Genel

Temiz Bir Geleceğin Anahtarı: Yeşil Enerji

Sürdürülebilir kalkınma ve yeşil ekonomi projelerine harcanan paralar trilyon dolarları aşıyor. Devletlerin bu konuda çeşitli atılımları bulunuyor.

Abone Ol

Sürdürülebilir Kalkınma ve Yeşil Ekonomi

Gelecek nesillere daha temiz bir dünya bırakmak amacıyla fosil yakıt tabanlı altyapıların yenilenebilir enerji kaynaklarıyla değiştirilmesine yönelik çabalar olumlu olsa da bunların maliyetleri konusunda hükûmetlerin bazı çekinceleri yok değil. Nitekim Barclays, yeşil enerjiye geçiş sürecinin 2050’ye kadar 100 ila 300 trilyonluk bir harcama gerektireceğini belirtiyor. Global yıllık GSYH’nin 100 trilyon dolar olduğu düşünüldüğünde bunun ne şekilde mümkün olacağına dair şüpheler doğuyor.

IEA’ya göre dünya ekonomisinin bu amaç doğrultusunda harcadığı yıllık tutar 1,4 trilyon dolar dolaylarında. Yeşil enerji programının tüm hedeflerinin esaslı olarak hayata geçirilmesi için yıllık 9 trilyon dolar civarında bir global harcama yapılması gerektiğini vurgulayan bir McKinsey haberinde bunun -her ne kadar mevcut durumda zorluk teşkil etse de- imkânsız olmadığı ifade ediliyor. Çevre dostu teknolojilerin teşviki ve enerji verimliliğinin artırılması ilkesini benimseyen “yeşil ekonomi” modeliyse kalkınma için önem arz eden bir araç olarak kabul görmeye başladı.

Yeşil enerji ve Sweet Bonanza harmonisi

Tüm dünyada yeşil enerji fırtınası eserken sektörünün de buna eklemlenmesi sürpriz değil. Neredeyse tüm faaliyetlerin internet ortamında yapılabildiği çağımızda geleneksel lar yerine online ları tercih ederek karbon salınımını azaltmaya katkıda bulunan oyuncuların en sevdiği oyunların başında geliyor.

Aklınıza “Sweet Bonanza nedir” diye bir düşünce geliyorsa heyecan dolu bir slot oyununa gitgide yaklaştınız demektir. Sweet Bonanza slot oyunlarının kralı olduğunu defalarca ispatladığı için siz de bu görüşe hak verenler kervanına memnuniyetle katılacaksınız. Sweet Bonanza güvenilir site tarafından portföylerine eklenen ilk oyun olagelmiştir. Yeni siteler için de durum farksız olacaktır.

Sürdürülebilirlik ve yeşil enerji yaklaşımları

Kimi politikacılar seçim kampanyalarında yeşil enerji meselelerinden bahsederek kalkınma vaatlerini kitlelere duyuruyor. Ulaşılması güç bir hedef olsa da daha temiz ve sağlıklı bir çevre oluşturmak motivasyonuyla hareket eden devletler de bu yöndeki çalışmalarını hız kesmeden sürdürmekte kararlı görünüyor.

●       Kişi başına emisyonu 4,3 tona düşüren Vietnam, Güney Asya Yeşil Ekonomi Endeksi 2024 sıralamasında beş basamak birden yükselme başarısını gösterdi.

●       Slovenya, iklim değişikliğine dair 2029 hedeflerini gerçekleştirmesi için Azerbaycan’ı desteklediği açıkladı. Bu amaç için 1,5 milyon euroluk bağışta bulundu..

●       Tacikistan, yenilenebilir enerji kapasitesini 10.000 megawatt seviyesine çıkarmayı planlıyor.

●       Mısır, Orta Doğu bölgesinde bir ilke imza atarak “yeşil bono” uygulamasını başlattı.

●       Hindistan, emisyon yoğunluğunu 2030’a kadar %30 azaltmayı planladığını duyurdu.

BM ve diğer devletler üstü kurumların destekleriyle çalışmalarına devam eden ülkeler, bu zorlu yolda gerçekleştirdikleri iş birliği mutabakatları vesilesiyle birbirlerine arka çıkma taahhütlerinde bulunuyor.

Sürdürülebilir kalkınma hedefleri

Sürdürülebilir şehirlerin oluşmasına katkıda bulunan bu girişimler, makul ve temiz enerjiye ulaşmanın en etkili yollarından birisi olarak kabul görüyor. Sürdürülebilir kalkınma projelerinin, yoksulluğun azaltılması, kaliteli eğitim gibi birçok yan hedefi de bulunduğunu belirtmeden geçmeyelim.

●       İklim değişikliği konusunda zorluk yaşayan ülkelerin bu meselenin üstesinden gelmesi için her sene 5,5 trilyon dolar harcanması elzem.

●       Yeşil enerji yoluyla açlığın sonlandırılması hedefi güdülüyor. BM’ye göre bu amaç için yılda 6,1 trilyon dolar harcamak gerek.

●       Çevreyle ilgili konulardan başka cinsiyet eşitliği de kalkınma hedefleri arasında yer alıyor.

Gerek devletler gerek STK’lar gerekse özel sektör aktörlerinin ortak çabaları yoluyla ulaşılmaya çalışılan bu hedefler, dünyamızın geleceğinde radikal değişikliklere yol açmaya gebe durumda. Gelecek jenerasyonlar için sağlıklı bir dünya bırakmak adına herkesin elini taşın altına koyması gerektiğine ise şüphe yok