Trabzon’a gidilince ne yapılır?

Trabzon’a yaptığınız seyahatinizde, şehirdeki tarihi ve doğal güzellikleri gezebilir, Uzungöl gibi doğal alanlarda doğa yürüyüşü yapabilirsiniz.

Trabzon neyi ile ünlü?

Trabzon, muhteşem doğası, Sümela Manastırı ve Uzungöl gibi tarihi yapıları, yöresel lezzeti olan Hamsiköy sütlacı ve balık yemekleri ile ünlüdür.

Trabzon’da ne yemeli?

Trabzon’da mutlaka Karadeniz mutfağının eşsiz lezzetlerinden hamsi tava, mısır ekmeği ve Akçaabat köftesi tatmalısınız.


Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki Trabzon, kartpostal güzelliğindeki doğası ile öne çıkan yaylalarıyla dikkat çekiyor. Ülkemizde yayla turizminin yapıldığı ender şehirlerden birisi olan Trabzon, sadece yaylaları için değil tarihi yapıları ve güzel plajları için de ziyaret ediliyor .

Kara yolu ve hava yolu araçlarını kullanacak ulaşabileceğiniz Trabzon’da, havaalanı şehir merkezine sadece 6 kilometre uzaklıkta konumlanıyor. Trabzon’da şehir içi toplu taşıma araçlarını kullanırken Trabzon Kart olarak adlandırılan akıllı kart kullanılıyor.

Oksijene doyacağınız yemyeşil yaylaları, uzun sahilleri ve tarihi güzellikleri ile sizleri bekleyen Trabzon’daki görülmesi gereken yerlere gelin daha yakından bakalım. Şimdiden hepinize keyifli bir Trabzon gezisi dileriz.

Trabzon gezilecek yerler listesi:

1)  Sümela Manastırı

1Sumelamanastiri Min 1068X712-1

UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’ndeki Sümela Manastırı, Trabzon’da gezilecek yerler arasında başta geliyor. Halk arasında Meryem Ana Manastırı olarak anılan tarihi yer, Maçka İlçesi’nin Altındere Köyü sınırları içinde yer alıyor. Altındere Vadisi Milli Parkı sınırları içerisindeki Sümela Manastırı, il merkezine 42 kilometre ilçe merkezine ise 19 kilometre mesafede konumlanıyor.

Denizden 1150 metre yükseklikteki Rum Ortodoks manastır ve kilise kompleksi, haftanın her günü 08:00 – 17:00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. Müze Kart sahiplerinin ücretsiz bir biçimde girebileceği Sümela Manastırı’na girişlerde kartı olmayanlardan 450 TL alınıyor.

Tuğba’nın notu: Patika yolları ve merdivenleri ile yürüyüşü biraz zorlu bir hale getiren Sümela Manastırı’na giderken rahat ayakkabılar giymeniz, bu güzel tarihi eseri daha rahat ve güvenli bir şekilde gezebilmeniz açısından oldukça önemli.

Sümela Manastırı konumu

2)Trabzon Kalesi

2 Trabzon Kalesi.viki Min-1

Trabzon il merkezindeki Trabzon Kalesi, şehirde günümüze en iyi durumda ulaşabilen tarihi eserlerin başında geliyor. Yukarı Hisar, Orta Hisar ve Aşağı Hisar ismindeki üç ayrı kısımdan oluşan Trabzon Kalesi, deniz kıyısından başlayarak şehrin arkasındaki tepelere kadar uzanıyor.

Trabzon Kalesi’nin surlarının en eski bölümü MÖ 4. yüzyıl Roma Dönemi’ne tarihleniyor. Bizans Çağı’na ait eski temeller üzerinde yükselen Trabzon Kalesi, ücretsiz bir şekilde gezilebiliyor.

Trabzon Kalesi konumu

3) Atatürk Köşkü

3Ataurkkosku Min 1068X712-1

Atatürk’ün Trabzon ziyaretlerinde kullanılan köşk, il merkezine yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Atatürk Köşkü olarak anılan bu güzel bina, 1943 yılında müzeye dönüştürülerek hizmete açılmış. Avrupa Rönesans mimarisinin etkilerini yansıtan Atatürk Köşkü, Soğuksu semtinde küçük bir çam korusu içinde konumlanıyor.

