Genel

Sinop'ta gezilecek yerler listesi güncel 9 yer

Karadeniz Bölgesi'nde yer alan Sinop; tertemiz plajları, tarihi hazineleri ve doğal güzellikleri ile bölgenin en sevilen tatil cennetlerinden biri. Hem yaz tatilleri hem de tarihi ve kültür turlarıyla keşfe çıkabileceğiniz bu güzel şehirde görkemli tarihi camilerden Karadeniz’e hakim devasa kalelere, ince kumlu sahillerden çam ormanlarıyla çevrili milli parklara kadar pek çok keşfedilecek yer bulacaksınız.

Abone Ol

1- Ayancık

Sinop merkezine 56 kilometre uzaklıkta Karadeniz kıyısında yer alan turistik Ayancık ilçesi, doğal ve tarihi hazineleriyle şehrin en çok ziyaret edilen yerlerinden biri. İlçe, binlerce yıllık tarihinde Paflagonyalılar, Amazonlar, Akalar, Dorlar, Danişmendoğulları, Selçuklular, Candaroğulları hakimiyetinde kaldı ve Fatih Sultan Mehmet döneminde Osmanlı İmparatorluğu’na bağlandı.

Ayancık Sinop'un en güzel plajlarından biri olan Harzana Plajı, Türkiye'nin en kuzey ucu olmasıyla ünlü İnceburun Feneri, Pontus Krallığı’ndan kalan büyüleyici İstefan Kaya Mezarları ve el değmemiş güzelliği ile ünlü Gebelit Koyu için her yıl yüz binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor. Rehberli turlarla tarihi hazineler ve doğal güzellikler arasında unutulmaz bir gezi yapacağınız Ayancık’ta 1996 yılında turizme açılan ve Türkiye'nin en büyük mağaralarından biri olan İnaltı Mağarası’na da mutlaka uğramalısınız.

Konum Linki

2- Gerze

Sinop'un gizli cenneti olarak gösterilen ve 14.000 nüfuslu küçük bir ilçe olmasına rağmen gezilecek yerler bakımından çok zengin olan Gerze, günlük bir gezi yapmak için ideal. Hititler, Paflagonyalılar, Kimmerler, Persler, Romalılar, Selçuklular, Bizanslılar ve Osmanlılara uzanan zengin tarihiyle görülmeye değer birçok paha biçilmez hazineye sahip olan ilçe, bu zenginliğiyle de Sinop’un en çok ziyaret edilen yerlerinden biri.

Tertemiz plajlarında tüm gün denizin ve güneşin tadını çıkarabileceğiniz Gerze’de 1911 yılında tamamlanan ve Karadeniz'in en güzel konaklarından biri olarak gösterilen Yakup Ağa Konağı’nı ziyaret edebilir, bir zamanlar ilçe sahilinde yaşayan ve Gerze halkının aydın ismini verdiği beyaz balinaya adanmış parkta beyaz balina heykelleri arasında keyifli bir gezinti yapabilirsiniz. Bayramlarda dilek ve adaklar için sıkça ziyaret edilen Çeçe Sultan Türbesi ve tarihi 1704 yapımı İskele Camii’ni de ziyaret edebileceğiniz ilçede şifalı sularıyla ünlü Acısu Şehit Çeşmesi ve sarp arasından dökülerek büyüleyici bir manzara sunan Saklıköy Şelalesi de mutlaka uğramanız gereken yerler arasında.

Konum Linki

3- Şahin Tepesi

Hem Sinop’un hem de Karadeniz'in panoramik ve benzersiz manzaralarının şahit olmak için Sinop merkezinde Kefevi Mahallesi’nde yer alan Şahin Tepesi'ne kesinlikle gitmelisiniz. Antik dönemlerden beri gözetleme alanı olarak kullanılan Şahin Tepesi, günümüzde manzaraya hakim seyir terasları, kır bahçeleri, yürüyüş yollarıyla çok sevilen ve ziyaret edilen bir gezi alanı. Muhteşem manzaralar eşliğinde sunulan ve organik ürünlerle hazırlanan kahvaltılarıyla da çok popüler olan Şahin Tepesi, özellikle büyüleyici gün doğumu ve gün batımı manzarasıyla binlerce yerli ve yabancı turisti kendine çekiyor.

