Genel

Sinop Tatil 10 Yer: Denizin ve Yeşilin En Güzel Hali

Harika doğası, denizi, gezilecek tarihi yerleri ile Karadeniz’in en güzel şehirlerinden olan Sinop, tatil yapmak için farklı bir bölge arayışında olanlar için en güzel seçeneklerden biri. Doğaya doyacağınız, hangi mevsimde giderseniz gidin keyifli ve dolu dolu tatil yapabileceğiniz Sinop’u sizler için araştırdık.

Abone Ol

Yaz mevsiminde denize girebileceğiniz, kamp yapabileceğiniz ve harika manzaralar ile büyülenebileceğiniz Sinop’taki en güzel noktaları öğrenmek için yazımızı okumaya devam edin. 

İşte Sinop Tatil Yerleri;

1) Sinop Merkez

Karadeniz’in incisi de denilen Sinop’ta tatil yapabileceğiniz pek çok lokasyon bulunuyor. Sinop geziniz esnasında ister bu yerlerin hepsini ister birkaçını seçebilir isterseniz de tek bir bölge ile tatilinizi sınırlayabilirsiniz. Fakat ne olursa olsun ilk görmeniz gereken yerlerden biri Sinop’un şehir merkezi. 

Sinop merkez her sokağı denize çıkan, yürümesi ve keşfetmesi oldukça keyifli bir nokta. Seyahatinize buradan başlayabilirsiniz. Zaten Sinop’ta kesinlikle görmenizi önerdiğimiz yerlerin bir kısmı da merkezde bulunuyor. 

  • Sinop Kalesi: Sinop’un en çok bilinen ve artık sembolü haline gelmiş olan Sinop Kalesi, M.Ö. 7 yüzyılda inşa edilmiş. Anadolu’daki en güzel kalelerden bir tanesi olarak da bilinen Sinop Kalesi, 2013 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil edilmiş. Sinop merkezde bulunan ve kesinlikle görülmesi gereken tarihi yapılardan bir tanesi olan Sinop Kalesi, ziyaretçilerine harika bir manzaraya tanıklık etme ve kaleyi gezme fırsatı da sunuyor. 
  • Tarihi Sinop Cezaevi: Sinop denilince ilk akla gelen yerlerden biri olan Tarihi Sinop Cezaevi, Sinop’ta kesinlikle görmeniz gereken yerler arasında bulunuyor. Sinop merkezde bulunan Tarihi Sinop Cezaevi, 1887 yılında hapishane olarak inşa edilmiş ve 1999 yılında müzeye dönüştürülmüş. Anadolu’nun Alcatraz’ı olarak da anılan Sinop Tarihi Cezaevi’ndeki 28 koğuşu, atölyeleri, iç bölümleri ve avluları gezebilir ve devasa surları görebilirsiniz. 
  • Sinop Arkeoloji Müzesi: 1941 yılında açılan müzenin temelleri 1921 yılında atılmış. Bölgede yapılan kazı çalışmaları sırasında çıkarılan eserleri görebileceğiniz Sinop Arkeoloji Müzesi, Sinop merkezde mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerlerden. Bu müzeyi Müze Kart ile ücretsiz gezebilirsiniz. 
  • Sinop Şehitler Anıtı: Sinop merkezde Okullar Caddesi’nde bulunan Sinop Şehitler Anıtı, 1933 yılında dikdörtgen bir kaide üzerine kesme taşlarla inşa edilmiş. 1853 Osmanlı-Rus Savaşı’nda hayatını kaybeden askerler anısına inşa edilmiş olan anıt, şehir tarihi açısından önemli olan noktalar arasında yer alıyor. 
  • Alaaddin Keykubat Camii:  Şehir merkezinde Sakarya Caddesi’nde konumlanan cami, şehirdeki en eski tarihi yapılardan biri. Büyüleyici ahşap süslemelere ve etkileyici bir avluya sahip olan cami, şehir merkezinde gezmenizi önerdiğimiz yerler arasında bulunuyor.  

2) Gerze

Şehir merkezine yaklaşık 40 km uzaklıkta bulunan Gerze, Sinop’ta gezilmesi gereken şehirlerden bir tanesi. 14.000 nüfuslu küçük bir ilçe olan Gerze, dingin ve sakin şehirlere verilen Cittaslow City ünvanına sahip. Hititler’den  Paflagonyalılara, Kimmerler’den Perslere Romalılar’dan Selçuklulara ve Bizanslılar’dan Osmanlılara kadar pek çok farklı uygarlığı görmüş olan bu güzel topraklarda ziyaret edebileceğiniz çeşitli yerler bulunuyor. 

