündük ve onun araştırmasına girdik. AR-GE departmanının çalışmaları sonucu çay posasından olumlu sonuçlar aldık." diye konuştu.