Genel

Ürgüp'e Gezilecek Yerler | En Popüler 25 Yer Sıralı Liste

Abone Ol

Kapadokya bölgesinin en sevilen turistik ilçesi olan Ürgüp, Nevşehir’e sadece 20 kilometre uzaklıkta yer alıyor ve her yıl yüz binlerce turist tarafından ziyaret ediliyor. Yaklaşık 60 milyon yıl yaşanan volkanik patlamalarla oluşan ve milyonlarca yılda şekillenen en güzel peribacalarına ev sahipliği yapan Ürgüp; Göreme Açık Hava Müzesi, Zelve Açık Hava Müzesi, Aşıklar Vadisi, Kızılçukur Vadisi ve Devrent Vadisi gibi kayalar içine oyulmuş onlarca kiliseyle süslü popüler gezi alanlarına yakın konumuyla çok ilgi görüyor.

Kapadokya’nın en güzel noktalarına kısa yürüyüşlerle ulaşabileceğiniz merkezi konumundan dolayı konaklama için de en çok edilen yer olan Ürgüp’te mağara otellerden taş mimarili konaklara kadar pek çok alternatif bulabilir; teras restoranlarında sıcak hava balonlarını ve büyüleyici gün batımı manzaralarını izleyerek romantik anlar yaşayabilirsiniz.

1- Peribacaları

Nevşehir, Kırşehir, Niğde, Aksaray ve Kayseri illerinin belirli alanlarını kapsayan Kapadokya bölgesi, birbirinden ilginç şekilleriyle mistik vadileri süsleyen peribacalarıyla ünlü. Yaklaşık 60 milyon yıl önce Erciyes Dağı, Güllüdağ ve Hasan Dağı’nın volkanik patlamalarıyla püsküren lavların ve küllerin milyonlarca yılda şekillendirdiği peribacalarının en güzel örneklerini Ürgüp’ün yanı sıra Ortahisar, Göreme, Uçhisar gibi yakın ilçelerde de yakından görebilirsiniz. Ülkemizin turistik simgelerinden biri haline gelen peribacaları, özellikle gün doğumu ve gün batımlarımda sundukları büyüleyici manzaralarıyla uluslararası turizm dergilerinin kapaklarını süslüyor.

Hem rehberli tarih ve doğa gezileri hem de bisiklet turlar, at ve ATV safarileriyle keşfe çıkabileceğiniz, oldukça geniş bir alana yayılan peribacaları ve etkileyici kaya oluşumlarını isterseniz her sabah düzenlenen sıcak hava balon uçuşlarına katılarak da kuş bakışı izleyebilir ve muhteşem fotoğraflar çekebilirsiniz.Birbirinden farklı güzelliklere sahip olan Ürgüp’ü keşfedebilmek için uçak bileti linkine tıklayarak bavulunuzu hazırlamaya başlayabilirsiniz.

Konum Linki

2- Ihlara Vadisi

Ürgüp’ün çevresi ve Kapadokya bölgesi, birbirinden güzel vadilerle çevrili. Bu vadiler arasında en çok ziyaret edilen ise Ürgüp’e yaklaşık 95 kilometre uzaklıktaki Ihlara Vadisi. Rehberli doğa yürüyüşlerinin değişmez adreslerinden biri olan devasa vadi, ortasından akan ve bölgeye hayat veren Melendiz Nehri'nin çevresine yüzlerce yıl önce inşa edilmiş kaya oyması kiliseler, manastırlar, sunaklar ve anıt mezarlarla tüm dünyadan insanları kendine çekiyor. 18 kilometrelik iyi işaretlenmiş ürüyüş parkuruyla keşfe çıkabileceğiniz Ihlara Vadisi, bölgenin en güzel peribacalarına ve ilginç şekilli kaya oluşumlarına ev sahipliği yapıyor.

