Bir otelde düzenlenen açılışa Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun yanı sıra Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, AK Parti Trabzon Milletvekilleri Adil Karaismailoğlu, Yılmaz Büyükaydın, Vehbi Koç, Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Ortahisar Belediye Başkanı Av. Ahmet Metin Genç, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Mali İşler Birliği Bölüm Başkanı Odoardo Como, AB Dış İlişkiler Genel Müdürü Burak Aykan, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, iş insanları ve diğer ilgililer katıldı.
Trabzon Sürdürülebilir Kentsel Ulaşım Planı’nın tanıtımının yapıldığı bir video gösterimi ile başlayan açılışta konuşma yapan Bakan Uraloğlu “Fatih'in fethettiği, Yavuz'un yönettiği, Kanuni'nin doğduğu ve Atatürk’ün üç kez ziyaret ettiği baba ocağım Trabzon’da sizlerle bir arada olmaktan duyduğum memnuniyeti ifade ediyorum.
Trabzon’umuzun geleceğini şekillendirmek, daha sürdürülebilir ve yaşanabilir bir Trabzon inşa etmek adına hayata geçirdiğimiz; “Sürdürülebilir Kentsel Ulaşım Planı" projesi vesilesiyle sizlerle bir araya geldik.
Ulaşım, haberleşme ve şehircilik alanında gerçekleştirilen yatırımlarla çehresi aydınlanan Türkiye’mizin gelecek vizyonunu; dünyanın nabzını tutarak, teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek ve daima entegrasyonu merkeze koyarak şekillendiriyoruz.
Türkiye Yüzyılı'nda, insan ve çevre odaklı, akıllı ve güvenli entegre ulaştırma sistemleri ve hızlı iletişim ağlarıyla, dünyada öncü olmak vizyonuyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
Çünkü ulaşım ve iletişim yatırımlarını; kesintisiz kalkınmanın, rekabetçi bir ekonominin, sosyal etkileşimin, sürdürülebilir şehirciliğin ve refahın temeli olarak görüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız liderliğinde son 22 yılda 100 yıllık işler yaptık.” dedi.
Konuşmalarına Trabzon Havalimanı ve Trabzon Raylı Sistem projeleri ile ilgili bilgi vererek devam eden Bakan, “Trabzon’umuza yeni bir havalimanı kazandırmak için çalışmalara başladık. Önce mevcut havalimanımızın öncelikli olarak yapılması gereken yapılarının inşaatına başladık. Mevcut iç hatlar terminal binasına iki adet sabit yolcu köprüsü ve körük ekleyeceğiz.
Özellikle yeni dış hatlar gelen yolcu terminali ve CIP binasının aciliyeti vardı. Yıl sonuna kadar 3 bin 240 metre uzunluğundaki yeni pist ve 10 milyon yolcu kapasiteli 110 bin metrekare büyüklüğündeki yeni terminal binasının fizibilite çalışmalarını tamamlayarak ihale sürecini başlatalım istiyoruz. Sonrasında Trabzon Havalimanı’nın yapım sürecini başlatacağız. Tamamlandığında Trabzon’a uzun yıllar hizmet edecek çok kıymetli bir eseri önümüzdeki yıllarda olacaktır.” dedi.
Trabzon Raylı Sistem projesi ile ilgili de bilgi veren Bakan Uraloğlu, “Akçaabat ilçesi, Meydan Bölgesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Trabzon Otogarı ve Trabzon Havalimanı arasındaki yolculuk talebine cevap verecek olan Trabzon raylı sistem hattımız için de çalışmalarımıza başladık. Büyükşehir Belediyemizle güzel bir iş birliği yaptık. Sayın Cumhurbaşkanımızın onayı ile bu projenin bir tarafından tuttuk, belediyemiz ile beraber şehrimize kazandıracağız.” şeklinde konuştu.
