İstanbul’un Anadolu yakasında yer alan Üsküdar, ulaşımın da önemli bir durağı haline gelmiştir. Marmaray’ın Üsküdar durağı, ilçenin tam merkezinde yer alır. Üsküdar’dan herhangi bir yere ulaşmak ise İstanbul’daki en kolay ulaşım imkanını sunar. Avrupa yakasına geçmek için Üsküdar sahile inilmesi yeterlidir. Motor ya da vapur seferleri tercih edilerek Beşiktaş, Eminönü ya da Kabataş’a dakikalar içerisinde ulaşmak mümkündür.
Altunizade’de bulunan metro hatları da hem Anadolu yakası içerisinde yer alan ilçelere hem de Avrupa yakasındaki ilçelere kolay bir ulaşım imkanı sunar. Doğa ile baş başa vakit geçirmek isteyenler için birçok alternatifin yer aldığı Üsküdar’da aynı zamanda Kuzguncuk’a inilerek tarihi dokunun ve dönemin kültürel özellikleri de yakından görülebilir. Farklı inanışlara sahip kişilerin özellikle Fıstıkağacı, Bağlarbaşı, Kuzguncuk ve Altunizade gibi semtlerde bir arada yaşaması, farklı ibadethanelerinde yan yana görülmesine imkan sunmaktadır.
Çamlıca Tepesi
Hem Üsküdar’ın hem de İstanbul’un önemli lokasyonlarından biri olan Çamlıca Tepesi, Üsküdar merkeze sadece dört kilometre mesafede yer alır. Panoramik bir İstanbul manzarası için sıklıkla tercih edilen Çamlıca Tepsi, seyir ve gözlem terası görevi görmektedir. Kafe ve restoranlarında yer aldığı bu eşsiz alana her yerden kolayca ulaşım imkanı bulunur.
Çinili Camii
Üsküdar’ın Murat Reis Mahallesi’nde yer alan Çinili Camii, birçok dizi ve filmde yer almaktadır. Aynı zamanda Çinili Karakolu’da aynı yerde bulunur. Orta Valide Cami ya da Mahpeyker Kösem Valide Sultan Camii isimleri olarak da bilinen Çinili Camii, Osmanlı Dönemi’nden günümüze kadar gelmeyi başarmıştır.
Fethi Paşa Korusu
Fethi Paşa Korusu’nun bir girişi Üsküdar sahil kesiminde yer alır. Araba ile giriş yapmak isteyenler ise Fıstıkağacı Mahallesi’ndeki girişi kullanmaktadır. Aynı zamanda Fıstıkağacı Mahallesi’nde araç girişleri hariç farklı bir giriş daha yer alır. Özellikle hafta sonları birçok kişinin akın ettiği koru içerisinde belediyeye ait tesisler olduğu gibi Dilruba Restoran adında özel bir işletmede yer alır. Akşam yemeği ve kahvaltı için sık sık tercih edilen bu işletme aynı zamanda düğün ve nişan gibi organizasyonlara da ev sahipliği yapmaktadır. Oldukça geniş bir alana sahip olan Fethi Paşa Korusu’nda İstanbul manzarası net bir şekilde izlenebilir. Piknik alanlarının yanı sıra spor aktivitelerinin yapılmasına imkan sunan özel alanlara da sahip olan koru, yedi yirmi dört misafirlerini ağırlamaktadır.
İstanbul Mihrimah Sultan Camii
Kanuni Sultan Süleyman’ın kızı olan Mihrimah Sultan şerefine Mimar Sinan tarafından yapılan bu cami, 1546 yılında inşa edilmiş ve iki senede tamamlanmıştır. Üsküdar İskelesi’nin tam karşısında yer alan camiye ulaşım oldukça kolaydır.
Çengelköy
Kuzguncuk ve Beylerbeyi semtlerinden sonra geçen Çengelköy, geleneksel İstanbul günlerine dönüş yapılmasını sağlar. Tarihi bir yolculuk imkanı sunan bu semtte insanlar kendini oldukça huzurlu hisseder. Tarihi Çınaraltı’nda hizmet veren işletme de sıcacık çay ve simit yenilerek kahvaltı yapılabilir. Ancak bu alanda yer bulmak için uzun kuyruklarda sıraya girilmesi gerekir.
Abdülmecid Efendi Köşkü
Kuzguncuk’ta yer alan Abdülmecid Efendi Köşkü, Şehzade Abdülmecid Efendi tarafından yazlık olarak kullanılmıştır. Bağlarbaşı Korusu içerisinde yer alan bu köşk, günümüzde Koç Topluluğu tarafından sosyal tesis olarak kullanılmaktadır.
Beylerbeyi Sarayı
Sultan Abdülaziz tarafından yaptırılan Beylerbeyi Sarayı; Bizans, Rönesans ve Osmanlı motiflerine sahiptir. Koca bir bahçe içerisinde beş farklı köşkü bir araya getiren bu saray, farklı dönemlerde farklı padişahlara ev sahipliği yapmıştır.
Kuzguncuk
Sahil şeridinde yer alan Kuzguncuk, renkli ve şirin evleri ile herkesin ilgisini çekmektedir. Sıcak ve samimi işletmelerin yer aldığı Kuzguncuk’ta sokaklara oturarak çay ve kahve içilebilir. Aynı zamanda Kuzguncuk’ta Yeni Camii, Beth Ya’akov Sinagogu ve Surp Kirkor Lusaroviç Kilisesi’de yer alır.
Adile Sultan Sarayı ve Validebağ Korusu
Adile Sultan Sarayı ve Validebağ Korusu, Abdülaziz tarafından 1853 yılında kız kardeşi Adile Sultan’a atfen insa edilmiştir. Fethi Paşa Korusu’ndan sonra Üsküdar’da en çok tercih edilen alan Validebağ Korusu’dur. Kültürel açıdan da önemli bir yere sahip olan Adile Sultan Sarayı, Hababam Sınıfı’nın ilk filminin çekildiği yerdir.