Sinop’un en çok ziyaret edilen yerlerinden biri olan Gerze’yi yaz mevsiminde ziyaret ederseniz denize girebileceğiniz harika plajlar da burada yer alıyor. Gerze’de hem doğaya hem tarihe doyabilirsiniz. 

  • Beyaz Balina Aydın Parkı: İlçe merkezine 7-8 dakika uzaklıkta bulunan Beyaz Balina Aydın Parkı’nın hikayesi oldukça ilgi çekici. 1990’lı yıllarda Gerze’nin açıklarında görülen bir beyaz balina balıkçılar tarafından Gerze kıyılarına getiriliyor. Bembeyaz oluşu ile sadece Gerze halkının değil bütün Türkiye’nin dikkatini çeken bu balinaya Aydın ismi verilmiş. Beyaz Balina Aydın Parkı’nda balina Aydın’ın heykelini görebilir deniz kenarında bulunan bu parkta keyifli vakit geçirebilirsiniz. 
  • Yakup Ağa Konağı: Gerze ilçe merkezine çok yakın bir konumda bulunan Yakup Ağa Konağı Gerze’deki en meşhur yapılardan bir tanesi. Karadeniz’in en güzel konaklarından bir tanesi olan Yakup Ağa Konağı, 1911 yılında inşa edilmiş. Yapının en dikkat çekici noktalarından olan üst kat tavanı yağlı boya resimleri Rusya’dan getirilen ressam tarafından süslenmiş. Yılın her günü ücretsiz olarak ziyaret edilebilen Yakup Ağa Konağı, Gerze’de görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor. 
  • Saklıköy Şelalesi: Gerze’deki en dikkat çeken doğal güzelliklerden biri olan Saklıköy Şelalesi, Sinop’un en çok sevilen yerleri arasında bulunuyor. Doğanın içinde oluşu ve şelalenin güzelliği ile büyülenebilir ve burada keyifli vakit geçirebilirsiniz.
  • Gerze Feneri: Türk mühendisler tarafından yapılan ilk modern deniz feneri olma özelliğini gösteren Gerze Feneri, ilçe merkezinden 10 dakikalık bir uzaklıkta bulunuyor. 1943 yılında inşa edilen Gerze Feneri’nin harika bir manzaraya şahitlik edebileceğiniz bir seyir terası da bulunuyor. 
  • Çeçe Sultan Türbesi: Çeçe Sultan Türbesi, Gerze’nin en çok ziyaret edilen yerlerinden. İlçe merkezine yaklaşık 10 km’lik bir uzaklıkta bulunan Çeçe Sultan Türbesi, Selçuklular Dönemi’nden kalma bir yapı olarak dikkat çekiyor. Çeçe Sultan Türbesi’nin hemen yanında çok eski bir ağaç bulunuyor. Bu ağaca bez ya da ip bağlayarak dilek tutmak da burada yapabileceğiniz şeyler arasında bulunuyor. 

3) Akliman 

Sinop şehir merkezine 8 km uzaklıkta bulunan Akliman, uzun sahil şeridi ile ünlü. Bu yüzden özellikle yaz aylarında pek çok ziyaretçi ağırlıyor. Karadeniz’in meşhur çam ormanlarını görebileceğiniz Akliman’ın deniz ile ormanların buluştuğu Akliman’da sakin bir deniz tatili yapabilirsiniz. Sinop’ta bulunan en güzel plajlardan bir tanesi olan Akliman Plajı’nda uzun ve keyifli bir yürüyüşe çıkabilirsiniz. 

Ayrıca Akliman’da yapabileceğiniz aktiviteler arasında kamp da bulunuyor. Doğanın içinde vakit geçirmek ve otelde değil çadırınızda konaklamak istiyorsanız Akliman Plajı’nda kamp yapabilirsiniz. Hem ormanın içinde hem de sahilde çadırınızı kurabilir, bu alanlarda ücretsiz bir şekilde kalabilirsiniz. İsterseniz Akliman ve çevresinde bulunan diğer kamp alanlarını araştırabilir, kamp yapabileceğiniz özel tesislerin alanlarına da çadırınızı kurabilirsiniz. 