Vali Yıldırım konuşmasında, “Dünyada büyük dönüşümlerin yaşandığı son yüzyılda sürekli göç alan şehirlerimiz metropollere dönüştüğünü söyleyerek, “Büyüyen şehirlerdeki ekonomiyi merkeze alan yaşam anlayışı üzücüdür ki zamanla şehir insanını kültürel değerler ve çevre değerlerinden uzaklaştırmakta; uzun vadede yaşanılamaz kentler ile baş başa kalmamıza neden olmaktadır. Ünlü filozof Fârâbî “Şehir, bütün uzuvları mükemmel çalışan bir beden gibidir.” derken şehrin tüm unsurlarıyla ve sürekli koordine olması gereken yapısına vurgu yapmaktadır.
İnsanların huzurlu ve sağlıklı bir hayat sürebilmeleri için şehirlerin insan ve çevreyi merkeze alan bir sosyo-ekonomik kalkınmayı esas almaları gerekmektedir. İslam medeniyetinin zirvede olduğu dönem şehirlerine baktığımızda, Şam’dan Bağdat’a, Endülüs’ten Saraybosna’ya, Buhara’dan Semerkant’a Bursa’dan İstanbul’a şehirlerdeki yüksek düzeyde insan ve çevre hassasiyetini müşahede ederiz. Bu şehirlerin sakin, mütevazı, mutlu şehirler olduklarını görürüz.
“Yaşanılabilirlik” şehirler için en ayırt edici özelliktir. Bugün gelinen noktada; yaşanılabilir şehirler için, uzun vadede ihtiyacı karşılayacak, halkın kullanımına açık alanların etkin biçimde planlandığı, insan odaklı kentsel yaşam alanlarının oluşturulması zaruridir.
Avrupa Birliği tarafından aday ülkelere 2014-2020 yıllarını kapsayan ikinci döneminde Ulaştırma Sektörel Operasyonel Programı altında uygulanan, kısa adı Trabzon SKUp olan Trabzon Sürdürülebilir Kentsel Ulaşım Planı şehrimizde yaşanılabilir ve sürdürülebilir bir hayata katkı sağlamayı hedefliyor. SKUp'lar, geleneksel planlama yöntemlerinden daha kapsamlı bir yaklaşımı benimseyerek şehirlerin geleceğini düşünmektedir. Bu planlar, ulaşım verimliliğini artırmakla kalmayıp aynı zamanda toplumun refahını ve çevreyi de gözetmektedir” dedi.
Trabzon'daki bu projenin, kentteki hareketlilik sorunlarını değerlendirmeyi, toplu taşımayı geliştirmeyi, bisiklet ve yaya yollarını inşa etmeyi ve trafik sıkışıklığını azaltmayı amaçladığını ifade eden Vali Aziz Yıldırım, “Projenin Karadeniz’in bu kadim, tarih, kültür, sanat, spor ve turizm şehrinde çevre ve yaşam kalitesi açısından olumlu etkileri olacağına gönülden inanıyorum.
Bizler şehri yönetirken bütüncül bir bakış açısıyla hareket etmek gerektiğinin farkındayız. Bu bakımdan şehrimizde yaşanabilirlik ve sürdürebilirlik alanındaki çalışmaları disiplinler arası verilerle destekliyoruz. Yerel ve merkezi yönetimlerin tam bir işbirliği içinde, şehrin sakinleri ile ortak kararlar almayı, ortak bir paydada birleşmeyi önemsiyoruz.
Şehrimizi bizden sonraki nesillere; imar edilmiş, huzurlu ve yaşanabilir bir şekilde bırakmak hepimizin ortak sorumluluğudur. Şehirlerimiz medeniyetimizin birer aynası olarak geleceğe taşımalıyız. Toplumsal barışımıza ve insanımızın huzuruna katkı sağlayacak şehirleri inşa ve ihya etmeliyiz.
Bu vesile ile projede emeği geçen herkese teşekkür eder başta Sayın Bakanımız olmak üzere tüm misafirlerimize katılımları dolayısıyla şahsım ve şehrimiz adına şükranlarımla saygılarımı sunuyorum” dedi.
Konuşmaların ardından açılış töreni toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.
Trabzon Valiliği Basın Birimi