Genel

Ünye’de Gezilecek Yerler | En Güzel 9 Yer (2024 Güncel)

Ordu’nun sevimli Ünye ilçesi, Karadeniz’in en sevilen tatil cennetlerinden biri. Akdeniz’i aratmayan tertemiz plajlarıyla dikkat çeken Ünye, mineral bakımından zengin birçok rahatsızlığa iyi gelen ünlü siyah kumlarıyla da ilgi görüyor.

Abone Ol

Binlerce yıllık zengin bir geçmişe sahip Ünye’de tarihi hazineleri keşfedebilir, harika Karadeniz fotoğrafları çekebilirsin. El değmemiş doğal güzelliklerini tabiat parklarında yakından görebilir, çam ormanlarının masmavi Karadeniz sularıyla karıştığı manzaraları izleyebilirsin.

Ünye’de her bütçeye uygun otel ve pansiyonlar bularak güzel bir tatil yapabilirsin. Ayrıca burada geleneksel Karadeniz lezzetleri, Ünye pidesi ve taze deniz ürünleri tadabileceğin restoranlar da bulabilirsin. Hazırsan Ünye’de gezilecek yerlere, bilmen gereken soruların yanıtlarıyla başlıyoruz.

Ünye-Ordu arası ne kadar sürüyor?

Ünye-Ordu arası 35 kilometre. Otobüs ile yaklaşık 1 saatte Ordu’ya gidebilirsin.

Ünye’nin neyi meşhur?

Ünye, şifalı olduğuna inanılan siyah kumu, pidesi, tarihi çınar ağacı, sahili ile ünlü.

Ünye’de denize girilir mi?

Ünye’de denize girilecek birçok plaj yer alıyor. Bazı plajlarda işletmeler de bulmak mümkün. Elbette Karadeniz olduğunu unutmamalısın!

1. Ünye Kalesi

2500 yıllık Ünye kalesi, ilçenin en bilinen simgesel yapısı konumunda. Merkeze sadece 10 kilometre uzaklıkta Karadeniz’e hakim bir konumda bulunan Ünye Kalesi, M.Ö. 250 yılında Pontus Krallığı döneminde yapıldı. Kale, uzun tarihinde Roma, Bizans ve Osmanlılar dönemlerinde de kullanılmış. Çaleoğlu Kalesi adıyla da bilinen Ünye Kalesi’nin en önemli özelliği ise kayalar oyularak yapılmış olması.

Kalenin içinde birçok oda, sarnıç ve tüneli gezme şansı bulacaksın. Kapıları üstündeki taş oyması kabartmaları da inceleyebileceğin Ünye kalesinin bulunduğu konumdan ise panoramik Ünye ve Karadeniz fotoğrafları çekmeyi unutma. Surları ve tünellerinde gezebileceğin Ünye Kalesi, çevresini saran el değmemiş doğal güzelliklerle de çok sevilen bir doğa gezisi alanı.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Ücretsiz

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her gün açık.

2. Tarihi Burunucu Yarımadası

Ünye ilçesinin merkezinden 5 dakikalık yürüyüşle ulaşabileceğin Tarihi Burunucu Yarımadası, ilk uğraman gereken yerler arasında. Yarımadanın batısında Ünye Limanı, doğusunda ise Fener Burnu gibi turistik noktalar yer alıyor. Burunucu’nda panoramik Karadeniz manzaraları eşliğinde tarihi Ünye evleri arasında keyifli geziler yaparak da harika fotoğraflar çekebilirsin. Tertemiz denizin ve güneşin tadını çıkarmak için çok ziyaret edilen yarımadadaki yapılar ise 2019 yılında restore edildi.

Uzun sahilinde keyifli yürüyüşler yapabileceğin Tarihi Burunucu Yarımadası’nın çay bahçeleri, kafeleri ve restoranları çok ilgi görüyor. Özellikle gün batımları zamanı çarpıcı manzaralar izleyebileceğin yarımadada deniz manzaralı otellerden pansiyonlara kadar birçok konaklama alternatifi bulabilirsin.