4) Hamsilos Koyu

Akliman’a oldukça yakın bir konumda bulunan Hamsilos Koyu’na gitmek için kullanabileceğiniz tek yol ise Akliman’dan geçiyor. Bu yüzden bu iki yeri aynı anda gezebilir ya da otelinizi bu iki konuma da yakın olacak şekilde seçebilirsiniz. 

Hamsilos Koyu, Karadeniz’in en etkileyici koyları arasında yer alıyor. 1991’den  beri 1. derece sit alanı olarak korunan koy, oldukça zengin bir bitki çeşitliliğine sahip. Denizin ve doğanın bir arada harika bir manzara oluşturduğu bu koyda, Türkiye’nin tek fiyordu bulunuyor. Harika fotoğraflar çekmek, yaz mevsiminde doğa yürüyüşü, balıkçılık, tüplü ve tüpsüz dalışlar gibi aktiviteler yapmak ya da kano kiralayarak farklı bir deneyim yaşamak için Hamsilos Koyu’na gidebilirsiniz. 

  • Hamsilos Fiyordu: Sinop şehir merkezine yaklaşık 15 km uzaklıkta bulunan ve Türkiye’nin tek fiyordu olma özelliği taşıyan Hamsilos Plajı, sit alanı olarak korunuyor. Doğa fotoğrafçılarının en sık ziyaret ettikleri yerlerden biri olan Hamsilos Fiyordu’nun çam ormanlarının ve denizin birleştiği  kıyı şeridinde buzulların aşınması sonucu oluştuğu düşünülüyor. Bu harika doğal güzelliği görmenizi kesinlikle öneriyoruz. 
  • Hamsilos Tabiat Parkı: Sinop merkeze yaklaşık 14 km uzaklıkta bulunan Hamsilos Tabiat Parkı, Akliman’a da oldukça yakın bir konumda bulunuyor. Sinop’ta 1. sit alanı olarak korunan yerlerden biri olan bu tabiat parkı, el değmemiş harika bir bitki örtüsüne ev sahipliği yapıyor. Hem kamp yapılabilen hem de yürüyüş parkurlarında keyifli yürüyüşlere çıkılabilen Hamsilos Tabiat Parkı Sinop’ta gezilmeye değer yerler arasında bulunuyor. 

5) İnceburun 

Türkiye’nin en kuzey noktası olan İnceburun, katılaşmış lavlar ve aglomeralardan oluşan eşsiz bir jeolojik yapıya sahip. Etkileyici falezlere ve kaya oluşumları ile dikkat çeken İnceburun doğal güzellikleri ile ziyaretçilerini etkiliyor. 

Dinlenmek ve şehirden uzak bir tatil yapma planınız varsa İnceburun sizin için uygun bir lokasyon olabilir. Doğa ile başbaşa kalabileceğiniz İnceburun’da uzun doğa yürüyüşlerinin yanı sıra keyifli bir piknik yapabilirsiniz. Sinop’un harika doğasını en güzel şekilde görebileceğiniz İnceburun, Sinop merkeze 19 km uzaklıkta bulunuyor. Ayrıca İnceburun’da yılın her döneminde düzenlenen doğa gezileri ile gezebilir farklı ve eğlenceli bir seyahat deneyimi yaşayabilirsiniz. 

  • İnceburun Deniz Feneri: İnceburun denilince ilk akla gelen yer İnceburun Deniz Feneri. Bu güzel bölgenin en güzel yerlerinden biri olan İnceburun Deniz Feneri, 1863 yılında inşa edilmiş. 12 metre yüksekliği bulunan fenerin muhteşem bir manzarası bulunuyor. Sinop’un en güzel yerlerinden biri olan bu feneri kesinlikle ziyaret etmenizi öneriyoruz. 

6) Boyabat

Boyabat, Sinop’un en çok bilinen ilçelerinden bir tanesi. Sinop şehir merkezine yaklaşık 85 km uzaklıkta bulunan Boyabat, kültürel açıdan oldukça zengin. Doğası ve tarihi ile de dikkat çeken Boyabat, Roma ile Bizans döneminden taşıdığı izlerle tarihseverleri mutlu ederken Sinop’un etkileyici doğası ile de doğaseverleri sevindiriyor. 

Boyabat’ta gezerken Osmanlı döneminde izler taşıyan sokaklarını da gezmenizi ve buradaki tarihi ahşap ve taş mimarili konaklarını kesinlikle görmelisiniz. Çok güzel fotoğraflar çekebileceğiniz Boyabat’ın meşhur pirinçten yapılan yemeklerini de yapmanızı öneriyoruz. 

