Genel

Urfa da Gezilecek Yerler

Urfa da Gezilecek Yerler Nerelerdir? Şanlıurfa’ya son ziyaretim o kadar uzaktı ki, sadece “şıllık tatlısı”nı hatırlıyorum. Gerçi itiraf etmeliyim ki, neden bu benim gözüme çarptı 😁. Ek olarak, arazinin Indiana Jones filmlerinde görülen çöl manzaralarına benzerliği hafızamda yer ediyor.

Abone Ol

Türkiye’de yaptığımız seyahatlerde, karşılaştığımız tüm şehirlerden sıyrılan Urfa da dahil olmak üzere birkaç yeri kaçırdık. Şanlıurfa da gezilecek yerler oldukça fazladır. Özellikle Harran semti, 19. yüzyıldaki Osmanlı yerleşiminden bu yana gelenek ve göreneklerini koruyan Bedevilerle övünür. Kentin Arap kültürüyle olan yakın bağları günlük hayatın her alanında kendini gösteriyor. Çevredeki manzaraya, gölgede birkaç saat geçirmenin bile kurak iklim nedeniyle dudaklarınızı kavrulmuş ve çatlamış bırakabileceği geniş çöller hakimdir. Kentin mimarisi, çöl ortamını yansıtır ve klasik yerleşim yerlerinden belirgin şekilde farklıdır. Harranlılar nadiren Türkçe konuşurlar, yetişkinler başka dilleri tercih eder. Çocuklar ise Türkçeyi öğretmenlerinden öğrendikleri ilkokula gidiyorlar. Şalvar giyen erkekler ve renkli yanardöner ve uzun önlükleri tercih eden kadınlar ile geleneksel kıyafetler hala tercih ediliyor.

şanlıurfa da gezilecek yerler

Zengin tarihi dokusuyla büyüleyen Şanlıurfa’da mutlaka görülmesi gereken yerlerin hepsini sizler için özenle derledik.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan ve bir zamanlar Edessa olarak bilinen Şanlıurfa, buğday tarımının doğum yeri ve ilk camiye ev sahipliği yapmasıyla zengin bir tarihe sahiptir. “Peygamberler Yurdu” olarak tanınan ve tarihi öneme sahip bir merkez üssü olan Türkiye’nin en büyük 7. şehridir. Tarihte devrim yaratan bir site olan Göbeklitepe de burada bulunuyor. Efsaneye göre bu şehir, Nuh Tufanı’ndan sonra kurulan ilk şehirdi.

Urfa da Gezilecek Yerler

Milli Mücadele’deki zaferinden dolayı “Şanlı” unvanını alan bu antik kenti, ilkbahar ve sonbaharın keyifli aylarında gezmenizi öneririz. Urfa da Gezilecek Yerler listesi aşağıda ki gibidir;

Balıklıgöl

Şanlıurfa’daki tarihi yerlerimizin zirvesinde efsanelerle dolu Balıklıgöl var. 150 metre uzunluğa, 30 metre genişliğe ve 5 metre derinliğe sahip olan göl, masallardaki çok değerli balık türlerine ev sahipliği yapıyor. İbrahim Peygamber’in ateşe atılmasının ardından mucizevi bir olayın meydana geldiği ve her şeyin gül rengine döndüğü Balıklıgöl’ün kutsal yeri olduğu söylenir. Halkın büyük değer verdiği bu balıklara Balıklıgöl, Şanlıurfa’nın önemli bir simgesi olarak günümüze kadar ulaşmıştır.

Şanlıurfa Kalesi

Urfa Kalesi, antik çağlara kadar uzanan kentin önemli bir simgesidir. Akademisyenler, kalenin MÖ 10.000 yılına kadar uzanan neolitik bir alanda kurulduğunu tahmin ediyor. Özellikle 12.000 yıldan daha eski olan Balıklıgöl Heykeli, kale alanında kazılmıştır ve şu anda Şanlıurfa Müzesi’nde sergilenmekte ve bölgenin zengin tarihine bir bakış sunmaktadır.

Göbeklitepe

Listemizin dördüncü sırasında tarihin akışını değiştirmesiyle tanınan Göbeklitepe var. 10.000 (veya 12.000) yıl öncesine dayanan bu Neolitik dönem inanç merkezi, yerleşik hayata geçişle ilgili mevcut bilgilere meydan okuyan eserler ortaya çıkaran kazılar sırasında keşfedildi. 80 dönümlük ören yeri, 2005 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından resmi olarak 1. Derece arkeolojik sit alanı olarak kabul edildi. Göbeklitepe’nin tarihi kayıtlarda en eski ve kapsamlı tapınak olduğu belgeleniyor.

Aynzeliha Gölü

Efsanevi bir su kütlesi olan Aynzeliha Gölü, 150m²’lik bir alana yayılıyor ve Urfa Kalesi’nin hemen ötesinde yer alıyor. Onu çevreleyen irfan, bunun bir trajediden kaynaklandığını ileri sürer: Hz. Öldüğü yer daha sonra bugün bildiğimiz sakin göle dönüştü.