Konum Linki

4- Boyabat

Sinop’un tarihi ilçelerinden biri olan Boyabat, şehir merkezine sadece 85 kilometre uzaklıkta ve her saat bulabileceğiniz minibüsler veya tarih ve kültür gezileri ile bu etkileyici ilçenin hazinelerini keşfe çıkabilirsiniz. Temelleri M.Ö. 6. yüzyılda atılan ve Roma ile Bizans döneminden izler taşıyan devasa Boyabat Kalesi ile ünlü olan ilçe, Osmanlı döneminden kalan ahşap ve taş mimarili konakların süslediği sokaklarıyla kültür gezilerinin değişmez adresleri arasında.

Boyabat Kalesi’nin altında inşa edilen ve tüm dünyanın ilgisini çeken Boyabat Yeraltı Şehri’ni rehberlerle gezebileceğiniz ilçede dünyada çok az yerde görebileceğiniz Bazalt Vadisi'nin devasa kaya oluşumları ve M.Ö. 7. yüzyılda Paflagonyalılar tarafından inşa edildiği düşünülen etkileyici Salar Kaya Mezarı da mutlaka görmeniz gereken yerler arasında. Sakin ve huzurlu atmosferinde keyifli bir gezi yapabileceğiniz Boyabat'ta tarihi konakların yanı sıra 1856 yılında moloz taşlarla inşa edilen tarihi Beyazıt Camii’nin de güzel fotoğraflarını çekebilirsiniz.

Konum Linki

5- Türkeli

Sinop'un sessiz ve huzurlu ilçelerinden biri olan ve Küre Dağları eteklerinde kurulan Türkeli ilçesi, Sinop merkezine 95 kilometre uzaklıkta. 1461 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından Osmanlı topraklarına katılan Türkeli, Karadeniz kıyısında Kızılırmak havzası üzerinde yer aldığı için önü masmavi Karadeniz, arkası ise Küre Dağları’nın yemyeşil manzaraları ile çevrili.

Balık çeşitliliğinden dolap balık avlama turlarının düzenlendiği Türkeli’nin 25 kilometre uzunluğundaki sahilinde sıralanan plajlar ise yaz aylarında hem Sinop hem de çevre ilçelerden gelen tatilciler ile doluyor. Sahil boyunca uzanan kır bahçeleri, yürüyüş yolları, piknik alanları ve çay bahçeleri ile keyifli bir günlük gezi sunan Türkeli’nde tüm gün gezdikten sonra akşam bir sahil çay bahçesinde mola vererek gün batımını izlemeyi unutmayın.

Konum Linki

6- İnceburun Yarımadası

Anadolu'nun en kuzey noktası olan ve Sinop Yarımadası’nın kuzeybatı ucunda yer alan İnceburun Yarımadası, ünlü deniz fenerinin yanı sıra katılaşmış lavlar ve aglomeralardan oluşan benzersiz jeolojik yapısıyla da ilgi çekiyor. Etkileyici falezlere ve kaya oluşumlarına sahip yarımada, volkanik kayaçlardan oluşan Tavşan Adası gibi tekne turları ile gezebileceğiniz turistik noktalarıyla da çok ilgi görüyor. Türkiye'nin tek fiyorduna da ev sahipliği yapan İnceburun Yarımadası, Sinop merkezine sadece 19 kilometre uzaklıkta ve her saat bulabileceğiniz minibüslerle veya yılın her döneminde düzenlenen doğa gezileri ile yarımadayı keşfe çıkabilirsiniz.

Konum Linki

7- Akliman

Hamsilos Tabiat Parkı ile Sinop Havalimanı arasındaki uzun sahil şeridini kapsayan Akliman; her bütçeye göre hizmet veren kaliteli otelleri, büyüleyici sahili ve masmavi deniziyle özellikle yaz aylarında çok hareketli. Karadeniz'in çam ormanları ile masmavi sularının bütünleştiği Akliman, hem bakir doğal güzelliklerin hem de tertemiz denizin tadını çıkarmak için Sinop'ta gidebileceğiniz en güzel yerlerden biri.