Konum Linki

3. Çamlık

Ünye ilçesine yaklaşık 2,5 kilometre uzaklıktaki Çamlık beldesi, Karadeniz Bölgesi'nin gizli tatil cennetlerinden. Çamlık koyunun yanı başındaki beldenin arkası çam ağaçları, önü ise masmavi Karadeniz sularıyla çevrili. Yeşilin her tonunu görebileceğin Çamlık’ın havasının da oksijen oranı oldukça yüksek. Tertemiz ve berrak denizde yüzebilir, güneşlenebilir veya şnorkelli dalışlar yaparak güzel zaman geçirebilirsin.

Doğa yürüyüşlerine çıkmak, balık tutmak, piknik ve kamp yapmak için Çamlık, Ünye’nin en çok tercih edilen yerleri arasında. Çamlık’ta her bütçeye uygun pansiyonlar, oteller ve bungalov evler gibi konaklama seçenekleri de bulunuyor. Sahilinde sıralanan salaş balık restoranlarına mutlaka uğramanı ve taze Karadeniz balıkları tatmanı önerdiğim Çamlık’ta koyda akşam yürüyüşleri yaparak da büyüleyici gün batımı manzaraları izleyebilirsin. Ünye’den Çamlık Beldesi'ne araç kiralama hizmeti alarak bölgeyi gezerek veya otobüsle ulaşabilirsin.

Konum Linki

4. Ünye Kadılar Yokuşu

Osmanlı döneminde birçok ünlü kadı yetiştiren Ünye’de kadılar, yokuş bir yolda kendi konaklarını yaptırıyordu. Zamanla tam bir kadılar mahallesi haline gelen yokuşta günümüze kadar ulaşmış birbirinden güzel Osmanlı evleri sıralanıyor. Taşlarla döşenmiş dar yollarda keyifli bir yürüyüş yaparak Kadılar Yokuşu konaklarını gezebilirsin.

Etkileyici taş işçilikleri ile ünlü olan kadı konakları, el yapımı ahşap oymalarıyla da görülmeye değer güzellikte. Adeta bir açık hava müzesini andıran Kadılar Yokuşu, hem tarih ve kültür hem de fotoğrafçılık meraklılarına unutulmaz bir gezi deneyimi yaşatıyor. Ünye merkezinden kısa bir yürüyüşle taksi ve toplu taşıma araçlarıyla kolayca Kadılar Yokuşu’na ulaşabilirsin.

Konum Linki

5. Tarihi İskele

Ünye Cumhuriyet Meydanı’nın sahil yolu bölümünde yer alan Ünye Tarihi İskele’ye kısa bir yürüyüşle ulaşarak büyüleyici Karadeniz manzaralarının tadını çıkarabilirsin. Taş ve ahşaptan yapılan iskele, Karadeniz’in içlerine uzanıyor. İskele, özellikle gün batımlarında muhteşem fotoğraflar çekmek isteyenlerin ilk uğradığı yer.

Geceleri özel olarak aydınlatıldığında da çarpıcı bir manzara sunan Ünye Tarihi İskele’nin manzaraları eşliğinde denizin tadını çıkararak doyasıya yüzebilirsin. İskele çevresinde balık restoranlarından kafeler ve çay bahçelerine kadar birçok olanak bulman da mümkün.

Konum Linki

6. Yaşayan Kültürel Tarih Müzesi

Ünye’nin binlerce yıllık tarihi zenginliği en iyi görebileceğin yer Yaşayan Kültürel Tarih Müzesi. Hem 19. yüzyıl klasik Osmanlı mimarisini yansıtan konağı hem de geniş koleksiyonlarıyla dikkat çeken müze, ilçenin çok ziyaret edilen yerlerinden. Aslına uygun olarak 2013 yılında restore edilen konağın nostaljik odalarında keyifle gezebilirsin.

