Genel

Tatvan’da Gezilecek Yerler | En Popüler 8 Yer (2024)

Tertemiz havası, doğa harikası Van gölü, yemyeşil ormanları, geçmişe yolculuk yapacağın tarihi ve nefis yemekleriyle hayran kalacağın Tatvan, Bitlis’e bağlı özel bir keşif durağı. İlçenin özel olmasının bir sebebi de dünyanın en eski ve en önemli yolu olarak kabul edilen tarihi İpek Yolu’nun üzerinde yer alıyor olması. Kendini bambaşka diyarlarda gibi hissedeceğin, bölge halkının misafirperverliği ile mutlu olacağın Tatvan’da görmen gereken yerleri senin için sıraladık.

Abone Ol

Tatvan’da ne yenir?

Tatvan seyahatin sırasında Bitlis köftesi, büryan kebabı, katıklı dolma, içli köfte, çorti köftesi ve keledoşun mutlaka tadına bakmalısın.

Tatvan’da havalimanı var mı?

Tatvan'da havalimanı bulunmuyor. Tatvan’a uçak ile gitmek içini Muş Sultan Alparslan Havalimanı’nı kullanabilirsin.

Tatvan-Nemrut arası kaç kilometre?

Tatvan-Nemrut arası 25 kilometre. Yani yaklaşık olarak 40-50 dakika sürüyor.

1. Urartu Kaya Mezarları

Urartu Kaya Mezarları M.Ö. 9. ve 6. yüzyıllar arasında yaşamış Urartu krallarının ve soylularının gömüldüğü mezarlar olarak biliniyor. Mezarların girişleri dikdörtgen veya kemerli olup girişin üzerinde tanrıların veya diğer önemli şahsiyetlerin kabartmaları bulunuyor. Bu kabartmalar savaş ve av sahnelerini veya dini törenleri tasvir ediyor. Mezarların kayalara oyularak inşa edildiği ve genellikle tek odalı yapıldığı görülüyor.

Konum Linki

2. Tatvan Sahil Park

Son yapılan düzenlemelerin ardından Tatvan’ın Van Gölü kenarındaki sahili, ilçeyi ziyarete gelenleri kendine hayran bırakıyor. Akdeniz ve Ege sahillerini aratmayacak güzelliğe sahip olan sahilde, uzun yürüyüş yolları, her zevke hitap eden kafeleri, bölgeye özgü yemeklerini tadabileceğin restoranlar bulabilirsin. 

Konum Linki

3. Nemrut Krater Gölü

Dünyanın ikinci Türkiye’nin ise en büyük krater gölü olan Nemrut Gölü adını MÖ 2100’de yaşamış Babil Hükümdarı Nemrut’tan aldığı biliniyor. Patlamalar sonucunda oluşan kraterin ağız genişliği 48 km2, taban genişliği ise 36 km2. Deniz seviyesinde 2.247 m yükseklikteki krater alanı içinde ikisi büyük toplam 5 tane göl bulunuyor. Nemrut krater gölü kristal berraklığındaki suları ve her yönden nefes kesici manzaralarıyla çarpıcı bir doğa harikası. Sonbahar ve ilkbaharda muhteşem manzaralar sunan göl, misafirlerine unutulmaz bir manzara sunuyor.

Konum Linki

4. El Aman Kervansarayı

16. yüzyılın izlerini taşıyan kervansarayın Van Beylerbeyi Hüsrev Paşa tarafından yaptırıldığı biliniyor. El Aman Kervansarayı, günümüzde Anadolu’da inşa edilen on büyük kervansaraydan biri olup, Osmanlı döneminde han olarak kullanıldığı biliniyor. Şimdilerde geçici olarak kapalı olan kervansarayın toplamda 160 adet odası bulunuyor.

Konum Linki

5. Kalekıran Kalesi

Kral Şahmiran tarafından yaptırılan kale Perslerden günümüze kalan önemli bir tarihi yapı. Bir tepe üzerinde yer alan Kale Nemrut krater gölünün karşısında boylu boyunca uzanıyor. Muhteşem gün doğumu ve gün batımı manzaralarına sahip olan kale, Tatvan gezilecek yerler listesinde mutlaka olmalı.

Konum Linki

6. Tuğ Kilisesi

Tatvan Tuğ Kilisesi, 5. yüzyıl ile 7. yüzyıl arasında inşa edilen bir Ermeni kilisesi olup "Tukh Surp Asdvadzadzin Kilisesi" olarak da biliniyor. Kilisenin en ayırt edici unsurları, nal şeklindeki apsisi ve güney tarafındaki nişleri. Kilise, Van Gölü havzasındaki en eski kiliselerden biri olup, Ermeni mimarisi ve tarihi açısından önemli bir yapı olarak karşımıza çıkıyor.

Konum Linki

7. Abdulcelil Behtani Türbesi

Hz. Ömer zamanında yaşayan Abdulcelil Behtani, islam dinini yaymak amacıyla bölgeye geldiği biliniyor. Mutasavvıf ve şair Abdulcelil Behtani’nin türbesi ise kendi yaptırmış olduğu medresenin hemen yanında yer alıyor. Türbe aynı zamanda bir külliye olup, medrese ve hamam gibi yapılarda içerisinde bulunuyor. Doğu-batı doğrultusunda uzanan dikdörtgen yapı üç bölümden oluşuyor. Doğuda yer alan kısım türbe, ortadaki kısım 14-15. yüzyılda yapılan bölüm, son kısım ise Osmanlı döneminde ekleniyor. Merkeze 2 kilometre uzakta bulunan türbeye minibüs veya taksi ile ulaşım sağlayabilirsin

Konum ​Linki

8. Tatvan Kalesi

Ermeniler tarafından yapıldığı düşünülen Tatvan Kalesi, tarihi bir yapı olarak karşımıza çıkıyor. Tarihe ışık tutan figürlerin ve resimlerin bulunduğu kale duvarları, misafirlerine tarihe bir yolculuk yapma fırsatı sunuyor. Tatvan Kalesi seyahatin sırasında mutlaka görmeni önerdiğimiz yerlerden.

Konum Linki