Tarihin ilk dönemlerinden itibaren yerleşim yeri olarak kullanılan Erzurum, köklü tarihinin izlerini her köşesinde yaşatıyor. Tarihi eserler söz konusu olduğunda zengin seçenekleri sınırları içerisinde barındıran Erzurum, özellikle kış dönemlerinde popülarite kazanıyor. Kış turizminin uğrak noktalarından biri olan Palandöken, Erzurum’un simgelerinden biri. Mutfağıyla da fark yaratan Erzurum’da, görülmesi gereken yerler bunlarla sınırlı değil. Peki, Erzurum’da gidilebilecek yerler nereler ve Erzurum’da ne yenir?
Erzurum'da Gezilecek Yerler Neler?
Erzurum Ovası ile Palandöken Dağı’nın birleştiği yere kurulan Erzurum, geçmişte Romalı, Ermeni ve Arap medeniyetleri tarafından yönetildi. 11. yüzyıldan itibaren Türklerin himayesine geçti. Ülkemizin de en eski şehirlerinden biri olan Erzurum’un her köşesinde, geçmişe dair tarihi ve kültürel mekânlar bulunuyor. Bu mekânlara, şehrin el değmemiş doğal güzellikleri eşlik ediyor. Erzurum’u keşfedebilmeniz adına, rotanıza eklemeniz gereken noktalara birlikte bakalım.
Erzurum'un Sembolik Tarihi ve Kültürel Unsurları Nelerdir?
Erzurum gezilecek yerler listesine tarihi noktalarla başlamak en doğrusu. Çünkü şehrin bitki örtüsünü tarihi camiler, kiliseler, kaleler ve medreseler oluşturuyor. Bu tarihi noktalar da şehrin kültürel yapısına doğrudan etki ediyor. İşte, Erzurum’un sembolik tarihi ve kültürel unsurları:
-
Erzurum Kalesi
-
Çifte Minareli Medrese
-
Oltu Kalesi
-
Cimcime Hatun Kümbeti
-
Abdurrahman Gazi Türbesi
-
Yakutiye Medresesi
-
Üç Kümbetler
-
Mecidiye Tabyası
-
Aziziye Tabyası
-
Lala Paşa Camii
-
Öşvank Manastırı
-
Erzurum Saat Kulesi
-
Oltu Kilisesi
-
Haho Kilisesi (Taş Camii)
-
Rüstem Paşa Bedesteni (Taşhan)
-
Erzurum Caferiye Camii
-
Erzurum Ulu Camii (Atabey Camii)
-
İspir Kalesi
-
Erzurum Hamamı
-
Kurşunlu Medresesi ve Kurşunlu Camii
-
Pasinler Kalesi (Hasankale)
-
Çobandede Köprüsü
-
Tarihi Erzurum Evleri
-
Erzurum Kongre ve Millî Mücadele Müzesi
-
Erzurum Atatürk Evi Müzesi
Erzurum'un Doğal Güzellikleri Nelerdir?
Ülkemizin doğusunda kalan şehirlerin karakteristik özelliklerinden biri de doğal yapısını koruyor olmasıdır. Bu durum Erzurum için de geçerli ve bu şehirde, doğa ile iç içe zaman geçirmeniz de mümkün. Doğanın ve doğal güzelliklerin tadını çıkarabilmek için Erzurum’da mutlaka görmeniz gereken yerleri şöyle sıralayabiliriz:
-
Palandöken Dağı
-
Çoruh Nehri ve Çoruh Vadisi
-
Gökkuşağı Tepeleri
-
Elmalı Mağarası
-
Narman Peribacaları
-
Narman Beş Göller (Adalı Göl)
-
Zökün Gölü Yüzen Adalar
-
Tortum Guvans Gölü (Kalpli Göl)
-
İspir Yedigöller
-
Teke Deresi Göleti
-
Tortum Şelalesi
-
Tortum Çayı
-
Hınıs Kanyonu
-
Ovit Dağı ve Ovit Yaylası
-
Karasu Nehri
-
Ata Park Botanik Bahçesi
Erzurum'da Spor ve Macera Fırsatları
Erzurum sadece tarihi ve doğal güzellikleri görmeye gelenlere değil, spor ve macera tutkunlarına da ev sahipliği yapıyor. Doğa sporları için verimli parkurlara sahip olan şehirde, özellikle sömestir tatili geldiğinde kayak merkezleri dolup taşıyor. Şimdi de Erzurum’daki spor ve macera fırsatlarına göz atalım.