Duvarları ve tavanları Hz. İsa’nın yaşamından kareler, İncil’den sahneler, dini motiflerle süslü Eğritaş Kilisesi, Yılanlı Kilise, Kokar Kilise, Sümbüllü Kilise, Pürenli Seki Kilisesi ve Ağaçaltı Kilisesi gibi önemli kiliseleri gezme şansı bulabileceğiniz Ihlara Vadisi, kış aylarında kar yağdığında şahit olacağınız muhteşem manzaralarıyla yılın her mevsimi keşfe çıkmaya değer bir yer.

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 07.00-17.00

Konum Linki

3- Derinkuyu Yeraltı Şehri

Ürgüp’e 40 kilometre uzaklıkta Nevşehir ve Niğde sınırları arasında yer alan Derinkuyu Yeraltı Şehri, Kapadokya’nın en büyük ve en çok ziyaret edilen tarihi yerleşim yerlerinden biri. Roma İmparatorluğu'nun baskılarından kaçan rahip ve keşişlerin yumuşak kayalar içine oyarak inşa ettiği katlı şehirde aynı anda 50.000 kişinin yaşadığı tahmin ediliyor.

Tüneller ve geçitleriyle birbirine bağlanan kiliseler, mabetler, sunaklar, şaraphaneler, oturma ve yaşam alanlarını gezebileceğiniz Derinkuyu Yeraltı Şehri, temiz havanın içeri girmesine olanak sağlayan 6 metrelik devasa havalandırma tünelleriyle de ziyaretçilerini büyülüyor. Günümüze kadar sağlam kalmayı başaran ve iç bölümleri düzenlenerek turizme kazandırılan Derinkuyu’nun bölgenin başka bir büyük yerleşimi olan Kaymaklı Yeraltı Şehri’ne de 10 kilometrelik bir tünelle bağlandığı düşünülüyor. Hem rehberli turlarla hem de kendi başınıza gezebileceğiniz Derinkuyu Yeraltı Şehri’nde modern dünyadan uzaklaşarak ilk Hristiyanlık dönemlerine unutulmaz bir yolculuğa çıkacaksınız.

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 08.00-18.15

Giriş ücreti

  • 300 TL
  • Müzekart geçerli

Konum Linki

4- Zelve Açık Hava Müzesi

Göreme Açık Hava Müzesi’nin hemen kuzeyinde, Ürgüp'e sadece 10 kilometre uzaklıkta yer alan Zelve Açık Hava Müzesi, Kapadokya'yı gezen yerli ve yabancı turistlerin mutlaka ziyaret ettiği yerler arasında. Ürgüp’ten yürüyerek kolayca ulaşabileceğimiz açık hava müzesi, antik kiliselerle süslü üç tane vadinin birleşiminden oluşuyor. Kayalara özenle oyularak inşa edilen Balıklı Kilise, Üzümlü Kilise, Geyikli Kilise, Kutsal Haç Kilisesi ve Direkli Kilise gibi pek çok kutsal mekana ev sahipliği yapan Zelve Açık Hava Müzesi, aynı zamanda bölgede en fazla peribacasının da bulunduğu yer.

Yılın her mevsimi fotoğrafçıların ziyaret ettiği açık hava müzesinde gezerken sivri uçlu ve geniş gövdeli peribacalarının en güzel örneklerini yakından görme şansı bulacaksınız. Hem tarihi yapıları hem de etkileyici kaya oluşumları ve yüzlerce peribacasıyla Ürgüp gezilerinde ilk uğramanız gereken yerlerden biri olan Zelve Açık Hava Müzesi'ni mutlaka görmenizi öneriyoruz.

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 08.00-17.30

Giriş ücreti

  • 65 TL

Konum Linki

5- Asmalı Konak

Onlarca tarihi konağa ev sahipliği yapan Ürgüp’ten sadece 10 dakikalık kısa bir yürüyüşle ulaşabileceğiniz Asmalı Konak, en güzel ve çok ziyaret edilen konak olarak görülmeye değer. Pek çok popüler dizi ve filme ev sahipliği yapmasıyla ünlü 1887 yılında inşa edilen Asmalı Konak, Kapadokya’ya özgü taşlarla tasarlamış dış mimarisinin yanı sıra yöresel dekorasyonlar, el yapımı halılar ve antikalarla süslenmiş odalarıyla sizi zamanda bir yolculuğa çıkaracak. Haftanın her günü 08:00 ile 19:00 saatleri arasında iç bölümlerini gezebileceğiniz, günümüze kadar mimarisini korumayı başarmış Asmalı Konak'ta birbirinden güzel fotoğraflar çekebilirsiniz.

