Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) tarafından yürütülen ve Ticaret Bakanlığı'nın desteklediği Trabzon Sağlık Turizmi Projesi kapsamında yapılacak çalışmaları kamuoyuyla paylaşmak için düzenlenen basın toplantısına TTSO Başkanı Erkut Çelebi, Trabzon İl Sağlık Müdürü Dr. Hakan Usta, TTSO Başkan Yardımcısı Mehmet Çelebi, TTSO Meclis Katip Üyesi ve Sağlık Turizmi Proje Yetkilisi Mehmet Üçüncüoğlu, Trabzon'da sağlık turizmi yetki belgesiyle faaliyet gösteren hastane, sağlık kuruluşu ve turizm acentesi yetkilileriyle basın mensupları katıldı.
ÇELEBİ: TÜRKİYE'DE SAĞLIK TURİZMİ PROJESİ YÜRÜTEN TEK ODAYIZ
TTSO Başkanı Erkut Çelebi, oda olarak uzun zamandır Trabzon'da sağlık turizmini geliştirmek için çalışmalar yaptıklarını belirterek, "Alternatif turizm olanakları yaratarak insanları bölgemize çekebilmenin yollarını arıyoruz.
Sağlık turizmi pazarı dünyada şu anda resmi rakamlara göre 100 milyar doların üzerinde, gayri resmi rakamlara göre de 500 milyar dolara ulaşmış durumda. Biz de bu pazardan pay alabilmek adına Türkiye'de sağlık turizmi konusunda kümelenme projesi yapan tek ticaret ve sanayi odası olduk. Sağlık turizmi yetki belgesi olan sağlık kuruluşlarımızı, hastanelerimizi, turizm acentelerimizi kümelenme projesi çatısı altında toplayarak çalışmalarımıza başladık. İlk adımda Gürcistan, sonra Azerbaycan pazarına yöneldik. Son olarak geçen hafta Bakü'de yaptığımız temaslar ve ikili iş görüşmeleri olumlu geçti. Talepler büyük. Basamak basamak gideceğiz. Sektörü, bölgemizi, bölgemizdeki sağlık kuruluşlarını tanıtıp, buradaki potansiyeli bölge ülkelerine gösterip, oradaki hastaları bölgemize çekmek için çalışmalar yapmaya başladık ve devam ediyoruz" dedi.
"TRABZON'DA YAPILAN DİREKT UÇAK SEFERLERİNİ ARTIRMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ"
Sağlık turizmi çalışmaları için gittikleri ülkelerde başka turizm çeşitleri üzerine de çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Çelebi, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bunun yanında ticaret ve alışveriş yapmak için Trabzon'a gelmek isteyen Azerbaycan, Gürcistan, İran'dan insanları getirmenin çalışmalarını da yapıyoruz. Daha önce Trabzon'a Bakü'nün bizim çalışmalarımızla 2 uçak seferi koyulmuştu. Bu seferler haftada dörde çıkacak. Türk Hava Yolları da bir çalışma yapıyor. Onlar da belki bir uçak koyacaklar. Yani yoğunluk git gide artıyor. Arkasından Tiflis ile ilgili yine uçak seferi koyma çalışmalarımız var. Onlar 30 adet garanti koltuk istiyorlar. Eğer bu konuyu da çözersek Tiflis'ten de uçak seferlerini başlatacağız. Aynı şekilde Tebriz de var. Onlar Van bölgesinde çalışıyorlar. Van-Trabzon uçak seferlerinin saatlerini ayarlayıp o konuda da bir çalışma yapmayı amaçlıyoruz. Yaz aylarında zaten turizm konusunda çok sıkıntı çekmiyoruz. Geri kalan ayları da sağlık turizmi, alışveriş turizmi ve diğer turizm konularıyla ilgili çalışıp doldurmayı amaçlıyoruz."
"TIP ÖĞRENCİLERİNİ BÖLGEMİZE GETİRMEYE ÇALIŞACAĞIZ"
TTSO Başkanı Erkut Çelebi, özellikle Azerbaycan'dan Tıp Fakültesi öğrencilerinin Trabzon'da eğitim görmesi ve sağlık turizmi çalışmalarına katkıda bulunması için girişimler de yapacaklarını vurgulayarak, "Bu konuda rektörlerimizle de bir çalışma gerçekleştireceğiz. Azerbaycan, Gürcistan her sektörde bizim için büyük pazar. Tabi Rusya pazarını hiç unutmadık. Rusya'ya giden bir gemi konusunda daha önce çalışmalar vardı. Bu konuda bir yatırımcı arıyoruz. Azerbaycan'la karşılıklı turizm hareketinin de başlaması için firmalardan uçak bilet fiyatlarını bir miktar düşürmelerini istedik" dedi.
