Urla, tatil için İzmir’i seçen tatilcilerin mutlaka uğraması gereken yerlerden biridir. Burası masmavi denizinin yanında tarihî yapılarıyla da ziyaretçiler tarafından ilgi görüyor. Peki, Urla gezilecek yerler nerelerdir? İzmir Urla’nın neyi meşhurdur? Gelin bu soruların cevabını birlikte arayalım!
Urla’da Gezilecek Yerler
Urla gezilecek yerlerden bazılarını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
- Urla Kum Denizi Plajı
- Urla Kalabak Halk Plajı
- Urla Çeşmealtı Plajı
- Urla Demircili Koyu
- Urla Barbaros Köyü
- Urla Necati Cumalı Anı ve Kültür Evi
- Urla Limantepe
- Urla Güvendik Tepesi
- Urla Klazomenai Antik Kenti
- Urla Sanat Sokağı
Urla gezilecek yerleri listeledikten sonra bu yerler hakkında ayrıntılı bilgilere geçelim.
Urla Kum Denizi Plajı
Urla’nın plajları arasında bulunan Kum Denizi Plajı, Urla Belediyesi tarafından işletiliyor. Bu plaj, 2017 yılında aldığı mavi bayrağı günümüzde de koruyor. Plaja girişler ücretlidir. Plaj giriş ücreti ise 2024 yılında 250 TL olarak belirlenmiştir.
Kum Denizi Plajı, masmavi ve sığ bir denize sahiptir. Kum Denizi Plajı’nın sığ denizi ve plajda bulunan aktivite oyuncakları burayı çocuklu aileler için uğrak noktası yapıyor. Plajda bulunan çocuk parkı, su oyunları parkı, yürüyüş ve bisiklet yolu gibi alanlarla burada yalnızca denizde değil denizin dışında da vakit geçirmenizi sağlıyor.
Kum Denizi Plajı’nda yer alan işletme her türlü ihtiyacınızı karşılamak üzere durumda. Bu işletme ziyaretçilere yeme içme, tuvalet, duş, şezlong, şemsiye gibi imkânlar sunuyor.
Urla Kalabak Halk Plajı
Urla'da denize girilecek yerlerden biri Kalabak Halk Plajı’dır. Urla’nın kuzeyinde yer alan Kalabak Plajı, Urla’nın en güzel plajları arasında yer alıyor. Kalabak Plajı, Urla’da bulunan ücretsiz plajlardan.
Kalabak Plajı’nın denizi sığdır. Bu nedenle eğer çocuk sahibi bir aileyseniz burayı rahatlıkla tercih edebilirsiniz. Plaja girişler ücretsiz olsa da plajın etrafında bulunan işletmelerin imkânlarından ücretli şekilde yararlanabilirsiniz. Örneğin acıktığınızda plajda bulunan restoranlardan yeme içme ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz.
Urla Çeşmealtı Plajı
Çeşmealtı Plajı Urla merkeze 5 kilometre, İzmir merkeze ise 45 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Burası yaz mevsiminde yerli ve yabancı turistlerin akınına uğruyor. Plaj halk plajı olarak düşünülse de plajın içinde işletmeler de bulunuyor. Böylelikle iki bölgeden de yararlanma şansını elde ediyorsunuz.
Çeşmealtı Plajı’nın denizi soğuk deniz seven kişiler için biçilmiş kaftan. Yazın sıcak günlerinde buranın soğuk denizine girerek ferahlayabilirsiniz. Plajın denizi taşlık olsa da tertemizdir. Ayaklarınıza dikkat ederek denizin keyfini rahatça yaşayabilirsiniz.
Plaja kendi şezlong ve şemsiyenizle gelebilirsiniz. Ayrıca plajın içinde bulunan işletmeden de bu ürünleri kiralayabilirsiniz. Bu işletme aracılığıyla tuvalet, duş gibi ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz.
Urla Demircili Koyu
Urla koyları arasında çok sevilenlerden biri Demircili Koyu’dur. Bu koy İzmir merkeze 60 kilometre, Urla merkeze ise 24 kilometre mesafede bulunuyor. Ayrıca koy, Demircili Köyü sınırları içerisinde yer alıyor.
Demirci Koyu, Urla’da bulunan diğer koylar gibi temiz ve berrak bir denize sahip. Koy, bu temiz denizi nedeniyle her sene binlerce yerli ve yabancı turist ağırlıyor. Koyun denizini yalnızca yüzmek için değil sörf yapmak için kullanan ziyaretçiler de bulunuyor.
Demirci Koyu’nda şezlong, şemsiye gibi ürünleri kiralayabileceğiniz bir işletme mevcut. Aynı zamanda bu işletmenin restoranında yemek de yiyebilirsiniz. Tuvalet, duş gibi ihtiyaçlarınızı yine bu işletmeden belirli bir ücret karşılığında giderebilirsiniz.
Urla Barbaros Köyü
Urla gezilecek yerler listesinde bulunan Barbaros Köyü, Urla merkezine 10 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Bu köyde Türkmen Yörükleri yaşıyor. Bu doğrultuda bu köyde Yörüklere ait ürünleri görmeniz mümkün.