 Konum Linki

Yazar Notu: Geçici olarak kapalı.

6- Üç Güzeller

Kapadokya’nın her köşesini süsleyen binlerce peribacası içinde en ünlüsü ve ziyaret edileni olan Üç Güzeller, Ürgüp merkezine sadece 7 kilometre uzaklıkta. İki devasa peribacasının ortasında duran küçük peribacasından ismini alan Üç Güzeller, bir aileyi andıran manzarasından dolayı bölgenin en çok fotoğraflanan kaya oluşumlarından biri. Kapadokya yürüyüşleri ve fotoğraf safarilerinin değişmez adreslerinden Kızılçukur Vadisi'nde bulunan Üç Güzeller’i ziyaret etmek için en ideal zamanlar ise kızıl gün doğumları ve gün batımları.

Konum Linki

Yazar Notu: Yazın bile serin olan Üç Güzellere gelmeyi düşünüyorsanız yanınıza hırka almanızı öneriyoruz. Seyahatiniz kışa denk geldiyse kesinlikle kalın giyinmelisiniz.

7- Kaymaklı Yeraltı Şehri

Derinkuyu Yeraltı Şehri’ne 10 kilometrelik bir tünelle bağlandığı düşünülen devasa Kaymaklı Yeraltı Şehri, Ürgüp’e sadece 30 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Tarihi M.Ö. 3000 yılına kadar uzanan ve ilk olarak Hititler Dönemi'nde yapıldığı tahmin edilen Derinkuyu Yeraltı Şehri, bölgeye göç eden ilk dönem Hristiyan rahipler tarafından da geliştirilerek yaşam ve sığınma amaçlı kullanılmış.

Aynı anda 5000 kişinin bir arada yaşadığı ve Kapadokya’nın en büyük antik yerleşimlerinden biri olan Kaymaklı Yeraltı Şehri, içindeki tarihi hazineler için her yıl yüz binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor. 8 katlı şehrin halka açık 4 katında metrelerce derinlikte inşa edilen kiliseler, sunaklar, mabetler, yaşam alanları ve şarap mahzenlerini keşfe çıkabilirsiniz. Kapadokya ruhunu tam anlamıyla yansıtan yerlerden biri olarak mutlaka gezmenizi önerdiğimiz Kaymaklı Yeraltı Şehri’nde Kapadokya’ya özgü havalandırma sistemlerinin en güzel örneklerini de yakından görebilirsiniz.

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 08.00-19.00

Giriş ücreti

  • 300 TL

Konum Linki

8- Güvercinlik Vadisi

Ürgüp’e sadece 12 kilometrelik uzaklığıyla en yakın ve çok ziyaret edilen vadilerden biri olan Güvercinlik Vadisi, Kapadokya’nın en güzel manzaralarını size sunacak. İlk Hristiyanlık dönemlerinde kaliteli üzüm bağlarıyla önemli bir şarapçılık merkezi olan vadi, ismini de üzüm bağlarında kullanılan kuş gübreleri için yetiştirilen binlerce güvercinden alıyor.

Kaya oyması kiliseleri ve yaşam alanlarının yanında yumuşak kayalar oyularak inşa edilmiş yüzlerce güvercin yuvasıyla ünlü Güvercinlik Vadisi, dağ yamaçlarındaki nazar boncuklarıyla süslü dilek ağaçlarıyla da fotoğrafçıların en sevdiği yerler arasında. Günümüzde de şarapçılık yapılan vadiyi gezdikten ve seyir teraslarından en güzel fotoğraflarını çektikten sonra vadide üretilen kaliteli şarapları da hediyelik eşya olarak satın alabilirsiniz.

