İSTANBUL (AA) - Edenred Türkiye'nin İnsan Kaynakları Direktörü İpek Baylav, çalışanların motivasyon ve bağlılığını artırma noktasında yan hakların kritik öneme sahip olduğunu ve çalışanların yüzde 56'sının yan hakların kendisini değerli hissettirdiğini bildirdi.

Şirketten yapılan açıklamaya göre Global Liderler Zirvesi 2024, iş dünyasının etkin liderlerinin yer aldığı, dünyanın önemli guruları ve ünlü isimlerinin katılımıyla gerçekleşti.

Açıklamada zirvedeki konuşmasına yer verilen Baylav, Türkiye'de ve dünyada yaşanan yetenek kıtlığına dikkati çekerek, bu tehdide karşı yeni yetenekleri çekmek ve çalışanları elde tutmak için şirketlerin dönüşmesi gerektiğini belirtti.

Baylav, şirketlerin başarısının temelinde her şeyden önce çalışanın var olduğunu ifade ederek, "Çalışanınızı memnun etmezseniz, müşterinizi de memnun edemezsiniz. Fakat anketlere baktığımızda çalışanların mutlu olmadığını görüyoruz. Zorlu ekonomik koşullara rağmen büyüme sebebiyle yeni personel ihtiyacı yüzde 68. Buna paralel salgından sonra hem dünyada hem Türkiye'de bir yetenek kıtlığı ortaya çıktı. Dünyada yüzde 75 olan yetenek kıtlığı oranı Türkiye'de yüzde 76. 2030'da bu sayının dünyada 85 milyon olması bekleniyor. Bu da tek bir yeteneğin peşinde yüzlerce şirket koşacak anlamına geliyor. Çalışan bağlılık oranı dünyada sadece yüzde 25. Türkiye'de ise daha düşük, yüzde 15. Çünkü salgında eve gönderdiğimiz çalışanlarımız eski çalışanlarımız olarak dönmediler. Beklentileri değişti. Geçmişte bir çalışanı şirkete çekmenin ana yolu iyi bir maaş, bağlılığı sağlamanın ana noktası teşekkür etmekken artık çalışan taleplerini karşılamak çok daha zor." değerlendirmesini yaptı.

- "Yan haklarda ne kadar farklılaşma yapılabilirse çalışan, şirketine o kadar bağlı kalıyor"

Çalışanların iş yerlerinden beklentilerine değinen Baylav, şunları kaydetti:

"Çalışanların iş yerlerinden beklentileri artık esnek çalışma saatleri, uzaktan veya hibrit çalışma, esnek yan haklar, ek izinler, eğitimler, sağlıklı kariyer planlama ve yedekleme süreçleri, iş yapış süreçlerinin sadeleşmesi ve dijitalleşmesi, manuel iş yükünün azalması hatta yurt dışı kariyer planlaması olarak öne çıkıyor. Talepler bu kadar yoğunken çalışanların motivasyon ve bağlılığını artırma noktasında yan haklar da kritik bir öneme sahip. İş görüşmelerinde adaylarımızın ilk soruları, 'her gün işe gelmek zorunda mıyım, çocuğumun özel günlerinde izin alabilir miyim, 1 sene içinde izin kullanabilir miyim, yurt dışında çalışma şansım var mı, aileme de sigorta yapılıyor mu, yemek ödeneği ne kadar' gibi sorular oluyor. Yan haklarda ne kadar farklılaşma yapılabilirse çalışan, şirketine o kadar bağlı kalıyor. Çalışanların yüzde 56'sı yan hakların kendisini değerli hissettirdiğini belirtiyor."

Baylav, yemek kartı tedarik eden bir yan hak şirketi olarak, sadece yemek kartı vermenin yeterli olmadığını, içine yüklenen tutarın da kritik olduğunun altını çizerek, devletin belirlediği günlük yemek bedelinin KDV dahil 187 lira olduğunu hatırlattı.

Bugünün koşullarında 187 liranın yeterli olmadığını ifade eden Baylav, "Eğer verdiğiniz öğle yemeği ödeneği bu tutarla sınırlı kalıyorsa memnuniyet sağlamak çok zor. Çalışanların öğle yemeğinde dengeli bir menü yiyebilmesi için sektör olarak hep dile getirdiğimiz gibi, günlük yemek bedeli istisnası, günlük asgari brüt ücretin en az yarısı kadar olmalı. Aksi takdirde çalışan bağlılığını sağlamak mümkün değil." yorumunda bulundu.

Baylav, Edenred Türkiye olarak yemek kartlarının dışında, esnek yan haklar kapsamında şirketlere sundukları Ticket Compliments'e olan talebin salgından sonra yüzde 500 arttığı bildirdi.

Daha önceleri sadece büyük ölçekli şirketlerin özel günlerde Ticket Compliments'i talep ederken bugün pek çok KOBİ'nin kendilerinden hediye kartını talep ettiğini kaydeden Baylav, şu ifadeleri kullandı:

"Yan hakların maaş zammı kadar önemli olduğu günümüzde şirketler yan haklarla çalışanına finansal olarak destek olmaya, çalışan motivasyonunu artırmaya çalışıyor. Hatta bu sene şirketlerin çalışanlarına hediye kartıyla destek olarak toplam refah seviyesini arttırma yoluna gittiğini gözlemledik. Yine bu sene okula dönüş zamanında çalışanlarına hediye kartıyla destek olan şirketlerin de sayısı önceki yıllara oranla 5 katına yükseldi. Biz şirketler için maliyetler her zaman bir öncelik olmaya devam edecek fakat artık tüm işverenler dikkatlerini çalışan bağlılığına kaydırmak zorunda."

Kaynak: aa