"TÜM KURUMLAR BİRLİKTE ÇALIŞIRSA BAŞARILI OLURUZ"
Başkan Çelebi, turizmde her kurumun birlikte çalışmasının ve güç birliğinin önemli olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:
"MÜSİAD'ın 28 - 29 Şubat'ta turizm çalıştayı olacak. Onlara da destek vereceğiz. Biz o tarihlerde Bakü'den bir alım heyeti şeklinde üst düzey yöneticileri buraya getirmeyi düşünüyoruz. Bütün kurumlarla beraber çalışmak zorundayız. Eğer böyle çalışırsak hep birlikte kazanırız. Turizm bizim için çok büyük potansiyel. Her türlü fırsatı değerlendiriyoruz. Bir yerde bizim için ışık yakan birisi varsa hemen oraya gidip Trabzon'a değer katmasını sağlıyoruz. Özellikle Körfez bölgesinden açığı kapatmamız lazım. Daha yoğun çalışmamız lazım. Buradaki fuarlara daha yoğun girmemiz lazım. Özellikle o potansiyeli kullanmak için o bölgede bize her türlü yardımcı olacak firmalara da destek olmaya çalışıyoruz. Yoksa bu yazın hakikaten hepimiz için sancılı ve sıkıntılı geçer. Bunun şimdiden önlemlerini almak için kollarımızı sıvadık. Her zaman söylüyorum, bütün enerjimizin yüzde 70'ten fazlasını turizm sektörüne harcıyoruz. Maddi olarak da en büyük harcamamız burada. EMITT Fuarı'na 400 bin liralık bir desteğimiz oldu. Oradan da beklentilerimiz var. Ama yalnız Ticaret Sanayi Odası'nın gayretleriyle bu işler olmuyor. Biraz daha diğer kurumların da destek olması lazım. Lafı bırakıp biraz iş yapmaları lazım. Bazı dernekler, mesela MÜSI?AD'ı bu konuda takdir ediyorum. Çok iyi çalışıyorlar. Özellikle turizm konusunda destek vermelerinden dolayı kendilerine de teşekkür ediyorum. Beraber çalışırsak bir yerlere varırız. İşte gittik, gördük. Azerbaycan'da, Bakü'de önce güven sağlamamız lazım. Ticarette de güven önemli ama sağlıkta daha çok öne çıkıyor. Bu güveni sağlamamız için de hep birlikte oralara gidip güçlü bir birlikteliğimizi göstermemiz lazım. O yüzden bizle beraber gelen diğer kurumlara da teşekkür ediyorum."
USTA: SAĞLIK TURİZMİNDE GELECEKLE İLGİLİ UMUDUMUZ FAZLA
Trabzon İl Sağlık Müdürü Dr. Hakan Usta, TTSO ile sağlık turizmi çalışmalarının içinde bulunmaktan memnuniyet duyduklarını belirterek şunları söyledi:
"Azerbaycan'da ve diğer gittiğimiz yerlerde şunu net bir ifadeyle görebiliyoruz; bütünsel yaklaşımlar her zaman daha rağbet görüyor, daha bir güven telakki ediyor. İnsanlar karşılarında güvenilir bir şekilde bir muhatap olduğunu görebiliyor. Bu bağlamda da bu birlikteliği oluşturan Ticaret Sanayi Odası Başkanımız Sayın Erkut Çelebi'ye teşekkürlerimi tekrar tekrar borç biliyorum. Bu bütünlük olunca belki başkalarına açılmayan kapılar bize açılıyor. Trabzon ismi tabi ki büyük ama bizlerin de o isme yakışır ve bütünleşik bir şekilde parçalanmadan bir hizmeti yürütebilmemiz gerekiyor. Sağlık turizmi bizim için tabi ki çok önemli. Ülkemiz için önemli. Gerçekten dünyadaki pastadan pay alabilmek için mücadele veriyor ülkemiz. Geçen yıl sağlık turizmi pazarından 5 milyar dolar alınmış. Ülkemiz bunu 10 milyar dolara çıkartmaya çalışıyor. Biz de o anlamda ülkemize katkı sağlamak istiyoruz. Bu anlamda Ticaret ve Sanayi Odası üzerine düşen görevi fazlasıyla yerine getiriyor.
Hakan Usta, erişilebilirliği sağlayabildiğiniz her yerde her tür faaliyeti yapabilmenin daha kolay olduğunu da vurgulayarak, "Bu anlamda Trabzon güzel ve çekim alanı çok fazla olan bir şehir. Özellikle Bakü, Batum, Tiflis gibi çok yakın bir mesafede hızlıca gelinebilecek bir durumda olan farklı ülkelerin şehirleri var. Kültürleri bizle aynı olan ülkeler ve şehirler bunlar aslında. Bunun dışında Arap ülkelerinden Dubai olsun, Suudi Arabistan'da Cidde olsun, Almanya'daki direkt uçuş lokasyonları olsun Trabzon'a ulaşımı kolay kılıyor. Yakında inşallah başkanımızın girişimleriyle yapılacağını umut ettiğimiz Ukrayna ve Rusya seferleri var. Artık uçak olur veya feribot olur. O seferlerle birlikte buradaki çekim alanının daha da artırılmasıyla, üç aydan arta kalan zamanlarda da turizm canlanması olacaktır. Ama biz sağlık turizmi üzerinde bakacak olursak, Azerbaycan veya Gürcistan olsun gerçekten oralara göre çok çok üst seviyede sağlık hizmetini verebilen bir iliz. Gelecekle ilgili umudumuz oldukça fazla. Bu birlikteliğimiz devam ettiği sürece daha birçok lokasyonda sağlık turizmiyle alakalı kazanımları daha yukarılara çekmiş olacağız" dedi.