HABER:ARZU ERBAŞ- Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’nde yapılan araştırmada, hastane ortamında yatarak tedavi almakta olan hastalarda sağlık çalışanları aracılığı ile yapılan sigara bırakma mücadelesinde başarı olasılığını arttırdığı tespit edildi.
RTEÜ araştırma görevlisi Dr. Esin Bilgin Konyalıhatipoğlu’nun hazırladığı, danışmanlığını Doç. Dr. Dilek Karadoğan’ın yaptığı tez çalışmasında %46,6 başarıya ulaşıldığı belirlendi. Araştırmada 20 Ekim 2021 ile 20 Mart 2022 tarihleri arasında Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesinde yatarak tedavi gören hastalar incelendi. Aktif sigara kullanan hastalara yattıkları serviste yatak başı vizitlerde sigara bırakma müdahalesi uygulandı. Hastaların iletişim bilgileri kaydedilerek taburcu olduktan sonra telefon aramaları ile bir yıl boyunca takiplerine devam edildi. Tüm hastalar sigara bırakma müdahalenin yanında, taburcu olduktan sonra sigara bırakma polikliniğine davet edildi. Sigara bırakma polikliniğine başvuran hastalara farmakolojik tedavi desteği sağlandı ve takiplerine yine bir yıl boyunca devam edildi. Bir yılın sonunda sigara bıraktığını beyan eden hastalara ekshale 6 karbonmonoksit (CO) düzeyinin ölçümü yapılarak hastaların sigara bıraktıkları biyokimyasal olarak da doğrulandı. Çalışmaya dahil edilen 183 hastada sigara bırakma oranı %46,6 olarak tespit edildi.
1 YIL SÜREN ÇALIŞMADA YÜZDE 46,6 BAŞARIYA ULAŞILDI
RTEÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Dilek Karadoğan Rize’de yapılan tez çalışması ile başarısı ortaya konan hastanede yatan hastalarda sigara bırakma yardımı uygulamasını ‘Rize Modeli’ olarak Türkiye genelinde uygulamaya koymaya çalıştıklarını belirterek “Sigara bırakma polikliniği ve sigara bırakma yardımı konusunda hem asistan uzmanlık tez danışmanlıkları yaparak genç hekim adaylarının, genç göğüs hastalıkları adaylarının bu konuda farkındalığını artırmak için bu tür çalışmalar yürütmekteyiz. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde gerçekleştirmiş olduğumuz çalışmamızda hastanede yatarak tedavi almakta olan hastalara yönelik sigarayı bırakma müdahalesi yapılan hastaların genel özellikleri, bir yıl süresince sigara bırakma oranlarını, sigaraya bağlı veya sigaradan bağımsız bir nedenle tekrar medikal destek alma ihtiyacı gelişip gelişmediği, bırakan ve bırakamayan hastalara yönelik müdahalelerin sonuçları üzerinde etkili olan faktörleri saptamaya çalıştık. Hastanede yatan hastalarda sigara bırakma yardımı hastane modelini uygulayıp, uygulanabilirliğini ve etkinliğini incelediğimiz tez çalışmalarımızda çok olumlu sonuçlar elde ettik. Bunun ülkemizde Rize modeli olarak da yaygınlaşması için çalışmalarımıza devam etmekteyiz” dedi.