Müze koleksiyonunda ise yöresel günlük eşyalar, yerel kıyafetler, el sanatı ürünleri ve Ünye’nin kültürünü yansıtan objeleri inceleyebilirsin. Ünye Yaşayan Kültürel Miras Müzesi, bölgenin kültürel zenginliğini anlamak için mutlaka uğramanı önerdiğim yerler arasında.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Ücretsiz

Açık olduğu saatler

  • Pazartesi günleri hariç haftanın her günü 09.00 ile 17.00 saatleri arasında açık.

7. Ünye Sahili

Ünye’nin en sevilen gezi alanlarından biri 27 kilometre boyunca çarpıcı manzaralar sunarak ilerleyen Ünye sahilinde manyetik özelliği bulunan ve birçok hastalığa iyi geldiği bilinen Ünye kumları yer alıyor. Bu siyah kumlar, mineral açısından oldukça zengin. Vücuttaki timüs bezini çalıştırarak uyku sorunları, romatizma, sedef ve stres gibi birçok hastalığa iyi gelen Ünye kumlarını denemeni öneririm.

Sahil çevresinde bu kumlardan yapılan birbirinden güzel süs eşyaları ve takılar da satın alabilirsin. Hem keyifli akşam yürüyüşlerine çıkarak hem de bisiklet kiralayarak Ünye sahilini keşfe çıkabilirsin. Sahil kenarında balık restoranları, kafeler, çay bahçeleri ve piknik alanları da bulabilirsin. Sıcak yaz aylarında ise Ünye sahili boyunca sıralanan birbirinden güzel plajlarda Karadeniz’in tadını doyasıya çıkarabilirsin.

Konum Linki

8. Çınarsuyu Tabiat Parkı

Ünye ilçesine sadece 10 kilometre uzaklıkta bulunan Çınarsuyu Tabiat Parkı, Karadeniz Bölgesi'nin en güzel tabiat parklarından biri olarak keşfedilmeye değer. Deniz kıyısında Çınarsuyu Deresi'nin etrafında kurulan parkta çam, gürgen ve kayın ağaçları arasında yılın bütün yorgunluğunu atabilirsin. Birçok farklı kuş türüne de ev sahipliği yapan Çınarsuyu Tabiat Parkı’nda yürüyüş yaparak gizli koyları keşfedebilirsin.

Çam ağaçları altında piknik ve kamp yapabileceğin parkın her köşesinde kartpostal güzelliğinde fotoğraflar çekebilirsin. Yemyeşil ormanlarla masmavi Karadeniz’in birleştiği Çınarsuyu Tabiat Parkı’nda tertemiz koylarda doyasıya yüzebilir ve kalabalıklardan uzakta dinlenebilirsin. Parkta kamp alanlarının yanı sıra kır evleri, bungalovlar ve doğa otelleri gibi olanaklar da bulabilirsin.

Konum Linki

9. Asarkaya Kent Ormanı

Ünye merkezine sadece 8 kilometre uzaklıktaki Asarkaya Kent Ormanı, doğayla iç içe zaman geçirmek için en ideal adreslerden biri. Hem toplu taşıma hem de taksilerle kent ormanına ilçe merkezinden kolayca gidebilirsin. Deniz seviyesinden 364 metre yükseklikte yer alan kent ormanı, kendine özgü bitki zenginliğiyle özellikle yaz aylarının sevilen piknik alanlarından biri haline geldi.

Karadeniz’in 180 derecelik manzaralarını sunan kafe ve restoranların hizmet verdiği Asarkaya Kent Ormanı’nda çocuk oyun alanları, kamelyalar, salıncaklar, piknik ve mangal alanları gibi olanaklar da bulabilirsin. Tertemiz havada doğa yürüyüşlerine çıkabileceğin kent ortamında kuş gözlem turlarına katılarak ise muhteşem fotoğraflar çekebilirsin. Karadeniz sahil yoluna sadece 3 kilometre uzaklıkta olan Asarkaya Kent Ormanı’nın en güzel manzaralarını ise sonbahar aylarında görebilirsin.

Konum Linki