Konum Linki

9- Aşıklar Tepesi

Hem sabah ve akşamları sıcak hava balon uçuşlarını izlemek hem de peribacaları, kaya oluşumları ve tarihi konaklarla süslü büyüleyici manzaralara şahit olmak için Uçhisar kasabasında bulunan Aşıklar Tepesi’ne mutlaka uğramalısınız. Ürgüp merkezine sadece 9 kilometre uzaklıkta yer alan ve Göreme Açık Hava Müzesi’nden romantik manzaralarıyla ünlü Aşıklar Vadisi’ne kadar uzanan panoramik fotoğraflar çekebileceğiniz Aşıklar Tepesi’nde organik ürünlerle kahvaltılar ve yöresel Nevşehir lezzetleri sunan işletmeler de hizmet veriyor.

Konum Linki

10- Aşk Vadisi (Bağlıdere Vadisi)

Ürgüp’e en yakın turistik belde olan Göreme’de bulunan Aşk Vadisi, büyüleyici kaya oluşumları ve peribacalarının süslediği 3 kilometrelik yürüyüş parkuruyla kesinlikle keşfe çıkmanızı önerdiğimiz yerlerden biri. Bölgede az görülen pembe ve kırmızı renkli peribacalarının özellikle gün batımlarında sunduğu romantik manzaradan dolayı Aşk Vadisi ismini alan Bağlıdere Vadisi, balayı çiftlerinin de fotoğraf çekmek için en çok uğradığı yerler arasında. 

Bölgeye hakim seyir teraslarında evlilik teklifleri ve düğünlerin de düzenlendiği Aşk Vadisi, Kapadokya’nın en romantik manzaralarını izlemek için ilk uğramanız gereken yer. Aşk Vadisi’nin büyüleyici güzelliğini sıcak hava balon uçuşlarıyla da gökyüzünden izleyebilir ve dünyanın çok az yerinde görebileceğiniz çarpıcı manzaraların panoramik fotoğraflarını çekebilirsiniz.

Ziyaret Saatleri

  • Haftanın her günü 05.00-20.00

Konum Linki

11- Uçhisar Kalesi

Ürgüp’e yaklaşık 14 kilometre uzaklıkta yer alan ve volkanik patlamalarla milyonlarca yıl önce oluşmuş dev bir peribacası içine oyulan Uçhisar Kalesi, benzersiz güzelliğiyle ziyaretçilerini büyülüyor. M.Ö. 4. ile 1. yüzyıllar arasında peribacasının yumuşak tüf kayası oyularak tasarlanan kale, dar tünellerle ulaşılan iç bölümlerini saran kiliseler, mabetler, depolar ve yaşam odalarıyla çok etkileyici.

Kapadokya’nın en yüksek notalarından olan ve zirvesinden bölgenin muhteşem panoramik manzaralarını izleme şansı bulacağınız Uçhisar Kalesi, ilk Hristiyanlık dönemlerinde gözetleme ve sığınak olarak kullanılıyordu. Kalenin eteklerindeki dar sokakları saran yüzlerce yıllık taş konaklar ve mağara evleri de kalenin benzersiz manzarasını tamamlıyor. Uçhisar Kalesi’ni izleyerek yöresel lezzetler tadabileceğiniz restoranlar ve çayınızı yudumlayarak dinlenebileceğiniz otantik dekorasyonlu kafelerin hizmet verdiği Uçhisar merkezinde peribacası bibloları, el dokuması halımlar ve kilimler gibi yüzlerce ürün arasında güzel bir alışveriş de yapabilirsiniz.Ürgüp’ü bir baştan bir başa gezebilmek için araca ihtiyacınız olabilir. Araç kiralama linkine tıklayarak eşsiz güzelliğe sahip bölgeyi gezmeye başlayabilirsiniz.

Giriş ücreti

  • 80 TL

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 07.00-20.00

Konum Linki

12- Acıgöl Maarı

Ürgüp merkezine 42 kilometre uzaklıkta yer alan ve volkanik bir göl olan Acıgöl, günümüzde su seviyesi 1 metrenin altında düşerek bir çukur haline gelse de çevresindeki doğal güzellikler ve tarihi hazinelerden dolayı hala çok ziyaret ediliyor. Kamp yapmak için de bölgenin en çok tercih edilen yerlerinden olan Acıgöl’ün çevresindeki kayalara oyularak inşa edilen manastırlar ve kiliseler arasında keyifli yürüyüşler yapabilir; Kapadokya bölgesindeki en büyük yerleşimlerden biri olan Tatlarin Yeraltı Şehri’nin onlarca metre uzunluğundaki tünellerinde unutulmaz anlar yaşayabilirsiniz.