  • Boyabat Kalesi: Bir kaya kütlesi üzerine inşa edilmiş olan ve Boyabat’ın simgesi haline gelen Boyabat Kalesi, Sinop’ta görmenizi önerdiğimiz yerler arasında bulunuyor. Tarihi Roma dönemine kadar uzanan bu kale, ziyaretçilerine Gökırmak Vadisi’nin panoramik manzarasını görebilecekleri bir manzara sunuyor. Oldukça etkileyici bir yapı olan kaleyi gezerken devası surları, sarnıçları, yaşam odaları ve avlularını gezebilirsiniz. 
  • Bazalt Kayalıkları: Bazalt Kayalıkları, Boyabat ilçesine 15 km uzaklıkta bulunuyor. Dünyanın çok az yerinde görülen bir doğal oluşum olan Bazalt Kayalıkları, ziyaretçilerine harika bir manzara sunuyor. Türkiye’nin tek bazalt kayalıklarının 3 ile 5 milyon yaşında oldukları tahmin ediliyor. 40 metreyi bulan yükseklikleri, arı peteği, beşgen ve altıgen şekilleriyle Bazalt Kayalıkları, ziyaretçilerine farklı bir deneyim sunuyor. Ayrıca burada hem doğa yürüyüşleri hem de fotoğraf safarileri yapabilirsiniz. 

7) Türkeli

Küre Dağları’nın eteklerinde konumlanan ve Sinop’un en sakin noktalarından biri olan Türkeli, sessiz bir tatil yapmak isteyenler için harika bir lokasyon. Sinop şehir merkezine 95 km uzaklıkta bulunan Türkeli, Sinop’un diğer pek çok ilçesi gibi denizin ve yemyeşil ormanların bir araya gelmesi ile tamamen huzurlu bir ortam oluşturuyor. 

Türkeli’ndeki balık çeşitliliğinden dolayı burada yapabileceğiniz aktiviteler arasında balık avlama turlarına katılmak bulunuyor. Eğer balık tutmayı seviyorsanız bu etkinliği kaçırmamanızı öneriyoruz. Ayrıca Türkeli’nin 25 km uzunluğundaki plajları yazları deniz tatili yapmak ve sahilde bol bol vakit geçirmek için ideal. 

  • Çatak Şelalesi ve Kanyonu: Sinop’ta bulunan bir başka doğal güzellik ise Türkeli’nde  bulunan Çatak Şelalesi ve Kanyonu. Etkileyici kaya oluşumları arasından dökülen bembeyaz sularıyla dikkat çeken Çatak Şelalesi ve Kanyonu, 9 yıllık bir iyileştirme çalışmasından sonra tabiat parkı olarak ilan edildi ve halka açıldı. Bünyesinde yürüyüş parkurları, mesire alanları ve kır bahçeleri olan Çatak Şelalesi’nde doğanın içinde olduğunuz keyifli bir gün geçirebilir ve harika doğa fotoğrafları çekebilirsiniz. 

8) Ayancık

Sinop şehir merkezine 56 km uzaklıkta bulunan Ayancık, Paflagonyalılar, Danişmendoğulları, Amazonlar, Dorlar, Akalar, Selçuklular ve Candaroğulları gibi farklı uygarlıkların yaşadığı hem tarihi hem de doğal güzellikleri açısından oldukça zengin bir ilçe. Ayancık’ta gezebileceğiniz pek çok farklı nokta bulunuyor. Bu noktaları gezmek için rehberli turlara katılabilir ya da kendinize rota oluşturabilirsiniz.