Barbaros Köyü, İzmir’in sessiz ve sakin köylerinden biri olarak biliniyor. Beyaz boyalı ve mavi panjurlu evleriyle tanınan Barbaros Köyü’nün tipik bir Ege köyü olduğunu söyleyebiliriz. Bu köyü diğerlerinden ayıran ise köyün sokaklarında denk geleceğiniz korkuluklardır. Çeşitli renklere sahip kıyafetler giydirilen korkuluklar, köyün maskotu durumundadır. Ayrıca Barbaros Köyü’nde her yıl bu korkuların sergilendiği Oyuk Festivali yapılıyor. Festivalde en güzel korkuluk, en güzel yemek gibi alanlarda ödüller dağıtılıyor.
Urla Necati Cumalı Anı ve Kültür Evi
Türk edebiyatının önemli yazar ve şairlerinden olan Necati Cumalı’nın doğduğu ve yaşadığı ev, Urla Belediyesi’nin de verdiği katkılarla tadilat işlemlerinden geçmiştir. Böylece bu ev, Necati Cumalı Anı ve Kültür Evi olarak müzeye çevrilmiştir.
Eğer edebiyat meraklısı biriyseniz Urla gezilecek yerler listenize mutlaka Necati Cumalı Anı ve Kültür Evi’ni eklemelisiniz. Müze konumunda olan bu ev, iki katlıdır. Evin giriş katındaki bir oda ilçe kütüphanesi olarak hizmet veriyor. Buradaki kitapları ödünç alabilirsiniz. Ayrıca müzede Necati Cumalı’ya ait kitaplar, kişisel eşyalar, fotoğraflar da bulunuyor.
Urla Limantepe
Urla’nın tarihî yerlerinden olan Limantepe, 40 yıl önce keşfedilmiştir. Bu bölgedeki kalıntılar antik dönemlere ait bilinmeyenleri açığa çıkarıyor. Ayrıca bölgenin geçmişi konusunda da önemli bilgiler veriyor.
Urla’ya yaklaşık 3 kilometre uzaklıkta olan Limantepe, Urla’nın tarihini keşfetmek isteyenleri bekliyor. Buraya özel araçla olduğu gibi Urla merkezden kalkan toplu taşıma araçlarıyla da gidebilirsiniz.
Urla Güvendik Tepesi
Çeşmealtı’nda bulunan Güvendik Tepesi, Urla’da gezilecek doğal yerler listesinin başında yer alıyor. Burası Çeşmealtı, Urla ve İzmir Körfezi’ni gördüğü için ziyaretçilerine muhteşem bir manzara sunuyor. Güneş’in doğuşu ve batışının izlendiği Güvendik Tepesi, etrafındaki ağaçlarla da doğal bir güzellik olduğunu gösteriyor. Yani burada Güneş’in doğuşuna ya da batışına temiz ve derin bir nefes alarak şahit olabilirsiniz.
Güvendik Tepesi’nde keyifli anlar yaşamanız için park, kafe ve restoran bulunuyor. Bu alanlar sayesinde ihtiyaçlarınızı karşılama derdi olmadan eğlenceli vakitler geçirebilirsiniz.
Urla Klazomenai Antik Kenti
Klazomenai Antik Kenti, 12 İyon kentinden biridir. Bu antik kent, Urla ilçe merkezindeki Limantepe’de kurulmuş durumdadır. Klazomenai Antik Kenti’nin sınırları Limantepe’den başlıyor ve Ayyıldız Tepeleri’ne kadar uzanıyor Ayrıca kentin bir bölümü Karantina Adası’nda yer alıyor.
Klazomenai Antik Kenti, 1921 yılında Yunan arkeologlar tarafından yapılan kazı çalışmalarıyla ortaya çıkıyor. Ve bu kazı sonucunda antik kentte Arkaik, Klasik ve Erken Çağlara ait tabakalar tespit ediliyor. Burada ortaya çıkan en önemli ürün zeytinyağı işliğidir. Günümüzde de kullanılan zeytinyağı işliğinin ilk olarak bu kentte kullanıldığı düşünülüyor.
Klazomenai Antik Kenti’ne ücretsiz şekilde girerek tarihî yapıları inceleyebilirsiniz.
Urla Sanat Sokağı
Sanat Sokağı, Urla merkezindeki Zafer Caddesi üzerinde yer alıyor. 19. yüzyıldan beri varlığını koruyan Sanat Sokağı, sanatla iç içe olmak isteyen tatilcilerin mutlaka ziyaret etmesi gereken yerlerden biridir. Bu sokakta her türden sanat etkinlikleriyle karşılaşabilirsiniz. Özellikle hafta sonları yoğun olan bu sokakta, konserler ve sergiler düzenleniyor. Sanat Sokağı’nda bulunan atölyelerde sanatçılar heykel, resim, seramik, gitar, piyano, ahşap boyama gibi alanlarda kurslar da veriyor.
Urla gezilecek yerler listesini paylaştık. İyi tatiller