Konum Linki

13- Ürgüp Kadı Kalesi 

Ürgüp’ün en ünlü simgesel yapılarından biri olan Kadı Kalesi, ilçeye hakim bir noktada yükseliyor ve Kapadokya’nın en büyük yapılarından biri olmasından dolayı her yıl binlerce insan tarafından ziyaret ediliyor. Selçuklu döneminde inşa edilen ve nispeten bölgenin yeni yapılarından biri olan etkileyici kale, savaş dönemlerinde kadınlar ve çocukların sığınağı olduğu için Kadınlar Kalesi olarak da biliniyor.

Bulunduğu konumdan panoramik Ürgüp manzaraları izleyebileceğiniz ve harika fotoğraflar çekeceğiniz Kadı Kalesi’nin başka bir ilgi çeken özelliği de içinde kilometrelerce uzanan ve savaş dönemlerinde kaçış yolu olarak kullanıldığı düşünülen gizli geçitler. Ürgüp merkezinden kısa bir yürüyüşle ulaşabileceğiniz ve gün batımlarında en güzel fotoğraflarını çekebileceğiniz Kadı Kalesi’ni rehberli turlarla gezerek bu etkileyici kale hakkında ilginç bilgiler alabilir, gizli geçitlerde keşfe çıkabilirsiniz.

Konum Linki

14- Kızılçukur Vadisi (Kızıl Vadi)

Ürgüp’ten sadece 7 kilometrelik bir yürüyüşle kolayca ulaşabileceğiniz Kızılçukur Vadisi (Kızıl Vadi), özellikle gün doğumu ve gün batımında benzersiz kızıl manzaralar oluşturan peribacaları ve birbirinden ilginç şekilli kayalarıyla mutlaka keşfetmeniz gereken yerlerden. Volkanik patlamalar sonucu oluşan ve binlerce yılda doğa tarafından şekillen kırmızı tüf kayalardan ismini alan vadi, halk arasında renginden dolayı Kızıl Vadi olarak da biliniyor.

Ürgüp doğa gezilerinin yanı sıra fotoğraf, at ve ATV safarilerinin de önemli rotalarından biri olan Kızılçukur Vadisi’nin çarpıcı manzaralarını izledikten sonra vadi boyunca sıralanan Üzümlü Kilise, Direkli Kilise ve Haçlı Kilise gibi çarpıcı iç süslemelere sahip kutsal mekanları da inceleyebilirsiniz.

Giriş ücreti

  • 30 TL

Konum Linki

Yazar Notu: Vadiyi tam olarak gezebilmek için yarım gününüzü ayırmanızı öneriyoruz.

15- Göreme Açık Hava Müzesi

1985 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne eklenen Göreme Açık Hava Müzesi, her yıl yüz binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret ediliyor. Kapadokya’nın simgesi haline gelen devasa peribacaları ve yumuşak kayalar içine oyulmuş büyüleyici kiliselerle dolu olan açık ava müzesinde hem rehberlerle hem de kendi başınıza unutulmaz bir tarih gezisi yapabilirsiniz.

Roma İmparatorluğu’nun baskısından kaçarak bölgeye gelen Hristiyan rahipler ve keşişler tarafından inşa edilen Aziz Vasil Şapeli, Elmalı Kilisesi, Azize Katerina Şapeli, Yılanlı Kilise, Elmalı Kilise, Aziz Barbara Kilisesi, Malta Haçlı Kilise, Karanlık Kilise, Tokalı Kilisesi gibi onlarca kiliseye, manastıra ve şapele ev sahipliği yapan Göreme Açık Hava Müzesi’nin geniş bir alana yayılan güzelliklerini sıcak hava balon turlarıyla da kuş bakışı izleyebilirsiniz. 

