Genel

Sinop’un En Güzel Tatil Yerleri | En Popüler 6 Yer

Türkiye’nin en mutlu şehri olarak öne çıkan Sinop konumu, Karadeniz’in hırçın dalgalarına ev sahipliği yapan plajları, lezzetli yöresel yemekleri ve tertemiz havasıyla gördüğü ilgiyi fazlasıyla hak ediyor.

Abone Ol

Antik dönemlerden günümüze kadar Karadeniz’in en aktif yerleşimlerinden biri olan Sinop, aynı zamanda bölgenin tek doğal limanına sahip. Dijoyen’in memleketinde farklı bir tatil deneyimine hazırsan, içeriğimizi hemen okumaya başlayabilirsin.

1. Ayancık

Hem denizi hem de yeşillik alanlarıyla dolu bir şehir olan Sinop’un pek çok ilçesinde farkı tatil planları yapmak mümkün. Tatilciler önceliği genel olarak kıyıya yakın ilçelere veriyor. Sinop’un denize kıyısı olan ilçelerinden biri olan Ayancık, Erfelek ve Türkeli gibi ilçelerle komşu. Yaz döneminde nüfusu hemen hemen iki katına çıkan Ayancık’ta 63 bin hektarlık bir ormanlık alan bulunuyor. Bu alanda yer alan çam, gürgen ve meşe ağaçları, adeta bir ağaç denizini meydana getiriyor. Denize ve ormanlık alana bakan manzaralarıyla hayranlık uyandıran ilçede tatilciler genellikle şu destinasyonlara öncelik tanıyor:

Çamurca Plajı: İl merkezine yaklaşık 60 km uzaklıkta olan Çamurca Plajı, Sinop Ayancık’ta tatilcilerin denize girmek adına öncelikli tercihleri arasında. İlgiye rağmen bakımlı ve temiz kalabilen plajda denizin bir bölümü çakıl taşlardan meydana geliyor. 700 metrelik bir uzunluğa sahip olan Çamurca Plajı’nda seyir teraslarından ve su kaydıraklarından yararlanabilirsin. Ayrıca tekne gezintileri sayesinde çevreyi keşfedebilirsin. Deniz birden derinleşmediği için çocuklu aileler burayı sıkça tercih ediyor.

Akgöl: Sinop Ayancık’ta tabiat güzelliklerinin içerisinde keyifli bir tatil deneyimi yaşamak isteyenlerin yöneldiği bir diğer yer ise Akgöl. Kastamonu yolunun 30’uncu kilometresinde konumlanan Akgöl, göknar ormanları ile biliniyor. Bu ormanlık yerde iki çayın birleşerek meydana getirdiği göl, toplamda 3 dönümlük alanı kaplıyor. 1200 metre yükseklikte yer alan bu doğal alan, piknik ve kamp yapmak için de son derece uygun. Akgöl içerisinde seni çeşitli kanyonlara ve mağaralara götürecek safari turlarına da dahil olabilirsin. Oksijen düzeyi yüksek olan bu gölün yapay olduğunu belirtelim. 1991 yılında resmi olarak turizm alanı ilan edilen Akgöl, aynı adı taşıyan yaylaya da yakın konumda.

İnaltı Mağarası: Ayancık’ta konaklayan tatilciler, küçük bir yolculuk sonrasında Kastamonu yolunun 17’nci kilometresinde yer alan İnaltı Mağarası’na ulaşabiliyor. Alabalık tesislerinin ve dev kanyon yollarının bulunduğu alan, sarp kayalıklardan oluşuyor. Safari turları kapsamında ziyaret edilen İnaltı Kanyonu ve Mağarası, her adımda sürprizlerle dolu. İlçe merkezine 40 km uzaklıkta olan mağara, aynı ismi taşıyan köyde yer alıyor. Mağaranın yaklaşık 50 metre aşağısına dek araçla ulaşım mümkün. 658 metre uzunluğundaki mağaranın günümüzde yarısına yakını aydınlatılmış.

İnceburun Feneri: Şehir  ve plaj tatili için uygun bir yapıya sahip olan Ayancık ilçesinin sembol yerlerinden biri de İnceburun Feneri. Burası aynı zamanda ülkemizin en kuzey noktası olarak biliniyor. Aynı adı taşıyan yarımadada konumlanan fener, yaklaşık 160 senedir aynı yerde bulunuyor. İnceburun Feneri, Umut Burnu olarak da tanınıyor. Deniz seviyesinin 26 metre üstünde yer alan tarihi fener, katılaşmış lavlardan oluşuyor.

