İlçenin ismi ise yörede yetişen şimşir ağaçlarından ve bunlardan yapılan oymacılık sanatından geliyor.

Bizans döneminden kalan hamam ve kaplıcaları ile sağlık turizmi için önemli merkezlerden olan Taraklı’da gezilecek yerlere geçmeden önce sıkça sorulan soruları senin için yanıtlıyoruz.

Taraklı’nın neyi meşhur?

Taraklı denilince akla ilk olarak uhut tatlısı geliyor. Tatlının yapımı o kadar meşakkatli ki sadece özel günlerde yapılıyor.

Taraklı-İstanbul arası kaç kilometre?

Taraklı-İstanbul arası 200 kilometre olup yaklaşık olarak 2-2.30 saat sürüyor.

Taraklı hangi ile bağlı?

Taraklı, Sakarya’ya bağlı. Sakarya’nın güneydoğusunda, tarihi İpekyolu üzerinde bulunuyor.

1. Hisar Tepesi

Tarakli 33272

Hisar Tepesi, eski zamanlarda ilçenin savunulmasında stratejik öneme sahip bir tepe. Hisar Tepesi’nde MÖ 2000-1000 yılları arasını tarihlenen su sarnıçları ve ilçenin kalesinin kalıntıları bulunuyor. Tepe üzerinde günümüzde de kazı çalışmaları devam ediyor. Tepeden hem ilçenin tarihi yapılarını hem de muhteşem yeşilliğini izleyebilirsin.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Ücretsiz

Açık olduğu saatler

  • 24 saat açık

2. Yedi Asırlık Çınar Ağacı

Yedi Asirlik Cinar Agaci 58828

Yedi asırlık çınar ağacı, Yusuf Bey Mahallesi’nde buluyor ve Taraklı’nın simgesi. Bu tarihi çınar ağacı, Kültür ve Turizm Bakanlığınca doğal anıt olarak tescillenmiş. Yedi asırlık çınar ağacının ilçenin fethediliş tarihinin bir nişanesi olarak 1292-1294 yıllarında dikildiği tahmin ediliyor. Ağacın gövdesi geçirdiği yangın nedeniyle oyulmuş olsa da asırlardır dimdik ayakta durmaya devam ediyor ve yaşayan bir anıt olarak korunuyor.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Ücretsiz

Açık olduğu saatler

  • 24 saat açık

3. Eski Taraklı Evleri

Tarakli 11737

Tarihi Taraklı Evleri, Osmanlı sivil mimarisinin en güzel örneklerinden. Hem mimari hem de kültürel açıdan büyük bir değere sahip olan bu evler, Taraklı’nın tarihini ve kültürünü keşfetmek için harika bir fırsat sunuyor. İki veya üç katlı olarak inşa edilen yapılar Osmanlı mimarisinin hemen hemen bütün özelliklerini taşıyor. Genellikle cumbalı olan evlerde duvarlar yüksek, pencerelerde “muşabak” denilen ahşap kafesler bulunuyor. Evlerin sahip olduğu bu yapısal özelikler evin içinden dışarının görünmesine imkan verirken dışarıdan evin içinin görülmesine engel olarak gizlilik sağlıyor.

Tarihi sokak dokusu korunan Taraklı evlerinin bulunduğu yer, sit alanı ilan edilerek koruma altına alınmış ve 2021 yılında Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü tarafından “En İyi Turizm Kırsal Yerleşimleri ve Köyleri Girişimi” ödülüne layık görülmüş. Taraklı evleri uzun yıllardır ayakta kalabilmiş yapılar, bunların içlerinde yaklaşık 300 yıllık binalar bulunuyor.

Taraklı evlerinin 100 kadarı tescil edilmiş, 6 tanesi restore edilerek yeniden kullanıma sunulmuş. Kadirler Konağı, Hanımeli Konağı, Çakırlar Konağı, Hisar Evi, Hacı Rıfatlar Konağı, Meriç Özen Evi, Mürvet Tanyel Evi, Selahattin Kozcağız Evi en çok ilgi çeken yapılar arasında yer alıyor. Bu yapılardan bazıları günümüzde butik otel ve restoran şeklinde kullanılıyor.