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 08.00-19.00

Giriş ücreti

  • 480 TL

Konum Linki

Yazar Notu: Girişte sesli rehberlik sistemi edinerek müze hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

16- Mustafapaşa

Kapadokya’nın Rum köyü olarak bilinen Mustafapaşa, Ürgüp’e bağlı ve ilçe merkezine sadece 6 kilometre uzaklıkta. Günübirlik geziler için ideal bir adres olan Mustafapaşa, bölgenin günümüze kadar bozulmadan kalmayı başarmış en doğal yerleşim alanlarından biri. Kayalar üzerine inşa edilmiş yüzlerce yıllık Rum evleri, dar sokakları süsleyen hediyelik eşya dükkanları ve yöresel lezzetler tadabileceğiniz küçük restoranlarıyla çok sevilen bir gezi alanı olan Mustafapaşa, Kapadokya ruhunu yaşayabileceğiniz ender yerlerden.

Görülmeye değer güzellikteki Osmanlı dönemi eseri Mehmet Şakir Paşa Medresesi, inanç turlarıyla sıkça ziyaret edilen Aziz Nikolaos Manastırı, 1729 yılı yapımı Konstantin Helena Kilisesi, renkli duvar süslemeleriyle ünlü Aziz Basil Şapeli, kayalara oyulmuş Aziz Grigorios Kilisesi ve zengin koleksiyonlarıyla ilgi gören Kapadokya Sanat ve Tarih Müzesi, Mustafapaşa’da gezebileceğiniz ilgi çeken yerler arasında.

Konum Linki

17- Temenni Tepesi

Ürgüp gezilerinin değişmez adreslerinden biri olan Temenni Tepesi, ilçe merkezinde hemen dikkatinizi çekecek 80 metre yükseklikteki çok sevilen bir seyir alanı. Göreme Açık Hava Müzesi’nden Erciyes Dağı'na kadar uzanan panoramik manzaralar sunan Temenni Tepesi, günün her saati fotoğraf çekmek isteyen yerli ve yabancı turistlerle çok hareketli.

100 metre uzunluğundaki kayaların içine oyulan tünellerle zirvesine ulaşabileceğiniz Temenni Tepesi’nde gün doğumu ve gün batımlarında Ürgüp üzerinde yükselen sıcak hava balonlarını da keyifle izleyebilir veya kış aylarında bembeyaz karlar altında kalan tarihi kiliseler ve konakların kartpostal güzelliğinde fotoğraflarını çekebilirsiniz.

Konum Linki

18- Zemi Vadisi

Ürgüp'ten 15-20 dakikalık kısa bir yürüyüşle ulaşabileceğiniz Zemi Vadisi, sadece Ürgüp'ün değil Kapadokya'nın da en ilgi gören yürüyüş parkurlarından biri. Vadinin ortasından akarak bölgeye hayat veren Zemi Vadisi’nin doğal güzelliklerinin yanı sıra sarp kayalar içine oyulmuş Görkündere Kilisesi, Saklı Kilise, Sarnıç Kilisesi, El Nazar Kilisesi gibi antik yapıları da keşfe çıkabileceğiniz gezinizde harika fotoğraflar çekebilirsiniz.

5,5 kilometre boyunca uzanan ve bölgenin en kolay yürüyüş parkurlarından birine sahip olan Zemi Vadisi’nde yöresel lezzetler tadabileceğiniz restoranlar ve el yapımı hediyelik eşyalar alabileceğiniz turistik işletmeler de hizmet veriyor. Ürgüp’ten en kolay ulaşabileceğiniz Kapadokya vadilerinden olan Zemi Vadisi’ni yaklaşık 4 saat içinde tamamen gezebilirsiniz.