Tüm bu popüler destinasyonların yanında Ayancık İskele Sahil Plajı, Karlık Yaylası, Sarıkum Gölü ve ufak bir tatil köyü atmosferinde olan Çangal gibi noktaları da Ayancık tatilinde ziyaret edebilirsin.

Konum Linki

2. Gerze

Sinop’un doğu bölümünde yer alan Gerze ilçesi, Karadeniz’e kıyısı olan şanslı yerlerden. Hırçın Karadeniz dalgalarına ev sahipliği yapan Gerze, tatil için sıkça tercih ediliyor. Gerze Limanı ve çevresi başta olmak üzere ilçede denize girebileceğin ya da ziyaret edebileceğin birçok yer bulunuyor. Perslerden Bizanslılara çok sayıda medeniyeti kucaklamış olan ilçe; plajları, ormanlık alanları, şelaleleri, türbeleri ve çeşmeleriyle biliniyor.

Gerze’ye tatil için geldiğinde mutlaka uğraman gereken yerlerin başında Büyük Gerze Plajı geliyor. Nitekim plajın çevresinde de her bütçeye uygun birçok tesis bulman mümkün. Sinop merkezine 40 km uzaklıkta olan plaj, cam gibi parlayan berrak suyuyla dikkat çekiyor. Çevresi çam ağaçlarıyla kaplı olan plajda özel karavan alanı dışında duş, tuvalet, otopark ve tesis yer alıyor.

Sinop Burnu olarak da bilinen Boztepe Burnu, tatilcilerin görmekten keyif aldığı bir başka nokta. Boztepe Burnu Akliman, Başkaya ve Hamsilos gibi manzaralar sunuyor. Geçmişte bir ada olarak kullanılsa da Selçukluların sonradan burayı doldurduğu biliniyor. Bu arada kayalık uçurumlarından denize girilen irili ufaklı çok sayıda mağara bulunuyor.

Gerze ilçesine yaklaşık 14 km uzaklıkta bulunan Saklıköy Şelalesi ise çoğunlukla yaz aylarında ilgi görüyor. 20 metre tepeden dökülen şelale, dar kaya duvarlarıyla hayranlık uyandırıyor. Bu arada şelale göletinin serin sularında yüzen ziyaretçilerin sayısı hiç de az değil. Fakat şelaleye ulaşmak adına 1.5 km yürümelisin.

Konum Linki

3. Türkeli

Sinop’un merkez ilçelerinden biri olan Türkeli, şehrin en güzel iki plajını bünyesinde barındırıyor. Tarihinde Rum Pontusluların ve Selçukluların kontrolüne giren Türkeli, geçmişte Yarna ve Gemiyanı gibi isimlere sahipmiş. Cumhuriyet’in ilk dönemlerinde Ayancık’a bağlı olsa da sonradan ayrı bir ilçe olan Türkeli, Hamamlı başta olmak üzere birçok balıkçı köyüne ev sahipliği yapıyor. Fakat tatilcilerin burayı tercih etmelerinde en önemli etken, Sinop’un en popüler plajlarına sahip olması.

Türkeli ilçesine tatil için geldiğinde öncelikli olarak Türkeli Plajına yönelebilirsin. Temiz ve bakımlı kumsalının yanında konfor düzeyini artıran tuvalet, duş, şezlong, büfe gibi detayların düşünülmesi tatilcilerin keyfini artırıyor. Merkezi bir konumda olmasından dolayı plajın hemen çevresinde çok fazla otel ve pansiyon seçeneği bulabilirsin. Ücretsiz girilen plaj, şehirdeki diğer plajlara kıyasla çok daha uzun. İl merkezine 90 km uzaklıkta olan plaj, Küre Dağlarının çok özel manzarasıyla birleşiyor.