Sinop merkezine sadece 8 kilometre uzaklıkta olduğu için kolayca gezebileceğiniz Akliman; renkli balıkçı teknelerinin sıralandığı küçük limanı, salaş balık restoranları ve çam ormanları arasındaki mesire alanları ile hafta sonları da oldukça popüler bir gezi alanı. Tekne turlarının mutlaka uğradığı noktalardan olan Akliman’a günübirlik bir gezi yapabilir veya donanımlı kamp alanlarında çadırınızı kurarak bölgenin sahip olduğu biyolojik çeşitliliğin tadını çıkarabilirsiniz.

Konum Linki

8- Sinop Kalesi

Karadeniz kıyısında benzersiz bir manzara sunan görkemli Sinop Kalesi, şehrin en bilinen simgesel yapılarından biri. M.Ö. 7. yüzyılda deniz saldırılarına karşı korunmak amacıyla inşa edilen kale; Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden de yenilenerek aktif olarak kullanılmış. Sinop Kalesi; 2050 metre uzunluğu bulan etkileyici suları, 25 metre yüksekliği ve 3 metre genişliği ile oldukça büyük ve şehir gezen turistlerin en çok ziyaret ettiği yerler arasında.

2013 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil edilen ve Evliya Çelebi gibi ünlü yazarların kitaplarında geçen Sinop Kalesi, Anadolu'daki en güzel kalelerden biri olarak gösteriliyor. Kalenin iç bölümlerini gezebilir veya devasa sulardan Karadeniz'in ve Sinop'un muhteşem manzaralarının tadını çıkarabilirsiniz. Kalenin hemen altında asırlık çınar ağaçları arasında hizmet veren kır bahçelerinde ise Sinop Kalesi manzarası eşliğinde Karadeniz çayları yudumlayarak yorgunluk atabilirsiniz. Sinop otelleri ile tarihi keşiflerinizi birkaç güne yayarak daha rahat yapabilir, merkeze yakın konumdaki oteller ile Sinop'u keşfedebilirsiniz.

Konum Linki

Giriş Ücreti

  • Ücretsiz

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 08.30-23.00

9- Hamsilos Koyu

Karadeniz'in en büyüleyici koylarından biri olarak mutlaka görmenizi önerdiğimiz Hamsilos Koyu, Sinop'a sadece 11 kilometre uzaklıkta. Türkiye'nin en kuzeyinde yer alan koy olması ile de ünlü Hamsilos Koyu, aynı zamanda Türkiye'nin tek fiyorduna ev sahipliği yaptığı için fotoğrafçılar tarafından sıkça ziyaret ediliyor. 1991 yılından beri 1. derece sit alanı olarak korunan koy, zengin bitki çeşitliliği ve mavinin her tonunu görebileceğiniz berrak denizinden dolayı turistlerin Sinop gezilerinde ilk uğradığı yerler arasında. Yaz aylarında doğa yürüyüşleri ve balıkçılık gibi aktivitelerin yanı sıra tekne turların da değişmez adreslerinden biri olan Hamsilos Koyu’nda deniz bisikleti ve kano kiralayarak bölgeyi keşfe çıkabilir, tüplü ve tüpsüz dalışlar yaparak su altı zenginliklerini yakından görebilir veya çam ormanları arasında deniz manzaralı mesire alanlarında yılın bütün yorgunluğunu atabilirsiniz. İnceburun Yarımadası üzerinde yer alan Akliman tarafından kolayca ulaşabileceğiniz Hamsilos Koyu’na Sinop merkezinden minibüslerle de 15 dakikalık kısa bir yolculukla gidebilirsiniz.

Konum Linki

Yazar Notu:Kamp yapmak için alanlar mevcut, tedarikli geldiğiniz takdirde Hamsilos'ta keyifli bir kamp deneyimi yaşayabilirsiniz.