Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Rize'de il koordinasyon toplantısına katıldı.

Rize Belediyesi'nde Vali İhsan Selim Baydaş, milletvekilleri ve belediye başkanlarının katılımı ile gerçekleşen toplantıda Rize'nin ulaştırma ve alt yapı projeleri masaya yatırıldı.

Toplantı ardından basın toplantısı düzenleyen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, devam eden ve planlanan yatırımlar hakkında bilgi verdi.

Bakan Uraloğlu yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
"Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Türkiye Yüzyılı’nı inşa edecek adımları atmaya devam ediyoruz. Sayın Valimizle, milletvekillerimizle, belediye başkanlarımızla, il başkanlarımızla ve şehrimizin önde gelen siyasetçileriyle bir araya geldik. İl koordinasyon toplantısını gerçekleştirerek Rize’nin ihtiyaçlarını ve neler yapabileceğimizi masaya yatırdık.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak son 21 yılda Türkiye’nin ulaşım ve iletişim altyapısına yaptığımız yatırım tutarı yaklaşık 4 Trilyon 173 milyar Lira. Bölünmüş yol uzunluğumuzu 6 bin 100 kilometrelerden 29 bin kilometrenin üzerine çıkardık. 26 olan havalimanı sayısını 57’ye yükselttik. Bölünmüş yollar, otoyollar, köprüler, tüneller, demiryolları, havalimanları… Velhasıl saymakla bitmeyecek nice eser. Üstelik bunların yapımı onlarca yıl da sürmedi. 

Şu anda her gün üzerinde yol aldığınız Karadeniz Sahil Yolu’nu hatırlayın. Yapılmasını yıllarca bekledik. Hatta umudu kesmiştik. Bu yol, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı kapsamında yürütülen 1700 km uzunluğundaki Karadeniz Çevre Karayolu Geliştirme Projesinin en önemli bölümünü oluşturuyordu. Hamdolsun 2007 yılında Karadeniz Sahil Yolu tamamlandı. Karadenizli kardeşlerim yollarda yaşanan çileleri unuttu. Karadeniz Sahil Yolu ile Samsun’dan Sarp Sınır Kapısı’na kadar hareket geldi, bereket geldi.

Avrupa ile Orta Asya’ya açılan Kafkasya Koridoru üzerinde yer alması Rize’yi Doğu Karadeniz’in önemli merkezlerinden biri haline getirmiştir. Hızla büyüyen ve gelişen Organize Sanayi Bölgesi ve yapım çalışmaları devam eden İyidere Lojistik Limanı’nın tamamlanmasıyla da Karadeniz’de önemli bir lojistik üs haline gelecektir.  

Bu kapsamda son 21 yılda Rize’nin ulaşım ve iletişim altyapısı yatırımları için yaklaşık 75 Milyar Lira harcadık. 2003’e kadar sadece 16 kilometre bölünmüş yolu vardı biz 175 kilometre daha yaparak toplamda 191 kilometreye ulaştık. Yollarının sadece 2 kilometresi BSK kaplamalıydı 365 kilometreye yükselttik.

Karadeniz Sahil Yolu,  Ovit Tüneli ve Bağlantı Yolları, İkizdere Şehir Geçişi, Hurmalık-1 ve Hurmalık 2 Tünelleri ve Rizeli vatandaşlarımızın 70 yıl boyunca hayalini kurduğu Salarha Tüneli gibi çok önemli projeleri tamamladık. Nicelerine de devam ediyoruz. Gün içinde Pazar Caddesinde, Derepazarı – Kendirli ve Çayeli – Hemşin Yollarımızda incelemelerde bulunacağız.

Ayrıca belirtmek isterim ki; Ardeşen-Ayder Yolu için ihale süreci başlamıştı. 36.7 km’lik yolumuzun da ihalesini bu ay içerisinde tamamlayıp en kısa zamanda imalatlara başlayacağız. 

İyidere-İkizdere-Ovit Yolu’nun ikmal halesini de yaptık. İyidere-İkizdere arasındaki 37 km’lik kısmı da bitiyoruz. İkizdere-Ovit arasındaki 19 km’lik kısmı da en kısa zamanda yatırım programına alacağız.

Ardeşen-Ayder-Tunca Yolu’nun Ayder-Tunca bağlantısındaki 6 km’lik ortak yolun çalışmaları da devam ediyor. Kalan 12 km’lik kesimle ilgili çalışmalarımızı da planlayacağız.

Rize -Pehlivantaşı-Kalkandere yolunda çalışmalarımız sürüyor. 18,5 kilometrelik hattı 2024 yılı içinde tamamlayarak hizmete almayı planlıyoruz.

Dünyanın deniz üzerine inşa edilen sayılı, ülkemizin ise Ordu-Giresun Havalimanı’ndan sonra ikinci havalimanı olan Rize-Artvin Havalimanı’nı  geçen yıl Mayıs ayında hizmete açtık. Rize-Artvin Havalimanımız dünyadaki 5. havalimanı oldu.

3 bin metre uzunluğundaki pisti ve yılda 3 milyon yolcuya hizmet verebilecek kapasitede terminal binası ile bölgenin havayolu ulaşımı ihtiyaçlarını eksiksiz karşılamaktadır.

Rize - Artvin Havalimanı’nda açıldığı tarihten günümüze kadar; iç hatlarda toplamda 8 bin 510, dış hatlarda ise toplamda 120 uçuş gerçekleşmiştir. Genel toplamda yaklaşık 8 bin 630 iniş-kalkış trafiği olmuştur. 1 milyon 200 bin üstünde yolcu trafiği gerçekleşmiştir. Rize-Artvin Havalimanımız da günlük 6 uçuş İstanbul Havalimanı, 4 uçuş Sabiha Gökçen ve 2 uçuş Ankara olmak üzere toplamda 12 uçak gidiş-geliş 24 uçuş trafiği gerçekleşmektedir. Yılsonuna kadar da açıldığı günden itibaren 2 milyon yolcumuzun Rize - Artvin Havalimanımızdan faydalanacağını öngörüyoruz.

Rize-İzmir uçuşlarını da başlatıyoruz. İlk sefer 18 Eylül’de yapılacaktır. 
Ekim ayından itibaren her cumartesi Rize-İzmir arasında uçuşlar devam edecek. Kasım ayından itibaren de bu uçuşları haftada iki sefere çıkarmayı planlıyoruz.

Havalimanımızda hakim pist başına hizmet edecek şekilde aletli iniş sistemi olan bir ILS sistemi vardı. Şimdi pistin diğer başına da bir ILS sistemi kurulmasının fayda sağlayacağını değerlendirerek ön çalışmaları yaptık ve tedarik sürecini başlattık. Her havalimanının kendine has bir dinamiği ve özelliği var. Her havalimanımız  “hava seyrüsefer emniyetinin” sağlanması ilkesi gereği ve uluslararası kurallar doğrultusunda tasarlanarak, inşa ediliyor. Herkes emin olsun ki biz tüm havalimanlarımızda vatandaşlarımızın can ve mal emniyetini en üst düzeyde tutarak hiçbir harcamadan kaçınmıyoruz. Gerekli görüldüğü takdirde de ilgili kurumlarımızla değerlendirmeleri yaparak atılması gereken adımları atıyoruz.

Haber: Tufan Kuleli