1. Hz. Nuh Türbesi ve Camii

Hz Nuh Turbesi Ve Camii 58818-1

Nuh Peygamberin tam olarak ne zaman vefat ettiği bilinmese de Kuran ve Tevrat’ta bulunan bilgilere göre tufandan sonra Cizre'ye yerleştiği ve burada vefat ettiği belirtiliyor. Nuh Peygamberin Dağkapı Mahallesi’nde yer aldığı rivayet edilen kabri ise dünyanın en eski türbelerinden biri.

Konum Linki

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 04.00-21.00

2. Cizre Ulu Camii

Cizre Ulu Camii 58819-1

Cizre Ulu Cami’nin Anadolu’ya İslamiyet'in ilk olarak geldiği yıllarda kilisenin camiye dönüştürülmesi ile yapıldığı düşünülüyor. Cami dikdörtgen, tek kubbeli ve girişinde kapı yer alırken, caminin minaresi 1156 yılında dört köşe şeklinde tasarlanıyor. 1203 ve 1284 yıllarında tadilat gördüğü düşünülen camii en son 2007 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edildi. Cizre Ulu Camii Türkiye’nin en eski camilerinden olup, Anadolu'da kiliseden camiye dönüştürülen ilk cami olmasıyla da önemli.

Konum Linki

3. İsmail Ebul-iz El Cezeri Müzesi

Ismail Ebul Iz El Cezeri Muzesi 58820-1

12. yüzyılda yaşamış olan İsmail Ebul-iz El Cezeri'nin anısına, 1997 yılında Cizreli araştırmacı yazar Abdullah Yaşın tarafından kurulan müze Cizre’de yer alıyor. İsmail Ebul-iz El Cezeri 1136-1206 yılları arasında Cizre'de doğan ve yaşayan mucit ve otomatik kontrol alanının kurucusu olup aynı zamanda "El-Kitab fi'l-Hiyel" (Hileler Kitabı) yazarı olarak biliniyor.

Müzede, El Cezeri'nin "El-Kitab fi'l-Hiyel" kitabında yer alan otomatik makinelerin ve robotların kopyaları sergilenirken ayrıca mucidin hayatına ve eserlerine ilişkin bilgi veren paneller de bulunuyor.

Konum Linki

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 08.00-17.00

4. Kırmızı Medrese

Kirmizi Medrese 58821-1

Kızıl Medrese ya da Kırmızı Medrese Cizre ilçesinin merkezindeki Dağkapı Mahallesi’nde yer alıyor. Dört köşe kare biçiminde kırmızı tuğlalarla örülen ve adını bu malzemeden alan medrese şehrin batı kısmındaki sur kalıntıları üzerinde bulunuyor.

500 yıl boyunca eğitim kurumu olarak faaliyet gösteren medresede, İslami ilimler ve felsefe eğitimi verildiği biliniyor. Türkiye'nin en eski medreselerinden biri olan Kızıl Medrese, aynı zamanda Anadolu'da kiliseden camiye dönüştürülen ilk camilerden biri olma özelliğini taşıyor. Cizre'nin tarihi ve kültürel açıdan önemli yapılarından olan medrese, 2007 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilerek ziyarete açık bir durumda bulunuyor.

Konum Linki

5. Mem-u Zin Türbesi

Mem U Zin Turbesi 58822-1

Şırnak'ın Cizre ilçesinde yer alan ve Mem ve Zin adlı iki kişinin aşk hikayesine adanmış tarihi bir yapı olarak karşımıza çıkıyor. 13. yüzyılda Cizre'de yaşayan ve imkansız bir aşka tutulan iki gençten Mem, Cizre beyinin oğlu iken, Zin ise fakir bir ailenin kızıdır. Kavuşmak için birçok yolu deneyen aşıklardan biri sonunda ölür.

16. yüzyılda inşa edilen ve günümüzde Cizre'nin en önemli turistik mekanlarından olan türbe dikdörtgen planlı ve tek kubbeli bir yapı. İçi oldukça sade olan türbede Mem ve Zin'in sandıkları türbenin ortasında yer alıyor.

Konum Linki

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 09.00-21.00

6. Meryem Ana Kilisesi

Meryem Ana Kilisesi 58823-1

Türkiye'nin en eski kiliselerinden biri olan Meryem Ana Kilisesi, İdil ilçesinde yer alıyor. Hristiyanlığın ilk yıllarında inşa edilmiş olan kilise, zaman içerisinde birçok kez restorasyona uğramış ve son olarak 2010 yılında restorasyon geçirmiş. İçerisi oldukça sade olan kilisede Meryem Ana'ya ait ikonlar yer alırken, kilisenin inşasında kesme taş ve tuğla kullanılmış.

Konum Linki

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 10.00-17.00

7. Cizre Kalesi

Cizre Kalesi 58824-1

Cizre Kalesi’nin tarihi MÖ 4000 yıllarına kadar uzanıyor. Kale tarih boyunca Asurlular, Romalılar, Bizanslılar, Abbasiler, Selçuklular, Artuklular, Eyyubiler, Akkoyunlular ve Osmanlı tarafından kullanılmış. Dicle Nehri’nin hemen kıyısında yer alan Cizre Kalesi bir tepenin üzerinde olup, kale iç ve dış bölüm olmak üzere toplamda 2 kısımdan oluşuyor. Kalenin surları, bazalt taşından yapılmış olup, kalenin içerisinde mescit, medrese, zindan ve askeri kısımlar gibi yapılar yer alıyor.

Konum Linki

8. Abdaliye Medresesi Mescidi

Abdaliye Medresesi Mescidi 58825-1

Kaynak: Haber Merkezi