Trabzon’da gezilecek yerler arasındaki Atatürk Köşkü, haftanın her günü 09:00 – 17:00 saatleri arasında gezilebiliyor. Müze Kart’ın geçerli olmadığı Atatürk Köşkü’ne giriş ücreti ise 30 TL.

Tuğba’nın notu: Atatürk Köşkü’nün içinde fotoğraf çekmek yasak. Fakat köşkün dışında güzel manzaraların tadını çıkararak bol bol fotoğraf çekebilirsiniz.

Atatürk Köşkü konumu

4) Ayasofya Kilisesi

4Ayasofya 1068X712-1

Eskiden Ayasofya Kilisesi olan tarihi bina, günümüzde cami olarak hizmet veriyor. Bir dönem de müze olarak hizmet veren Trabzon’un Fatih Mahallesi’ndeki Ayasofya Kilisesi, Trabzon Rum İmparatorluğu’nun günümüze en iyi şekilde korunarak ulaşan eserlerinden bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor. Bizans, Gürcü ve Selçuklu mimarisinden izler taşıyan Ayasofya, Trabzon şehir merkezinde gezilecek yerler arasında bulunuyor.

Ayasofya Kilisesi konumu

5) Boztepe

5Boztepeseyirterasi Ortahisarbelediye 1068X712-1

Trabzon şehir merkezinin 3 kilometre güneydoğusundaki Boztepe, eski zamanlardan beri dini açıdan önemli bir merkez olarak karşımıza çıkıyor. Bizans ve Pontus İmparatorluğu Döneminde Minthrion adı verilen tepede; Aziz John Kilisesi, Kaymaklı Manastırı, Ejderha Çeşmesi ve Panagia Theoskepastos (Kızlar) Manastırı yer alıyor.

Araklı İlçesi’ndeki Boztepe’deki seyir terasından şahane Trabzon manzaralarını seyredebilirsiniz. Güzel bir yürüyüş yolunu kullanarak ulaşabileceğiniz Boztepe Seyir Terasına girişlerde kişi başı 20 TL ücret ödenmesi gerekiyor.

Boztepe konumu

6)  Kaymaklı (Amenapırgiç) Manastırı

Manastir 300X204-1

Amenapırgiç Ermeni Kilisesi olarak da bilinen Kaymaklı Manastırı, geçmişte Trabzon bölgesinin Ermenileri için en önemli ibadethaneymiş. Kaymaklı Manastırı, 1424 yılında Trabzon İmparatorluğu Döneminde Hoca Sıtepanos Şemsedli (Şemseddin) tarafından yapılmış.

Eskiden içinde bir süt çeşmesi bulunduğu için Kaymaklı Manastırı ismini alan tarihi yapıdan günümüze kilise harabeleri ve bir şapel ulaşmış. Trabzon’un tarihi yerleri arasındaki Kaymaklı Manastırı, tarihi ve dini dokusu sebebiyle hem yerli hem de yabancı turistler tarafından sıklıkla ziyaret ediliyor.

7) Uzungöl

7Uzungol Min 1068X712-1

Uzungöl Tabiat Parkı’nın bir parçası olan Uzungöl, Çaykara İlçesi’nin Uzungöl Mahallesi’nde yer alıyor. Yamaçlardan düşen kayaların Haldizen Deresi’nin önünü kapatmasıyla oluşan Uzungöl, Trabzon’un doğal güzellikleri arasında gösteriliyor.

1000 metre uzunluğa ve 500 metre genişliğe sahip olan Uzungöl, il merkezine 100 kilometre mesafede konumlanıyor. Uzungöl hakkında daha fazla bilgi almak için ilgili içeriğimize göz atabilirsiniz.

Tuğba’nın notu: Uzungöl’ün etkileyici manzarası ile daha çok vakit geçirmek için bu bölgede konaklama yapmayı düşünüyorsanız, göl kenarındaki ahşap bungalovlarda konaklayabilir, doğa ile iç içe vakit geçirebilirsiniz.

Uzungöl konumu

Kaynak: Haber Merkezi