  • İnaltı Mağarası: Bölgedeki en büyük mağaralardan biri olan İnaltı Mağarası, Ayancık’ta gezmenizi önerdiğimiz yerler arasında bulunuyor. İnaltı Mağarası’nın 3,5 kilometresini rehberli turlar ile gezebilirsiniz. 1995 yılında ziyarete açılan Babaçay Kanyonu içerisinde yer alıyor. Ayrıca İnaltı Mağarası’nın astım gibi çeşitli solun hastalıklarına iyi geldiğine inanılıyor. 
  • Akgöl: Sinop’un en çok bilinen doğal güzelliklerinden biri olan Akgöl, deniz seviyesinden 1200 metre yükseklikte bulunuyor. Gölün etrafındaki yürüyüş yollarında keyifli ve uzun bir yürüyüşe çıkabilir, oksijen seviyesi oldukça yüksek olan bu alanda ciğerlerinizin bayram ettiğini hissedebilirsiniz. Ayrıca burada balık avlama, kampçılık ve doğa fotoğrafçılığı gibi çeşitli aktiviteler de yapılabiliyor.
  • İstefan Kaya Mezarları: M.Ö. 280 yıllarında, Pontus Krallığı döneminde inşa edildiği düşünülen İstefan Kaya Mezarları, Sinop’un en eski tarihi yapılarından biri. İstefan Kaya Mezarları devasa kayalara oyulmuş görkemli sütunları, taş oyması desenleri ve kabartmaları ile görülmeye değer bir yapı. 
  • Ayancık Çamurca Plajı: Sinop’ta deniz tatili yapmak için seçebileceğiniz en iyi yerlerden biri olan Ayancık’ta çok iyi yüzme bilmeyenler ve çocuklar için oldukça uygun olan bir plaj bulunuyor. Ayancık Çamurca Plajı’nda ahşap iskele, güneş şemsiyesi ve şezlong kiralayabileceğiniz yerler bulunuyor. 
  • Babaçay Kanyonu: Harika bir manzaraya ev sahipliği yapan Babaçay Kanyonu, doğa sporları yapmak için de oldukça uygun bir alan. Kaya tırmanma, trekking, dağcılık ve doğa yürüyüşleri gibi sporları yapabileceğiniz Babaçay Kanyonu’nda 1 kilometre uzunluğunda bir yürüyüş parkuru da bulunuyor. 

9) Erfelek

Doğal güzellikleri ile dikkat çeken Sinop küçük, sakin ama keyifli ilçelerinden biri de Erfelek. Doğaseverlerin Sinop’ta kesinlikle ziyaret etmeleri gereken yerlerden olan Erfelek’te kamp ve uzun doğa yürüyüşleri yapabilirsiniz. Ayrıca harika bir doğaya sahip olan bu güzel ilçede etkileyici doğa fotoğrafları çekmeniz de mümkün.

  • Erfelek Tatlıca Şelaleleri: Erfelek Tatlıca Şelaleleri, tam 28 şelaleden oluşuyor. Sinop’un en çok ziyaret edilen yerlerinden biri olan bu şelaleler, 1997 yılında keşfedilmiş. Çeşitli bitki türlerine ev sahipliği yapan bir doğanın içinde bulunan bu şelaleleri ziyaret ederken etkileyici manzaralara da tanıklık edebilirsiniz. Özellik yaz aylarında ziyaretçilere serin bir ortam sunan Erfelek Tatlıca Şelaleleri’nde mesire ve donanımlı kamp alanları da mevcut. 

10) Sinop Plajları

Sinop’ta denize girebileceğiniz ve güneşin tadını çıkarabileceğiniz pek çok farklı plaj bulunuyor. Bulunduğunuz konuma göre gitmeyi tercih edebileceğiniz plajların neredeyse hepsinde harika orman manzaraları da şahitlik etmenizi sağlıyor. 

  • Sarıkum Gölü: Sinop merkeze 25 km uzaklıkta bulunan Sarıkum Gölü’nün plajı da bulunuyor. Bir lagün gölü olan Sarıkum Gölü, yaklaşık 4 km uzunluğunda. Farklı bitki ve kuş türlerine de ev sahipliği yapan bir alanda yazları serinlemek ve güneşlenmek isterseniz Sarıkum Gölü’ne gidebilirsiniz.
  • Karakum Plajı: Sinop şehir merkezine en yakın olan plajlardan Karakum Plajı, şehir merkezine 3 km uzaklıkta bulunuyor. Sinop’un en çok tercih edilen plajlarından biri olan Karakum Plajı, çakıl taşlı bir sahile sahipken etrafı çam ormanları ile çevrili oluşu ziyaretçileri oldukça etkiliyor. 
  • Mobil Plajı: Sinop şehir merkezinde bulunan plaj, Gelincik Mahallesi’nde konumlanıyor. 250 metre uzunluğa ve 12 metre genişliğe sahip alanı ile çok büyük bir plaj olmasa dahi oldukça keyifli bir sahile sahip. İnce bir kumu olan sahilde deniz o kadar temiz ki yüzen balıkları dahi görebilirsiniz. 
  • Sinop DSİ Plajı: Sinop DSİ Plajı, tertemiz denizi ve yumuşacık kumsalı ile dikkat çekiyor. Üstelik şehir merkezine sadece yürüme mesafesinde bulunan Sinop DSİ Plajı’nın etrafında kafe ve restoran gibi alanlar da bulunuyor.