Türkeli ilçesinin 25 km uzunluğunda bir sahil şeridi bulunuyor. Bu sahil şeridinde tatil yapabileceğin bir diğer yer Kirazlı Bahçe Plajı ve çevresi. İlçenin en gözde iki plajından biri olan Kirazlı Bahçe Plajı, yaz aylarında özellikle hafta sonları adeta dolup taşıyor. Sahil genişliği 5 km’ye yaklaşan plajın uzunluğu ise 250 metre. Zemin yapısının kumlu olmasının yanında ulaşımının kolay olması, Kirazlı Bahçe Plajı’nın cazibesini daha da artırıyor.

Konum Linki

4. Akliman

Sinop’ta tatil yapacağın destinasyonların bir bölümü doğrudan merkezde yer alıyor. Bunlardan biri olan Akliman, aynı zamanda şehirde tatil konusunda ulaşımı en basit yerler arasında. İl merkezine sadece 9 m uzaklıkta olan Akliman, ücretsiz ziyaret edilebilen harika plajı ile biliniyor. Akliman Plajı’nın hemen arkasındaki ormanlık alanda piknik yapmak veya mangal yakmak için uygun yerler mevcut. Genellikle ailelerin ziyaret ettiği bu popüler destinasyon,  kilometreler boyunca devam ediyor. Plajı uzunluğu ise birçok yerde 20 metreye kadar çıkıyor.

Orman ve deniz keyfini aynı anda sunan Akliman, Hamsilos Tabiat Parkı’na da epey yakın. Havalimanına dek giden bu uzun sahil şeridinde farklı bütçeler için uygun konaklama opsiyonları yer alıyor. Günümüzde tabiat parkı sınırlarına dahil edilen Akliman, biyoçeşitlilik konusunda da oldukça zengin.  Sakinliğiyle Ege kasabalarına benzetilen Akliman’a girişler ücretli. Bu arada dalga düzeyinin Karadeniz’in diğer plajlarına kıyasla düşük olması, ailelerin burayı tercih etmesini olumlu yönde etkiliyor.

Konum Linki

5. Karakum

Yüksek sezonda pek çok deniz tutkununu bünyesinde ağırlayan Karakum, ismini onu farklı kılan özelliğinden alıyor. İsminden de kolayca anlaşılacağı gibi deniz zemininde bulunan kumun ciddi bir bölümü kapkara. Nadir gözlemlenebilen bu durum, elbette ziyaretçilerin ilgisini çekmeyi başarıyor. Deniz dibindeki bu renk değişiminin nedeni, yanardağ tarafından püskürtülen kum ve kül.

Bir tatil köyü atmosferinde olan Karakum’da çok sayıda otel bulunuyor. Şehir merkezinin 4 km uzağında bulunan bu popüler yer, çakıl taşlı plajlara sahip. Plajların hemen arkasını saran çam ağaçları ise kartpostallık bir görüntü yaratıyor. Karakum’un en çok ilgi gören plajı Enver Bahadır Caddesi’nde yer alıyor.

Konum Linki

6. Hamsilos

Sinop’ta plaj tatili yapmak için aklının bir köşesinde yer edinmesi gereken yerlerden biri Hamsilos. Ülkemizin tek fiyordu olmasından dolayı hem yerli hem de yabancı tatilcilerin ilgisini çeken Hamsilos, koyu ve tabiat parkıyla da sene boyunca ziyaretçilerini ağırlıyor. Karadeniz Bölgesi’nin en etkileyici manzaralarından birine sahip olan bu özel yer, buzul aşındırması neticesinde ortaya çıkmış. Bilhassa günbatımında fotoğraf tutkunlarının ya da romantik çiftlerin uğrak yeri olan Hamsilos’a Akliman Yolu üzerinden ulaşmak mümkün.

Merkeze sadece 11 km uzaklıkta olan Hamsilos, yaklaşık 30 senedir “1. Sit Alanı” statüsünde korunuyor. Yüzme, balıkçılık, trekking, fotoğrafçılık, kamp, kano, deniz bisikleti gibi aktivitelere elverişli olan Hamsilos, su altı zenginlikleriyle de dalış meraklılarının favorisi. Bakir yapısı özenle korunduğu için müthiş bir biyoçeşitlilik sunabilen tabiat parkı, 140’ın üzerinde kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Bu arada Hamsilos sözcüğünün Yunancada “küçük hamsi” anlamında kullanıldığını belirtelim. Koy, liman ve tabiat parkı çevresinde her zevk ve bütçeye uygun otel ya da pansiyon seçenekleri ile karşılaşabilirsin.

Konum Linki