Konum Linki

19- Devrent Vadisi (Hayal Vadisi)

Ürgüp’e 5 kilometre uzaklıkta, Göreme Milli Parkı ve Zelve Açık Hava Müzesi’ne kısa bir yürüyüş mesafesinde uzanan Devrent Vadisi, Kapadokya’da gezebileceğiniz en ilginç yerlerden biri. Milyonlarca yılda doğal yollarla şekillenen ve deve, tavşan, kuş gibi pek çok hayvanı andıran peribacalarıyla ünlü vadi, büyülü atmosferinden dolayı Hayal Vadisi olarak da biliniyor. Fotoğraf çekmeyi seviyorsanız Devrent Vadisi, Ürgüp gezinizde ilk uğramanız gereken yerler arasında.

Meryem Ana’yı andırtan peribacası için yabancı turistlerin de en çok ziyaret ettiği Devrent Vadisi’nde yürüyüşler, bisiklet turları, at ve ATV safarilerine çıkarak gün batımlarında kırmızı renkler alarak sizi fantastik bir filmin içinde gibi hissettirecek birbirinden güzel peribacaları arasında unutulmaz bir akşam yaşayabilirsiniz.

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 07.30-22.00

Konum Linki

20- Ortahisar Kalesi

Ürgüp gezilerinde en çok ziyaret edilen etkileyici tarih yapılarından biri de Kapadokya'nın en büyük peribacasının içine oyumuş olan 86 metre yükseklikteki Ortahisar Kalesi. İçini saran devasa tüneller, mabetler, yaşam odaları ile çok etkileyici görünen kale, yerli ve yabancı turistlerin bölgede uğradığı yerlerden biri. İlk Hristiyanlık dönemlerinde hem korunma hem de gözletme amacıyla, yumuşak peribacası oyularak tasarlanan Ortahisar Kalesi, hem zirvesinden sunduğu panoramik Ortahisar manzarası hem de eteklerinde sıralanan yüzlerce yıllık taş mimarili konağıyla görülmeye değer bir manzaraya sahip.

Turizm olanakları bakımından çok gelişmiş olan beldede Ortahisar Kalesi manzaralı mağara oteller, yöresel yemekler tadabileceğiniz restoranlar ve yüzlerce çeşit el sanatı ürünü bulabileceğiniz hediyelik eşya dükkanları hizmet veriyor. Tarihi kalenin metrelerce uzanan tünellerini keşfettikten sonra Kapadokya'nın binlerce yıllık kültürel yapısını incelemek için bölgenin ilk ve tek etnografya müzesi olan Ortahisar Etnografya Müzesi'ni de gezmenizi öneririz.

Açık olduğu saatler

  •  Haftanın her günü 10.00-18.00

Giriş ücreti

  • 30 TL

Konum Linki

Yazar Notu: Ortahisar Kalesini görmek için tepeye çıkmanız gerekiyor. Çocuklu aileler ve yaşlılar için zorlayıcı olabilir.

21- Özkonak Yeraltı Şehri

Ürgüp'te 30 kilometre uzaklıkta Avanos sınırlarında yer alan Özkonak Yeraltı Şehri, binlerce kişinin birlikte yaşadığı devasa bir yerleşim olarak ilgi çekiyor. İdiş Dağı'nın yamacındaki volkanik kayalar oyularak tasarlanan şehrin ilk olarak M.Ö. 400 yıllarında inşa edildiği ve sonradan bölgeye gelen rahipler tarafından genişletildiği düşünülüyor.

3000 kişinin aynı anda ibadet ettiği devasa Zeus Mabedi ile tüm dünyadan insanların ilgisini çeken Özkonak Yeraltı Şehri’nin yerin metrelerce altına oyulmuş yaşam odaları, tapınakları, depoları, tünelleri ve şehre her zaman temiz hava girmesini sağlayan benzersiz havalandırma sistemlerini görülmeye değer güzellikte. Dört katı 1972 yılında turizme açılan şehir, her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor.

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü
  • 08.00-16.15

Giriş ücreti

  • 130 TL

Konum Linki

22- Güray Müze

Kızılırmak Nehri'nin kırmızı kumlarından yapılan Kapadokya'nın ünlü çömlek ve seramiklerinin yanı sıra 5000 yıllık el sanat eserlerini de görmek için Güray Müze’yi ziyaret edebilirsiniz. Bölgenin el sanatları açısından en gelişmiş ilçesi olan Kızılırmak Nehri kenarındaki Avanos’un merkezinde, Ürgüp'e sadece 12 kilometre uzaklıkta yer alan Güray Müze, sanat severlerin de ilk uğraması gereken yerlerden biri.

