Son dönemde sıkça gündeme gelen sokak hayvanları yasası, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Hayvanları Koruma Kanunu'nda yapılan değişiklikler, sahipsiz hayvanların korunması ve rehabilitasyonu amacıyla çeşitli düzenlemeler içeriyor. İşte yeni düzenlemelerin ayrıntıları:

Sokak Hayvanları Yasası Maddeleri

  1. Sahipli ve Sahipsiz Hayvan Tanımları:

  2. Sahipsiz hayvanların sahipli hayvan statüsüne alınabilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı veri tabanına kaydedilmesi zorunlu hale getirildi. Bu tanımlar, uygulamada tereddüt yaşanmaması amacıyla netleştirildi.
  3. Hayvan Bakımevi Tanımı

  4. Hayvan bakımevinin tanımı değiştirildi. Yeni tanıma göre, "Bakanlıktan izin alınarak kurulan ve hayvanların sahiplendirilinceye kadar barındırıldığı ve rehabilite edildiği tesis" olarak tanımlandı.
  5. Sahipsiz Hayvanların Bakımevlerine Toplanması:

  6. Sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanlar, hayvan bakımevlerinde rehabilite edilerek sahiplendirilinceye kadar burada bakılacak. Bakımevleri dışında hayvan bakımı, yasal sorumluluk alarak sahiplenme şeklinde olacak.
  7. Tehlikeli ve Hastalıklı Hayvanlar İçin Ötenazi:

  8. İnsani ve hayvan sağlığı açısından tehlike teşkil eden, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan hayvanlar için Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nun 9. maddesi kapsamında ötenazi uygulanabilecek.
  9. Yerel Yönetimlerin Rolü:

  10. Yerel yönetimler, sahipsiz hayvanların bakım ve tedavileri için hayvan bakımevleri kuracak ve gönüllü kuruluşlarla iş birliği yapacak. Bakımevlerine alınan hayvanlar, Tarım ve Orman Bakanlığı veri sistemine kaydedilecek.
  11. Teşvik ve İdari Tedbirler:

  12. Sahipsiz hayvanların korunması ve rehabilitasyonu için teşvikler sağlanacak ve gerekli idari tedbirler alınacak. Yerel yönetimler, sahipsiz köpeklere ilişkin iş ve işlemlerde Avrupa Sözleşmesi kapsamında idari tedbirler alabilecek.

Sokak Kedileri ve Köpekleri Uyutulacak mı?

Yeni yasa, sahipsiz hayvanların öldürülmesi yerine sahiplendirilmesini teşvik ediyor. Tehlikeli veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan hayvanlar için ötenazi mümkün olsa da, genel olarak yasada "öldürme" değil, "sahiplenme" ve "teşvik" ön planda. AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, yasada öldürme değil, sahiplenme ve teşvikin olduğunu belirtti.

Kaynak: Haber Merkezi