Konum Linki

4. Hacı Atıf Hanı

Haci Atif Hani 58829

Taraklı, İpek Yolu üzerinde olduğundan tarihte kervanların konakladığı bir konum olduğu için ilçedeki hanlar oldukça önemli. Taraklı Tarihi Hanı olarak da bilinen Hacı Atıf Hanı, iki katlı ve “U” şeklinde tasarlanmış. Tarihi atmosferi ve otantik dokusuyla ön planda olan hanın, üst kat odalarındaki tavan ve taban döşemelerinin tamamen ahşap olmasıyla dikkat çekiyor. Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde de bahsedilen hanın, 19. yüzyılın sonu ile 20. yüzyılın başları arasında tekrar inşa edildiği düşünülüyor. Han, günümüzde alışveriş ve yeme-içme mekânı olarak kullanılıyor.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Ücretsiz

Açık olduğu saatler

  • 24 saat açık

5. Yunus Paşa Camii

Yunus Pasa Camii 58830

Yunus Paşa Camii, Taraklı’ya bağlı Ulu Camii Mahallesinde yer alıyor. Yavuz Sultan Selim’in Mısır Seferi sırasında Vezir-i Azam Yunus Paşa tarafından 1517 yılında yaptırılan Yunus Paşa Camii, kubbesi kurşun ile kaplı olduğundan, halk arasında “Kurşunlu Camii” olarak anılıyor.

Taraklı’daki en eski tarihi yapı olan Yunus Paşa Camii, günümüze kadar ulaşmış ve hâlen ibadete açık. Klasik üslupla tek minareli ve kare planlı olarak inşa edilmiş cami, Osmanlı ahşap mimarisinin en güzel örneklerinden. Cami içerisindeki ahşap işçilikler ve süslemeler, Osmanlı döneminin sanat anlayışını yansıtıyor. Ayrıca Yunus Paşa Camii, tarihi açıdan önemli bir özellik olan yerden ısıtmaya sahipmiş; bu özellik eski zamanlarda caminin yakınında bulunan tarihi hamamdan gelen buharla sağlanıyormuş.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Ücretsiz

Açık olduğu saatler

  • 24 saat açık

6. Taraklı Tarihi Hamamı

Tarakli Tarihi Hamami 58832

Tarihi Taraklı Hamamı, Taraklı Ulucami Mahallesinde bulunuyor. 1335-1435 yılları arasında inşa edildiği düşünülen Taraklı Tarihi Hamamı, Osmanlı döneminden kalma şehrin tarihi dokusunu yansıtan mekanlardan biri. Osmanlı hamam kültürünün özelliklerini taşıyan hamam, Yunus Paşa Camii’ne yakın bir konumdadır ve eski zamanlarda hamamdan çıkan buhar ile Yunus Paşa Camii ısıtılıyormuş. Dört bölümden oluşan hamamın kubbeli bir yapısı var, ayrı bölümlerde eski ve yeni iki havuzu bulunuyor. Tarihi açısından ilçe için önemli bir yapı olan hamam zamanla bakımsız bırakılmış ve restorasyona ihtiyacı bulunuyor.

Konum Linki

7. Karagöl Yaylası

Karagol Yaylasi 58834

Karagöl Yaylası, Taraklı’nın 21 km kuzeydoğusunda Samanlı Dağlarının uzantısı olan dağlar üzerinde yer alıyor. Deniz seviyesinden yüksekliği 1200 metre olan yaylanın etrafı çam, kayın, köknar ve meşe ağaçları ile kaplı. Karagöl Yaylası, 567 hektar genişliğindeki alanıyla, bol oksijenli havası ve soğuk içme sularıyla doğal bir tedavi merkezi. İlkbaharda karların erimesiyle sularla kaplanan yayla, nisan ayının ikinci yarısında, sular tamamen çekildikten sonra doğa harikası bir görünüme bürünüyor.

Karagöl Yaylası, son yıllarda yamaç paraşütü, kanyoning, yürüyüş ve kamp meraklıları tarafından ilgi gösterilen bir konum. Yaylada 8 km’lik bir trekking rotası yer alıyor. Muhteşem doğası ve bol oksijeni ile görülmeye değer bir alan olan Karagöl Yaylası’nda doğal çim pisti de bulunuyor, aynı anda 10 paraşüt serilebilir kapasitesi ile yamaç paraşütü için ideal.

Yaylada her hafta cuma günleri pazar kuruluyor. Çeşitli şenliklerin de eşlik ettiği pazarda, geleneksel kaşık ustalarının ellerinden çıkmış, şimşir ve kayın ağaçlarından yapılmış kaşıklar, çeyiz sandıkları, telefonluklar, resim çerçeveler, tepsi, rahle, ekmek sepeti ve benzeri birçok başka ürün bulmak mümkün.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Ücretsiz

Açık olduğu saatler

  • Her gün 08.30-21.00

Editör: HABER MERKEZİ