Palandöken Kayak Merkezi
Ülkemizin en iyi kayak merkezleri arasında gösterilen Palandöken Kayak Merkezi, şehir merkezine 7 km uzaklıkta. Merkeze yakın olması ve kolay ulaşılması önemli bir avantajken pistler arası ulaşım da kolay. Öyle ki Palandöken’de gondol teleferiği ve telesiyej hatları bulunuyor. Bu hatlar sayesinde 460 hektarlık alana yayılmış olan 22 kayak pistinin tamamına ulaşabilirsiniz.
Palandöken Kayak Merkezi, 2011 Dünya Üniversiteler Kış Oyunları ve 2017 Avrupa Gençlik Olimpik Kış Festivali’ne ev sahipliği yapmasıyla da biliniyor. Bu organizasyonlara ev sahipliği yapması, Palandöken’in uluslararası niteliğe sahip bir kayak merkezi olduğunu da gösteriyor. Ayrıca bölgede otel ve çeşitli konaklama imkanları bulunuyor. Tesislerde her türlü ihtiyaca ulaşabilmeniz mümkün olduğu için Palandöken Kayak Merkezi’inde uzun bir tatil planlayabilir, kayak yapabilir, spor ve maceranın tadını çıkarabilirsiniz.
Son olarak Konaklı Kayak Merkezi, Kandilli Kayak Merkezi ve Laleli Kayak Merkezi’ni de Palandöken’e alternatif olarak planlarınıza ekleyebilirsiniz.
Erzurum’da Dağcılık ve Trekking
Erzurum bir ovaya kurulmuş olsa da etrafı dağlarla çevrili olduğu için burası, dağcılık için ideal bir bölge. Özellikle Palandöken Dağı ve Dumlu Dağları, dağcıların favori noktaları arasında yer alıyor. Bunun yanında dağ yürüyüşleri ve trekking aktiviteleri için de Uzundere ve İspir gibi bölgelerde oldukça keyifli parkurlar bulunuyor.
Doğa ile iç içe bir trekking deneyimi için, özellikle Uzundere Vadisi tercih ediliyor. Bazı bölgelerinde tırmanış da gerektiren rotanın daha sakin bölgelerinden yürümek isterseniz; Sarıçam ormanlarından, göl ve şelalelerden geçen rotaları tercih edebilirsiniz. Bunun yanında Uzundere Vadisi ve çevresinde; Yedigöller, Öskvank Kilisesi, Cevizli Yaylası, Uzunkavak, Balıklı Köyü, Carmis Yaylası, Paisor Yaylası ve Ağaçkale’den oluşan, zorluk seviyeleri değişen 8 farklı parkur bulunuyor.
Erzurum'da Ne Yenir?
Erzurum, kısa bir geziyle bitmeyecek kadar zenginliği içerisinde barındıran bir şehir. Dolayısıyla geziniz uzun sürecek ve karnınız acıkacak. Bu durumda Erzurum’un meşhur yemeklerini tadabilir, tarihi ve kültürel gezinizi yöresel tatlarla taçlandırabilirsiniz. İşte, Erzurum’da tadına bakmanız gereken lezzetler:
-
Cağ kebabı
-
Lor dolması
-
Patatesli borani
-
Aşotu çorbası
-
Gaysefe
-
Erzurum ketesi
-
Su böreği
-
Çiriş
-
Erzurum kesme çorba
-
Kadayıf dolması