Taş ve kilden yapılmış etkileyici heykellerin yanı sıra büyüleyici Kapadokya ve Kızılırmak Nehri fotoğraflarını da inceleyebileceğiniz müzenin mağazasında ise Avanos’un ünlü seramik ve çömleklerini satın alabilirsiniz. Türkiye'nin ilk seramik müzesi olan Güray Müzesini mutlaka ziyaret etmenizi öneriyoruz.

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 09.00-18.30

Giriş ücreti

  • 100 TL

Konum Linki

23- Hacı Bektaş-ı Veli Türbesi ve Müzesi

Ürgüp’e yaklaşık bir saat uzaklıktaki Hacıbektaş ilçesi, Nevşehir ve Kapadokya'nın kültürel merkezi konumunda. Her köşesinde tarihi kiliseler, camiler, medreseler, türbeler bulunan ilçede özellikle 13. yüzyıl İslam düşünürü ve Bektaşi öğretisinin kurucusu Hacı Bektaş-ı Veli’nin türbesi, her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor.

Hem Bektaşiliğin hem de İslamiyet'i Kapadokya bölgesine yayıldığı yer olmasından dolayı büyük öneme sahip Hacıbektaş’ın merkezinde, Dikilitaş Sokak üzerinde yer alan Hacı Bektaş-ı Veli Türbesi, 1964 yılında müze haline getirildi. Klasik Osmanlı ve Selçuklu mimari tarzıyla inşa edilmiş tarihi bir konakta hizmet veren müze, Bektaşi kitapları ve günlük yaşamda kullandıkları eşyalar gibi binlerce eserden dolayı sıkça ziyaret ediliyor.

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 08.00-17.00

Konum Linki

24- Kurşunlu Camii (Damat İbrahim Paşa Külliyesi)

Ürgüp’e sadece 25 kilometre uzaklıktaki Nevşehir'de Osmanlı döneminden kalan en etkileyici yapılardan birini yakından görebilirsiniz. 1726 ile 1727 yıl arasında inşa edilen ve Kurşunlu Camii olarak da bilinen Damat İbrahim Paşa Külliyesi, Lale Devri'nden günümüze kadar sağlam kalmayı başarmış büyüleyici bir mimari şaheser.

Klasik Osmanlı külliyesi mimarisiyle ve kesme taşlarla inşa edilen devasa yapının içerisinde cami, medrese, şadırvan, sıbyan mektebi, kervansaray, kütüphanenin yanı sıra dini eğitimlerin verildiği medrese odaları da sıralanıyor. Tarih, kültür ve inanç turlarının önemli bir parçası olan Damat İbrahim Paşa Külliyesi, size bölgede yaygın olarak görülen kaya oyması kiliselerden çok daha farklı bir mimari manzara sunacak.

Konum Linki

25- Üzengi Vadisi

Ürgüp, sadece büyüleyici kaya oluşumları ve devasa peribacaları ile değil, Üzengi Vadisi ortasından akan Üzengi Çayı’nın şifalı olduğuna inanılan suları için de çok ziyaret ediliyor. Ürgüp'e sadece 10 dakikalık yürüyüş mesafesinde yer alan vadi, kaliteli üzüm bağları ve kayalara oyulmuş güvercin yuvalarıyla süslü bir sağlık merkezi konumunda.

Üzengi Çayı’nın her iki tarafından fışkıran ve başta böbrek hastalıkları olmak üzere onlarca rahatsızlığın tedavisi için kullanılan kaynak sularını siz de tadabilir veya çay kenarındaki mesire alanlarında temiz havada piknik yaparak yorgunluk atabilirsiniz. Kapadokya’nın gizli cenneti olan Üzengi Vadisi’nin büyüleyici manzaralarını sıcak hava balon uçuşlarıyla kuş bakışı da izleyebilirsiniz.

Konum Linki